X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • majamia Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj termin z OM i USG sa porownywalne, wiec nie zmieniam suwaczka :D

syn 03-2014 <3
    syn 03-2016 <3 kp do 13tc
    syn 11-2017 <3 kp do 13tc
    'Zanim się rozpędzisz, zrób pierwszy krok'.
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie przytyłam, chudnę ciągle, jutro mam -10 kg

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aknelam niektóre kobiety tak mają jak jesz normalnie zdrowo to myślę że nie masz się czym przejmować ja w pierwszej ciazy zaczęłam tyc po 20tc teraz jestem cały czas 2 kg na minusie może nie należę do tych najszczuplejszych ale moje siostry które już są bardzo szczupłe niewiele przytyly w ciąży ok 5 kg moja mama tak samo może to rodzinne nie wiem ale ja tam nie narzekam wolę tak niż przytyć 30 kg

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aknelam wrote:
    Dziewczyny powiedzcie czy przybieracie już choć trochę na wadze?? Ja mam 170cm i od początku ciąży waga właściwie stoi w miejscu tj. 61kg. Wczoraj położna mnie ważyła i jak spojrzała na poprzednie wskazania wagi to pytała czy jem normalnie, czy mam apetyt, bo waga ciągle bez zmian.
    Apetyt mam normalny, nawet spory, to nie kazała się martwić, ale ja sama się nad tym zastanawiam. Brzuszek rośnie to widzę, dzieciaczek się więc rozwija, a moja waga ani drgnie. Nie to,że narzekam, po prostu wraz ze wzrostem brzucha spodziewałam się skoku wagi a tu nic.

Akurat wyżej napisałam, że mi w sumie wychodzi 1kg na plusie :) Na każdej wizycie +0,5kg, a liczę od 7tc. Lekarz wczoraj mówił, że po 20 tygodniu się zacznie prawdziwe przybieranie na wadze.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Nesairah - ja z tydzień ponad czuje jakieś bulgotki, delikatne muśnięcia czy coś, jakby brzuch drgał od środka, lekarz mówi, że tak mogę czuć na początku jeśli robi sie to częstsze i intensywniejsze. Jednak dla mnie to i tak dziwne, bo córka jak mnie walnęła od razu... No tak jakbyś palcem po skórze przejechała od środka i to nie takie bardzo delikatne muśnięcie a zdecydowane mocne "smyrnięcie". Na drugi dzień pare razy już czułam, kolejnego też więcej i tak codziennie. Pierwsze to pyknięcie było w 16t6d, szczupła jestem, łożysko na przedniej ścianie wtedy miałam, teraz robi sid na tylnej podobno.
    Ja też czuje takie drgania jakby w środku i bulgotanie :)

Jacqueline lubi tę wiadomość

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aknelam - bardzo często w ciąży się chudnie na początku, samo dziecko waży teraz niewiele, ok 100g, tyle co jest wód płodowych i trochę krwi więcej, trochę tego łożyska, to niewiele waży jeszcze wszystko razem, więc może przybędzie Cie na prawde minimum takie co fizycznie jest więcej krwi, ile waży dziecko, wód płodowych. Szwagierka mało przytyła w obydwu ciążach, w pierwszej ledwo 7kg, w drugiej też poniżej 10. Moja mama na mnie przytyła tylko 8kg, na brata 12, ale po wyjściu ze szpitala po tygodniu ważyła 2kg mniej niż przed ciążą...

U mnie wskazania domowej wagi się potwierdzają, na start ważyłam 58kg a na 9t0d w szpitalu 59,5 co się zgadzało z tym w domu, wczoraj na 14t0d w szpitalu pokazało równe 62kg, w domu tak samo. I coś mi się wydaje, że w takim tempie to dobiję do 20kg jeszcze...

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 07:57

• aknelam Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania mam dobre, wszystko prawidłowo,więc liczę na to,że to uroda mojego organizmu sprawia,że waga będzie wzrastać systematycznie i powoli :)bo raczej bym nie chciała się przekonać,że teraz stoi w miejscu a za dwa czy trzy tygodnie dodatkowe kilogramy posypią się jeden po drugim ;)

• k878 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie położna powiedziała, że do 16 tygodnia spokojnie ciąża może się rozwijać "z zapasów"; mi też dopiero teraz 1 kg przybyło; przed ciążą 62; potem zjazd do 61, nadrabianie i teraz wreszcie 63 :D
    a co będzie to nie wiem i się nie przejmuję; ważne żeby zdrowo jeść; wiadomo, że od obżerania powstanie tłuszczyk, którego potem się trzeba będzie pozbyć :D
    z tego co czytałam, to od II trym trzeba jest ok 300 kcal dziennie więcej: to nie jest dużo, wypasiona kanapka

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Aztoria Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja narazie spadlam z wagi o najmniej 5 kg i narazie mam sie nie przejmowac.

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • Anelka Koleżanka

Wysłany: 23 czerwca 2017, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helloł mamuśki :)
    wczoraj byłam u gina wszystko ok, dzidziol 134g, pan doktor na 100% nie potwierdził płci ale mówił ze widzi "jaja" zobaczymy w lipcu na genetycznym czy miał rację.
    Córka odebrała swiadecwo, dzis sie pakujemy i jadziemy na 2 mc na wakacje najpierw do teściów potem 2 tyg w góry i potem znów do teściów - mam nadzieję ze wytrzymam z nimi i sie nie pozabijamy :P

Szczesliwa_mamusia, Lady Savage, Jacqueline, zapachmalin, Wachciowa, Kamcia1988, Jooozefka, Aztoria, magdzia26, k878 lubią tę wiadomość

yUD8p2.png VcYSp1.png
  • lola1 Przyjaciółka

Wysłany: 23 czerwca 2017, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak z innej beczki, wiecie może dlaczego są wyprzedaże wózków? zastanawiam się czy jak są teraz to w październik- grudzień nie będzie? Wydawało mi się że wyprzedaże wózków są pod koniec roku, a mamy czerwiec.

oar83e3ku4iy5lvz.png
  • Ewka094 Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca 2017, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku ciąży mam na plusie 5 kg to bardzo dużo, nie wiem czym to jest spowodowane bo nie jem dużo. Infekcje dróg moczowych miałam, ale dostałam lekarstwo do picia, jedną saszetkę na noc miałam wypić i tyle, teraz już wszystko w porządku. Co do bólu pleców to od początku mnie bolą jak dłużej postoje, albo pochodzę, ginka PowiedZiała, że jak nie przejdzie to skierowanie do nefrologa mi da, żeby sprawdzić czy z nerkami wszystko w porzadku. A przeceny na wózki sa teraz bo wakacje, myślę, że później też będą jakieś świąteczne wyprzedaże, bo to chyba nie ma różnicy czy koniec roku czy środek bo dzieci rodzą się cały czas ;)

Oliwierek- 22.12.2017r.
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Ja jeszcze nie przytyłam, chudnę ciągle, jutro mam -10 kg
    Ale zazdroszczę. Ja już mam 7kg na plusie :( muszę to jakoś powstrzymać

A ja padam, 3 dni w pracy po urlopie i już nie daje rady :( chyba już najwyższa pora na L4

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    Ale zazdroszczę. Ja już mam 7kg na plusie :( muszę to jakoś powstrzymać

A ja padam, 3 dni w pracy po urlopie i już nie daje rady :( chyba już najwyższa pora na L4
    Beti, polecam dietę niskiego indeksu glikemicznego. Jest bezpieczna w ciąży, zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi i co najlepsze, jesz do syta i chudniesz. Ja miałam problem, żeby wypełnić zapotrzebowanie kaloryczne tak sycące jest to jedzenie :D

relg2n0ax4qs6djf.png
    Asia, mama Aniołka Adasia 05.07.2016 (*)
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaokruszka wrote:
    Beti, polecam dietę niskiego indeksu glikemicznego. Jest bezpieczna w ciąży, zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi i co najlepsze, jesz do syta i chudniesz. Ja miałam problem, żeby wypełnić zapotrzebowanie kaloryczne tak sycące jest to jedzenie :D
    A masz jakiś przykład takiej diety ?

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy liczycie kalorie? Ja nie licze....

• Mamaokruszka Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    A masz jakiś przykład takiej diety ?
    Nie mam, wyszukałam w necie tabele indeksu glikemicznego i wg nich komponowałam posiłki.

Kiedyś dostałam taką rozpiskę od diabetologa, bo miałam hipoglikemię reaktywną i miałam koszmarne spadki cukru po posiłkach.
    Podstawowe założenia tej diety to:
    - stałe godziny posiłków
    - stała ilość węglowodanów w poszczególnych posiłkach w kolejnych dniach
    - unikanie potraw i produktów o IG >55
    - unikanie rozgotowania kasz, makaronów, ryżu, płatków zbożowych
    - warzywa najlepiej jeść na surowo a jeśli już musimy je gotować to w małej ilości wody i krótko
    - mięs nie smażymy, nie panierujemy
    - nie miksujemy, nie przecieramy jedzenia, im bardziej rozdrabniamy pokarmy, tym wyższy IG
    - eliminujemy cukry proste ( cukier biały, cukier trzcinowy, miód, dżemy, słodycze, napoje słodkie)
    - dbamy o prawidłową ilość białka w diecie, najbardziej wskazane źródła białka to: chude mięso i drób, tłuste i chude ryby, chude wędliny, chude białe sery, twarożki, fasola, soja, soczewica, chude mleko, jogurty, produkty zbożowe
    - eliminujemy produkty typu light

Amus, nie liczyłam kalorii bo się najadałam i ogólnie było ok, ale jak w którymś momencie (jeszcze przed ciążą) w jednym tygodniu zgubiłam 3,5 kg to zaczęłam sprawdzać i okazało się, że przeginam i muszę podnieść kaloryczność. Wbrew pozorom duża redukcja kalorii wcale nie pomoże schudnąć, wręcz przeciwnie, jeśli obetniemy za dużo, po jakimś czasie nasz organizm spowolni metabolizm i zamiast chudnąć będziemy tyć...

relg2n0ax4qs6djf.png
    Asia, mama Aniołka Adasia 05.07.2016 (*)
    Forumowa tabelka KLIK!
    916au6bdty1b5a3d.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przeszlam zaburzenia odżywiania, że ważyłam nawet plaster pomidora :/ teraz się nie odchudzam ale siła rzeczy wiem ile co ma kalorii więc wiem ile dziennie zjadam.

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • mycha91 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jak tak dalej pojdzie to bede miec zoladek wielkosci orzeszka na koniec ciazy. Moge jesc okropnie male porcje, wiec sila rzeczy zjadam mniej.

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
    19tc 290g ! Kawał - no właśnie.Kogo?
    7tc, 0.62 cm kropka i bijace serduszko <3
    5CS 12dpo - beta 99.47! 15 dpo - 361.62!!
‹‹ 578 579 580 581 582 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ