X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślałam, że właśnie te badania dokładne w DE to standard i że są bezpłatne dla wszystkich, a nie jak w PL po 35 roku życia i po wskazaniach typu choroba genetyczna w rodzinie, czy poronienia.

f2w390bvk02v4xta.png
    Ponad dwa lata starań
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcę być mamą wrote:
    Nie mam jeszcze wyników z krwi więc liczę że dostanę coś takiego. U nas to się nie nazywa test Pappa. Wiem że byłam pewna że idę na to badanie A okazało się że nazywa się zupełnie inaczej. To pewnie standardy też zupelnie inne.

Poczekam jeszcze na te wyniki. Może lekarz to wszystko mierzył Ale nic nie mówił więc pewna też nie mogę być. Ale dziwne to wszystko...będę bardzo zła jeśli to zwykle usg i nic nie będzie wiadomo
    To jest sam wynik USG prenatalnego, bez testu PAPPA. Długość kości udowej, nosowej i przezierność karku to główne wyznaczniki wad genetycznych, więc nie ma opcji, żeby na badaniach prenatalnych tego nie mierzyli... Może to nie były badania prenatalne, te na których byłaś...? Bo to aż niedowiary, żeby nie podali takich szczegółów...

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • Kokaina Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gucha wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was słyszała o prof. Zwolinskim z Warszawy?

Ja niestety nie .

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• Chcę być mamą Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tortie wrote:
    Ja myślałam, że właśnie te badania dokładne w DE to standard i że są bezpłatne dla wszystkich, a nie jak w PL po 35 roku życia i po wskazaniach typu choroba genetyczna w rodzinie, czy poronienia.

Ja też wcześniej czytałam na jakiejś polskiej stronie że w Niemczech badania prenatalne są za darmo Ale jednak się zdziwiłam jak okazało się że nie.
    Co do starań to było tutaj też ciężko bo lekarze jednak nie znają się tak dobrze jak w Polsce.
    Ja już mam porównanie i na pewno będę kontrolować ciążę w Polsce

[link=https://www.suwaczki.com/]oar8s65g3pfujggo.png[/link]

Przestań bać się tego, co może pójść źle.
    Skup się na tym, co może pójść dobrze.

Amh 0.42 -2019
    Amh 0.84- 2018
    Jeden drozny jajowod
    06.2018 ivf 2/5 😕😕
    12.2018 ciąża- 7 tyg.- poronienie
    06.2019 icsi- 0 zaplodnionych

Od 07.2019 - Novum
    Tsh 1.8, podwyższona prolaktyna, torbiele
    Od 12.2019- antykoncepcja
    02.2020-punkcja torbieli 😟
    04.2020
    31dc- beta hCG 251
    33 dc.-635
    04.05. 6+1 ❤💍
    Bądź silny maluszku 🙏 walcz...
    20.07-185gram 💗
    23tc- 448 g
    26tc-710g
    30tc-1240g
    33tc-1500g
    35tc- 2240g

Wysłany: 26 czerwca 2020, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda wrote:
    To jest sam wynik USG prenatalnego, bez testu PAPPA. Długość kości udowej, nosowej i przezierność karku to główne wyznaczniki wad genetycznych, więc nie ma opcji, żeby na badaniach prenatalnych tego nie mierzyli... Może to nie były badania prenatalne, te na których byłaś...? Bo to aż niedowiary, żeby nie podali takich szczegółów...

😮😮😮😮😮😮😮
    To na pewno badania prenatalne Ale nie test Pappa.
    Gdybym wiedziała że są tak niedokładni to bym tego nie robiła bo na ta chwilę to nie wiem nic więcej.
    Ale nie mogę też się zadreczac że jest coś nie tak bo tego też nie wiadomo. Pozostało czekać do następnych badań i wtedy będę się was dopytywac jak to wygląda w PL.

Amh 0.42 -2019
    Amh 0.84- 2018
    Jeden drozny jajowod
    06.2018 ivf 2/5 😕😕

Od 07.2019 - Novum
    04.2020
    31dc- beta hCG 251
    33 dc.-635
    04.05. 6+1 ❤💍
    20.07-185gram 💗
    23tc- 448 g
    26tc-710g
    30tc-1240g
    33tc-1500g
    35tc- 2240g
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm jest jeszcze test potrójny z krwi, tam nie ma białka Pappa tylko bada się HCG, AFP i estriol. Tylko to badanie wykonuje się trochę później i jest podobno mniej wiarygodny niż test podwójny (Pappa), więc się od niego odchodzi.
    Ciekawa jestem jaki to był test. A kiedy masz mieć wyniki?

f2w390bvk02v4xta.png
    Ponad dwa lata starań
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2020, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcę być mamą wrote:
    😮😮😮😮😮😮😮
    To na pewno badania prenatalne Ale nie test Pappa.
    Gdybym wiedziała że są tak niedokładni to bym tego nie robiła bo na ta chwilę to nie wiem nic więcej.
    Ale nie mogę też się zadreczac że jest coś nie tak bo tego też nie wiadomo. Pozostało czekać do następnych badań i wtedy będę się was dopytywac jak to wygląda w PL.
    Może miałaś zwykle usg pierwszego trymestru? Albo jakiś pseudospecjalista bez fmf. Wejdź sobie na stronkę fmf i wpisz dane lekarza to ci wyskoczy czy ma certyfikat.

• Tortie Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie samo określenie badania prenatalne może odnosić się do wszystkich badań wykonywanych w ciąży przed narodzinami dziecka.

Betti37 lubi tę wiadomość

f2w390bvk02v4xta.png
    Ponad dwa lata starań

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tortie wrote:
    Hmm jest jeszcze test potrójny z krwi, tam nie ma białka Pappa tylko bada się HCG, AFP i estriol. Tylko to badanie wykonuje się trochę później i jest podobno mniej wiarygodny niż test podwójny (Pappa), więc się od niego odchodzi.
    Ciekawa jestem jaki to był test. A kiedy masz mieć wyniki?

To badanie nazywa się nackentransparenzmessung czyli w tłumaczeniu mierzenie przyziernosci karkowej. A dodatkowo bada się krew na hormon Pappa i wolne beta hCG dlatego byłam pewna że to badanie to jest test Pappa. Ale jak widać Niemcy mają jak zawsze swoje podejście.
    Nie ma sensu sprawdzać czy lekarz ma ten certyfikat bo Niemcy mają swoje certyfikaty i napewno by w Anglii nie robili kursów.
    Także znów jestem zdziwiona Ale przy okazji podpytam się koleżanek które tutaj rodziły o te wszystkie badania.
    Ten lekarz u którego miałam badanie to nie jest mój lekarz prowadzący- musiałam specjalnie do niego jechać na to badanie...

Czasem mam wrażenie że Niemcy sami sobie wszystko wymyślają żeby nie dorabiać innych krajów i w tym przypadku się zgadza.

Żałuję że nie zrobiłam NIFTY

Amh 0.42 -2019
    Amh 0.84- 2018
    Jeden drozny jajowod
    06.2018 ivf 2/5 😕😕

Od 07.2019 - Novum
    04.2020
    31dc- beta hCG 251
    33 dc.-635
    04.05. 6+1 ❤💍
    20.07-185gram 💗
    23tc- 448 g
    26tc-710g
    30tc-1240g
    33tc-1500g
    35tc- 2240g
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcę być mamą wrote:
    To badanie nazywa się nackentransparenzmessung czyli w tłumaczeniu mierzenie przyziernosci karkowej. A dodatkowo bada się krew na hormon Pappa i wolne beta hCG dlatego byłam pewna że to badanie to jest test Pappa. Ale jak widać Niemcy mają jak zawsze swoje podejście.
    Nie ma sensu sprawdzać czy lekarz ma ten certyfikat bo Niemcy mają swoje certyfikaty i napewno by w Anglii nie robili kursów.
    Także znów jestem zdziwiona Ale przy okazji podpytam się koleżanek które tutaj rodziły o te wszystkie badania.
    Ten lekarz u którego miałam badanie to nie jest mój lekarz prowadzący- musiałam specjalnie do niego jechać na to badanie...

Czasem mam wrażenie że Niemcy sami sobie wszystko wymyślają żeby nie dorabiać innych krajów i w tym przypadku się zgadza.

Nie przejmuj się, na pewno gdyby było coś nie tak to lekarz by zauważył. Teraz możesz zrobić połówkowe w Polsce, które są najdokładniejszym badaniem w ciąży, więc wszystkiego się dowiesz. A NIFTY możesz zrobić jeśli bardzo się denerwujesz. Wynik jest w ciągu tygodnia, więc jeśli masz żyć w stresie do 20 tygodnia to można to przemyśleć (i oczywiście jeśli ma się wolną gotówkę)😚 no i na 100% dowiesz jaka płeć 😇

Chcę być mamą lubi tę wiadomość

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcę być mamą tak jak pisze Mała Panda Nifty możesz jeszcze zrobić. Z tego co widzę na suwaczku jesteś w tym samym tygodniu co ja i właśnie zaczęłam rozważać to badanie.

f2w390bvk02v4xta.png
    Ponad dwa lata starań
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2020, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wyżej dziewczyny piszą wszystko się zgadza i tak wygląda badanie u mnie jeszcze oprócz ginekologa ze specjalizacją RMF patrzył na wyniki genetyk robił wywiad itd itp i mówił co i jak :) do tego jeszcze między 20-22 TC będę mieć echo serca płodu.

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png

Wysłany: 27 czerwca 2020, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny.
    Poczekam aż będą wyniki tego badania. Jeśli będą jakieś podejrzenia albo nie wiadome to na pewno będę myśleć o dodatkowych badaniach.

I będę wam zadawać milion pytań żeby wszystko dokładnie wiedzieć na następny raz 😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘

mon!ta^, Mała panda lubią tę wiadomość

Amh 0.42 -2019
    Amh 0.84- 2018
    Jeden drozny jajowod
    06.2018 ivf 2/5 😕😕

Od 07.2019 - Novum
    04.2020
    31dc- beta hCG 251
    33 dc.-635
    04.05. 6+1 ❤💍
    20.07-185gram 💗
    23tc- 448 g
    26tc-710g
    30tc-1240g
    33tc-1500g
    35tc- 2240g
  • Mikimałs Znajoma

Wysłany: 28 czerwca 2020, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tortie wrote:
    Mam pytanie, czy któraś z Was robiła może badanie Nifty albo podobne? Interesuje mnie głównie sytuacja w której nie było jakiś większych wskazań. U mnie wszystkie badania wychodzą ok, ale jakoś mnie to kusi.
    My robiliśmy NIFTY. Nie było wskazań ale chcieliśmy mieć pewny wynik. Duży plus ze już w 12 tygodniu możesz znać płeć dziecka.

Tortie lubi tę wiadomość

• Kokaina Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2020, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj od rana mam brązowe plamienia i bóle brzucha 😒

Nie jest tego bardzo dużo, ale jednak jest i trochę sie niepokoje.
    Jutro postaram się gdzieś dostać do lekarza chociaż tu gdzie jestem teraz u rodziców to może być trudne.

Przez cały dzień jem nospe , magnez z potasem, luteinę dopochwowo.

Myślałam ze plamienia mam już za sobą , a jednak nie 😔

W poprzedniej ciąży ustały mi około 13 tygodnia. Ehh jakoś pod górkę wszystko :/

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• Savana Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2020, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokaina może jakiś szpital jest gdzieś niedaleko z ginekologia? Trzymam kciuki żeby to nie było coś poważnego...

Ja mam dzisiaj kolejna wizytę u diabetologa, błagam w cukrach sprawia że jestem już tym wszystkim załamana i coraz bardziej się boję o dziecko

Kokaina lubi tę wiadomość

oar89n73y6mg0rut.png
  • Aaggaa12 Przyjaciółka

Wysłany: 29 czerwca 2020, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokaina wrote:
    Ja dzisiaj od rana mam brązowe plamienia i bóle brzucha 😒

Nie jest tego bardzo dużo, ale jednak jest i trochę sie niepokoje.
    Jutro postaram się gdzieś dostać do lekarza chociaż tu gdzie jestem teraz u rodziców to może być trudne.

Przez cały dzień jem nospe , magnez z potasem, luteinę dopochwowo.

Myślałam ze plamienia mam już za sobą , a jednak nie 😔

W poprzedniej ciąży ustały mi około 13 tygodnia. Ehh jakoś pod górkę wszystko :/
    Może po prostu się przemęczyłaś😊 będzie dobrze. Ja leżałam w szpitalu z dużym krwotokiem, krew czerwona, i wszystko jest dobrze, bobas cały i zdrowy 😊

• jjs Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2020, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokaina zwiększ sobie dawkę tej luteiny. Jak ja teraz bierzesz ?

w57v9n73a8iaw4bs.png

termin porodu: 9.12.2020
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokaina - leż i odpoczywaj najwięcej jak Ci się uda, czytałam na innym wątku że jak jest brązowe krwawienie to nie zwiastuje nic złego bo to "stara" rana jakaś prawdopodobnie, jak świeża to wiadomo że coś wystąpiło nagle :) spokój odpoczynek i konsultacja z lekarzem ale nie martw się na zapas :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2020, 09:36

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcę być mamą wrote:

Niemcy też mają te certyfikaty. To miedzynarod.
    Wejdź na stronę fmf i zobacz.
    Są lekarze z całego świata.

‹‹ 99 100 101 102 103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ