X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2017, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    prosze dziewczyny spojzcie na nasza liste na pierwszej stronie czy komus jeszcze cos zmienic?moze dopiszemy imiona ?
    Dla mnie jest ok. Imiona można wpisać później. Nie wszystkie znają płeć i może jeszcze nie do końca imiona wybrane :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2017, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję maluszka jak przyłożę rękę w miejscu, gdzie kopie :) ostatnio nawet mąż miał okazję zostać skopany. Na razie to takie delikatne puknięcia, ale brzuszek się rusza <3

[m]alina, Sunshine_111 lubią tę wiadomość

• [m]alina Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia, to ja proszę o dopisanie syna :-)

magdzia26, aga1402 lubią tę wiadomość

11.12.2017 syn Adaś
  • nataliamonika Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic wrote:
    Dziewczyny a ja mysle ze tu nie chodzi o naukowe podejscie tylko zobaczcie sobie USG np 17 tydzien chlopak. USG 3D. Każdy by powiedział, że widac jajka a to jest pewnie moszna, ale kazda z nas ogladajac zdjecie tak by stwierdzila i pewnie tak samo robi Pan Doktor i to juz wyklucza dziewczynkę.

A co do tycia ja startowalam z waga 50, teraz jest 53. Ale jem ile mam ochotę. Nigdy nie jadlam kolacji, a teraz odkad jestem w ciazy jest to moj staly posilek, ktorego nie odmawiam sobie :) Szczegolnie kanapki z serem zoltym i pomidorem, czekam na to wrecz cale dnie :D Moj przysmak ciazowy :D

a czy jest tu ktoras, ktora jeszcze nic a nic nie kupila dla Dziecka? Ja nie mam pewnosci co do plci i nie kupilam nic :D Chce zaczac po 20 tyg, jak bede po polowkowych.

Nie bardzo się wgłębiłam w temat, ale dobry lekarz, jeśli ma możliwość, bo dziecko się odpowiednio ułoży, mierzy kąt wzgórka płciowego i organy wcale nie muszą być dobrze rozwinięte, a kąt można zmierzyć w 1. trymestrze i w odróżnieniu od zgadywania na podstawie samego obrazu nie jest to wróżenie z fusów. U nas udało się w 12. tygodniu określić płeć na badaniach prenatalnych, ale byłam też u bardzo doświadczonego lekarza, w klinice, która jako jedna z pierwszych w Polsce zaczęła te badania wykonywać, babka ma dodatkowo certyfikat Fetal Medicine Foundation. Więc wszystko zależy od lekarza i od sprzętu.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/df8e58fbc3b6.jpg

Gaja <3
    7u22krntwp1p38lc.png

27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc
  • emikey Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba dzisiaj poczułam małego/mała. Nie mam jeszcze praktycznie brzucha więc sypiam tak pół na boku, pół na brzuchy z noga zadarta na kołdrę. Dziś zaczęłam czuć, że brzuch mi jednak trochę wadzi. Za raz potem poczułam małe puk, a potem mini fale tsunami w brzuchu. Myślę, że może to dziecko się rzuciło bo zabrałam mu trochę miejsca. Albo.znowu sobie coś wymyślam :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2017, 23:44

salenne, Coco55, magdzia26, Szczesliwa_mamusia, [m]alina, kaka470, Sunshine_111 lubią tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2017, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że mogłaś poczuć.to było to :) Mój też się bardziej rusza jak go "przygniote".

emikey, Kamcia1988 lubią tę wiadomość

• Mamabyc3 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2017, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia mi możesz dopisać syna.

Mój wczoraj zaczął się ruszać trochę, cholery dostanę przez to łożysko cały tydzień nic nie czułam ahhh masakra jakaś. Chociaż dobrze ze trochę poqiercil wiem , że wszytsko dobrze.

Za dużo piszecie nie da rady nadążyć ale w skrócie

-ja wiem; że synus ale ja widziałam pisaka a nie jądra. Nie wiem jak to dokładnie wygląda mam 2 córki nigdy się nie wglebialam w temat jąder w brzuszku ( chociaż własne to kojarzę, że na tym etapie są w brzuszku)

- nie zamierzam kupować smyczy. Teraz strasza ma 4 mlodsza 2 latka i od pół roku wychodze z nimi bez wózka. Owszem zdarzają się himery bo mlodsza ma bunt dwulatka, ale dzięki temu widzę że robi się coraz grzeczniejsza. Tak gdzie mogą daje im biegać a gdzie jest ulica i za rączkę idą. Dla mnie to dobry wynalazek ale chyba dla babci która nie ma takiej siły i werwy biegać:)

- co do proszków starszej kupował lolovela do roczku, młodszej tylko wybrałam wszytsko w białym jelenIU później w normalnych proszkach. Myślę że teraz tak samo zrobię:)

- co do wagi jest plus 3kg czyli fajnie, poprzednie ciążę było chyba plus 10lg ale teraz patrzę na to co jem tzn nie ze dieta, ale nie spełniam każdej zachcianki:)

-szumisia nie kupię dla mnie najlepszym uspokajaczem jest pieluszka z moim zapachem przy buzce i smoczek:D

Dalej nie kojarzę tematów, mój mózg nie przyswaja na raz więcej niż 5 informacji;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2017, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szumisia też nie będę kupować. W sumie to szkoda mi kasy. Mojemu siostrzencowi włączałam odgłos suszarki z tel. A najczesciej puszczała mu kołysanki Mozarta i super przy nich zasypial. Ja powoli swojemu puszczam do brzuszka muzykę klasyczna. Sama też ja lubię :)
    Dziś rano się trochę wystraszyłam. Pierwszy raz od 12tyg nie mogłam znaleźć tętna maluszka. Ale wstałam, poruszlama się, zjadłam kanapkę i jest! Dał się posłuchać. Oczywiście nie omieszkałam go ochrzanic, że matkę z rana do grobu chce wpedzic.
    Dziś wycieczka do sklepu z wózkami. Już czuję, że dostanę oczopląsu. Zrobimy rozeznanie co i za ile. Popatrzymy też na łóżeczka

• 78beti Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2017, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wysłałam wczoraj swoją młoda na kolonie na 14 dni i teraz będę umierać z tęsknoty :( chyba lekarz nie przecioł nam dobrze pępowiny :)

Szczesliwa_mamusia, emikey, Sunshine_111 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • ara Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beti córcia na pewno będzie się dobrze bawić! uwielbiałam jeździć na kolonie :)

ja szumisia nie kupię - mieszkamy przy głównej ulicy w Poznaniu, jest naturalny szum całą dobę ;) jak jeszcze jakiś hałas do chaty zniosę to mnie mąż wystawi za drzwi :P

Coco55 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2017, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam niewyspana.
    Wczoraj bylam 19 h na nogach. Padlam na pysk i sie nie wyspalam :/ jeszcze o 22 bylam w tesco na wiekszycj zakupach. Ehhhhh nie wiem kiedy ja odpoczne. Chyba po smierci. Waga mi znowu spadla w sensie do tego co bylo czyli woda sie trzymala :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2017, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szumis, dla mnie zbedne naciaganie na kase,
    Smycz? Mam mieszane uczucia. U kuby nie trzeba bylo bo sie sluchal nawet jak byl malutki, nie wyrywal sie za reke chodzil grzecznie. Ale to chyba od dziecka zalezy

• Nola Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2017, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy wy też martwicie się jak wasz Brzuch jest raz większy a raz mniejszy? Czasami mam już Dumny ciążowy Brzuch czuję ruchy jestem spokojna a np. dzisiaj to wyglądam jakbym po prostu pojadła a nawet nie...po prostu nikt by nie zauważył w przychodniach na ulicy że w ogóle mogę być w ciążę do tego strasznie boli mnie głowa nie czuję ruchów i od razu mam najczarniejsze myśli :( czy u was na tym etapie to też się jeszcze waha?

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2017, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola wrote:
    Dziewczyny a czy wy też martwicie się jak wasz Brzuch jest raz większy a raz mniejszy? Czasami mam już Dumny ciążowy Brzuch czuję ruchy jestem spokojna a np. dzisiaj to wyglądam jakbym po prostu pojadła a nawet nie...po prostu nikt by nie zauważył w przychodniach na ulicy że w ogóle mogę być w ciążę do tego strasznie boli mnie głowa nie czuję ruchów i od razu mam najczarniejsze myśli :( czy u was na tym etapie to też się jeszcze waha?

Hej, ja też tak mam. Raz brzuch ogromny, następnego dnia jakby mniejszy. Z ruchami też różnie jest, ale w czwartek miałam wizytę i wszystko.ok, więc się uspokoiłam. A bóle głowy mam bardzo często, nic nie pomaga. Lekarz polecił brać magnez, bo jeśli to bóle napięciowe to powinno pomóc. Kiedy masz wizytę?

Nola lubi tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • Nola Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesairah wrote:
    Hej, ja też tak mam. Raz brzuch ogromny, następnego dnia jakby mniejszy. Z ruchami też różnie jest, ale w czwartek miałam wizytę i wszystko.ok, więc się uspokoiłam. A bóle głowy mam bardzo często, nic nie pomaga. Lekarz polecił brać magnez, bo jeśli to bóle napięciowe to powinno pomóc. Kiedy masz wizytę?
    Dzieki za otuche w piatek mam połówkowe :) bóle glowy raczej napieciowe mam (mg biore ale mAlo pomaga) od wczoraj bylam nerwowa a dzis rano nawrzeszczelismy na siebie z mezem....martwie sie bo mie czuje dzidzi nawet po posilku itd....ChciLbym juz byc na etapie duzego brzucha i reguralnych kopniakow :)

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • mycha91 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Oj Mycha. Nikt tu nieszerzy zabobonow. Żadna z nas nie powiedziała, że urodzi w 100% płeć, która lekarz wskazał. Więc przestań się czepiać słów. I daj nam się cieszyć z tego co chciałyśmy. Nie ma co byc uszczypliwym i czepiać się każdego słowa. Dla mnie to są klejnoty i już. Nawet gdyby miałbyc to sam siusiak, to dla mnie on jest arcyważny i jest to moja osobisty klejnot. Czy teraz możesz to zrozumieć. A zabobony, to ja mam głęboko gdzieś. I nikt tu przy niczym się nie upiera ani nie nie gada nieprawda. Czasami ugryźć się w język albo czytaj ze zrozumieniem

Odniose sie dzis - bo wczoraj mnie juz tu nie bylo. Uwazam ze jestes bardzo nieuprzejma. I zachowujesz sie troche obcesowo. Absolutnie nie powiedzialam ze nie macie sie cieszyc bo to nie chlopaki, to ty czytaj ze zrozumieniem dziewczyno! Mowie tylko ze to nie jadra i tyle. Ja akurat jestem taka osoba ze lata mi nisko czy bedziesz miala chlopca czy dziewczynke - dla mnie wazne ze piszecie ze zdrowe. Co innego czyjas radosc a co innego trzymanie sie troche faktow medycznych. I o ile slowo klejnoty moge ogarnac tak slowa - jadra juz niestety nie.
    Co do zabobonow mialam na mysli to ze zaraz tu ktoras w panike wpadnie ze ONA NIE WIDZIALA JADER I CZY LEKARZ SIE POMYLIL.
    O dziwo kiedy Lady pisala w 12tc ze czuje ruchy to ja potrafiliscie zjechac ze ma innych nie straszyc i nie nakrecac.

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
    19tc 290g ! Kawał - no właśnie.Kogo?
    7tc, 0.62 cm kropka i bijace serduszko <3
    5CS 12dpo - beta 99.47! 15 dpo - 361.62!!
  • mycha91 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki to ja sie niestety musze wstrzymac - bo bąbel postanowil byc nadal incognito - choc Pani dr przez sekunde przestawiania nozek cos miedzy nimi zadyndalo ^^
    Mlode przyniera na wadze ladnie - ma juz 290gram! Klocuszek! Ja za to dorobilam sie rwy kulszowej.

Przewinal sie tu temat szkol rodzenia - nam z racji naszych charakterow i tego ze ciagle krecimy sobie z czegos jaja pani dr polecila zainwestowac raczej w przyjazd poloznej do Nas przed porodem. Kasa ta sama a jakos zajec totalnie inna.

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
    19tc 290g ! Kawał - no właśnie.Kogo?
    7tc, 0.62 cm kropka i bijace serduszko <3
    5CS 12dpo - beta 99.47! 15 dpo - 361.62!!
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola wrote:
    Dzieki za otuche w piatek mam połówkowe :) bóle glowy raczej napieciowe mam (mg biore ale mAlo pomaga) od wczoraj bylam nerwowa a dzis rano nawrzeszczelismy na siebie z mezem....martwie sie bo mie czuje dzidzi nawet po posilku itd....ChciLbym juz byc na etapie duzego brzucha i reguralnych kopniakow :)

U mnie na ruchy nie ma reguły. Najczęściej czuję w pracy z zaskoczenia :D i też się martwiłam, że nie ma ich po posiłku. Lekarz powiedział, że prawdziwe wyraźne ruchy będą jak dziecko osiągnie ok 500g wagi. A głowa mnie boli z nerwów zdecydowanie i nic nie poradzę na to :(

Nola lubi tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2017, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj ani razu nie czulam. Nie przejmuje sie bo na tym etapie to normalne

• emikey Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola wrote:
    Ja mam trochę brzucha wieczorem i nic a nic rano.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
‹‹ 664 665 666 667 668 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ