X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Mamookruszka- bez przesady. Nie wiem jakbym musiała mocno pocierać twarz czosnkiem, żeby nabawic się owrzodzen. A mam delikatna i wrażliwa skore. Owszem, po natarciu trochę szczypie, ale nie dziwne, skoro czosnek jest ostry. Poza tym ja nie karze Amus nacierać twarzy. Jak nacieram czoło, to jest to zazwyczaj powierzchnia 1cm/1cm. Więc nie przesadzajmy.

Szczęśliwa, każdy ma inną skórę, z racji wykształcenia i swoich doświadczeń po prostu ostrzegam. Są osoby, którym nie zaszkodzi obłożenie się tartym imbirem pomieszanym z czosnkiem ale są takie typy skóry, które na składniki czosnku reagują wręcz histerycznie i kończy się w najlepszym wypadku podrażnieniem a w najgorszym poważnymi owrzodzeniami, które potem długo się leczy. Jeśli masz wykształcenie dermatologiczne lub kosmetologiczne i masz inne doświadczenia albo profesjonalne artykuły, które temu zaprzeczają to poproszę na priv, chetnie poczytam :-)
    Poza tym, w ciąży niewskazane jest stosowanie żadnych mocnych środków na skórę, szczególnie z rodzaju tych drażniąch bo hormony mocno uwrażliwiają skórę i zamiast zamierzonych efektów można sobie zrobić kuku

relg2n0ax4qs6djf.png
    Asia, mama Aniołka Adasia 05.07.2016 (*)
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • Ewka094 Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego dobrego na nowej drodze życia :) super, że wszystko przechodzi :) spokojnego pobytu :)

editchen lubi tę wiadomość

Oliwierek- 22.12.2017r.
  • Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Goraczke mialas? Ja w sumie tylko jedna noc. Myslisz zrma sens wymaz robic?
    Przez pierwszy tydzień dobijała do 39 mimo ciągłego brania paracetamolu. Ja wymazu nie robiłam bo z doświadczenia wiem, że u mnie zielono-żółty glut równa się bakteryjne zapalenie zatok i antybiotyk. A że w ciąży nie można to lekarz dał rozpiskę czym się leczyć, czym wspomagać i kazał przychodzić raz w tygodniu na kontrolę.

relg2n0ax4qs6djf.png
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamookruszka. Akurat mam wykształcenie kosmetyczne ;) i nie upieram się przy nacieraniu czosnkiem, tylko podpowiedziałam coś, co mi samej pomaga z domowych moich, sprawdzonych sposobów. Nikogo do niczego nie zmuszam. Wiem, że różnie skóra może zareagować. Uwierz mi. 13lat pracuje w zawodzie :) Ale na pewno nie zamierzam wchodzić z Tobą w jakieś jałowe dyskusję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2017, 10:15

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaokruszka wrote:
    Przez pierwszy tydzień dobijała do 39 mimo ciągłego brania paracetamolu. Ja wymazu nie robiłam bo z doświadczenia wiem, że u mnie zielono-żółty glut równa się bakteryjne zapalenie zatok i antybiotyk. A że w ciąży nie można to lekarz dał rozpiskę czym się leczyć, czym wspomagać i kazał przychodzić raz w tygodniu na kontrolę.
    Mnie ten moj dr jakos nie przekonuje wracz byl zdziwiony ze na kontrole przylazlam nie wiem czy nie isc do laryngologa lepiej

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus- a jak długo Cię to męczy? Mówiłaś, że już widzisz poprawę. Moze warto jeszcze zaczekać. W końcu katar nie przechodzi z dnia na dzień. Chyba, że już bardzo długo Cię to męczy ( czas mi tak szybko leci, że sama się gubię), to wtedy może warto pójść do tego laryngologa

• Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Mnie ten moj dr jakos nie przekonuje wracz byl zdziwiony ze na kontrole przylazlam nie wiem czy nie isc do laryngologa lepiej
    Jeśli Cię coś mocno martwi albo się pogarsza to warto pójść do specjalisty. Ale trzeba pamiętać, że zapalenie zatok bez antybiotyków to 2 tygodnie leczenia, czasem nawet dłużej.

relg2n0ax4qs6djf.png
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Kamcia, k878 piękne macie brzuszki (zazdroszczę takiej figury <3) pamiętajcie że cześć z nas jest w kolejnej ciąży dlatego niektórych brzuchy są jak w 6 mc ciąży :P
    dokładnie, mi się też wydaje ze mam wielki brzuch jak na 17 tydzień... i trochę mnie to martwi bo do porodu to chyba będą mnie musieli pokulać:/
    w pierwszej ciąży do 20 tygodnia sylwetka mi się w ogóle nie zmieniła. ważyłam 66kg przed ciazą, 65kg na ważeniu w 20 tygodniu i brzucha wtedy też nie było widać .a po 20 tygodniu to już kilogramy leciały i dobiłam do 92kg w 42tc przed samym porodem. ładnie schudłam do 60kg, choć zajęło mi to 2 lata ciężkich ćwiczeń w klubie fitness. nie pilnowałam diety schudłam dzięki samym ćwiczeniom.
    teraz czuje ze przy moim zwolnionym przez brak ruchu metabolizmie dobije do 100kg :/ już z 62kg jest 72.5kg (wczorajsze ważenie) buu.
    także cieszcie się że jeszcze nie tyjecie;) zobaczycie jak za chwilkę będziecie rosnąć:)

u mnie na przeziębienie też brałam prenalen syrop i pastylki do ssania. syrop na mnie średnio podziałał, pastylki wg mnie pomogły przy kaszlu.

ech miałam tu wczoraj wstawić zdjęcie z wizyty, zaraz nadrobię;)

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Amus- a jak długo Cię to męczy? Mówiłaś, że już widzisz poprawę. Moze warto jeszcze zaczekać. W końcu katar nie przechodzi z dnia na dzień. Chyba, że już bardzo długo Cię to męczy ( czas mi tak szybko leci, że sama się gubię), to wtedy może warto pójść do tego laryngologa
    Kochana dlugo nie bo wczesniej mialam bezbarwny a od soboty zielone gile ale zaczyna mnie bolec mocno ta zatoka kolo nosa i promienuje na zeby i boje sie zeby mi to sie nie pogorszyli. Wczoraj mi dr tam pukal i bylo okej a dzisiaj czerwone cieple i pulsuje

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak się martwisz to ja bym poszła do laryngologa. Niech to dokładnie obejrzy. Najwyżej Cię odeśle albo karze cierpliwie "przeczekac"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2017, 10:50

• [m]alina Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah, współczuję stresu :(

Służba zdrowia jest, jaka jest... Często ciężko coś załatwić i wydaje się duże pieniądze prywatnie :(

11.12.2017 syn Adaś
  • k878 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, Amus, chyba sobie osobny wątek zrobimy "chroniczne zapalenia górnych dróg oddechowych" ... ja już teraz zamierzam się domagać wymazu, ale u mnie trochę inaczej, zatoki nie bolą,

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie to przeraza ze mam tylu dr
    Gin prywatnie
    Hepatolog prywatnie
    Diabetolog prywatnie( wolny termin na nfz dali mi na grudzien)
    No i dentysta prywatnie - chodzilam x lat panstwowo ale tylko mi zmasakrowala wszystko....

Dzownilam donlaryngologa i wolny termin.... 21 lipca :/

K878 nie rozumiem czemu od razu wymazu nie biora...wiadomo ze trzeba czekac 7-10 dni i do tego czasu leczyc tak "domowo" a potem jak juz mamy wynik mozna sprawdzic czy to wirus bakterie czy co. Dla mnie to logiczne jest.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2017, 11:06

• Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, ciężarnej mają obowiązek załatwić termin w 7 dni roboczych tutaj jest informacja na ten temat. I to nie jest tak, że mogą, oni muszą Ci zapewnić termin wizyty i koniec

relg2n0ax4qs6djf.png
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2017, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz tak im mowilam przy diabetologu i powiedziala ze nie da rady ma limit osob i koniec :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieźle - 21lipca. Nie było nic wcześniej. Nie wcisna kobiety w ciąży? Mi to czasami chce sie śmiać z tymi terminami. Już sobie czasem żartuje do męża, żebyśmy zarezerwowałam sobie operacje biodra w 2052- akurat skończę 70lat, Moze będę potrzebować, to przynajmniej termin będę miała;)

k878, ara, magdzia26 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Juz tak im mowilam przy diabetologu i powiedziala ze nie da rady ma limit osob i koniec :/
    Moze zadzwoń gdzie indziej. Ja jak kiedyś potrzebowałam na gwałt okulisty, to obdzwoniłam wszystkich w okolicy, aż w końcu jedna lekarka się nade mną zlitowała i otworzyła wcześniej gabinet. Tynk mi wpadł do oka i oko ropialo. Nie mogłam czekać tydzień lub dłużej. A w szpitalu, gdzie akurat w tej miejscowości mieszkałam nie było okulistyki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2017, 11:22

Szczęściara87 lubi tę wiadomość

• Ewka094 Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio tatę rejestrowałam do proktologa wolny termin dopiero na 19 lipca, jak powiedzialam ze lezal w szpitalu i lekar kazal przyjechac do kontroli za 5 dni to od razu miejsce znalazla. A u lekarza w kolejce byla tylko jedna pani, wiec faktycznie nie mają miejsc wcześniej

Oliwierek- 22.12.2017r.
  • Ewka094 Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorsze jest to, że płacimy składki, a żeby do lekarza dostać sie na już to trzeba prywatnie iść.

Oliwierek- 22.12.2017r.
  • Modrzewiowa Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech...widzę, że powoli schodzimy na służbę zdrowia. To ja Wam powiem, że narzekajcie na NFZ, oni ustalają normy z kosmosu, tony papierów i formalności. Odechciewa się na samo wspomnienie...jak dobrze, że odpoczywam od tego wszystkiego...

dev358pr___.png

Franciszek :*
    10.05.2017 r. serduszko naszego Serduszka :)

cbpregz2jivxh5d2.png

Me­dicus cu­rat, na­tura sa­nat
‹‹ 564 565 566 567 568 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ