Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja wczoraj cierpiałam przez ból głowy, nawet wzięłam Apap, ale nic nie pomógł (czego się zresztą spodziewałam, nigdy u mnie nie działał). Swego czasu cierpiałam na straszne bóle głowy, byłam diagnozowana w kierunku migreny, guzów mózgu, nachodziłam się po neurologach, okulistach itd. Nikt nie potrafił wskazać, jaką jest przyczyna moich bólów. Żadne leki przeciwbólowe nie pomagały, aż kiedyś przypadkiem kupiłam excedrin migra stop - dla mnie cudowny lek, jedna tabletka wystarczyła, aby ból ustąpił. Ten excedrin, o ile dobrze pamiętam, to właśnie kofeina + paracetamol. Także Amus zobacz sobie jego skład w internecie
Chociaż wydaje mi się, że kiedyś czytałam, że nie jest zalecany w ciąży, ale to jak większość leków.
Jeśli chodzi o ciśnienie, to ja mam mega niskie, ale lekarz powiedział, że w żaden sposób nie zagraża to dziecku, jedynie ja mogę słabo się czuć. Na niskie ciśnienie polecił codzienne picie kawy (wg niego to bzdury, aby kawa była zakazana w prawidłowej ciąży) i sport.
5.12.16 - pusty pęcherzyk, 7 tc
-
Dziewczyny czy u Was to usg połówkowe to jakieś specjalne usg jest, że kosztuje prawie 300zł?? Czyli na takich zasadach jak to wcześniejsze prenatalne? Bo mi lekarz powiedział,że mam się zapisać na 21 tydzień, bo wtedy wszytko najlepiej będzie widać, ale jak sprawdzałam cenę to jest to 100zł. No chyba,że chciałabym zrobić test potrójny, to wtedy doliczają cenę tego testu i tyle.
W luxmedzie też nie ma rozróżnienia połówkowego usg od normalnego więc pewnie może je wykonać każdy lekarz robiący usg, choć pewnie zapiszę się do tego, który robił mi to prenatalne. -
nick nieaktualnyU nas kosztuje 280 zl a potrojny dodatkowo platny. Takie badanie powinno byc wykonywane u specjalisty z certyfikatem a nie u zwyklego gi a
Bebloszka dzieki za infopiszą tak prwni bo ogolnie kofeina nie zalecana no ale przy niskim cisnieniu trzeba sie czyms ratowac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 14:28
-
nick nieaktualny
-
aknelam wrote:Dziewczyny czy u Was to usg połówkowe to jakieś specjalne usg jest, że kosztuje prawie 300zł?? Czyli na takich zasadach jak to wcześniejsze prenatalne? Bo mi lekarz powiedział,że mam się zapisać na 21 tydzień, bo wtedy wszytko najlepiej będzie widać, ale jak sprawdzałam cenę to jest to 100zł. No chyba,że chciałabym zrobić test potrójny, to wtedy doliczają cenę tego testu i tyle.
W luxmedzie też nie ma rozróżnienia połówkowego usg od normalnego więc pewnie może je wykonać każdy lekarz robiący usg, choć pewnie zapiszę się do tego, który robił mi to prenatalne.
Wiesz co, ja dzisiaj pytalam o te polowkowe, lekarz powedzial ze najlepiej 20 21 tydzien wlasnie i ze robi to tez genetyk, ten sam co mi robil genetyczne w 13 tyg. bo sprawdzaja wtedy dokladnie czy nie ma jakis wad rozwojowych lub innych genetycznych. Wiec chyba warto poszukac dobrego lekarza jednakLilka
Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
-
Aknelam, myślę że mamaginekolog wyczerpująco opisała, czym jest usg połówkowe: https://mamaginekolog.pl/usg-polowkowe-ciazy/
Co do ruchów, to ja ich w ogóle nie czuję, mimo że jestem szczupła. Nie nastawiam się jednak, aby poczuła je szybciej niż w 20-21 tc, bo mam łożysko na przedniej ścianie - dziecko oddziela od moich powłok brzusznych 2,5 cm warstwa łożyska. Ostatnio na usg mała strasznie szalała, czasem też słyszę, jak się wierci, gdy podsluchuję ją na detektorze, także czekam spokojnie
5.12.16 - pusty pęcherzyk, 7 tc
-
Na czym polega połówkowe to ja się orientuję, chodziło mi o kwestię czy w waszych przychodniach itp. jest ono jakoś specjalnie nazwane albo opisane. Bo w luxmedzie trzeba się zapisywać jak na zwykłe usg, a mi zależałoby żeby właśnie pójść do ogarniętego lekarza. I dlatego właśnie zapisze się to tego, który robił mi usg prenatalne.
-
Jak to szpinaczku nie można :0
Ja jem na tony, ale zawsze z jakimś nabiałem, czytałam ze wtedy się to neutralizuje i nie robią kamienie. Dlatego mądrość ludowa każe jeść szczawiowa zupę z jajkiem
Co do wody to pewnie ze dużo pic!
Laryngolog nic nie zobaczył, wychodzi na to ze to ciążaCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Amus87 wrote:U nas kosztuje 280 zl a potrojny dodatkowo platny. Takie badanie powinno byc wykonywane u specjalisty z certyfikatem a nie u zwyklego gi a
Bebloszka dzieki za infopiszą tak prwni bo ogolnie kofeina nie zalecana no ale przy niskim cisnieniu trzeba sie czyms ratowac
A o co chodzi z tym potrójnym? Co to jest? Jestem zielonaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 15:21
11.12.2017 syn Adaś -
nick nieaktualny
-
Ja wlasnie dzis zapusalam sie na polowkowe.
Tak jakos dziwnie - ide w 1 rocznice smierci mamy. Nie wiem. Moze to jakis znak ze mama sie tam mna opiekuje? Albo paskudny zbieg okolicznosci. Cokolwiek. Leb dzis mi peka i nie mam sil analizowac. -
Pauliśkaa1 wrote:Witam
Jestem tutaj nowa.
I od razu moje pytanie brzmi:
- Czy malujecie włosy w ciąży?
Mam straszny dylemat, bo nie wyobrażam siebie z takim odrostemostatni raz na poczatku pierwszej ciazy farbowalam. Poprosilam o farbe, zeby odrostow nie bylo za bardzo znac i sobie rosna teraz naturalne
syn 03-2014
syn 03-2016kp do 13tc
syn 11-2017kp do 13tc
'Zanim się rozpędzisz, zrób pierwszy krok'. -
nick nieaktualny[QUOTE=[m]alina]A o co chodzi z tym potrójnym? Co to jest? Jestem zielona
[/QUOTE]
szczerze ?? nie wiemCHYBA tak samo jak z pappa plus AFP badanie ale nie mam pewnośći, ponoć mniejsza skutecznośc niż pappa wiec olewam
ja farbowałam
zamówiłam detektorużywany z wyśietlaczem
[m]alina, Sunshine_111 lubią tę wiadomość
-
Pauliśkaa1 wrote:Witam
Jestem tutaj nowa.
I od razu moje pytanie brzmi:
- Czy malujecie włosy w ciąży?
Mam straszny dylemat, bo nie wyobrażam siebie z takim odrostem
Ja farbowałam w 12 tyg
Dziewczyny ja tu rzadko bo jakoś wiecznie nie po drodze.
My po wizycie
Małe ma 8 cm i na 99% jest Dziewczynka
kośc nosowa i karkowa jest wiec jest dobrze, paluszki wszystkieWachciowa, [m]alina, Szczesliwa_mamusia, k878, Sunshine_111, Aztoria, Kamcia1988, magdzia26, Jooozefka, Lady Savage, ara, Edith lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
salenne wrote:Dziewczyny, ja już po wizycie
Dzidzia akrobatka, na 99% dziewczynka ❤
Lekarz mowił ze raczej na sto procent powie za 3 tyg
Superrrrrrrrr
Imie wybrane???????salenne, Eli lubią tę wiadomość