X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • nataliamonika Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Nie rezygnuj! Ja mieszkałam 5 lat we Francji, i mimo że R nie zna tego języka, ja do Zuzi mówię po fr. Częściej po polsku, ale po fr też, i oglądamy bajki po fr. I chodź mówi po pl. To dużo rozumie po francusku.

I od urodzenia mówiłaś do niej po francusku?

Gaja <3
    7u22krntwp1p38lc.png

27.09.2016 - Aniołek [*] 7tc
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nataliamonika wrote:
    I od urodzenia mówiłaś do niej po francusku?

Tak.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znajomy mieszka w Norwegii, jego synek ma 2 latka i mówi i w domu rozmawiają po polsku a w przedszkolu się przestawia umówi po norwesku. Fajnie tak od małego mieć stycznośc z językiem, w przyszłości baaaardzo to zaowocuje

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    Mojej koleżanki siostra jest żoną Niemca i ich córka jest dwujęzyczna ale czasem śmiesznie to wygląda jak się do małej mówi po polsku a ona odpowiada po niemiecku :)
    Mnie zawsze zastanawiało jak dzieci sobie z tym radzą . Wydaje się to trudne a jednak maluchy szybko rozrozniaja języki. Znajomy ma żonę brytyjke. Ich 14 miesięczne dziecko jak chce pić do ojca mówi "sok" do matki "juice"

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też mieszamy w Niemczech, w domu będziemy mówić i uczyć polskiego, pójdzie do przedszkola, zacznie mówić po niemiecku. Może na początku będzie mu się mieszać, ale dziecko szybko chlonie nowe języki, będzie dwujęzyczne z pewnością :) Nie wyobrażam sobie zeby nie umialo porozmawiac z babcią i dziadiem w Polsce.

• mycha91 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B. Kuzynka Polka, ma meza Slowaka, mieszkaja razem w Czechach a poznali sie w niemaczech wiec czesto mowia do siebie po niemiecku. Dzieciaki maja 2 i 3 lata, od poczatku bylo mowione do nich i po polsku i po slowacku. Teraz wiedza do ktorej czesci rodziny maja mowic w takim jezyku a do ktorej w tym drugim. Opoznienia z mowa nie bylo, ale czsto mieszali ;)

Jezu laski jak mi dzis slabo.... Ula wariuje za to w brzuchu jakby na basen sie wybrala. Co usiade to czuje jak mala glizda wariuje ;)

p19udqk3k1omz18g.png

25 tc 870 g Uleczki <3
    19tc 290g ! Kawał - no właśnie.Kogo?
    7tc, 0.62 cm kropka i bijace serduszko <3
    5CS 12dpo - beta 99.47! 15 dpo - 361.62!!
  • Angie 31 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj mąż jest Chorwatem mamy 3 dzieci 4 w drodze ja mówię do nich po polsku on po Chorwacku a w szkole i przedszkolu po szwedzku gdzie nie jesteśmy dzieci automatycznie odpowiadają w jakim języku się ich o coś zapytasz.Nie wyobrażam sobie żeby dzieci nie potrafiły naszych ojczystych języków dla mnie to wstyd.Na obczyźnie nikt nie nauczy tak dobrze języka jak rodzice a dzieci z przyswajaniem języka są chłonne jak gąbki

ug37upjyhucgp8u7.png
    5.12.2008r - Alanek
    18.11.2017 - Bella Helena
    03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
    12.04 jest serduszko!❤
  • AiCha4811 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, można dołączyć? :-)

Wachciowa, magdzia26, Lady Savage lubią tę wiadomość

"Niech mi się stanie według słowa Twego"
    wz4YlYU.jpgwz4Yp1.png
    Udało sie w 12 cs 'na powaznie' <3
    3560 gram szczęścia <3 55cm
    Po 6 miesiącach kolejnych starań jest drugi cud <3 4146 gram
  • malysmok84 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    T9 jest super sprawa miec wielojezyczne dzieci. Na starcie maja latwiej. Ale znam jeden przypadek gdzie synek pary pol/ang dlugo nie chcial mowic, a potem.mowil bardzo slabo. Chodzili po lekarzaxh i nikt nie wiedzial co jest. W koncu trafili i okazalo sie ze maly nie ogarnia dwoch jezykow na raz. Wybrali jeden i zaczal mowic w ciagu kilku tygodni. A potem rownie szybko nauczyl sie drugiego.On po prostu potrzebowal po kolei.

Lilka <3
    f2w39jcge388wdve.png

Endometrioza, Hiperinsulinemia, Hiperprolaktynemia
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AiCha - oczywiście, że można :) napisz coś więcej o sobie :) i witaj :)

Nataliamonika - nie mam zielonego pojęcia jeśli to tak określić o profilaktycznym dawaniu immunoglobiny w takim przypadku. Wydaje sie to troche nielogiczne jak dawanie progesteronu kiedy jest dobry poziom, wiec jeśli nie ma zagrożenia realnego ze strony twojego organizmu dla dziecka w postaci przeciwciał to czemu dawać tą immunoglobinę?

AiCha4811 lubi tę wiadomość

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AiCha4811 wrote:
    Cześć dziewczyny, można dołączyć? :-)

Witaj, czuj się jak u siebie :)

AiCha4811 lubi tę wiadomość

• AiCha4811 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miło mi, jestem w 18 tyg ciąży, do tej pory mialam termin na sylwestra ale po ostatnim usg termin sie zmienil na 21 grudnia, dowiedzielismy się też ze w brzuszku jest nasz wymarzony i wyczekany synuś :-) to jest nasza pierwsza ciąża, staralismy sie niecałe dwa lata, jesteśmy ponad 2 lata po ślubie, od zawsze marzylismy o dziecku a nasz synuś zaskoczyl nas bo juz mialam umowiona laparo i insemimacje, w dniu w ktorym mielismy zawieźć dokumenty do szpitala zrobiłam test bo tego samego dnia mialam zabieg u kosmetyczki i dla spokoju zrobilam test a tu dwie krechy, oboje byliśmy z mężem w szoku i plakalismy ze szczęścia :-) Wybraliśmy imię Leoś ale jeszcze rozważamy inne opcje przed ostateczną decyzją

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2017, 15:56

Jacqueline, emikey, Jooozefka, nataliamonika, Iruletka, Szczesliwa_mamusia, Kamcia1988, Aztoria, Wachciowa, magdzia26, Lady Savage lubią tę wiadomość

"Niech mi się stanie według słowa Twego"
    wz4YlYU.jpgwz4Yp1.png
    Udało sie w 12 cs 'na powaznie' <3
    3560 gram szczęścia <3 55cm
    Po 6 miesiącach kolejnych starań jest drugi cud <3 4146 gram
  • Petitka Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie grudnióweczki! U mnie termin na 19go grudnia. Można się przyłączyć? ;)

Jacqueline, Jooozefka, Iruletka, Kamcia1988, Aztoria, Wachciowa, magdzia26, Lady Savage lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Petitka wrote:
    Witajcie grudnióweczki! U mnie termin na 19go grudnia. Można się przyłączyć? ;)

Zapraszamy :) Co u Ciebie?

Wysłany: 22 lipca 2017, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    AiCha - oczywiście, że można :) napisz coś więcej o sobie :) i witaj :)

Nataliamonika - nie mam zielonego pojęcia jeśli to tak określić o profilaktycznym dawaniu immunoglobiny w takim przypadku. Wydaje sie to troche nielogiczne jak dawanie progesteronu kiedy jest dobry poziom, wiec jeśli nie ma zagrożenia realnego ze strony twojego organizmu dla dziecka w postaci przeciwciał to czemu dawać tą immunoglobinę?

Też tak uważam, ale mąż z racji zawodu jest przeczulony i na mojego pecha może mi sam tą immunoglobulinę przepisać i podać. Jeszcze jak mój ginekolog dał mu zielone światło, to i tak pewnie nie będę mieć nic do gadania. W innych krajach podanie profilaktyczne w 28 tc jest normalnym procederem, u nas nie jest obowiązkowe jeszcze. Podobno to lepiej zabezpiecza przed powstaniem przeciwciał, niż podanie tylko po porodzie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2017, 16:34

Gaja <3
    7u22krntwp1p38lc.png

Wysłany: 22 lipca 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Tak.

Skoro mówisz, że u Ciebie ten schemat się sprawdził i nie było żadnych problemów z późniejszą komunikacją, to muszę przemyśleć sprawę jeszcze raz :) Dziewczyny mieszkające za granicą albo mające męża obcokrajowca mają oczywistą sytuację. Ja używam tych języków tylko zawodowo i z nikim innym w rodzinie mała sobie nie pogada po francusku czy po włosku, więc w naszym przypadku byłby to raczej kaprys, choć wiadomo, że przyszłościowy.

Lady Savage lubi tę wiadomość

Gaja <3
    7u22krntwp1p38lc.png

• Petitka Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję ślicznie za ciepłe przyjęcie! :) U mnie wszystko w porządku. Mieszkam w UK i to moja pierwsza ciąża. Staraliśmy się ponad cztery lata i w końcu się udało :) Jutro zaczyna się 19 tydzień. Już nie mogę się doczekać skanu w 20tygodniu. Mam nadzieję, że uda się zobaczyć czy będzie synuś czy córcia, bo na pierwszym usg w 12 tygodniu dzidzia kompletnie nie chciała współpracować ;)
    Życzę Wam wszystkim kochane zdrowych i spokojnych ciąż! Jeszcze trochę przed nami, ale już niedługo! :D

salenne, aga1402, Wachciowa, magdzia26, Lady Savage lubią tę wiadomość

• Iruletka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, gardło mnie boli od wczoraj a jutro jadę w góry. Zawsze coś:-( Zażywam rutinoscorbin, psikam Hascoseptem, płuczę gardło roztworem wody utlenionej. Macie jakieś pomysły jak jeszcze mogę sobie pomóc? Ogólnie nie czuję się źle, nie mam gorączki i nie łamie mnie w kościach. Gardło na szczęście też nie jest anginowe. No chyba, że to dopiero początek. Choć mam nadzieję, że jednak nie.

dhpclr4.png
  • Iruletka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nataliamonika wrote:
    Też tak uważam, ale mąż z racji zawodu jest przeczulony i na mojego pecha może mi sam tą immunoglobulinę przepisać i podać. Jeszcze jak mój ginekolog dał mu zielone światło, to i tak pewnie nie będę mieć nic do gadania. W innych krajach podanie profilaktyczne w 28 tc jest normalnym procederem, u nas nie jest obowiązkowe jeszcze. Podobno to lepiej zabezpiecza przed powstaniem przeciwciał, niż podanie tylko po porodzie
    Jeśli nie zaszkodzi a może pomóc to ja bym się nie zastanawiała.

dhpclr4.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nataliamonika, znam małżeństwo romanistow, gdzie on się uparł żeby dziecko było dwujęzyczne. Do brzucha gadał po fr. Odkąd się urodziła mała, miał z żona umowę, ze z tata tylko po fr. Nawet w miejscach publicznych. Potem oglądał z nią bajki fr, przerabiał książeczki, cała podstawówkę czytał podręczniki fr do wszystkich przedmiotów. Jest teraz w gimnazjum w klasie francuskojęzycznej, do liceum planują ja wykopać do fr. No i ona chce, choć kosztowało to ich dużo pracy i były okresy buntu.

A ja hociaz znam ang i niemiecki to sobie tak nie kwyobrażam :) do dziecka trzeba z serca, będzie w przedszkolu to wprowadzimy dzień angielski i dzień niemiecki w domku i już.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2017, 20:15

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
‹‹ 761 762 763 764 765 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ