Grudzień 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny za wasze wsparcie. Już jestem w domu, ale tak mnie Ci lekarze z równowagi wyprowadzili. Rano powiedzieli że dzisiaj mnie wypisuja. Czekalam ze 2 godziny ale nikt się nie pojawił wiec poszłam szukać jakiegoś lekarza. Oczywiście nikogo nie było i położna kazala mi dalej czekać, że jak złapie jakiegos lekarza to go przysle i tak minęło jakieś 40min. Więc znowu się zebrałam i na szczęście zlapalam lekarza rezydenta który już defakto wychodził do domu. Fajnie że chociaż jego udało mi się złapać ale co się okazało że wypisu mi nie da bo nie jest podpisane przez lekarza który prowadził moja sale A tym samym nie otrzymam wyników badań które mi robili. Mają mi to poczta wysłać, ciekawe kiedy dojdzie. Dodatkowo nie mam żadnych zaleceń, nie wiem co dalej robić, co podejrzewają u dziecka, nic Ci lekarze mi tak na prawdę nie przekazali. Poszłam zielona do szpitala A wyszłam jeszcze gorzej zielona. jestem załamana nasza służba zdrowia. Jutro będę dzwonić i umawiać się na najbliższy termin u profesorów od ciąż z wada bo w sumie nie mam na co czekać. Mam namiary na jednego w Warszawie i jednego w łodzi. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
Gucha bardzo współczuję tego stresu.
Jejku jak czytam o stosunku lekarzy do pacjentów to aż mam ciary. Nie rozumieją tego jak bardzo ty musisz się martwić. Oby z malenstwem było wszystko dobrze. To czekanie jest najgorsze bo nie wiadomo czego się spodziewać.
A mogę wiedzieć na jakiej podstawie lekarz na usg rozpoznał że coś jest nie tak?
Ja wczoraj miałam prenatalne. Spodziewałam się dokladniejszego usg A usłyszałam że wszystko wygląda dobrze. Myślałam że lekarz będzie oceniał narządy Ale chyba coś mi się pomyliło...
A wy dziewczyny jesteście też tak zakręcone? Ja ciągle o czymś zapominam i pojawiają się problemy z koncentracją.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
Przestań bać się tego, co może pójść źle.
Skup się na tym, co może pójść dobrze.
Amh 0.42 -2019
Amh 0.84- 2018
Jeden drozny jajowod
06.2018 ivf 2/5 😕😕
12.2018 ciąża- 7 tyg.- poronienie
06.2019 icsi- 0 zaplodnionych
Od 07.2019 - Novum
Tsh 1.8, podwyższona prolaktyna, torbiele
Od 12.2019- antykoncepcja
02.2020-punkcja torbieli 😟
04.2020
31dc- beta hCG 251
33 dc.-635
04.05. 6+1 ❤💍
Bądź silny maluszku 🙏 walcz...
20.07-185gram 💗
23tc- 448 g
26tc-710g
30tc-1240g
33tc-1500g
35tc- 2240g -
Gucha współczuję przejść ale ja już bym do tego szpitala nie wróciła! Z tymi wypisami to zawsze robią dramat czeka się pół dnia żeby jakiś doktorek złożył jeden podpis😤
Wczoraj byłam u diabetologa muszę być na diecie i mierzyć cukier a w poniedziałek decyzja czy będę mieć insulinę...
Chodzi mi po głowie pójście na samo usg do innego lekarza bo swoją wizytę mam dopiero za prawie 3tyg i już się niecierpliwie czy wszystko dobrze... -
Flore i Edyciak dziękuję za napisanie o Nifty wolne pieniądze by się znalazły, mąż nie jest przeciwny ale boi się, że jest to pewna z form mojego nakręcania się i że wg niego cały czas nie wierzę że jestem w ciąży (w sumie ma rację 😊). Zastanawiam się, czy by mnie to badanie uspokoiło, czy wręcz przeciwnie. Czasem sama siebie nie rozumiem 😂
Za tydzień mam wizytę u lekarza, porozmawiam z nim na ten temat.Edyciak lubi tę wiadomość
Starania o rodzeństwo od 08.2024
♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
♂️ Astenoteratozoospermia
💊 Metformina, NAC, Inozytol
🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
👶 12.2020 -
Chcę być mamą wrote:Gucha bardzo współczuję tego stresu.
Jejku jak czytam o stosunku lekarzy do pacjentów to aż mam ciary. Nie rozumieją tego jak bardzo ty musisz się martwić. Oby z malenstwem było wszystko dobrze. To czekanie jest najgorsze bo nie wiadomo czego się spodziewać.
A mogę wiedzieć na jakiej podstawie lekarz na usg rozpoznał że coś jest nie tak?
Ja wczoraj miałam prenatalne. Spodziewałam się dokladniejszego usg A usłyszałam że wszystko wygląda dobrze. Myślałam że lekarz będzie oceniał narządy Ale chyba coś mi się pomyliło...
A wy dziewczyny jesteście też tak zakręcone? Ja ciągle o czymś zapominam i pojawiają się problemy z koncentracją.
Byłaś na wizycie na NFZ czy prywatnie? U mnie wizyta na NFZ w 11+3 wyglądała tak, że lekarka sprawdziła tylko czy serce bije i zmierzyła CRL. Byłam zdziwiona, że chociaż NT nie sprawdzała, pod koniec wizyty zapytała mnie czy jestem umówiona na badania prenatalne prywatnie, jak powiedziałam że tak to stwierdziła że to dobrze i że wybrałam odpowiedni termin i w sumie tyle.Starania o rodzeństwo od 08.2024
👶 12.2020 -
Tortie to ja Ci powiem, że się uspokoiłam, chociaż i tak usg miałam bardzo dokładne-wszystko pomierzone itp i trwało ze 40 min i lekarka powiedziała, że wygląda, że wszystko jest w porządku. Mój mąż też gadał, że pewnie nie trzeba i to bardziej dla naszego świętego spokoju, ale jak ma mnie to uspokoić to róbmy. Trochę też znajomi, którym źle wyszła pappa i robili nifty nas nakręcili, że ten czas oczekiwania od kiedy się dowiedzieli, że jest jakieś podwyższone ryzyko to był horror dla nich. Nie wiem, czy to była dobra decyzja, ale już zrobione i cieszę się, że maluch zdrowy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2020, 09:59
Tortie lubi tę wiadomość
Starania od 04.2018.
Hiperinsulinemia, Endometrioza. Lekka adenomioza.
AMH 4,4.
03.2019- Poronienie samoistne 7tc. [*]
07.2019- HyCosy- oba drożne.
02.2020 1 ICSI krótki- punkcja. Transfer odroczony- ryzyko hiperstymulacji. Mamy ❄️❄️❄️❄️
03.2020- 1 transfer 5.3.1 🙏🏻🙏🏻 7dpt- II ; 24dpt-
-
nick nieaktualnyChcę być mamą wrote:Gucha bardzo współczuję tego stresu.
A wy dziewczyny jesteście też tak zakręcone? Ja ciągle o czymś zapominam i pojawiają się problemy z koncentracją.
Na usg mialam powiększone łożysko, była dysproporcja między główka A tulowiem i problem z zastawkami w sercu. Lekarz stwierdził że on nie moze mi powiedzieć na 100% co to jest albo wada genetyczną albo od jakiegoś stanu zapalnego dlatego skierował mnie do szpitala na badania gdzie i tak niczego się nie dowiedziałam. -
nick nieaktualny
-
Tortie wrote:Byłaś na wizycie na NFZ czy prywatnie? U mnie wizyta na NFZ w 11+3 wyglądała tak, że lekarka sprawdziła tylko czy serce bije i zmierzyła CRL. Byłam zdziwiona, że chociaż NT nie sprawdzała, pod koniec wizyty zapytała mnie czy jestem umówiona na badania prenatalne prywatnie, jak powiedziałam że tak to stwierdziła że to dobrze i że wybrałam odpowiedni termin i w sumie tyle.
Mieszkam w DE Ale za to badanie i tak musiałam z własnych pieniędzy zapłacić. I żałuję że w Polsce tego nie zrobilam. Pewnie wyszło by taniej i jeszcze dokładniej.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
Amh 0.42 -2019
Amh 0.84- 2018
Jeden drozny jajowod
06.2018 ivf 2/5 😕😕
Od 07.2019 - Novum
04.2020
31dc- beta hCG 251
33 dc.-635
04.05. 6+1 ❤💍
20.07-185gram 💗
23tc- 448 g
26tc-710g
30tc-1240g
33tc-1500g
35tc- 2240g -
gucha wrote:Na usg mialam powiększone łożysko, była dysproporcja między główka A tulowiem i problem z zastawkami w sercu. Lekarz stwierdził że on nie moze mi powiedzieć na 100% co to jest albo wada genetyczną albo od jakiegoś stanu zapalnego dlatego skierował mnie do szpitala na badania gdzie i tak niczego się nie dowiedziałam.
Mi lekarz wogole nie mierzył łożyska ani główki. Zmierzył tylko maleństwo i przyziernosc karkowa 😮😮😮😮😮
Nie wiem jak powinno wyglądać to badanie.
Czy to usg jest takie szczegółowe? U mnie tylko lekarz oglądał dziecko i nawet nic nie mówił tylko że wygląda dobrze.
A już myślałam że mogę spać spokojnie Ale zaczynam żałować że nie zrobiłam HarmonyTest 😞[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
Amh 0.42 -2019
Amh 0.84- 2018
Jeden drozny jajowod
06.2018 ivf 2/5 😕😕
Od 07.2019 - Novum
04.2020
31dc- beta hCG 251
33 dc.-635
04.05. 6+1 ❤💍
20.07-185gram 💗
23tc- 448 g
26tc-710g
30tc-1240g
33tc-1500g
35tc- 2240g -
Chcę być mamą wrote:Mieszkam w DE Ale za to badanie i tak musiałam z własnych pieniędzy zapłacić. I żałuję że w Polsce tego nie zrobilam. Pewnie wyszło by taniej i jeszcze dokładniej.
Ja na prywatnym prenatalnym miałam mierzone CRL, przezierność karkową, czynność serca, wymiar dwuciemieniowy, przewód żylny z pomiarem, sprawdzony przepływ na zastawce trójdzielnej, kość nosowa i oglądanie serduszka. Lekarz z certyfikatem FMF, więc sprawdzał to zgodnie z zaleceniami. Dokładną anatomię narządów bada się raczej na połówkowym, bo jednak struktury o wiele lepiej rozwinięte i większe, więc łatwiej zobaczyć jakieś nieprawidłowości.Starania o rodzeństwo od 08.2024
👶 12.2020 -
Chcę być mamą wrote:
Dokładnie to co Tortie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2020, 12:00
Edyciak lubi tę wiadomość
07.04.2020 - Ⅱ
💙 14.12.2020 💙 -
Dodam, że za to USG + test podwójny (Pappa) płaciłam 400 zł. Po USG miałam obliczone wstępne ryzyko na podstawie pomiarów i wywiadu - w wywiadzie uwzględnia się takie czynniki jak: palenie, cukrzyca, nadciśnienie, rasa, waga, wzrost, metoda zapłodnienia, zespół antyfosolipidowy, toczeń i coś tam jeszcze. Ostateczne ryzyko jest obliczane na podstawie tych pierwszych wyliczeń + uzupełnione o wyniki krwi.Starania o rodzeństwo od 08.2024
👶 12.2020 -
Powinnaś dostać takie podsumowanie, to są wszystkie parametry, które muszą zostać ocenione. Lekarz, który przeprowadza badania prenatalne to lekarz, który ma certyfikat FMF (Fetal Medicine Foundation). Wiem też, że taki lekarz musi co roku jeździć do Anglii odnawiać egzaminy, więc to nie jest taka prosta sprawa. I ta instytucja pilnuje, aby badania były wykonane według standardów. Jeśli nie masz takiego pełnego wyniku badań prenatalnych to musisz iść się upomnieć, bo to nie jest tak, że w Polsce są dokładniejsze, a gdzieś indziej mniej. Wszędzie na świecie są te same standardy.Edyciak lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyGucha, współczuję, że trafiłaś na takich lekarzy. Zresztą, wątpliwe jest to, że wyniki badań wyślą ci pocztą. Płaciłaś coś za wysyłkę? Mojemu mężowi ze szpitala w Niemczech mieli przysłać wyniki badań, minęło półtora roku i nadal nie ma.
Z reguły wyniki badań odbiera się osobiście lub przez upoważniona osobę w sekretariacie oddziału, ale to tak za co najmniej tydzień. Przynajmniej u nas w szpitalu są takie procedury. -
To ja nie mam na wyniku części z tych rzeczy, brakuje: obwodu głowy, obwodu brzucha, długości kości udowej oraz info o łożysku, płynie owodniowym i pępowinie.
Brak też informacji o anatomii płodu. Chociaż lekarz mi o tym mówił, że np. widoczne 4 kończyny i też wydaje mi się, że była pępowina trojnaczyniowaStarania o rodzeństwo od 08.2024
👶 12.2020 -
Tortie wrote:Ja na prywatnym prenatalnym miałam mierzone CRL, przezierność karkową, czynność serca, wymiar dwuciemieniowy, przewód żylny z pomiarem, sprawdzony przepływ na zastawce trójdzielnej, kość nosowa i oglądanie serduszka. Lekarz z certyfikatem FMF, więc sprawdzał to zgodnie z zaleceniami. Dokładną anatomię narządów bada się raczej na połówkowym, bo jednak struktury o wiele lepiej rozwinięte i większe, więc łatwiej zobaczyć jakieś nieprawidłowości.
No to szok że ja takich pomiarów nawet nie miałam. ☹
Mało tego to badanie miało kosztować koło 300 zł A okazało się że policzyli jakieś koszty laboratoryjne i wyszło jakieś 600zl. Teraz wiem że będę się was dopytywac o te badania i chyba jechać do Polski je robić.
Tutaj niby służba zdrowia jest lepsza Ale na moje nie przekładają się tak jak w Polsce.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
Amh 0.42 -2019
Amh 0.84- 2018
Jeden drozny jajowod
06.2018 ivf 2/5 😕😕
Od 07.2019 - Novum
04.2020
31dc- beta hCG 251
33 dc.-635
04.05. 6+1 ❤💍
20.07-185gram 💗
23tc- 448 g
26tc-710g
30tc-1240g
33tc-1500g
35tc- 2240g -
Mała panda wrote:
Powinnaś dostać takie podsumowanie, to są wszystkie parametry, które muszą zostać ocenione. Lekarz, który przeprowadza badania prenatalne to lekarz, który ma certyfikat FMF (Fetal Medicine Foundation). Wiem też, że taki lekarz musi co roku jeździć do Anglii odnawiać egzaminy, więc to nie jest taka prosta sprawa. I ta instytucja pilnuje, aby badania były wykonane według standardów. Jeśli nie masz takiego pełnego wyniku badań prenatalnych to musisz iść się upomnieć, bo to nie jest tak, że w Polsce są dokładniejsze, a gdzieś indziej mniej. Wszędzie na świecie są te same standardy.
Nie mam jeszcze wyników z krwi więc liczę że dostanę coś takiego. U nas to się nie nazywa test Pappa. Wiem że byłam pewna że idę na to badanie A okazało się że nazywa się zupełnie inaczej. To pewnie standardy też zupelnie inne.
Poczekam jeszcze na te wyniki. Może lekarz to wszystko mierzył Ale nic nie mówił więc pewna też nie mogę być. Ale dziwne to wszystko...będę bardzo zła jeśli to zwykle usg i nic nie będzie wiadomoEdyciak lubi tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
Amh 0.42 -2019
Amh 0.84- 2018
Jeden drozny jajowod
06.2018 ivf 2/5 😕😕
Od 07.2019 - Novum
04.2020