X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • ara Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    A to ja przegapiłam :) fajnie, niech odpoczywają, ja też jadę za tydzień na weekend :) tylko muszę kupić strój jednoczęściowy. Mam po clexane tyle siniakow że by mi bylo wstyd wyskoczyć w dwuczęściowym ;) a wy chodźcie na plażę z brzuchami na wierzchu?

Mala ja się kłuję co drugi dzień co prawda ale zauważyłam, że jak robię to powolutku to siniaki nie wyskakują, spróbuj wolniej wtłaczać clexę, może i u Ciebie zda to egzamin, z początku mój brzuch wyglądał paskudnie, siniaki schodziły dłuuugie tygodnie a teraz co najwyżej mała kropka jeśli się trafi jakaś tępa igła wrrr nie lubię takich

Olimpia przykro mi :( bądź silna dla drugiego maluszka!

• nesairah Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha91 wrote:
    Ja wole pokazywac niz wygladac grubo xD wgle zauwazylam ze chude laski nie eksponuja brzuchow tylko chodza w oversizach w coazy czesto. Za to grubsze zeby noe wygladac na jeszcze grubsze wola pokazac ze to ciaza ^^

Coś w tym chyba jest, bo ja zawsze szczupła byłam :D Ciężko mi zaakceptować tą dodatkową objętość, wciąż nie wierzę, że w tym brzuchu ktoś zamieszkał, pierwsza ciąża, wszystko takie nowe, nieznane, ale mimo wszystko piękne. Teraz czekam na jakieś pierwsze znaki od malucha. Kilka razy wydawało mi się, że coś tam czuję, ale nie jestem pewna na 100% czy to TO.

mycha ja też mam często takie myśli i uczucie paniki, ale staram się z tym walczyć.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do stroju kąpielowego to ja zamówiłam takie tankini ciążowe (majteczki + bluzeczka) ale tylko po to żeby nie wystawiać brzuszka bezpośrednio na słońce :) Jestem szczupła i póki co idzie mi tylko w brzuszek więc chętnie go eksponuję. Lubię moją ciążową figurę :)

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majamia wrote:
    Ale przerabane... a to Ci skacza cukry, czy co sie dzieje?

nic, teoretycznie jest super, zostawiają mnie na obserwacji, z tego co Pani dr mówiła to żeby zobaczyć czy nie oszukuję xD wiecie ludzie różne cyfry wpisują ponoć do tych tabelek pomiaru, a oni mają obowiązek chronić życie. I poprostu obserwacja 4 dniowa czy faktycznie takie pomiary jak wpisuję do tabelki się pojawiają z moją insuliną.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie od Clexane też co któreś kłucie kończy się albo krwiakiem albo siniakiem. Krwiaki też się potem rozlewają w zielono-żółte siniaki. Jestem wrażliwa na ból i często się rzucam mężowi, więc to pewnie od tego. Ale ja zupełnie nie plażowa jestem :) Bikini kupiłam sobie po raz pierwszy w życiu na podróż poślubną i po niej chyba więcej nie użyłam, zawsze w jednoczęściowym pływam a do innych celów mi kostium niepotrzebny, opaleniznę mam górsko-pielgrzymkową: szyja, ramiona i dziwne paski na łydkach :)

Ja znowu 37,1 :( Już mam dosyć tego. Najbardziej się boję, ze to CMV. W poniedziałek badam przy okazji kłucia na tarczycę. Znając moje życiowe "szczęście", to nie obędzie się bez latania po całej Wa-wie po szpitalach i przychodniach...

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malysmok84 wrote:
    Dziewczyny, czy wy tez macie nadal takie schizy w 2 trymestrze? Myslalam ze mi sie uspokoi ale gdzie tam. w sobote widzialam dzidzie wszystko bylo dobrze. Od niedzieli budze sie w nocy z jakims koszmarnym uczuciem ze cos jest nie tak. Siedze i schizuje. Faktem jest ze odpiscily mi wszystkie objawy, mdlosci, jakakolwiek tkliwosc piersi...wiec czuje jakbym w ciaxy nie byla wcale. No i mi odbija...nadal..detektora nie kupilam bo sie panicznie boje ze go przyloze i uslysze cisze. Paranoja troszke...

nie, ja spokojnie do tego w zupełności podchodzę, szczerze to nie mam czasu myśleć o Nikodemie xD bo jest Zuzia. W pierwszej ciąży było głaskanie brzucha, gadanie, czytanie bajek, słuchanie muzyki, teraz jest zabawa, zabawa, zabawa z Zuzą a potem zasypiamy razem, rano jest pobudka slodkim buziakiem, i słowem mama :). I tak mi leci ciąża.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, po dwóch tygodniach mam w końcu wyniki pappa. Jednak wysokie FHR nie namąciło zbytnio.

Mam takie ryzyko skorygowane (krew, wywiad, usg):
    T 21 - 1:10259
    T 18 - < 1:20000
    T 13 - < 1:20000

Teraz czekam do wtorku na wizytę i modlę się żeby serduszko już normalnie, ładnie biło. Oby biło!!

k878, Szczesliwa_mamusia, magdzia26, Aztoria, Kamcia1988, Sunshine_111 lubią tę wiadomość

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • ara Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 a gdzie sprawdzasz tą temperaturę? coś opróćz tego Ci dolega? w ciąży chyba naturalnie jest ciut wyższa?

Lady też coś, żeby jeszcze mi kwestionowali pomiary! chyba im się nudzi...
    też mi wielce ochrona życia a pamiętasz w Poz aferę z tą żulerską parą, co babka w 8 mcu wódę piła i dziecko oczywiście chore ale zrobić nic nie mogli, prawo nie pozwalało tknąć!
    w każdym razie przyjemnego pobytu na polnej ;)

• Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malysmoku kup detektor. Bedziesz milion razy spokojniejsza. Juz teraz to bez.problemu znajduje malucha, moze 5 sekund mi.to zajmuje. Jeszcze.nigdy.nie zdarzylo.mi.sie zebym.nie mogla znalezc tetna a detektor mam od 10 tygodnia. Jesli jestes szczupla to z pewnością tez nie bedziesz miala tego problemu. A to urzadzenie naprawde uspokaja. Slucham sobie rano, wiem ze z dzidzia wszystko ok i.od razu kazdy jest dzien jest dobry :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 11:53

Alxawl, Jacqueline lubią tę wiadomość

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się mocno uspokoiłam i to głównie dzięki temu, że ten brzuch jednak rośnie :) jaa zawsze bylam fit startowałam w zawodach kolarskich, biegalam polmaratony, siłownia zero niechcianego tluszczu więc tak mi ciężko przywyknac ale brzuch robi się już bardziej ciazowy niż gruby i czuje się z nim coraz lepiej :) no i cycki... noooo ja w końcu mam CYCKI! Wczoraj koleżanki dotykaly mojego brzucha i były zdziwione, że mi to nie przeszkadza. Podobno tego nie lubimy? Denerwuje was jak ktoś chce dotknąć?

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • majamia Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    nic, teoretycznie jest super, zostawiają mnie na obserwacji, z tego co Pani dr mówiła to żeby zobaczyć czy nie oszukuję xD wiecie ludzie różne cyfry wpisują ponoć do tych tabelek pomiaru, a oni mają obowiązek chronić życie. I poprostu obserwacja 4 dniowa czy faktycznie takie pomiary jak wpisuję do tabelki się pojawiają z moją insuliną.
    A to w sumie dobrze robia. Bo jakby ktos rzeczywiscie oszukiwal, to niezle moze zaszkodzic dziecku. Jednak mogliby Ci po jakims czasie odpuscic, albo wszystkie lozka zaliczysz na oddziale :P

syn 03-2014 <3
    syn 03-2016 <3 kp do 13tc
    syn 11-2017 <3 kp do 13tc
    'Zanim się rozpędzisz, zrób pierwszy krok'.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    U mnie od Clexane też co któreś kłucie kończy się albo krwiakiem albo siniakiem. Krwiaki też się potem rozlewają w zielono-żółte siniaki. Jestem wrażliwa na ból i często się rzucam mężowi, więc to pewnie od tego. Ale ja zupełnie nie plażowa jestem :) Bikini kupiłam sobie po raz pierwszy w życiu na podróż poślubną i po niej chyba więcej nie użyłam, zawsze w jednoczęściowym pływam a do innych celów mi kostium niepotrzebny, opaleniznę mam górsko-pielgrzymkową: szyja, ramiona i dziwne paski na łydkach :)

Ja znowu 37,1 :( Już mam dosyć tego. Najbardziej się boję, ze to CMV. W poniedziałek badam przy okazji kłucia na tarczycę. Znając moje życiowe "szczęście", to nie obędzie się bez latania po całej Wa-wie po szpitalach i przychodniach...
    Oj a co ci to da ze zbadasz cmv? Ja twraz jestem chora i nie mam zamiaru badac tego. Nie chce sie stresowac poza tym s labie babeczka powiedziala ze mam nie badac ani toxo ani cmv przy chorobsku bo przy infekcjach wchodzą glupoty i toxo nie zbadalam :) zbadam innym razem

Ja tez myslalam juz nad tym detektorem ale takim conpokazuje wysokosc tetna. Ale ja mam na brzuchu 110 cm i wiecie to chtba bez sensu bo za duzo tluszczu.

Lady a do jakich norm sie ustawiasz? Do nowych tzn 140? Czy starych 120? Ja mam do 140... Raz na dzien mam przekroczenie teraz w chorobie np 159 ale ide na 10 min na bieznie i mam 110 a tak nie jest zle

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady moja chyba tez mi nie ufa i kaze mi co wizyte robic hemoglobine glikowana ktora pokazuje srednia wartosc z 1-2 msc ;) ostatnio mialam idealnie 4,7 obadamy teraz

• k878 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Denerwuje was jak ktoś chce dotknąć?

Jeszcze nikt nie próbował. Ale co tu dotykać? Jeszcze jak jest duża ciąża, że dziecko rączkę czy nóżkę wystawi, że widać, to może...

Moja temperatura nie jest objawem ciąży. Ja przy 37 się słaniam na nogach. Mam katar trochę i kaszel, strasznie podrażnione gardło. I tyle. Nie rozwija się, nie boli, tylko kilka dni tak jest, potem się uspokaja i po kilku dniach znowu... Zaczęło się 29.05 i wtedy to było typowe przeziębienie 37,5 i bóle mięśni i stawów. A teraz to tylko takie męczydło. Już nie mam na to siły.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majamia wrote:
    A to w sumie dobrze robia. Bo jakby ktos rzeczywiscie oszukiwal, to niezle moze zaszkodzic dziecku. Jednak mogliby Ci po jakims czasie odpuscic, albo wszystkie lozka zaliczysz na oddziale :P

a ja się nie zgadzam. Patrz przykłąd wyżej z zalaną w trupa "mamusią". I taka jeszcze w 2 sek przyjęta do szpitala, a normalnej jak coś się dzieje, to 5h sobie grzecznie czeka na IP.
    w końcu dorośli jesteśmy. Rozumiem postraszyć trochę takiego pacjenta, że ma nie ściemniać w tabelce, bo zaszkodzi dziecku, ale traktować jak niedorozwój to przesada.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ara wrote:
    nie wiem jeszcze, po mału z niego schodzę, przez większość ciąży miałam dawkę 5mg+2,5mg+1mg, teraz zamiast 1 mam 0,5 jeszcze 5 dni i zostanie mi 5+2,5 i potem z tego zacznę schodzić, dowiem się 1 lipca jak dokładnie będzie to wyglądać
    a Ty też bierzesz? jaka dawka? wiesz do kiedy?

k878 też chętnie bym wszystko poodstawiała, ufam jednak mojej lekarce, skoro widzi potrzebę brania tej wit C w takiej ilości to biorę...
    może jakbym nie starała się o ciążę tyle lat to bym na większym lajcie podchodziła do tematu
    Ja biorę dawkę 10 mg. Miałam powoli schodzić z dawki po prenatalnych , ale ginekolog mówił ,że na chwilę obecną zostajemy przy wszystkich lekach, do tematu wrócimy w II trymestrze ,a kiedy dokładnie to jeszcze nie wiem.

P.s ja witaminy C biorę 1 gram dziennie, czyli 1000mg. Wczesniej brałam nawet 4000mg ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 12:26

• majamia Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 wrote:
    a ja się nie zgadzam. Patrz przykłąd wyżej z zalaną w trupa "mamusią". I taka jeszcze w 2 sek przyjęta do szpitala, a normalnej jak coś się dzieje, to 5h sobie grzecznie czeka na IP.
    w końcu dorośli jesteśmy. Rozumiem postraszyć trochę takiego pacjenta, że ma nie ściemniać w tabelce, bo zaszkodzi dziecku, ale traktować jak niedorozwój to przesada.
    Co to, to prawda. Ale zawsze i wszedzie bedzie ktos 'pierwszy' i ktos uczciwy.

syn 03-2014 <3
    syn 03-2016 <3 kp do 13tc
    syn 11-2017 <3 kp do 13tc
    'Zanim się rozpędzisz, zrób pierwszy krok'.
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olimpia bardzo mi przykro z powowdu jednego z maluszków :*
    Co do dotykania brzucha to jeżeli robi to ktoś znajomy bądź ktoś z rodziny za naszym przyzwoleniem to ok ale w pewnym momencie brzuch ciężarnej robi się "ogolnodostepny" i czasem ktoś w sklepie bądź przypadkowy gość który nas odwiedza bez uprzedzenia kładzie łapy na nasz brzuch to średnio przyjemne jest :/

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • ara Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Co do dotykania brzucha to jeżeli robi to ktoś znajomy bądź ktoś z rodziny za naszym przyzwoleniem to ok ale w pewnym momencie brzuch ciężarnej robi się "ogolnodostepny" i czasem ktoś w sklepie bądź przypadkowy gość który nas odwiedza bez uprzedzenia kładzie łapy na nasz brzuch to średnio przyjemne jest :/

nie wyobrażam sobie, żeby ktoś obcy miał mnie macać! chyba bym trzasła :D
    serio są tacy ludzie? ja nigdy nikogo nie macałam po brzuchu, nawet rodzonej siostry! :P

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ara wrote:
    k878 a gdzie sprawdzasz tą temperaturę? coś opróćz tego Ci dolega? w ciąży chyba naturalnie jest ciut wyższa?

Lady też coś, żeby jeszcze mi kwestionowali pomiary! chyba im się nudzi...
    też mi wielce ochrona życia a pamiętasz w Poz aferę z tą żulerską parą, co babka w 8 mcu wódę piła i dziecko oczywiście chore ale zrobić nic nie mogli, prawo nie pozwalało tknąć!
    w każdym razie przyjemnego pobytu na polnej ;)
    chyba że to coś więcej, przestraszyłam się jak mi zaczęła wypisywać skierowanie, bo cukry mam fajne, nie spodzewałam sie ze pójdę na weekend do szpitala. Na skierowaniu mam napisane cukrzyca ciążowa i niedoczynność tarczycy, jako powód skierowania.

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
‹‹ 571 572 573 574 575 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ