Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny a na etapie 16tc jak powinno bić serduszko? U mnie zwolnilo do 140-145 ale to chyba jest dobre tetno? Co ciekawe moje też zwolnilo, miałam ponad 80 a teraz ok 65 myślicie, że to może mieć ze sobą coś wspólnego?
Ile czekalyscie na l4 z zusu? Ja mam od polowy kwietnia, dostałam tylko pensje za pierwszy miesiąc bo to placi pracodawca a od zusu niczaraz bede 2 miesiące bez pieniędzy a dodzwonić się tam graniczy z cudem. Chyba bede musiala tam jechać ale do którego? Do tego z zamieszkania, taki adres jest na l4 czy zus z rejonu zameldowania?
-
MalaHD wrote:Dziewczyny a na etapie 16tc jak powinno bić serduszko? U mnie zwolnilo do 140-145 ale to chyba jest dobre tetno? Co ciekawe moje też zwolnilo, miałam ponad 80 a teraz ok 65 myślicie, że to może mieć ze sobą coś wspólnego?
Ile czekalyscie na l4 z zusu? Ja mam od polowy kwietnia, dostałam tylko pensje za pierwszy miesiąc bo to placi pracodawca a od zusu niczaraz bede 2 miesiące bez pieniędzy a dodzwonić się tam graniczy z cudem. Chyba bede musiala tam jechać ale do którego? Do tego z zamieszkania, taki adres jest na l4 czy zus z rejonu zameldowania?
Ja raz jak byłam na L4 to czekałam na pieniądze z ZUSU jakieś 3 miesiące, ale to z winy mojego pracodawcy, który nie wysłał dokumentów na czas. Za drugim razem na L4 dostałam pieniądze po miesiącu. teraz jeszcze nie jestem na zwolnieniu, ale też się martwię, że znów b będą jakieś problemy. Jeszcze muszę załatwić papier żeby pieniądze wpłacali mi na konto, bo do tej pory odbierałam na poczcie przekaz. -
nesairah wrote:Ja raz jak byłam na L4 to czekałam na pieniądze z ZUSU jakieś 3 miesiące, ale to z winy mojego pracodawcy, który nie wysłał dokumentów na czas. Za drugim razem na L4 dostałam pieniądze po miesiącu. teraz jeszcze nie jestem na zwolnieniu, ale też się martwię, że znów b będą jakieś problemy. Jeszcze muszę załatwić papier żeby pieniądze wpłacali mi na konto, bo do tej pory odbierałam na poczcie przekaz.
-
emikey wrote:Ooooo. Ja dzis zanosze drugie zwolnienie. Za czerwca będzie płacił pracodawca ale id następnego miesiąca już ZUS. Nie sądziłam że ZUS może na kilka miesięcy wstrzymać świadczenia!
No ja miałam wtedy pechaz tego co się orientuję, ZUS wypłaca raczej na czas pieniądze, jeśli nie ma błędów w zwolnieniach itd. Może nawet szybciej jest, jak zanosi się osobiście zwolnienie? W sumie krótsza droga.
-
nesairah wrote:No ja miałam wtedy pecha
z tego co się orientuję, ZUS wypłaca raczej na czas pieniądze, jeśli nie ma błędów w zwolnieniach itd. Może nawet szybciej jest, jak zanosi się osobiście zwolnienie? W sumie krótsza droga.
Ja pracuje w rządowce to raczej z sumiennoscia pracodawcy nie powinno być problemu. I tak dysponują nie swoimi pieniędzmi -
emikey wrote:Ooooo. Ja dzis zanosze drugie zwolnienie. Za czerwca będzie płacił pracodawca ale id następnego miesiąca już ZUS. Nie sądziłam że ZUS może na kilka miesięcy wstrzymać świadczenia!
U mnie jak sie spoznili raz, to dzwonilam do nich. I pozniej mi wysylali zawsze o tej samej porze - a jak w weekend, to przed.syn 03-2014
syn 03-2016kp do 13tc
syn 11-2017kp do 13tc
'Zanim się rozpędzisz, zrób pierwszy krok'. -
emikey wrote:Jeśli pracodawca wypłatę wpłacił na konto, to ZUS też będzie wpłacić na to konto, czy musze coś dodatkowe podawać ?
Jest podobno jakiś papier u nich do wypełnienia (wiem to od koleżanki z pracy, która to wypełniała), żeby wysyłali pieniądze na konto, bez tego pieniądze idą przekazem na adres zameldowania (jeśli listonosz nie zastanie nikogo w domu, trzeba się przejść na pocztę). -
nick nieaktualnyKtoras czekala na decyzje zusu odnosnie l4 tzn miala skladac wyjasnienia. Jest juz decyzja? Ten bol glowy jest nieznosny...budze sie z bolem glowym cos jest nie takm to nie zatoki bo boli mnie od gory a nie czolo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 10:33
-
MalaHD wrote:Dziewczyny a na etapie 16tc jak powinno bić serduszko? U mnie zwolnilo do 140-145 ale to chyba jest dobre tetno? Co ciekawe moje też zwolnilo, miałam ponad 80 a teraz ok 65 myślicie, że to może mieć ze sobą coś wspólnego?
U mnie z serduszkiem tak samo- ostatnie pomiary w czasie badania to 143 i 147 lekarz tego nie komentował w żaden sposób- a ja też mam niskie tętno- od 65 do maks 78. U mnie maluszek podczas badania był bardzo spokojny, nie wiem jak u Ciebie na badaniu? -
Ide zanieść swoje l4 pracodawcy. Dopytam się kadrowej jak rzecz stoi z tym zusem. Przeraża mnie ta wizja dostawania zasiłku raz na kilka miesięcy bądź w transzach jak piszą na innych forach. Nie dość że muszę przeprowadzić się do Anglii, szukać tam lekarzy to jeszcze teraz będę się bujać z ZUSem.
-
U mnie tętno w 12t5d było 150, a w 14t0d było 154, na obydwu badaniach dziecko nie spało, nie wiem czy to coś ma so rzeczy, ale ja mam raczej wyższy puls jak zawsze zresztą, 85-90, czasem ok 100, w stanie spoczynku oczywiście. Przy normalnym ciśnieniu tętno u zdrowego dorosłego powinno być ok 70-75. Pamiętajcie jednak, że w ciąży może wzrastać zwłaszcza później jak jest więcej krwi do przepompowania
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 10:14
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
nesairah wrote:Ja miałam kurzajkę na łokciu, wytępiłam ją domowym sposobem. Cytryna + ocet, zrobiła się czarna i odpadła po tygodniu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2017, 10:20
-
Lady Savage wrote:Ooo muszę sprobowac
skórkę z cytryny zalewasz octem, zostawiasz na kilka godzin (albo na noc) i później przykładasz tą skórkę do kurzajki, zaklejasz żeby się nie przesuwało. Ja chodziłam cały dzień z tym, na noc nową przykładałam. trochę szczypało, ale do przeżycia, ważne, że nie ma po niej śladuLady Savage lubi tę wiadomość