WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • bebloszka90 Koleżanka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj cierpiałam przez ból głowy, nawet wzięłam Apap, ale nic nie pomógł (czego się zresztą spodziewałam, nigdy u mnie nie działał). Swego czasu cierpiałam na straszne bóle głowy, byłam diagnozowana w kierunku migreny, guzów mózgu, nachodziłam się po neurologach, okulistach itd. Nikt nie potrafił wskazać, jaką jest przyczyna moich bólów. Żadne leki przeciwbólowe nie pomagały, aż kiedyś przypadkiem kupiłam excedrin migra stop - dla mnie cudowny lek, jedna tabletka wystarczyła, aby ból ustąpił. Ten excedrin, o ile dobrze pamiętam, to właśnie kofeina + paracetamol. Także Amus zobacz sobie jego skład w internecie :) Chociaż wydaje mi się, że kiedyś czytałam, że nie jest zalecany w ciąży, ale to jak większość leków.
    Jeśli chodzi o ciśnienie, to ja mam mega niskie, ale lekarz powiedział, że w żaden sposób nie zagraża to dziecku, jedynie ja mogę słabo się czuć. Na niskie ciśnienie polecił codzienne picie kawy (wg niego to bzdury, aby kawa była zakazana w prawidłowej ciąży) i sport.

m3sx3e3kh2c0mitc.png
    5.12.16 - pusty pęcherzyk, 7 tc
  • aknelam Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy u Was to usg połówkowe to jakieś specjalne usg jest, że kosztuje prawie 300zł?? Czyli na takich zasadach jak to wcześniejsze prenatalne? Bo mi lekarz powiedział,że mam się zapisać na 21 tydzień, bo wtedy wszytko najlepiej będzie widać, ale jak sprawdzałam cenę to jest to 100zł. No chyba,że chciałabym zrobić test potrójny, to wtedy doliczają cenę tego testu i tyle.
    W luxmedzie też nie ma rozróżnienia połówkowego usg od normalnego więc pewnie może je wykonać każdy lekarz robiący usg, choć pewnie zapiszę się do tego, który robił mi to prenatalne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kosztuje 280 zl a potrojny dodatkowo platny. Takie badanie powinno byc wykonywane u specjalisty z certyfikatem a nie u zwyklego gi a

Bebloszka dzieki za info :D piszą tak prwni bo ogolnie kofeina nie zalecana no ale przy niskim cisnieniu trzeba sie czyms ratowac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 14:28

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myslalam by skoczyc do gina innego skonsultowac to tetno ale tak dzien po dniu...boje sie ze zaszkodzi co sadzicie??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 14:32

• malysmok84 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aknelam wrote:
    Dziewczyny czy u Was to usg połówkowe to jakieś specjalne usg jest, że kosztuje prawie 300zł?? Czyli na takich zasadach jak to wcześniejsze prenatalne? Bo mi lekarz powiedział,że mam się zapisać na 21 tydzień, bo wtedy wszytko najlepiej będzie widać, ale jak sprawdzałam cenę to jest to 100zł. No chyba,że chciałabym zrobić test potrójny, to wtedy doliczają cenę tego testu i tyle.
    W luxmedzie też nie ma rozróżnienia połówkowego usg od normalnego więc pewnie może je wykonać każdy lekarz robiący usg, choć pewnie zapiszę się do tego, który robił mi to prenatalne.

Wiesz co, ja dzisiaj pytalam o te polowkowe, lekarz powedzial ze najlepiej 20 21 tydzien wlasnie i ze robi to tez genetyk, ten sam co mi robil genetyczne w 13 tyg. bo sprawdzaja wtedy dokladnie czy nie ma jakis wad rozwojowych lub innych genetycznych. Wiec chyba warto poszukac dobrego lekarza jednak

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • bebloszka90 Koleżanka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aknelam, myślę że mamaginekolog wyczerpująco opisała, czym jest usg połówkowe: https://mamaginekolog.pl/usg-polowkowe-ciazy/

:)

Co do ruchów, to ja ich w ogóle nie czuję, mimo że jestem szczupła. Nie nastawiam się jednak, aby poczuła je szybciej niż w 20-21 tc, bo mam łożysko na przedniej ścianie - dziecko oddziela od moich powłok brzusznych 2,5 cm warstwa łożyska. Ostatnio na usg mała strasznie szalała, czasem też słyszę, jak się wierci, gdy podsluchuję ją na detektorze, także czekam spokojnie :)

m3sx3e3kh2c0mitc.png
    5.12.16 - pusty pęcherzyk, 7 tc
  • aknelam Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czym polega połówkowe to ja się orientuję, chodziło mi o kwestię czy w waszych przychodniach itp. jest ono jakoś specjalnie nazwane albo opisane. Bo w luxmedzie trzeba się zapisywać jak na zwykłe usg, a mi zależałoby żeby właśnie pójść do ogarniętego lekarza. I dlatego właśnie zapisze się to tego, który robił mi usg prenatalne.

• k878 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to szpinaczku nie można :0 :(
    Ja jem na tony, ale zawsze z jakimś nabiałem, czytałam ze wtedy się to neutralizuje i nie robią kamienie. Dlatego mądrość ludowa każe jeść szczawiowa zupę z jajkiem

Co do wody to pewnie ze dużo pic!

Laryngolog nic nie zobaczył, wychodzi na to ze to ciąża :D

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • [m]alina Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    U nas kosztuje 280 zl a potrojny dodatkowo platny. Takie badanie powinno byc wykonywane u specjalisty z certyfikatem a nie u zwyklego gi a

Bebloszka dzieki za info :D piszą tak prwni bo ogolnie kofeina nie zalecana no ale przy niskim cisnieniu trzeba sie czyms ratowac

A o co chodzi z tym potrójnym? Co to jest? Jestem zielona ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 15:21

11.12.2017 syn Adaś
  • Pauliśkaa1 Nowa

Wysłany: 28 czerwca 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)

Jestem tutaj nowa.

I od razu moje pytanie brzmi:

- Czy malujecie włosy w ciąży?
    Mam straszny dylemat, bo nie wyobrażam siebie z takim odrostem :|

Pauliśka
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam pasemka w 6tc ;)

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauliśkaa1 wrote:

Jestem tutaj nowa.

Ja farbuję :)

• mycha91 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez juz dawno po farbowaniu ^^

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
    19tc 290g ! Kawał - no właśnie.Kogo?
    7tc, 0.62 cm kropka i bijace serduszko <3
    5CS 12dpo - beta 99.47! 15 dpo - 361.62!!
  • mycha91 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie dzis zapusalam sie na polowkowe.
    Tak jakos dziwnie - ide w 1 rocznice smierci mamy. Nie wiem. Moze to jakis znak ze mama sie tam mna opiekuje? Albo paskudny zbieg okolicznosci. Cokolwiek. Leb dzis mi peka i nie mam sil analizowac.

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
    19tc 290g ! Kawał - no właśnie.Kogo?
    7tc, 0.62 cm kropka i bijace serduszko <3
    5CS 12dpo - beta 99.47! 15 dpo - 361.62!!
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eli wrote:
    Uwazaj na takie cisnienie, bo przez cisnienie kolezanka urodzila w 26 tc, jak przyszlo 220. Bierzesz leki?

Eli, a jak ze zdrowiem tego maluszka? Ok?

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • majamia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauliśkaa1 wrote:

Jestem tutaj nowa.

Nie :P ostatni raz na poczatku pierwszej ciazy farbowalam. Poprosilam o farbe, zeby odrostow nie bylo za bardzo znac i sobie rosna teraz naturalne :P

syn 03-2014 <3
    syn 03-2016 <3 kp do 13tc
    syn 11-2017 <3 kp do 13tc
    'Zanim się rozpędzisz, zrób pierwszy krok'.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=[m]alina]A o co chodzi z tym potrójnym? Co to jest? Jestem zielona ;)[/QUOTE]
    szczerze ?? nie wiem :D CHYBA tak samo jak z pappa plus AFP badanie ale nie mam pewnośći, ponoć mniejsza skutecznośc niż pappa wiec olewam

ja farbowałam :)

zamówiłam detektor :P używany z wyśietlaczem

[m]alina, Sunshine_111 lubią tę wiadomość

• Rudasek Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauliśkaa1 wrote:

Jestem tutaj nowa.

Ja farbowałam w 12 tyg :)
    Dziewczyny ja tu rzadko bo jakoś wiecznie nie po drodze.
    My po wizycie
    Małe ma 8 cm i na 99% jest Dziewczynka :)
    kośc nosowa i karkowa jest wiec jest dobrze, paluszki wszystkie :)

Wachciowa, [m]alina, Szczesliwa_mamusia, k878, Sunshine_111, Aztoria, Kamcia1988, magdzia26, Jooozefka, Lady Savage, ara, Edith lubią tę wiadomość

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja już po wizycie :) Dzidzia akrobatka, na 99% dziewczynka ❤

k878, Sunshine_111, Aztoria, Szczesliwa_mamusia, Kamcia1988, magdzia26, Jooozefka, Lady Savage, ara, Edith, Eli, Wachciowa, editchen lubią tę wiadomość

• Rudasek Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    Dziewczyny, ja już po wizycie :) Dzidzia akrobatka, na 99% dziewczynka ❤
    to tak jak u mnie...
    Lekarz mowił ze raczej na sto procent powie za 3 tyg :)
    Superrrrrrrrr

Imie wybrane???????

salenne, Eli lubią tę wiadomość

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
‹‹ 611 612 613 614 615 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ