X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • Emka1234 Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaa87 wrote:
    A ja miesiąc czekania mam.... to dopiero.Ja tez mam tylko wilczy apetyt a mdłości w momencie jak głodna jestem:) Ale ja tam mogę przytyć zreszta chyba muszę bo wagę mam 47kg Przy wzroście 166 ale już idzie powoli do góry :)

U mnie z objawów to chyba tylko większe zmęczenie, ból piersi ale tez nie jakiś duży, w pierwszej ciąży naprawdę bolały.
    Ja 47 ważyłam miesiąc po porodzie przy wzroście 171 cm , wpadłam w nadczynność tarczycy, plus karmienie piersią, byłam chuda jak przecinek , strasznie źle się czułam, na szczęście hormony szybko wyregulowalam i wróciłam do normalnej wagi ☺️

1b7pp2.png
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy wzroście 158cm ważę 45,7 ale u mnie szybko jest +/- 2kg. Może w końcu pierwszy raz w życiu przytyję! :)

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    Edyciak dorzuć omegę 3 i jakiś zestaw witamin :)
    Myślałam o Omega 3 właśnie, póki co do posiłków dodaję sobie olej lniany. A jaki zestaw witamin masz na myśli? Też te witaminy nie mogą mi się dublować, a np. kwasu foliowego nie mogę brać, muszę metyle

• tvisha Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Dziewczyny, jakie suple łykacie?
    Ja biorę na razie BiCaps B Complex, Acard, D3+K2, witaminę C. Co jeszcze dorzucić?

Ja biorę tylko femibion natal 1 i doraźnie magnez.

Edyciak lubi tę wiadomość

starania od 2016
    pcos, endo I st, lewy jajowód "upośledzony"
    stymulacje 2017-2019
    2019 -żpn,zabieg,
    2020- 7 tydz. puste jajo płodowe...
    2023- doszła adenomioza
    2024- w drodze do ivf 😊
    2.2024 -naturalny biochem
    04.24 punkcja, stan zapalny endo
    w oczekiwaniu na transfer ❄️
    06.24 - transfer ❄️
    8dpt beta 164
    10dpt beta 413
    21dpt jest fasola i serce 🥳

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Myślałam o Omega 3 właśnie, póki co do posiłków dodaję sobie olej lniany. A jaki zestaw witamin masz na myśli? Też te witaminy nie mogą mi się dublować, a np. kwasu foliowego nie mogę brać, muszę metyle

Ja biorę Pregna Start- ma wszystkie witaminy których potrzebuję( niby dla planujących ciążę, ale spokojnie do 12 tygodnia można brać) i Omegamed Pregna- omega 3 z alg tylko ja biorę dzienna dawkę 1000mg bo nie jem mięsa i ryb.

A tę witaminy B complex, D+K, C to lekarz Ci zalecił czy sama z siebie?

• jjs Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    prenatal classic biorę, on właśnie w składzie ma foliany.

w57v9n73a8iaw4bs.png

termin porodu: 9.12.2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gucha wrote:
    Ja biorę Pregna Start- ma wszystkie witaminy których potrzebuję( niby dla planujących ciążę, ale spokojnie do 12 tygodnia można brać) i Omegamed Pregna- omega 3 z alg tylko ja biorę dzienna dawkę 1000mg bo nie jem mięsa i ryb.

A tę witaminy B complex, D+K, C to lekarz Ci zalecił czy sama z siebie?
    Sama z siebie. Brałam już od miesiąca i kontynuuję. A B Complex dlatego że muszę mieć folian i dużą dawkę B12, bo było jej trochę za mało. Czekam jeszcze na wyniki kwasu foliowego i homocysteiny.
    Bo ja byłam w trakcie badań na pierwszą wizytę niepłodnościowa, a ta ciąża wydarzyła się nieoczekiwanie. 😁😁 A niektóre wyniki mam średnie właśnie, jeszcze nie zdążyłam się z lekarzem skontaktować

Glonojadek, gucha lubią tę wiadomość

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Sama z siebie. Brałam już od miesiąca i kontynuuję. A B Complex dlatego że muszę mieć folian i dużą dawkę B12, bo było jej trochę za mało. Czekam jeszcze na wyniki kwasu foliowego i homocysteiny.
    Bo ja byłam w trakcie badań na pierwszą wizytę niepłodnościowa, a ta ciąża wydarzyła się nieoczekiwanie. 😁😁 A niektóre wyniki mam średnie właśnie, jeszcze nie zdążyłam się z lekarzem skontaktować

To podobnie jak ja :)

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Jagodzianka19 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 48kg przy 169 cm. Przybieram sporo w ciążach, ale błyskawicznie mi te kg spadają po porodzie.
    Z witamin kończę pregne start i zacznę pregne plus.

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • Kasia*_* Znajoma

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam teleporadę z ginekologiem z Polski, ma mi wysłać receptę na progesteron jednak, mam nadzieję, że zrealizują ją w angielskiej aptece.co lekarz to inaczej, ale byłabym spokojniejsza, gdybym brała ten progesteron, sam powiedział, że ciąża wysokiego ryzyka.

• Trzecia Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale szczupaczki jesteście dziewczynki :) Ja też wizualnie szczupła jestem, ale nie aż tak :D Przy 170 cm ważę 62 kg, a obecnie 65 kg. Od początku ciąży przytyłam 4 kg i w ostatnim czasie -1kg.
    Ja biorę kompleks Omegamed Optima Forte. Tam jest folik, żelazo, jod, omega 3, no wszystko co potrzebne kobiecie w ciąży...

Trzecia ciąża, termin na 14.12
    Córka 2012
    Synek 2014
  • Trzecia Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale szczupaczki jesteście dziewczynki :) Ja też wizualnie szczupła jestem, ale nie aż tak :D Przy 170 cm ważę 62 kg, a obecnie 65 kg. Od początku ciąży przytyłam 4 kg i w ostatnim czasie -1kg.
    Ja biorę kompleks Omegamed Optima Forte. Tam jest folik, żelazo, jod, omega 3, no wszystko co potrzebne kobiecie w ciąży...

Trzecia ciąża, termin na 14.12
    Córka 2012
    Synek 2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sluchajcie, prześledziłam, co powinien zawierać dobry suplement dla ciężarnych.

oto lista:
    kwas foliowy (najlepiej folian) 0,4 mg
    kwasy omega 3 600-1000 mg
    żelazo 26-27 mg
    jod 500 ug
    D3 2000 j.m.
    magnez 200-1000 mg

Oczywiście, nie ma jednego produktu, który by zawierał w takiej ilości wszystkie te produkty. więc trzeba albo sobie jakoś połaczyć, albo mieć zróżnicowaną dietę.

z tych, które wymieniłście najlepiej wypada: Prenatal Classic oraz Omegamed Optima Forte
    pozostałym wiele brakuje.

• Magda603 Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Sluchajcie, prześledziłam, co powinien zawierać dobry suplement dla ciężarnych.

oto lista:
    kwas foliowy (najlepiej folian) 0,4 mg
    kwasy omega 3 600-1000 mg
    żelazo 26-27 mg
    jod 500 ug
    D3 2000 j.m.
    magnez 200-1000 mg

Oczywiście, nie ma jednego produktu, który by zawierał w takiej ilości wszystkie te produkty. więc trzeba albo sobie jakoś połaczyć, albo mieć zróżnicowaną dietę.

z tych, które wymieniłście najlepiej wypada: Prenatal Classic oraz Omegamed Optima Forte
    pozostałym wiele brakuje.
    Hej dziewczyny, udzielam się w wątku listopadowe mamy ale wchodzę też czasami na Wasz wątek. Wyżej wymienione składniki są w suplemencie symvital mama.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda603 wrote:
    Hej dziewczyny, udzielam się w wątku listopadowe mamy ale wchodzę też czasami na Wasz wątek. Wyżej wymienione składniki są w suplemencie symvital mama.
    spojrzałam.. i faktycznie, masz rację :)
    Sa wszystkie ww składniki i to nawet w dobrych dawkach.
    Dwa małe minusy:
    kwas foliowy nie jest w postaci metylowanej
    magnez ze słabego źródła (tlenek magnezu)

Ale jesli komuś brak folianu nie przeszkadza, to wystarczy że 3-4 orzechy zje dziennie i ma zapotrzebowanie na magnez, a suplement faktycznie, jest niezły :)

Nie znałam go, dzieki :)

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    potrójnamama - na którą wizyta?

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta ciąże zaczynam 49,5kg przy 158cm. W pierwszej ciąży przytyłam 19kg i wcale nie było mi łatwo schudnąć. Po powrocie ze szpitala było mnie mniej 11kg a 8 stało w miejscu. Czułam się z tym bardzo zle, jak nie w swoim ciele :( ponad rok gubiłam te 8kg ale w końcu się udało. Mam nadzieje ze teraz przytyje max 10-11kg - taki mam plan. Ale nie wiem czy się uda, bo ja wcale jakoś więcej w ciąży nie jadłam ( a przynajmniej sobie nie przypominam 🤪)

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Emka1234 Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Ta ciąże zaczynam 49,5kg przy 158cm. W pierwszej ciąży przytyłam 19kg i wcale nie było mi łatwo schudnąć. Po powrocie ze szpitala było mnie mniej 11kg a 8 stało w miejscu. Czułam się z tym bardzo zle, jak nie w swoim ciele :( ponad rok gubiłam te 8kg ale w końcu się udało. Mam nadzieje ze teraz przytyje max 10-11kg - taki mam plan. Ale nie wiem czy się uda, bo ja wcale jakoś więcej w ciąży nie jadłam ( a przynajmniej sobie nie przypominam 🤪)

Moja poprzednia ciąża 11-12 kg na plusie , chciałabym żeby ta ciąża tez skończyła się z 12 dodatkowymi kg maksymalnie, ale zobaczymy jak to będzie. Już lekko mam brzuszek zaokrąglony, widzę, ze szybciej będzie widać niż w 1 ciąży 😄 Teraz startuje z 52 kg , tak myśle, bo nie mam wagi w domu 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2020, 17:33

1b7pp2.png
  • gilmoregirl Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w pierwszej ciąży +15kg i w pół roku bez ćwiczeń wróciłam do stanu wyjściowego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2020, 17:35

Pierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
    Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020
  • calathea Debiutantka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    spojrzałam.. i faktycznie, masz rację :)
    Sa wszystkie ww składniki i to nawet w dobrych dawkach.
    Dwa małe minusy:
    kwas foliowy nie jest w postaci metylowanej
    magnez ze słabego źródła (tlenek magnezu)

Ale jesli komuś brak folianu nie przeszkadza, to wystarczy że 3-4 orzechy zje dziennie i ma zapotrzebowanie na magnez, a suplement faktycznie, jest niezły :)

Nie znałam go, dzieki :)

Symvital mama zawiera wyłącznie folian, dokładniej jest to extrafolate.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2020, 19:47

‹‹ 26 27 28 29 30 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ