X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Alxawl Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak masz dwa skierowania na NFZ to chyba możesz iść dwa razy :> dawno nie korzystałam z państwowej opieki alepamiętam że trzeba oddać skierowanie w rejestracji w dniu badania . a jak tobie jeszcze jedno zostanie to będziesz mieć na drugi raz :p tylko pospiesz się z zapisaniem na badania - u mnie już rejestrują na koniec września na usg 4d :o

Mom of 3 :)
    11.2011
    11.2017
    06.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    zalecane, ale płatne.
    jak chodzisz do lekarza np nfz, to dostajesz skierowanie. 3 usg w czasie ciązy są refundowane przez nfz. 11-13ty, potem 18-22 i po 30 tyg. jeszcze 4 robią po 37 jak są wskazania. Moje połowkowe nie jest wcale droższe niż normalne. Poza tym nie pamiętam jak chodzisz do lekarza, ale skoro się płaci za wizyty prywatne, to na usg bym wydała. W końcu robi się to po to,żeby wiedzieć. a jak chodzisz na nfz, to i skierowanie dostaniesz. Więc tym bardziej nie pojmuję Twojej logiki

Jagna0707 lubi tę wiadomość

• Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin tłumaczyła cel usg polowkowego. Mizna wykryc jakas wade, przez ktora np będziemy wiedziec gdzie rodzic, bo np tam maja specjalistyczny sprzęt. Dzieki usg polowkowego czasami od razu po porodzie a czasami nawet przed trzeba wykonac operacje. Ja jestem juz po polowkowym, aczkolwiek w niemczech ono wyglada tak.jak.wyglada. Pani pomierzyla dziecko, usg trwalo moze z 5 minut, potwierdzila plec i tyle. I tak pojde w Pl w sierpniu na usg :) mi podgladanie malucha daje bardzo duzo, a spokoj matki wazny , wiadomo:)

Szczesliwa_mamusia lubi tę wiadomość

• Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez juz oglądam wózki. Podoba mi sie mima xari i anex cross. Ten pierwszy rozwazam uzywany. Opinie ma super ale szybko sie niszczy. O drugim poczytalam bardzo duzo, opinie chyba wszystkie super. Kiedys awaryjna byla rama ale juz ja udoskonalili. I sam wozek jest lekki ,niecale 12 kg z gondola jak i spacerowka. Ale tez biore pod uwage uzywke ten anexx, pewnie kupimy w sierpniu w Pl :)

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    jak chodzisz do lekarza np nfz, to dostajesz skierowanie. 3 usg w czasie ciązy są refundowane przez nfz. 11-13ty, potem 18-22 i po 30 tyg. jeszcze 4 robią po 37 jak są wskazania. Moje połowkowe nie jest wcale droższe niż normalne. Poza tym nie pamiętam jak chodzisz do lekarza, ale skoro się płaci za wizyty prywatne, to na usg bym wydała. W końcu robi się to po to,żeby wiedzieć. a jak chodzisz na nfz, to i skierowanie dostaniesz. Więc tym bardziej nie pojmuję Twojej logiki

Nie będę wymieniać co i za ile kupuję, wydaję, robić skanów rachunków, ani kredytów. Nie stać mnie, najnormalniej w świecie, jak zrezygnuję z usg u pywatnego ginekologa to i tak 100 zł mi brakuje. A nie mam skąd wykombinować, jak zrezygnuje z 2 wizyt. I zostawie sobie kasę w skarbonce, to się zawsze rozleci, i potem ani ginekologa ani anatomii płodu. Taka moja logika, a na NFZ się pytałam 3 ginów, i żaden mi sierowania nie dał, wszyscy mówią że są to badania płatne, nie refundowane.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lady-ale nie chcę rozliczać z Twoich wydatków, po co od razu taki ton. Wystarczyło napisać,że nie mam kasy i tyle. Ja to rozumiem, bo u nas teraz też się nie przelewa. a lekarze wprowadzili Cie w błąd. Masz tu artykuł
    http://www.mjakmama24.pl/ciaza/badania-w-ciazy/obowiazkowe-badania-w-ciazy-na-nfz-bezplatne-badania,537_7254.html

Widocznie albo nie mają kontraktu z nfz, albo ewidentnie chcieli Cie naciągnąc
    Standard opieki okołoporodowej przewiduje trzy refundowane przez NFZ obowiązkowe badania USG w ciąży fizjologicznej. Te badania powinny się odbyć kolejno: w 11.–14. tygodniu ciąży, między 18. a 22. tygodniem i między 28. a 32. tygodniem ciąży. W sytuacji gdy lekarz ginekolog ma w gabinecie aparat USG, takich badań może być więcej – są one całkowicie bezpieczne. Jeśli konieczne są dodatkowe badania USG w ciąży, np. USG dopplerowskie (pozwalające na ocenę przepływów w krążeniu maciczno-łożyskowym) czy echo serca płodu – to też zostaną one wykonane bezpłatnie, o ile twój lekarz wystawi odpowiednie skierowanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2017, 09:44

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli połówkowe = anatomia płodu, i jest bezpłatne?

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    tak Lady. Połówkowe usg, to badanie na kórym bada się anatomię płodu, ogląda serduszko. Ocenia się szczegółowo cały płód. I jest ono refundowane. miedzy 18 a 22 tyg ciązy. i tak jak napisane w artuykule, gdyby wyszło coś nie tak z przepływami żylnymi badź serduchem, to echo przy skierowaniu też jest bezpłatne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2017, 09:51

• Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Bezpłatne jest usg między 18-22 tyg. Zwał jak zwał, lekarz na nfz musi usg z tego okresu odnotować w karcie ciąży. Ale nie da ci skierowania do super specjalisty, bo obowiązkowe wcale nie jest usg załóżmy genetyczne robione przez lekarza z certyfikatem, tylko 1 usg w tym konkretnym terminie. Więc zrobi je sam i tyle. Kwestia, czy jest doświaczyonym ultrasonografistą i w tym się specjalizuje, czy nie. I czy potrafi wykryć wady. Tak mi się wydaje.

31.05.2016 [*] 8 tydzień - wymarzony skarb oddalił się w czasie:(
    iv09cwa10kyx03d3.png
  • Czarna_88 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady przecież masz dzisiaj wizytę na pewno będziesz miała USG pomierza ci małego główka kość udowa itp itd i to się wykonuje na połówkowym . Na pewno z Zuzia też miałaś . Zresztą chyba na każdej wizycie czy prywatnie czy NFZ masz USG ?

Z Miłości Stworzeni
    ♡Kacper♡ Naszą Miłością Jest ♡
    zrz6p07wp0k766o1.png
    ♡Naszą Miłością Pozostaną♡
    3.10.2013r [*]Michałek[*] <3
    30.01.2014[*]Moja Bratanica <3
    26.06.2014[*] <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opolanka 85 wrote:
    Bezpłatne jest usg między 18-22 tyg. Zwał jak zwał, lekarz na nfz musi usg z tego okresu odnotować w karcie ciąży. Ale nie da ci skierowania do super specjalisty, bo obowiązkowe wcale nie jest usg załóżmy genetyczne robione przez lekarza z certyfikatem, tylko 1 usg w tym konkretnym terminie. Więc zrobi je sam i tyle. Kwestia, czy jest doświaczyonym ultrasonografistą i w tym się specjalizuje, czy nie. I czy potrafi wykryć wady. Tak mi się wydaje.
    w szpitalu, w którym moja koleżanka chodzi na nfz dostaje od lekarza skierowanie na usg do specjalisty, który zajmuje się ultrasonografią. Jej lekarz czasem zrobi podglad, ale na te ważniejsze są właśnie u sepcjalisty. Ale nie wiem jak w innych szpitalach, czy przychodniach

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna_88 wrote:
    Lady przecież masz dzisiaj wizytę na pewno będziesz miała USG pomierza ci małego główka kość udowa itp itd i to się wykonuje na połówkowym . Na pewno z Zuzia też miałaś . Zresztą chyba na każdej wizycie czy prywatnie czy NFZ masz USG ?
    no u mojego gina, usg połówkowe nie jest droższe niż to normalne, jedynie trwa dłużej, bo robi je 40min. Z resztą mój lekarz jak robi tylko podgląd w trakcie wizyty, to nie dolicza mi za usg-to druga sprawa ;)

• Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w szpitalu, w którym moja koleżanka chodzi na nfz dostaje od lekarza skierowanie na usg do specjalisty, który zajmuje się ultrasonografią. Jej lekarz czasem zrobi podglad, ale na te ważniejsze są właśnie u sepcjalisty. Ale nie wiem jak w innych szpitalach, czy przychodniach
    To brawo dla tego lekarza. Niestety wszędzie tak nie jest. Lekarz ma obowiązek zrobić lub skierować ( bo może nie mieć aparatu usg u siebie) na 3 usg w okresie zdrowej ciąży, bez komplikacji. I mam koleżanki, które faktycznie na nfz miały tylko te 3 badania. Oczywiście na lewo chodziły też prywatnie.

iv09cwa10kyx03d3.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po usg!!! Wszystko Ok, potwierdzona dziewczynka <3

Nie chciała się odwrócić i chyba na 4 albo 5 razy wchodziłam, prawie 2h tam spędziłam, ale wszystko dobrze <3

Szczesliwa_mamusia, Opolanka 85, Wachciowa, Iruletka, Alxawl, Kamcia1988, Zołzimagic, [m]alina, Lady Savage, Jooozefka, Aztoria, ślązaczka, nataliamonika, Edith, ara, Nola lubią tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady, także będziesz miała na pewno ocenę dzieciątka. Pamiętaj, że do połówkowych lekarz już nie musi mieć certyfikatu. Twój lekarz na nfz czy prywatny podczas usg oceni jak się maleństwo rozwija. I wcale Cię nie musi nigdzie kierować. A jak co wizyta masz usg, to przecież tym lepiej.

iv09cwa10kyx03d3.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja mam skierowanie na prenatalne refundowane przez NFZ od prywatnego lekarza. Wystawione ze względu na Pesel czytaj: stara dupa. ;-) Ośrodek mogę sobie wybrać jaki tylko chcę, który wykona mi to badanie. Oczywiście placowka musi mieć kontrakt z NFZ. Standardowo otrzymuję zdjęcia, za płytę z filmikiem w 4 D jest dopłata coś około 40 zł. Na co pewnie się skuszę przy połówkowym. U mnie tak jak pisałam sprawa jest prosta ze względu na wiek, ale z tego co rozmawiałam z moją teściową, która jest lekarzem, zawsze moźna nagiąć takie skierowania. Czyli osoba teoretycznie bez wskazań moźe otrzymać takie skierowanie jeśli lekarz zna dobrze przepisy i wie na co sobie może pozwolić

dhpclr4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iruletka- akurat to usg jest refundowane nie zależnie od wieku i tyle :)tylko ten prywatny nie musi wystawiać skierowania na nfz. po prostu fajny lekarz Ci się trafił

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2017, 10:21

• Iruletka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iruletka- akurat to usg jest refundowane nie zależnie od wieku i tyle :)tylko ten prywatny nie musi wystawiać skierowania na nfz. po prostu fajny lekarz Ci się trafił
    To skierowanie, które on mi wystawił obejmuje wszystkie trzy USG plus test Pappa.

dhpclr4.png
  • Opolanka 85 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iruletka wrote:
    Hej, ja mam skierowanie na prenatalne refundowane przez NFZ od prywatnego lekarza. Wystawione ze względu na Pesel czytaj: stara dupa. ;-) Ośrodek mogę sobie wybrać jaki tylko chcę, który wykona mi to badanie. Oczywiście placowka musi mieć kontrakt z NFZ. Standardowo otrzymuję zdjęcia, za płytę z filmikiem w 4 D jest dopłata coś około 40 zł. Na co pewnie się skuszę przy połówkowym. U mnie tak jak pisałam sprawa jest prosta ze względu na wiek, ale z tego co rozmawiałam z moją teściową, która jest lekarzem, zawsze moźna nagiąć takie skierowania. Czyli osoba teoretycznie bez wskazań moźe otrzymać takie skierowanie jeśli lekarz zna dobrze przepisy i wie na co sobie może pozwolić
    Moja ginka prywatna na usg pierwszegi trymestru dała mi skierowanie na nfz ze względu na poronienie. I wiem, że to było naciągane, bo ze względu na wiek mi nie przysługuje, innych wskazań nie stwierdzono. Wszystko zależy od lekarza. Bo przecież badania genetyczne przed 35 rokiem życia nie są obowiązkowe, tylko zalecane. Na echo serca też mam skierowanie na nfz, choć ja oprócz tego zrobię też drugi raz prywatnie u innego lekarza. Dla pewności.

iv09cwa10kyx03d3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i super. Czyli generalnie pappa miałaś ekstra :) Ja niestety na pappa się nie załapałam. 35 lat kończę we wrześniu, a trzeba było mieć skończone 35 lat,żeby mieć refundowane,ale w sumie nie żałuję tych pieniedzy, bo mnie to uspokoiło.
    ja mam o tyle wygodnie,że mój lekarz ma wszystkie potrzebne certyfikaty, więc mogę zrobić wszystko u jednego. Aczkolwiek jak przyjdzie mi robić echo, to kusi mnie,żeby pójść jeszcze do innej lekarki, która w szpitalu zajmuje się głownie echokardiografią płodu. Tylko to koleżanka mojego lekarza, więc nie wiem, czy by sie nie obraził, jakbym do niej ekstra poszła

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2017, 10:36

‹‹ 742 743 744 745 746 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ