Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do wózków to ja bardzo bym chciała:
https://mutsy.pl/mutsy-igo-2w1-gleboko-spacerowy-7637.html
Poprzednio tez miałam mutsy i byłam bardzo zadowolona ale trochę szkoda jest mi wydać tyle kasy - na starość robię sie skąpa
Byliśmy dziś w sklepie mąci-cosi i maja lada chwila mieć nowy model wiec jeszcze zaczekamhttps://www.maluchy.pl/li-73179.png -
A ja dziewczyny nie wierze w przesądy i zabobony...wierze w Boga (jestem katoliczką)więc sciełam włosy już chyba 2 razy w ciąży...nosze korale...uśmiecham się do przebiegających kominiarzy i czarnych kotów...wyrzucam rozbite lustra i nie martwię się o przyszłe 7lecie
chodze pod sznurkami, itp
Wyprawki nie kupuję zbyt wczesnie...nie kwestia zabobonów, ale zbyt niepewnie czuje się w tej ciąży...gdybym straciła dziecko rzeczy, które zakupiłam byłyby dla mnie gwoździem do białej trumienki...a tego chcę sobie i moim bliskim oszczędzić...
Edit: a tak w ogóle zapraszam do mnie na pieczone w piekarniku ziemniaczki z własnoręcznie przyrządzonym sosem jogurtowo- czosnkowym i sztuką pieczonej wieprzowinyWiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2017, 18:09
Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
i aniołków (*) 2009;2014 -
Cześć!
P postanowiłam zapytać Was o coś co od kilku dni spędza mi sen z powiek. Otóż z racji na bardzo wysoki poziom stresu w pracy poszłam na zwolnienie L4 (obecnie mamy 11 tydzień). Na zwolnieniu lekarz wpisał mi kod 1 , że chory powinien leżeć, a omówiłam z nim że nie chcę pracować bo to kwestia stresu. Boję się tej kontroli z ZUSu w sumie u żadnej znajomej nikt nie zawitał, ale boję się że jak wyjdę z domu na głupie zakupy do sklepu żeby zrobić obiad, czy na spacer jak się lepiej poczuję to mogę mieć poważne problemy. Co o tym sądzicie?
styczeń - Martynka - czekamy=*
-
nick nieaktualny
-
Hej
Ja dostaje L4 na 4 tyg-od wizyty do wizyty.
Co do wózeczka planujemy z mężem kupić używany na olx, szkoda nam na nowy kaski.
Na łóżeczko mamy niewykorzystaną wnękę w sypialni kora ma 117 cm długości... Postanowiliśmy że kupimy normalny wymiar i sobie skrócimy- (materac sobie przytnę) niewiele miejsca w naszej sypialni więc każdy cm się liczy...
A z jedzonkiem różnie, staram się żeby zawsze było urozmaicone- dużo warzyw. Ostatnio mam fazę na makaron z bobem i innymi dodatkamia czereśnie mogłabym jeść kilogramami- mam tak co lato
-
Amus87 wrote:Jesli masz leżace to musisz byc w domu. Poczekaj do konca. Zapewne masz na 3 tyg. I popros o chodzace.
Na ile dostajecie l4? Ja dostane na 3 tyg i mam pytanie pierwsze l4 33 dni placi pracodawca ale to nic ze nie dostane na cale 33 dni?
Pierwsze 33 dni chorobowego W ROKU kalendarzowym płaci pracodawca, niezależnie czy bierzesz po 1 dniu, czy od razu masz miesiąc. Po tych 33 dniach przejmuje Cię zus. Te 33 dni zbierają Ci się od początku roku, nawet jak wcześniej pracowałaś u innego pracodawcy, tyle po prostu przysługuje na rok. Dlatego jak się zatrudnia pracownika w trakcie roku, to przy chorobowym należy sprawdzać, czy w poprzedniej pracy nie korzystał z L-4.Amus87 lubi tę wiadomość
31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
-
Amus87 wrote:Jesli masz leżace to musisz byc w domu. Poczekaj do konca. Zapewne masz na 3 tyg. I popros o chodzace.
Na ile dostajecie l4? Ja dostane na 3 tyg i mam pytanie pierwsze l4 33 dni placi pracodawca ale to nic ze nie dostane na cale 33 dni?
Wydaje mi się, że nie rozdzielają tego na poszczególne zwolnienia tylko ciągiem liczą.
Ja dostałam na 4tyg to jest od wizyty do wizyty. Poproszę o chodzące, czy wtedy będę mogła spokojnie wyjść na spacaer na świeże powietrze, czy mam być niewolnikiem swojego mieszkania ?Jestem straszną panikarą i chyba bardziej się nakręcam...
styczeń - Martynka - czekamy=*
-
nick nieaktualnyOpolanka 85 wrote:Pierwsze 33 dni chorobowego W ROKU kalendarzowym płaci pracodawca, niezależnie czy bierzesz po 1 dniu, czy od razu masz miesiąc. Po tych 33 dniach przejmuje Cię zus. Te 33 dni zbierają Ci się od początku roku, nawet jak wcześniej pracowałaś u innego pracodawcy, tyle po prostu przysługuje na rok. Dlatego jak się zatrudnia pracownika w trakcie roku, to przy chorobowym należy sprawdzać, czy w poprzedniej pracy nie korzystał z L-4.
takie buty :p
-
Ja też mam zwolnienie na 4 tygodnie, od wizyty do wizyty. Wolałabym chodzić co 3 tygodnie, ale tak mnie lekarka umawia. Jak będę miała kontrolę z zusu, to chyba padnę, bo tyle ciężarnych w pracy przerobiłam i żadna nie miała kontroli, do nas też nigdy zus nie występował, żeby wstrzymać zasiłek, bo toczy się postępowanie. Także chyba fikołak zrobię z wrażenia, jak panie z zusu zawitają w moim progu
))
31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
emikey wrote:Szkoda tylko, że takie malutkie i na długo nie starcza
-
Amus87 wrote:Dziekuje za objasnienia
juz rozumiem :p ja bym juz chciala by byl gdzies 30 tydzien. Masakra jeszcze tyyyyyle czasu
Ja też jestem w gorącej wodzie kąpana i chciałabym już grudzień.
A do tego na tym zwolnieniu tak wolno lecą dni, miałam wielkie plany odpocznę, książki nadrobię, posprzątam i poogarniam. A siedzę całymi dniami i mnie roznosi:/
27.04 - 0.22 cm
04.05 - 0.88 cm
16.05 - 2.01 cm
01.06 - 4.48 cm
14.06 - 7.02 cm
27.07 - 269 g
07.08 - 381 g
31.08 - 604 g
28.09 - 1267 g
16.10 - 1664 -
dada1415 wrote:Cześć!
P postanowiłam zapytać Was o coś co od kilku dni spędza mi sen z powiek. Otóż z racji na bardzo wysoki poziom stresu w pracy poszłam na zwolnienie L4 (obecnie mamy 11 tydzień). Na zwolnieniu lekarz wpisał mi kod 1 , że chory powinien leżeć, a omówiłam z nim że nie chcę pracować bo to kwestia stresu. Boję się tej kontroli z ZUSu w sumie u żadnej znajomej nikt nie zawitał, ale boję się że jak wyjdę z domu na głupie zakupy do sklepu żeby zrobić obiad, czy na spacer jak się lepiej poczuję to mogę mieć poważne problemy. Co o tym sądzicie?
Nie ryzykuj, bo właśnie takie l-4 najczęściej wizytują, i potem ciężko się wymigać. Następnym razem weź l-4 z kodem B.