Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyemikey wrote:Co myślicie o smyczach dla dzieci. W Polsce jeszcze chyba nie są zbyt popularne. Raz widziałam parę z dzieckiem na smyczy na Krakowskim Przedmiesciu ale to równie dobrze mogli być turysci z innego kraju. I to by było na tyle. Za to tutaj w Anglii co rusz natykami się na ludzi prowadzajacych dzieci na smyczy doczepionej do takiego mini plecaczka.
-
Ja przytylam jakies 2 kg od wizyty w kwietniu. Od ostatniej wizyty 5.06, mam 0.8 na plusie na wadze domowej, zobaczymy dzis ile u Pani dr.
-
Widziałam kilkukrotnie dzieci "na smyczy" w sklepach, zaczepione do plecaczka czy części ubrania jakiejś. Pomijając to, że to dziwnie wygląda, nie uważam aby to była dobra metoda do powstrzymywania dziecka przed sięganiem na półki sklepowe. Będąc przy półce z dzieckiem i tak jest ono na tyle blisko, że może coś złapać, a jeśli ma to być tylko jako zabezpieczenie żeby dziecko nie biegało po sklepie to lepiej w ogóle nie wybierać sie z dzieckiem na zakupy czy spacer jak nie można go upilnować tylko trzymać na smyczy jak zwierzę które nie rozumie co się do niego mówi12.12.2017 - jestem
Izabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
Opracowano na podstawie: „Diagnosis and Management of Cryptorchidism” E. Comploj, A. Pycha. European Urology 2012; Supplements 11: 2–9.
Wnętrostwo, inaczej niezstąpienie jąder (łac. cryptorchismus, z grec. kryptos – ukryte, orchis – jądro) to nieprawidłowe położenie jednego lub obu jąder poza moszną. Jest to najczęstsza wrodzona wada noworodków płci męskiej. W 15–30% dotyczy wcześniaków, a w 1–4% noworodków donoszonych. Zapadalność jest zależna od wieku. Ponad dwa razy częściej występuje jako jednostronne niezstąpienie jądra, 70% dotyczy prawej, a 30% lewej strony. W około 70% przypadków jądra zstępują do 3. miesiąca życia.
Proces zstępowania jąder składa się z trzech etapów:
1. Pierwszy etap odbywa się w okresie od 6. do 12. tygodnia życia płodowego. Dochodzi do przemieszczenia jądra z przestrzeni pozaotrzewnowej do okolicy pierścienia wewnętrznego kanału pachwinowego. Zstępowanie jądra zachodzi w wyniku skracania dystalnej części jądrowodu (więzadła płciowo‐pachwinowego). Proces ten stymulowany jest przez insulinopodobny czynnik wzrostu 3 (INSL3).
2. Drugim etapem, przypadającym na okres między 3, a 7. miesiącem życia płodowego, jest rozwój wyrostka pochwowego oraz kanału pachwinowego.
3. Ostatnim etapem, między 24, a 35 tygodniem życia płodowego, jest zstępowanie jądra do moszny.Przeważnie zstąpienie jąder następuje między 30. a 32. tygodniem życia płodowego.
Takze sorry laski. Moze widzialyscie siusiaka, ale jajek raczej nie. No chyba ze wiecie lepiej od naukowcow zajmujacych sie urologia....
-
emikey wrote:Co myślicie o smyczach dla dzieci. W Polsce jeszcze chyba nie są zbyt popularne. Raz widziałam parę z dzieckiem na smyczy na Krakowskim Przedmiesciu ale to równie dobrze mogli być turysci z innego kraju. I to by było na tyle. Za to tutaj w Anglii co rusz natykami się na ludzi prowadzajacych dzieci na smyczy doczepionej do takiego mini plecaczka.
Natomiast jest to zbędne jak idzie się na spacer na plac zabaw czy pochodzić do parku. W mniejszych miasteczkach i na wsiach też chyba by się nie sprawdziły
dziecku większemu niż 3 latka też bym nie ubierała...
magdzia26, Olimpia78 lubią tę wiadomość
Mom of 3
11.2011
11.2017
06.2019 -
nick nieaktualny
-
Jacqueline wrote:Widziałam kilkukrotnie dzieci "na smyczy" w sklepach, zaczepione do plecaczka czy części ubrania jakiejś. Pomijając to, że to dziwnie wygląda, nie uważam aby to była dobra metoda do powstrzymywania dziecka przed sięganiem na półki sklepowe. Będąc przy półce z dzieckiem i tak jest ono na tyle blisko, że może coś złapać, a jeśli ma to być tylko jako zabezpieczenie żeby dziecko nie biegało po sklepie to lepiej w ogóle nie wybierać sie z dzieckiem na zakupy czy spacer jak nie można go upilnować tylko trzymać na smyczy jak zwierzę które nie rozumie co się do niego mówi
magdzia26 lubi tę wiadomość
-
My już po wizycie, doktorek jest pewien, że dziewczyna
ma 159g wszystko prawidłowe, siedzę w aucie i rycze. Jestem taka szczęśliwa, że nie mogę się ogarnac. A oprócz tego leje a ja jestem w miniowie i nie mam parasola więc nie opłaca się wychodzić
Mogę już oficjalnie robić różowe zakupyAlxawl, Szczesliwa_mamusia, Jooozefka, emikey, Aztoria, Sunshine_111, Wachciowa, Zołzimagic, k878, [m]alina, Coco55, bebloszka90, malysmok84, Lady Savage, magdzia26, Czarna_88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Alxawl wrote:https://zapodaj.net/e22e2e5193baa.jpg.html
moje wczorajsze łupy ze smyka ];->
zgadnijcie ile za nie dałam ? -
Sunshine - jeszcze jedno pytanie mam
ta poducha U ma dość wyraźny ten wypustek jak na zdjęciach do środka żeby brzuszek podeprzeć?
Bo skłaniam sie ku niej ze względu na tą wypustkę i podparcie pleców wtedy, bo mam ponad 170cm ciut o myślę czy tej C byłoby za mało dla mnie żeby się dobrze ułożyć
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
-
Szczesliwa_mamusia wrote:Biorąc pod uwagę jakie są teraz ceny, to na pewno nie dużo;)
emikey, poszukaj na wyprzedażach w h&m i w smyku. tam jest pełno zimowych ubranek dla noworodkówte pajace ze zdjęcia są dość grube, a body z krótkim rękawkiem zawsze się przydają jako podkoszulki
chciałam jeszcze kupić kombinezon za 35zł, ale stwierdziłam że na ten miesiąc już wystarczy - dałam w sumie w lipcu 100zł za ubranka dla dzidzi (wczoraj w smyku i w sobote w h&m) i w następnym miesiącu kolejne zakupy
Mom of 3
11.2011
11.2017
06.2019 -
Szczesliwa_mamusia wrote:Ach... Musiałaś postawić na swoim. A nie pomyślałaś, że moze właśnie widziałyśmy moszne, czyli jajeczka bez jaderek? Widocznie mój lekarz jakis niedouczony. Bo on oczywiście nie użył słów jaderka. Tylko sam określił to w skrócie klejnoty
Tu nie chodzi o stawianie na swoim, tylko o nie szerzenie zabobonow i jakis nieprawd. Malo macie tego dotyczacego ciazy?
-
emikey wrote:Ja też chce już wiedzieć płeć i kupować różowe lub niebieskie ubranka :'( swoją drogą ciekawe kiedy do sklepów wchodzi dziecięcą kolekcja zimowa. Teraz jakoś mało pajacykow i spioszkow. Pełno za to sukienek i rampersow.
Pani w 5.10.15 mowila o koncowce lipca i poczatku sierpnia - pierwsze dostawy beda. -
Jacqueline wrote:Sunshine - jeszcze jedno pytanie mam
ta poducha U ma dość wyraźny ten wypustek jak na zdjęciach do środka żeby brzuszek podeprzeć?
Bo skłaniam sie ku niej ze względu na tą wypustkę i podparcie pleców wtedy, bo mam ponad 170cm ciut o myślę czy tej C byłoby za mało dla mnie żeby się dobrze ułożyć
Ma ten wypustek i na początku mi nawet przeszkadzał...
Nie wiem tylko jak z podparciem pleców, bo ona dość szeroka jest, i jak leżę na jednym boku, to druga odnoga mi nie przylega do pleców, no chyba, że ją specjalnie tak przyciągnę. -
A u nas dziś w dzień półmetkowy Oliwka zaczęła kopać tak, że pierwszy raz można było na brzuszku zobaczyć.
Rozrabiaka mała
Czyli te bulgotki jelitowe co do których nie miałam pewności, to było to
Mój się chyba zmotywował i zaczął szykować pokoik do remontuAztoria, Kala06, magdzia26 lubią tę wiadomość
-
Sunshine - przekonałaś mnie do niej
Chyba ją zamówię jeśli już
Sunshine_111 lubi tę wiadomość
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
-
Dziewczyny a ja mysle ze tu nie chodzi o naukowe podejscie tylko zobaczcie sobie USG np 17 tydzien chlopak. USG 3D. Każdy by powiedział, że widac jajka a to jest pewnie moszna, ale kazda z nas ogladajac zdjecie tak by stwierdzila i pewnie tak samo robi Pan Doktor i to juz wyklucza dziewczynkę.
A co do tycia ja startowalam z waga 50, teraz jest 53. Ale jem ile mam ochotę. Nigdy nie jadlam kolacji, a teraz odkad jestem w ciazy jest to moj staly posilek, ktorego nie odmawiam sobieSzczegolnie kanapki z serem zoltym i pomidorem, czekam na to wrecz cale dnie
Moj przysmak ciazowy
a czy jest tu ktoras, ktora jeszcze nic a nic nie kupila dla Dziecka? Ja nie mam pewnosci co do plci i nie kupilam nicChce zaczac po 20 tyg, jak bede po polowkowych.