X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 17 tyg :)

Jacqueline, kaka470, Tizzi, Wachciowa, Sunshine_111, Aztoria, Szczesliwa_mamusia, A85K, Edith lubią tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, od jakiegoś czasu Was podczytuję, postanowiłam się nieśmiało ujawnić. Termin mam na 20 grudnia, ale dalej drżę, czy wszystko jest dobrze, przeżywam tę ciążę strasznie, nerwy mam niewiarygodne. Tydzień temu w środę miałam prenatalne, na wyniki dalej czekam (pappa pewnie już jest, ale zdaje się, że lekarze są nieźle obładowani i nie ma mnie kto przyjąć, a oni nie wydają wyników do ręki w rejestracji, tylko lekarz omawia w trakcie wizyty i dopiero wydaje). Usg wyszło dobrze (nie dostałam obliczonego ryzyka, bo wydają dopiero całość łącznie z pappa...), poza FHR 175/min. Lekarka, która robiła usg, powiedziała, że to nie jest wynik tragiczny, poza tym widzi, że ja jestem bardzo zdenerwowana a dziecko strasznie ruchliwe, ciągle jej uciekało i ledwo zmierzyła. Nie kazała mi się przejmować, ale w zaleceniach dała skierowanie na echo serca, bo podobno tak postępują, gdy wynik jest powyżej 170. Echo serca mam zrobić końcem lipca najwcześniej, a lepiej w sierpniu. Na necie czytam, że u kobietek różnych dzieci też miały wysokie tętna i to przez całą ciążę i staram się nie panikować.
    Dziewczyny, mam pytanie do tych, które posiadają detektor angelsounds jumper biały z różowym serduszkiem. Ja kupiłam swój na olx od jakiejś babeczki, jest to wersja angielska. Na oryginalnym opakowaniu jest napisane, że używać należy od 14-16 tygodnia ciąży, podczas gdy na polskiej stronie piszą o 12 tygodniu. Jak jest na polskiej wersji detektora? Gdzie na moim etapie ciąży (12-13 tydzień) wyłapywałyście serduszko? Ja wyłapuję tylko z rana przed śniadaniem i przed wstaniem z łóżka (potem, po jedzeniu, nie ma szans) i to na samym skraju włosów łonowych, prawie po środku, lekko na lewo. Oczywiście doskonale słyszę też moje tętno i znajduję je po prawej i lewej stronie brzucha, jest dużo wolniejsze. Pierwszy raz udało mi się usłyszeć w 12t4d ciąży. O ile to faktycznie jest dzidziuś. Podobno jest jakiś instruktaż w pdf, który otrzymuje się przy zakupie na polskiej stronie i w tym instruktażu opisano, gdzie na jakim etapie szukać dzidzi. Macie coś takiego? Czy faktycznie dzidzia może być tak nisko?
    Pozdrawiam!!!!!!

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 18. tygodniu :) i dołączam do czekających na pierwsze ruchy :)
    Tzn. jakieś 2 tygodnie temu wydawało mi się, że czułam, ale od tamtej pory cisza. Na szczęście byłam na wizycie i mam detektor, więc wiem, że jest ok :)

Lady Savage, Wachciowa, Aztoria, Szczesliwa_mamusia, A85K, Edith, magdzia26, Jooozefka lubią tę wiadomość

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Opolanko, wydaje mi się że dzidziuś może być tak nisko, jak ostatnio miałam usg, to kazała mi podnieś moje fałdki brzucha i jeźdzła mi właśnie na wysokości pierwszych włosów łonowych.

Opolanka 85 lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka u mnie bylo 177 tetno srednie i te same zalecenia. W 1 ciazy bylo to samo 11+5 tetno 176 a w 13+3 174 i bylo okej. Na polowkowych bylo juz 147

• Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Opolanko :)
    Ja mam co prawda inny detektor, ale tak, dzidzia na początku jest tak nisko. Ja już od 9. tygodnia łapałam na linii włosów, na środku. Moja mała podniosła się dopiero jakiś tydzień -dwa temu, i to też tylko o jakieś 2 cm. W 11-12 tygodniu miałam problem czasami, żeby złapać serduszko. Teraz już bije bardzo wyraźnie, ale za to mała mi szybko ucieka ;)

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    editchen, ja miałam wesele pod koniec tamtego roku i chociaż nie byłam w ciąży, to zmęczenie i stres spowodowało, że już o godz. 22 ledwo stałam na nogach i poprosiliśmy dj'a, żeby kulturalnie zapowiedział, że impreza jest do godziny 1 w nocy. Ledwo wytrwałam, dłużej bym nie dała rady, mąż też był już jak dętka. Oczywiście niektórzy byli mało zadowoleni, ale mieliśmy to gdzieś :) To był nasz dzień. Osobiście też nie lubię tańczyć co chwila z innym partnerem, spoconym od intensywnych pląsów, dlatego mój mąż nie wypuszczał mnie z objęć i jak już tańczyłam to tylko z nim, no i tato i szwagier się jeszcze załapali i może ze dwóch przyjaciół. My generalnie mieliśmy w poważaniu, co o nas ktoś w tym dniu pomyśli, tylko ja i mój mąż się liczyliśmy. My finansowaliśmy wesele, my je organizowaliśmy, zapraszaliśmy też praktycznie samych znajomych i tylko najbliższą rodzinę. To już nie te lata, żeby ktoś nam układał scenariusz tego szczególnego dnia. Takiego podejścia editchen Ci życzę!!

magdzia26 lubi tę wiadomość

iv09cwa10kyx03d3.png
  • Aztoria Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Opolanko, mamy ten sam termin :)

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka - witaj :) Tak, maluszek jest tak nisko. Ja swojego łapię obecnie jakoś na bliźnie od CC czasem ciut wyżej, prawie po środku jak piszesz, pare dni temu było chwilowo wyżej, ale dno macicy jest tuż nad linią włosów łonowych u nas teraz wiec wyżej bardzo nie ma możliwości teraz złapać ;)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Opolanka u mnie bylo 177 tetno srednie i te same zalecenia. W 1 ciazy bylo to samo 11+5 tetno 176 a w 13+3 174 i bylo okej. Na polowkowych bylo juz 147
    No właśnie Amus śledzę Twoją historię, bo jest niemal identyczna jak moja. Ja miałam prenatalne w 12t0d przy crl 61 mm. Ja generalnie przed każdą wizytą się diabelsko denerwuję, zawsze przed mam biegunkę ze strachu, bo tak się boję, że usłyszę to, co w pierwszej ciąży. Myślę, że ten stres może mieć wpływ na dzidziusia. Podejście tej lekarki od prenatalnych, też nie było jakieś złe do tej całej sytuacji, kilkakrotnie powtarzała, że mam się tym nie przejmować, a echo serca mam zrobić sobie tylko dla pewności, tym bardziej, że to będzie na nfz. I jeszcze powiedziała, że to jest jeszcze maleńkie dziecko, więc tętno może być szybsze.

iv09cwa10kyx03d3.png
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Alxwl a bralas antybiotyk w tym marcu?
    nie dała mi lekarka bo w styczniu i lutym miałam 3 antybiotyki na powikłania po grypie i wszystkie powodowały wymioty więc mi wpisała nietolerancje na nanomycyne stwierdziła że organizm jest i tak strasznie osłabiony i dostałam groprinosin i glimbax do płukania gardła. to też są leki niezalecane w ciąży.
    ale jak patrze na spis leków w ciąży to antybiotyki mają kategorie b. a taki pimafucin którego od 5 tygodnia ciąży zużyłam 3 opakowania czy nystatyna która brałam cały 3 trymestr w pierwszej ciąży to kategoria C o.O
    zastanawiam się, gdyby tak zrobić listę potraw w ciąży z takimi oznaczeniami to ile z rzeczy które ja jem by wylądowało w kategorii C jako szkodliwe dla dziecka ?:>

mam detektor angelsounds w wersji angielskiej. tam też jest napisane że niby od 14 tygodnia. a ja pierwsze bicie serduszka usłyszałam dokładnie w 10+3 tygodniu. było to takie echo, ale podłączyłam do komputera i wyszło ponad 160 uderzeń więc byłam pewna ze to serduszko dziecka bo moje ma około 80 uderzeń albo max 100 jak się zdenerwuje ;) teraz mam 15+6, serduszko słychać naprawdę wyraźnie. jak dzidziuś się wierci to słyszę echo w innych miejscach a jak się ładnie ustawi to słychać w słuchawkach porządne bicie :) i trochę się maleństwo podniosło bliżej pępka, choć dalej jest w dolnych partiach mojego brzucha :)

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    No właśnie Amus śledzę Twoją historię, bo jest niemal identyczna jak moja. Ja miałam prenatalne w 12t0d przy crl 61 mm. Ja generalnie przed każdą wizytą się diabelsko denerwuję, zawsze przed mam biegunkę ze strachu, bo tak się boję, że usłyszę to, co w pierwszej ciąży. Myślę, że ten stres może mieć wpływ na dzidziusia. Podejście tej lekarki od prenatalnych, też nie było jakieś złe do tej całej sytuacji, kilkakrotnie powtarzała, że mam się tym nie przejmować, a echo serca mam zrobić sobie tylko dla pewności, tym bardziej, że to będzie na nfz. I jeszcze powiedziała, że to jest jeszcze maleńkie dziecko, więc tętno może być szybsze.
    Moja tez uspakajala. Wczoraj tak z glupa tego dr na dyzurze zapytalam jak to jest z tym tetnem( twierdzi ze specjalizacje robi z gin) to powiedzial ze jak nie ma innych problemow np zaburzenia fali cos tam cos tam ( a nie bylo) to luzik. I ze glupio zrobilam ze cukier tak bardzo podnioslam przed badaniem( z kuba zrobilam identyczny blad)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2017, 09:59

• Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Moja tez uspakajala. Wczoraj tak z glupa tego dr na dyzurze zapytalam jak to jest z tym tetnem( twierdzi ze specjalizacje robi z gin) to powiedzial ze jak nie ma innych problemow np zaburzenia fali cos tam cos tam ( a nie bylo) to luzik. I ze glupio zrobilam ze cukier tak bardzo podnioslam przed badaniem( z kuba zrobilam identyczny blad)
    No ja przed usg zeżarłam cukierka czekoladowego, może dlatego dzidzia była nadaktywna :)

iv09cwa10kyx03d3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wypilam kubusia ;) wirc cukier kolo 150 moglam miec no ale lekarka twierdzila ze w 1 trymestrze cukier czt stres matki na tetno dziecka nie wplyw a ja nie jestem pewna przeciez jak mi sie podnosi cukier to i jemu ....ale dobra... Wyniki bede miala dopiero za tydzien we wtorek. Lekarka mowila ze jesli bedzie okej to nir dzwonia a jak wyjda nieciekawie to zapraszaja na rozmowe :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z kuba bylo tak samo zjadlam batona ( nie mialam wtedy cukrzycy) i skakal jak szalony podczas badania ;)

• editchen Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka - ja tez mam zamiar miec gdzies mimo ze wesele tak naprawde moich rodzicow (my nie chcielismy); a co do tanczenia - na dzien dobry informujemy o ciazy i ze ja tanczyc nie moge - koniec piesni.

co do wyspyki - walcze z nia od wielu lat; niestety wapno na nia zupelnie nie dziala, inne "nieinwazyjne" metody rowniez. w tej chwili nie moge nawet rak umyc; nie wiem czy nie zaryzykuje cienkiej warstwy masci :/

p19uk0s3bj0yg0zy.png
    3jgxflw1n3a4d7p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Opolanka- ja mam angelsounds i to angielska wersję. Ale u mnie napisane jest od 12tyg. Ja swojego malucha znalazłam w 9t5d. Ale był słabo wyczuwalny. Bardzo niskio. Wyraźniej słyszałam już w11t3d- też nad linia włosów. Ale to już różnie raz bliżej prawej raz lewej strony. I słucham serduszka rano, bo później moje maleństwo za mocno fika. Teraz w 14t5d znajduje go 2,3palce pod pępkiem. Więc jest już dość wysoko. Praktycznie w ciągu dnia też jestem w stanie znaleźć serduszko, Ale moje dziecko jest aktywne i lubi uciekać, więc dalej słucham rano. Zauważyłam, że śpi między 5 a 6, bo wtedy najłatwiej go znaleźć i nie robi fiołków. No i żel. Najlepiej do usg-nie żałować. Choć i na wodę można spróbować. Bo to też przewodzi ultradzwieki. Ale żel do usg najlepszy :)

• Invictia Przyjaciółka

Wysłany: 16 czerwca 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez mam doppler, ale ja dopiero odnalazłam serduszko w 12tc...

Catherine❤️
    010i3e3kpqm93z17.png
    Data porodu - 9 Grudnia ❤️
  • A85K Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Opolanka :-) gratulacje ....trzymaj się I staraj nie denerwować chociaż wiem , że to trudne...Trzymam kciuki ;-)

Nola mam pytanie ...nie wiem czy czytałaś mój post po wizycie....jak myślisz ten pomiar mógł być błędny bo te 6mm w ciągu 2 tyg.wydaje mi się nieprawdopodobny. Jak będziesz miała czas to przeczytaj tamten post tam są też pomiary bobasa I odpisz co ty o tym myślisz.
    Z góry dziękuje :-)

Laura <3
    16udskjovnt95p8j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    6 mm w ciagu dwoch tygodni to niemozliwe ten gin a raczej ten wczezniejszy zle pomierzyl :) prawie 1 cm na tydzien moze nawet wychodzic a na banK nie 6mm na 2 tyg

‹‹ 533 534 535 536 537 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ