X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • malysmok84 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co moj lekarz mowil i z tego co czytalam połówkowe to najwazniejsze badanie w ciazy, wazniejsze nawet niz to genetyczne z 13 tyg. i tak jk dziewczyby mowia, to jedno z 3 usg refundowanych i zalecanych w ciazy przez nfz. Moje robi ten sam genetyk z certyfikatem co poprzednie i w szpitalu bezplatnie. Oceniaja na nim rozwoj wszytkich narzadow i podobno lepiej zeby robil je doswidczony lekarz.Dzieki temu mozna wykryc nieprawidlowosci a czesc z nich mozna leczyc juz nawet w okresie prenatalnym lub zaraz po urodzeniu. Wiec Lady, twoj lekarz cie qpowadzil w blad i to bardzo...moze faktycznie chcial cie naciagnac na kase..?

a ze sie przydaje to wiem, u znajomych coreczki wykryto wade przewodu pokarmowego, w 2 tyg po urodzeniu miala juz pierwsza operacje reonstrukcji, w sumie przeszla ich 3, ale dzisiaj jest zdrowo rozwijajaca sie 2 latka. Dzieki temu ze wiedzieli od razu po urodzeniu miala wdrozone specjalne odzywianie i leczenie, czym uchronili ja przed kompilacjami (nie wiedzac o wadzie gdyby raz ja nirmalnie nakarmili mogloby sie skonczyc tragicznie bo mala miala jakies ubytki w jelitach i wszystko by sie jej wylalo do brzuszka..)

wiec ja bym jednak lekarza docisnela w temacie

Iruletka, Amus87 lubią tę wiadomość

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna_88 wrote:
    Lady przecież masz dzisiaj wizytę na pewno będziesz miała USG pomierza ci małego główka kość udowa itp itd i to się wykonuje na połówkowym . Na pewno z Zuzia też miałaś . Zresztą chyba na każdej wizycie czy prywatnie czy NFZ masz USG ?
    No mam, pisałam wcześniej, że i tu i tu na każdej wizycie mam USG

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde jakos sie boje do nfz zadzwonic :/ :p

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za wyjaśnienia, moja druga ciąża, a tak mało wiem o tych badaniach, noo ale nikt z Zuzą mi nie mówił, że teraz oceniamy anatomię płodu, albo coś tam jeszcze, wszyscy mówią o badaniu USG. A dodtkowo jakbym chciała to trzeba zapłacić , ach... dziwni Ci lekarze. Ale ile bab sie przedemną musiało nabrać!

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, nie bój się, przeciez to normalne pytanie: dostałam od dwóch lekarzy skierowanie na to samo i chciałam zapytać czy to badanie mam zrobić dwa razy; jak zaczną dopytywać, żebyś podała jakieś dane, zawsze możesz się rozłączyć;

jeśli dwóch różnych lekarzy dawało, to przecież ty nie musisz wiedzieć, oni też nie muszą wiedzieć o sobie;

a co do tego czy płatne czy nie, to też mi się wydaje, ze 3 usg na ciążę funduje NFZ;

co innego prenatalne tj usg wraz z pappa, do tego trzeba mieć wskazanie;
    ja na to połówkowe też dostałam skierowanie od ginki w LuxMed na NFZ i poszłam w to samo miejsce, gdzie są lekarki z certyfikatami i polecane przez znajome; na skierowaniu na I trym. miałam na pewno zaznaczone wskazanie, a na to nie pamiętam szczerze mówiąc

ale mi ulżyło, że wszystko OK :)
    muszę jeszcze dokładniej poczytać, na badanie poszłam z listą z mamaginekolog, co się bada na połówkowym :)
    generalnie odhaczyłam prawie wszystko po wyjściu, jednego parametru mózgu nie mam: Vp i o nerkach tylko napisała, że widoczne, a necie jakaś szerokość miedniczek, sploty naczyniowe, chociaż coś tam więcej oglądała, jakieś przepływy...

no i łożysko mi przewędrowało do przodu, ale wysoko, co wyjaśnia, dlaczego tylko porządne kopniaki czuję

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    Kurde jakos sie boje do nfz zadzwonic :/ :p
    Nie bój się. Dzwonisz anonimowo i tyle. I tak jak napisala k878, zawsze możesz się rozłączyć :) a będziesz miała przynajmniej pewnośc

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to na główną infolinie czy miejscowa ? :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2017, 11:45

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko jedno. Myślę, że i tu i tu Ci powinni udzielić informacji. Dzwon tam, gdzie odbiorą;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy was brzuch tez jest taki dziwny jak moj ze rano jak leżę albo od razu jak wstanę to jest taki lekko odstający ale już po chwil robi się jak beczulka jak by mial eksplodowac normalnie 9mc

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga ja nie wiem bo ja mam ogolnie duzy brzuch ( spożywczy :P )

aga1402, Chomikowa_89 lubią tę wiadomość

• Jooozefka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iruletka wrote:
    To skierowanie, które on mi wystawił obejmuje wszystkie trzy USG plus test Pappa.

Mam dokładnie to samo skierowanie tyle tylko, że u nas wskazaniem jest urodzenie wcześniej chorego dziecka i nosicielstwo mutacji genetycznych...jest to ustawowo zapewniona opieka prenatalna taka sama jak dla matek 35+

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    No mam, pisałam wcześniej, że i tu i tu na każdej wizycie mam USG
    Według mnie usg z "normalnej" wizyty i połówkowe to nie to samo nawet u tego samego lekarza. Połówkowe jest bardziej dokładne - ja jest właśnie po i oprócz standardu który zawsze mam na usg czyli: mierzenia, ważenia czy bicia serca dziecka, dziś szczegółowo lekarz oceniał każdy narząd z osobna, jakieś przepływy i mnóstwo różnych wartości które teraz dopiero będę analizować

U młodego wszystko OK i wazy 400g - uffff już po połówkowy tez mam jeszcze jedno skierowanie ale nie wiem czy ma sens iść jeszcze raz - zapytam mojego lekarza

Sunshine_111, Amus87, Jooozefka, Lady Savage, Iruletka, k878, Edith, magdzia26, ara lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • Sunshine_111 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 35+ więc dostałam skierowanie na prenatalne - ono od razu obejmuje usg w 13 tygodniu i 20 - trzeba zrobić w tej samej placówce. Wykonują to lekarze z certyfikatem, na odpowiednim sprzęcie. Oczywiście lekarz na każdej wizycie robi mi usg i tez ocenia budowę i narządy. Na trzecie prenatalne już nie obowiązuje to skierowanie. Mój lekarz powiedział, że on je zrobi u siebie, a jakby coś wyszło nie tak, to wtedy pójdę do specjalisty z certyfikatem i właściwym sprzętem. A właściwie planowałam iść i tak - prywatnie.
    Moja siostra jest młodsza. Nie dostała skierowania na prenatalne+połówkowe. Jej lekarz robił te większe usg nazywając to prenatalnymi, połówkowymi, ale nie miał certyfikatu ani lepszego sprzętu.

mhsvf71xt0wtqk81.png
  • Aztoria Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po wizycie, wszystko jest dobrze :) potwierdzony chlopak! Wazy 239 g, tetno 140 :)

Szczesliwa_mamusia, Zołzimagic, Alxawl, Jooozefka, Lady Savage, malysmok84, Iruletka, aga1402, k878, Wachciowa, Sunshine_111, Kamcia1988, Edith, ara, Nola lubią tę wiadomość

Synuś :)
    oar8yx8d9kb4k9pj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    Według mnie usg z "normalnej" wizyty i połówkowe to nie to samo nawet u tego samego lekarza. Połówkowe jest bardziej dokładne - ja jest właśnie po i oprócz standardu który zawsze mam na usg czyli: mierzenia, ważenia czy bicia serca dziecka, dziś szczegółowo lekarz oceniał każdy narząd z osobna, jakieś przepływy i mnóstwo różnych wartości które teraz dopiero będę analizować

U młodego wszystko OK i wazy 400g - uffff już po połówkowy tez mam jeszcze jedno skierowanie ale nie wiem czy ma sens iść jeszcze raz - zapytam mojego lekarza
    beti jedno juz wykorzystalas czy byłas prywatnie? ja od 20 min wisze na infolini nfz :p w kolejce oczywiscie

• 78beti Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus87 wrote:
    beti jedno juz wykorzystalas czy byłas prywatnie? ja od 20 min wisze na infolini nfz :p w kolejce oczywiscie
    Wykorzystałam właśnie dziś ( lekarz w klinice dał mi skierowanie na I i II prenatalne) ale mam tez skierowanie od swojego prowadzącego lekarza a tu mam termin dopiero 11.08. Ja tez mam gratis ze względu na wiek

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    no i super. Czyli generalnie pappa miałaś ekstra :) Ja niestety na pappa się nie załapałam. 35 lat kończę we wrześniu, a trzeba było mieć skończone 35 lat,żeby mieć refundowane,ale w sumie nie żałuję tych pieniedzy, bo mnie to uspokoiło.
    ja mam o tyle wygodnie,że mój lekarz ma wszystkie potrzebne certyfikaty, więc mogę zrobić wszystko u jednego. Aczkolwiek jak przyjdzie mi robić echo, to kusi mnie,żeby pójść jeszcze do innej lekarki, która w szpitalu zajmuje się głownie echokardiografią płodu. Tylko to koleżanka mojego lekarza, więc nie wiem, czy by sie nie obraził, jakbym do niej ekstra poszła
    Tak wyszło w porządku, chociaż czas oczekiwania był stresujący. W klinice w której robiłam ten test procedura jest taka, że jeśli test jest niepomyślny wówczas telefonują do Ciebie i w ramach NFZ zapraszają na dalszą diagnostykę. Za każdym razem jak dzwonił telefon to z lękiem patrzałam na nr. Ale na szczęście nie doczekałam się tego kontaktu. Jak ostatnio dzwoniłam do nich aby umówić termin połówkowego to rejestratorka powiedziała mi, że test wyszedł jak najbardziej prawidłowo :-)
    Ale gdybym nie miała tego skierowania to również bym zapłaciła. Kiedy byłam w ciąży ze starszakiem, a było to prawie 9 lat temu to ta cała diagnostyka była w powijakach. U mnie w mieście tego typu badania wykonywała tylko jedna placówka i z tego co kojarzę bez echa serca. Ja specjalnie do Łodzi jechałam aby zrobić to usg z oceną serca dziecka. Ale nikt mi tego wówczas nie proponował, był to mój pomysł. A potem wręczyłam tylko wynik badania mojemu lekarzowi bez żadnej krępacji ;-) Także jeśli masz ochotę i czujesz, że dzięki temu będziesz spokojniejsza to idź spokojnie do lekarki, która jest znajomą Twojego gina i zrób to badanie. Ja bym się nie przejmowała tym, że się znają.

dhpclr4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti dzowniłam i babka powiedziała ze bez wzgldu na ilość skierowań można tylko raz. potem przysyłają rachunek za drugie badania. I babka powiedziala ze nie jest pewna jaki rachunek czy to co wisi jako "prywatne" czy NFZ sobie sam ustala kwote czyli moze byc wyższa :/ chyba nie ma sensu isc drugi raz potem sie bede stresowała ze mi przyslą 500 zł do zapłaty

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iruletka u mnie identycznie było jak zły wynik pappa mieli dzownić az podskakiwałam na dźwięk dzwonka :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus-no i się wszystko wyjaśniło. Przynajmniej wiesz na czym stoisz.

Iruletka-moj lekarz jest specjalista min też od zaburzeń rytmu serca u płodu.wiec zobaczymy co powie po połowkowych. Bo najpierw zrobimy połowkowe, a potem ewentualnie echo serca. Jak coś, to umowie się dodatkowo do jego koleżanki. Mimo, że pracują w tych samych placówkach, to na szczęście w innych dniach.

Amus87, Iruletka lubią tę wiadomość

‹‹ 743 744 745 746 747 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ