X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Co myślicie o smyczach dla dzieci. W Polsce jeszcze chyba nie są zbyt popularne. Raz widziałam parę z dzieckiem na smyczy na Krakowskim Przedmiesciu ale to równie dobrze mogli być turysci z innego kraju. I to by było na tyle. Za to tutaj w Anglii co rusz natykami się na ludzi prowadzajacych dzieci na smyczy doczepionej do takiego mini plecaczka.
    Mi się to jakoś źle kojarzy. Jak wyprowadzanie psa na spacer. Czasem sobie zartwoalismy, że będziemy go na smyczy trzymać, co by daleko nie odszedł, Ale naprawdę to bym tego nie zrobiła

• mycha91 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przytylam jakies 2 kg od wizyty w kwietniu. Od ostatniej wizyty 5.06, mam 0.8 na plusie na wadze domowej, zobaczymy dzis ile u Pani dr.

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
    19tc 290g ! Kawał - no właśnie.Kogo?
    7tc, 0.62 cm kropka i bijace serduszko <3
    5CS 12dpo - beta 99.47! 15 dpo - 361.62!!
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam kilkukrotnie dzieci "na smyczy" w sklepach, zaczepione do plecaczka czy części ubrania jakiejś. Pomijając to, że to dziwnie wygląda, nie uważam aby to była dobra metoda do powstrzymywania dziecka przed sięganiem na półki sklepowe. Będąc przy półce z dzieckiem i tak jest ono na tyle blisko, że może coś złapać, a jeśli ma to być tylko jako zabezpieczenie żeby dziecko nie biegało po sklepie to lepiej w ogóle nie wybierać sie z dzieckiem na zakupy czy spacer jak nie można go upilnować tylko trzymać na smyczy jak zwierzę które nie rozumie co się do niego mówi ;)

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • mycha91 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opracowano na podstawie: „Diagnosis and Management of Cryptorchidism” E. Comploj, A. Pycha. European Urology 2012; Supplements 11: 2–9.

Wnętrostwo, inaczej niezstąpienie jąder (łac. cryptorchismus, z grec. kryptos – ukryte, orchis – jądro) to nieprawidłowe położenie jednego lub obu jąder poza moszną. Jest to najczęstsza wrodzona wada noworodków płci męskiej. W 15–30% dotyczy wcześniaków, a w 1–4% noworodków donoszonych. Zapadalność jest zależna od wieku. Ponad dwa razy częściej występuje jako jednostronne niezstąpienie jądra, 70% dotyczy prawej, a 30% lewej strony. W około 70% przypadków jądra zstępują do 3. miesiąca życia.

Proces zstępowania jąder składa się z trzech etapów:
    1. Pierwszy etap odbywa się w okresie od 6. do 12. tygodnia życia płodowego. Dochodzi do przemieszczenia jądra z przestrzeni pozaotrzewnowej do okolicy pierścienia wewnętrznego kanału pachwinowego. Zstępowanie jądra zachodzi w wyniku skracania dystalnej części jądrowodu (więzadła płciowo‐pachwinowego). Proces ten stymulowany jest przez insulinopodobny czynnik wzrostu 3 (INSL3).

2. Drugim etapem, przypadającym na okres między 3, a 7. miesiącem życia płodowego, jest rozwój wyrostka pochwowego oraz kanału pachwinowego.

3. Ostatnim etapem, między 24, a 35 tygodniem życia płodowego, jest zstępowanie jądra do moszny.Przeważnie zstąpienie jąder następuje między 30. a 32. tygodniem życia płodowego.

Takze sorry laski. Moze widzialyscie siusiaka, ale jajek raczej nie. No chyba ze wiecie lepiej od naukowcow zajmujacych sie urologia....

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Co myślicie o smyczach dla dzieci. W Polsce jeszcze chyba nie są zbyt popularne. Raz widziałam parę z dzieckiem na smyczy na Krakowskim Przedmiesciu ale to równie dobrze mogli być turysci z innego kraju. I to by było na tyle. Za to tutaj w Anglii co rusz natykami się na ludzi prowadzajacych dzieci na smyczy doczepionej do takiego mini plecaczka.
    Widziałam, sama posiadam takie szelki, do których można było doczepić pasek. Sprawdzają się wg mnie w dużych miastach, tam gdzie są duże skupiska ludzi. Dziecko tak do drugiego roku życia jest żywe, nie boi się oddalić od rodzica, a potem mogą zdarzyć się tragedie. Po trzecim roku życia jest już bardziej kumate (wg moich obserwacji) i bardziej pilnuje żeby być przy mamie i tacie, ale maluszki są malutkie i w pół sekundy można je stracić z oczu, szczególnie takie co dopiero nauczyły się sprawnie chodzić. Ja użyłam może z parę razy podczas wypadów do galerii handlowych, czy na spacer po centrum Krakowa i nie byłam jedyna, nie zauważyłam żeby ktoś się na mnie dziwnie patrzył. Teraz też prowadzą tak dzieci po centrach handlowych i dla mnie nie ma w tym nic dziwnego - czasy są jakie są i trzeba pilnować swojego niesfornego skarbu ;) Natomiast jest to zbędne jak idzie się na spacer na plac zabaw czy pochodzić do parku. W mniejszych miasteczkach i na wsiach też chyba by się nie sprawdziły ;) dziecku większemu niż 3 latka też bym nie ubierała...

magdzia26, Olimpia78 lubią tę wiadomość

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach... Musiałaś postawić na swoim. A nie pomyślałaś, że moze właśnie widziałyśmy moszne, czyli jajeczka bez jaderek? Widocznie mój lekarz jakis niedouczony. Bo on oczywiście nie użył słów jaderka. Tylko sam określił to w skrócie klejnoty

• emikey Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Widziałam kilkukrotnie dzieci "na smyczy" w sklepach, zaczepione do plecaczka czy części ubrania jakiejś. Pomijając to, że to dziwnie wygląda, nie uważam aby to była dobra metoda do powstrzymywania dziecka przed sięganiem na półki sklepowe. Będąc przy półce z dzieckiem i tak jest ono na tyle blisko, że może coś złapać, a jeśli ma to być tylko jako zabezpieczenie żeby dziecko nie biegało po sklepie to lepiej w ogóle nie wybierać sie z dzieckiem na zakupy czy spacer jak nie można go upilnować tylko trzymać na smyczy jak zwierzę które nie rozumie co się do niego mówi ;)
    Ja raczej myślałam, że ludzie używają ich po to by dziecko nie wybiegła nagle na ulice jeśli idzie się chodnikiem obok, a nie że w galeriach handlowych ;)

magdzia26 lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/e22e2e5193baa.jpg.html

moje wczorajsze łupy ze smyka ];->
    zgadnijcie ile za nie dałam ? :)

Lady Savage, magdzia26 lubią tę wiadomość

11.2011
    11.2017
    06.2019
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po wizycie, doktorek jest pewien, że dziewczyna <3 ma 159g wszystko prawidłowe, siedzę w aucie i rycze. Jestem taka szczęśliwa, że nie mogę się ogarnac. A oprócz tego leje a ja jestem w miniowie i nie mam parasola więc nie opłaca się wychodzić :P
    Mogę już oficjalnie robić różowe zakupy <3

Alxawl, Szczesliwa_mamusia, Jooozefka, emikey, Aztoria, Sunshine_111, Wachciowa, Zołzimagic, k878, [m]alina, Coco55, bebloszka90, malysmok84, Lady Savage, magdzia26, Czarna_88 lubią tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alxawl wrote:

Biorąc pod uwagę jakie są teraz ceny, to na pewno nie dużo;)

• Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:

Sunshine - one są z silikonowym wypełnieniem i mają zdejmowane poszewki? :)

Chyba z silikonem... Na pewno nic twardego i sztywnego, ale jest dość mocno wypchana.
    Tak, ma zdejmowaną poszewkę :)

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alxawl wrote:

Ja też chce już wiedzieć płeć i kupować różowe lub niebieskie ubranka :'( swoją drogą ciekawe kiedy do sklepów wchodzi dziecięcą kolekcja zimowa. Teraz jakoś mało pajacykow i spioszkow. Pełno za to sukienek i rampersow.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine - jeszcze jedno pytanie mam :D ta poducha U ma dość wyraźny ten wypustek jak na zdjęciach do środka żeby brzuszek podeprzeć? :) Bo skłaniam sie ku niej ze względu na tą wypustkę i podparcie pleców wtedy, bo mam ponad 170cm ciut o myślę czy tej C byłoby za mało dla mnie żeby się dobrze ułożyć ;)

• Alxawl Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Biorąc pod uwagę jakie są teraz ceny, to na pewno nie dużo;)
    Zgadłaś :)

emikey, poszukaj na wyprzedażach w h&m i w smyku. tam jest pełno zimowych ubranek dla noworodków ;) te pajace ze zdjęcia są dość grube, a body z krótkim rękawkiem zawsze się przydają jako podkoszulki ;) chciałam jeszcze kupić kombinezon za 35zł, ale stwierdziłam że na ten miesiąc już wystarczy - dałam w sumie w lipcu 100zł za ubranka dla dzidzi (wczoraj w smyku i w sobote w h&m) i w następnym miesiącu kolejne zakupy ;)

11.2011
    11.2017
    06.2019
  • mycha91 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Ach... Musiałaś postawić na swoim. A nie pomyślałaś, że moze właśnie widziałyśmy moszne, czyli jajeczka bez jaderek? Widocznie mój lekarz jakis niedouczony. Bo on oczywiście nie użył słów jaderka. Tylko sam określił to w skrócie klejnoty

Tu nie chodzi o stawianie na swoim, tylko o nie szerzenie zabobonow i jakis nieprawd. Malo macie tego dotyczacego ciazy?

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
  • mycha91 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Ja też chce już wiedzieć płeć i kupować różowe lub niebieskie ubranka :'( swoją drogą ciekawe kiedy do sklepów wchodzi dziecięcą kolekcja zimowa. Teraz jakoś mało pajacykow i spioszkow. Pełno za to sukienek i rampersow.

Pani w 5.10.15 mowila o koncowce lipca i poczatku sierpnia - pierwsze dostawy beda.

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Sunshine - jeszcze jedno pytanie mam :D ta poducha U ma dość wyraźny ten wypustek jak na zdjęciach do środka żeby brzuszek podeprzeć? :) Bo skłaniam sie ku niej ze względu na tą wypustkę i podparcie pleców wtedy, bo mam ponad 170cm ciut o myślę czy tej C byłoby za mało dla mnie żeby się dobrze ułożyć ;)

Ma ten wypustek i na początku mi nawet przeszkadzał... :)
    Nie wiem tylko jak z podparciem pleców, bo ona dość szeroka jest, i jak leżę na jednym boku, to druga odnoga mi nie przylega do pleców, no chyba, że ją specjalnie tak przyciągnę.

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas dziś w dzień półmetkowy Oliwka zaczęła kopać tak, że pierwszy raz można było na brzuszku zobaczyć. ;) Rozrabiaka mała ;)
    Czyli te bulgotki jelitowe co do których nie miałam pewności, to było to ;)
    Mój się chyba zmotywował i zaczął szykować pokoik do remontu ;)

Aztoria, Kala06, magdzia26 lubią tę wiadomość

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine - przekonałaś mnie do niej :) Chyba ją zamówię jeśli już :)

Sunshine_111 lubi tę wiadomość

• Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja mysle ze tu nie chodzi o naukowe podejscie tylko zobaczcie sobie USG np 17 tydzien chlopak. USG 3D. Każdy by powiedział, że widac jajka a to jest pewnie moszna, ale kazda z nas ogladajac zdjecie tak by stwierdzila i pewnie tak samo robi Pan Doktor i to juz wyklucza dziewczynkę.

A co do tycia ja startowalam z waga 50, teraz jest 53. Ale jem ile mam ochotę. Nigdy nie jadlam kolacji, a teraz odkad jestem w ciazy jest to moj staly posilek, ktorego nie odmawiam sobie :) Szczegolnie kanapki z serem zoltym i pomidorem, czekam na to wrecz cale dnie :D Moj przysmak ciazowy :D

a czy jest tu ktoras, ktora jeszcze nic a nic nie kupila dla Dziecka? Ja nie mam pewnosci co do plci i nie kupilam nic :D Chce zaczac po 20 tyg, jak bede po polowkowych.

‹‹ 660 661 662 663 664 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ