Grudzień 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Lady Savage wrote:Nie rezygnuj! Ja mieszkałam 5 lat we Francji, i mimo że R nie zna tego języka, ja do Zuzi mówię po fr. Częściej po polsku, ale po fr też, i oglądamy bajki po fr. I chodź mówi po pl. To dużo rozumie po francusku.
I od urodzenia mówiłaś do niej po francusku?Gaja
27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc -
salenne wrote:Mojej koleżanki siostra jest żoną Niemca i ich córka jest dwujęzyczna ale czasem śmiesznie to wygląda jak się do małej mówi po polsku a ona odpowiada po niemiecku
-
My też mieszamy w Niemczech, w domu będziemy mówić i uczyć polskiego, pójdzie do przedszkola, zacznie mówić po niemiecku. Może na początku będzie mu się mieszać, ale dziecko szybko chlonie nowe języki, będzie dwujęzyczne z pewnością
Nie wyobrażam sobie zeby nie umialo porozmawiac z babcią i dziadiem w Polsce.
-
B. Kuzynka Polka, ma meza Slowaka, mieszkaja razem w Czechach a poznali sie w niemaczech wiec czesto mowia do siebie po niemiecku. Dzieciaki maja 2 i 3 lata, od poczatku bylo mowione do nich i po polsku i po slowacku. Teraz wiedza do ktorej czesci rodziny maja mowic w takim jezyku a do ktorej w tym drugim. Opoznienia z mowa nie bylo, ale czsto mieszali
Jezu laski jak mi dzis slabo.... Ula wariuje za to w brzuchu jakby na basen sie wybrala. Co usiade to czuje jak mala glizda wariuje -
Moj mąż jest Chorwatem mamy 3 dzieci 4 w drodze ja mówię do nich po polsku on po Chorwacku a w szkole i przedszkolu po szwedzku gdzie nie jesteśmy dzieci automatycznie odpowiadają w jakim języku się ich o coś zapytasz.Nie wyobrażam sobie żeby dzieci nie potrafiły naszych ojczystych języków dla mnie to wstyd.Na obczyźnie nikt nie nauczy tak dobrze języka jak rodzice a dzieci z przyswajaniem języka są chłonne jak gąbki
5.12.2008r - Alanek
18.11.2017 - Bella Helena
03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
12.04 jest serduszko!❤ -
T9 jest super sprawa miec wielojezyczne dzieci. Na starcie maja latwiej. Ale znam jeden przypadek gdzie synek pary pol/ang dlugo nie chcial mowic, a potem.mowil bardzo slabo. Chodzili po lekarzaxh i nikt nie wiedzial co jest. W koncu trafili i okazalo sie ze maly nie ogarnia dwoch jezykow na raz. Wybrali jeden i zaczal mowic w ciagu kilku tygodni. A potem rownie szybko nauczyl sie drugiego.On po prostu potrzebowal po kolei.Lilka
Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
-
AiCha - oczywiście, że można
napisz coś więcej o sobie
i witaj
Nataliamonika - nie mam zielonego pojęcia jeśli to tak określić o profilaktycznym dawaniu immunoglobiny w takim przypadku. Wydaje sie to troche nielogiczne jak dawanie progesteronu kiedy jest dobry poziom, wiec jeśli nie ma zagrożenia realnego ze strony twojego organizmu dla dziecka w postaci przeciwciał to czemu dawać tą immunoglobinę?AiCha4811 lubi tę wiadomość
12.12.2017 - jestemIzabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
nick nieaktualny
-
Miło mi, jestem w 18 tyg ciąży, do tej pory mialam termin na sylwestra ale po ostatnim usg termin sie zmienil na 21 grudnia, dowiedzielismy się też ze w brzuszku jest nasz wymarzony i wyczekany synuś
to jest nasza pierwsza ciąża, staralismy sie niecałe dwa lata, jesteśmy ponad 2 lata po ślubie, od zawsze marzylismy o dziecku a nasz synuś zaskoczyl nas bo juz mialam umowiona laparo i insemimacje, w dniu w ktorym mielismy zawieźć dokumenty do szpitala zrobiłam test bo tego samego dnia mialam zabieg u kosmetyczki i dla spokoju zrobilam test a tu dwie krechy, oboje byliśmy z mężem w szoku i plakalismy ze szczęścia
Wybraliśmy imię Leoś ale jeszcze rozważamy inne opcje przed ostateczną decyzją
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2017, 15:56
Jacqueline, emikey, Jooozefka, nataliamonika, Iruletka, Szczesliwa_mamusia, Kamcia1988, Aztoria, Wachciowa, magdzia26, Lady Savage lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Jacqueline wrote:AiCha - oczywiście, że można
napisz coś więcej o sobie
i witaj
Nataliamonika - nie mam zielonego pojęcia jeśli to tak określić o profilaktycznym dawaniu immunoglobiny w takim przypadku. Wydaje sie to troche nielogiczne jak dawanie progesteronu kiedy jest dobry poziom, wiec jeśli nie ma zagrożenia realnego ze strony twojego organizmu dla dziecka w postaci przeciwciał to czemu dawać tą immunoglobinę?
Też tak uważam, ale mąż z racji zawodu jest przeczulony i na mojego pecha może mi sam tą immunoglobulinę przepisać i podać. Jeszcze jak mój ginekolog dał mu zielone światło, to i tak pewnie nie będę mieć nic do gadania. W innych krajach podanie profilaktyczne w 28 tc jest normalnym procederem, u nas nie jest obowiązkowe jeszcze. Podobno to lepiej zabezpiecza przed powstaniem przeciwciał, niż podanie tylko po porodzieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2017, 16:34
Gaja
Lady Savage wrote:Tak.
Skoro mówisz, że u Ciebie ten schemat się sprawdził i nie było żadnych problemów z późniejszą komunikacją, to muszę przemyśleć sprawę jeszcze razDziewczyny mieszkające za granicą albo mające męża obcokrajowca mają oczywistą sytuację. Ja używam tych języków tylko zawodowo i z nikim innym w rodzinie mała sobie nie pogada po francusku czy po włosku, więc w naszym przypadku byłby to raczej kaprys, choć wiadomo, że przyszłościowy.
Lady Savage lubi tę wiadomość
Gaja
Dziękuję ślicznie za ciepłe przyjęcie!
U mnie wszystko w porządku. Mieszkam w UK i to moja pierwsza ciąża. Staraliśmy się ponad cztery lata i w końcu się udało
Jutro zaczyna się 19 tydzień. Już nie mogę się doczekać skanu w 20tygodniu. Mam nadzieję, że uda się zobaczyć czy będzie synuś czy córcia, bo na pierwszym usg w 12 tygodniu dzidzia kompletnie nie chciała współpracować
Życzę Wam wszystkim kochane zdrowych i spokojnych ciąż! Jeszcze trochę przed nami, ale już niedługo!salenne, aga1402, Wachciowa, magdzia26, Lady Savage lubią tę wiadomość
-
Hej, gardło mnie boli od wczoraj a jutro jadę w góry. Zawsze coś
Zażywam rutinoscorbin, psikam Hascoseptem, płuczę gardło roztworem wody utlenionej. Macie jakieś pomysły jak jeszcze mogę sobie pomóc? Ogólnie nie czuję się źle, nie mam gorączki i nie łamie mnie w kościach. Gardło na szczęście też nie jest anginowe. No chyba, że to dopiero początek. Choć mam nadzieję, że jednak nie.
-
nataliamonika wrote:Też tak uważam, ale mąż z racji zawodu jest przeczulony i na mojego pecha może mi sam tą immunoglobulinę przepisać i podać. Jeszcze jak mój ginekolog dał mu zielone światło, to i tak pewnie nie będę mieć nic do gadania. W innych krajach podanie profilaktyczne w 28 tc jest normalnym procederem, u nas nie jest obowiązkowe jeszcze. Podobno to lepiej zabezpiecza przed powstaniem przeciwciał, niż podanie tylko po porodzie
-
Nataliamonika, znam małżeństwo romanistow, gdzie on się uparł żeby dziecko było dwujęzyczne. Do brzucha gadał po fr. Odkąd się urodziła mała, miał z żona umowę, ze z tata tylko po fr. Nawet w miejscach publicznych. Potem oglądał z nią bajki fr, przerabiał książeczki, cała podstawówkę czytał podręczniki fr do wszystkich przedmiotów. Jest teraz w gimnazjum w klasie francuskojęzycznej, do liceum planują ja wykopać do fr. No i ona chce, choć kosztowało to ich dużo pracy i były okresy buntu.
A ja hociaz znam ang i niemiecki to sobie tak nie kwyobrażamdo dziecka trzeba z serca, będzie w przedszkolu to wprowadzimy dzień angielski i dzień niemiecki w domku i już.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2017, 20:15
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019