X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • Emka1234 Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaa87 wrote:
    A ja miesiąc czekania mam.... to dopiero.Ja tez mam tylko wilczy apetyt a mdłości w momencie jak głodna jestem:) Ale ja tam mogę przytyć zreszta chyba muszę bo wagę mam 47kg Przy wzroście 166 ale już idzie powoli do góry :)

U mnie z objawów to chyba tylko większe zmęczenie, ból piersi ale tez nie jakiś duży, w pierwszej ciąży naprawdę bolały.
    Ja 47 ważyłam miesiąc po porodzie przy wzroście 171 cm , wpadłam w nadczynność tarczycy, plus karmienie piersią, byłam chuda jak przecinek , strasznie źle się czułam, na szczęście hormony szybko wyregulowalam i wróciłam do normalnej wagi ☺️

1b7pp2.png
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy wzroście 158cm ważę 45,7 ale u mnie szybko jest +/- 2kg. Może w końcu pierwszy raz w życiu przytyję! :)

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    Edyciak dorzuć omegę 3 i jakiś zestaw witamin :)
    Myślałam o Omega 3 właśnie, póki co do posiłków dodaję sobie olej lniany. A jaki zestaw witamin masz na myśli? Też te witaminy nie mogą mi się dublować, a np. kwasu foliowego nie mogę brać, muszę metyle

• tvisha Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Dziewczyny, jakie suple łykacie?
    Ja biorę na razie BiCaps B Complex, Acard, D3+K2, witaminę C. Co jeszcze dorzucić?

Ja biorę tylko femibion natal 1 i doraźnie magnez.

Edyciak lubi tę wiadomość

starania od 2016
    pcos, endo I st, lewy jajowód "upośledzony"
    stymulacje 2017-2019
    2019 -żpn,zabieg,
    2020- 7 tydz. puste jajo płodowe...
    2023- doszła adenomioza
    2024- w drodze do ivf 😊
    2.2024 -naturalny biochem
    04.24 punkcja, stan zapalny endo
    w oczekiwaniu na transfer ❄️
    06.24 - transfer ❄️
    8dpt beta 164
    10dpt beta 413
    21dpt jest fasola i serce 🥳

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Myślałam o Omega 3 właśnie, póki co do posiłków dodaję sobie olej lniany. A jaki zestaw witamin masz na myśli? Też te witaminy nie mogą mi się dublować, a np. kwasu foliowego nie mogę brać, muszę metyle

Ja biorę Pregna Start- ma wszystkie witaminy których potrzebuję( niby dla planujących ciążę, ale spokojnie do 12 tygodnia można brać) i Omegamed Pregna- omega 3 z alg tylko ja biorę dzienna dawkę 1000mg bo nie jem mięsa i ryb.

A tę witaminy B complex, D+K, C to lekarz Ci zalecił czy sama z siebie?

• jjs Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    prenatal classic biorę, on właśnie w składzie ma foliany.

w57v9n73a8iaw4bs.png

termin porodu: 9.12.2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gucha wrote:
    Ja biorę Pregna Start- ma wszystkie witaminy których potrzebuję( niby dla planujących ciążę, ale spokojnie do 12 tygodnia można brać) i Omegamed Pregna- omega 3 z alg tylko ja biorę dzienna dawkę 1000mg bo nie jem mięsa i ryb.

A tę witaminy B complex, D+K, C to lekarz Ci zalecił czy sama z siebie?
    Sama z siebie. Brałam już od miesiąca i kontynuuję. A B Complex dlatego że muszę mieć folian i dużą dawkę B12, bo było jej trochę za mało. Czekam jeszcze na wyniki kwasu foliowego i homocysteiny.
    Bo ja byłam w trakcie badań na pierwszą wizytę niepłodnościowa, a ta ciąża wydarzyła się nieoczekiwanie. 😁😁 A niektóre wyniki mam średnie właśnie, jeszcze nie zdążyłam się z lekarzem skontaktować

Glonojadek, gucha lubią tę wiadomość

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Sama z siebie. Brałam już od miesiąca i kontynuuję. A B Complex dlatego że muszę mieć folian i dużą dawkę B12, bo było jej trochę za mało. Czekam jeszcze na wyniki kwasu foliowego i homocysteiny.
    Bo ja byłam w trakcie badań na pierwszą wizytę niepłodnościowa, a ta ciąża wydarzyła się nieoczekiwanie. 😁😁 A niektóre wyniki mam średnie właśnie, jeszcze nie zdążyłam się z lekarzem skontaktować

To podobnie jak ja :)

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Jagodzianka19 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 48kg przy 169 cm. Przybieram sporo w ciążach, ale błyskawicznie mi te kg spadają po porodzie.
    Z witamin kończę pregne start i zacznę pregne plus.

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • Kasia*_* Znajoma

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam teleporadę z ginekologiem z Polski, ma mi wysłać receptę na progesteron jednak, mam nadzieję, że zrealizują ją w angielskiej aptece.co lekarz to inaczej, ale byłabym spokojniejsza, gdybym brała ten progesteron, sam powiedział, że ciąża wysokiego ryzyka.

• Trzecia Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale szczupaczki jesteście dziewczynki :) Ja też wizualnie szczupła jestem, ale nie aż tak :D Przy 170 cm ważę 62 kg, a obecnie 65 kg. Od początku ciąży przytyłam 4 kg i w ostatnim czasie -1kg.
    Ja biorę kompleks Omegamed Optima Forte. Tam jest folik, żelazo, jod, omega 3, no wszystko co potrzebne kobiecie w ciąży...

Trzecia ciąża, termin na 14.12
    Córka 2012
    Synek 2014
  • Trzecia Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale szczupaczki jesteście dziewczynki :) Ja też wizualnie szczupła jestem, ale nie aż tak :D Przy 170 cm ważę 62 kg, a obecnie 65 kg. Od początku ciąży przytyłam 4 kg i w ostatnim czasie -1kg.
    Ja biorę kompleks Omegamed Optima Forte. Tam jest folik, żelazo, jod, omega 3, no wszystko co potrzebne kobiecie w ciąży...

Trzecia ciąża, termin na 14.12
    Córka 2012
    Synek 2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sluchajcie, prześledziłam, co powinien zawierać dobry suplement dla ciężarnych.

oto lista:
    kwas foliowy (najlepiej folian) 0,4 mg
    kwasy omega 3 600-1000 mg
    żelazo 26-27 mg
    jod 500 ug
    D3 2000 j.m.
    magnez 200-1000 mg

Oczywiście, nie ma jednego produktu, który by zawierał w takiej ilości wszystkie te produkty. więc trzeba albo sobie jakoś połaczyć, albo mieć zróżnicowaną dietę.

z tych, które wymieniłście najlepiej wypada: Prenatal Classic oraz Omegamed Optima Forte
    pozostałym wiele brakuje.

• Magda603 Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Sluchajcie, prześledziłam, co powinien zawierać dobry suplement dla ciężarnych.

oto lista:
    kwas foliowy (najlepiej folian) 0,4 mg
    kwasy omega 3 600-1000 mg
    żelazo 26-27 mg
    jod 500 ug
    D3 2000 j.m.
    magnez 200-1000 mg

Oczywiście, nie ma jednego produktu, który by zawierał w takiej ilości wszystkie te produkty. więc trzeba albo sobie jakoś połaczyć, albo mieć zróżnicowaną dietę.

z tych, które wymieniłście najlepiej wypada: Prenatal Classic oraz Omegamed Optima Forte
    pozostałym wiele brakuje.
    Hej dziewczyny, udzielam się w wątku listopadowe mamy ale wchodzę też czasami na Wasz wątek. Wyżej wymienione składniki są w suplemencie symvital mama.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda603 wrote:
    Hej dziewczyny, udzielam się w wątku listopadowe mamy ale wchodzę też czasami na Wasz wątek. Wyżej wymienione składniki są w suplemencie symvital mama.
    spojrzałam.. i faktycznie, masz rację :)
    Sa wszystkie ww składniki i to nawet w dobrych dawkach.
    Dwa małe minusy:
    kwas foliowy nie jest w postaci metylowanej
    magnez ze słabego źródła (tlenek magnezu)

Ale jesli komuś brak folianu nie przeszkadza, to wystarczy że 3-4 orzechy zje dziennie i ma zapotrzebowanie na magnez, a suplement faktycznie, jest niezły :)

Nie znałam go, dzieki :)

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    potrójnamama - na którą wizyta?

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta ciąże zaczynam 49,5kg przy 158cm. W pierwszej ciąży przytyłam 19kg i wcale nie było mi łatwo schudnąć. Po powrocie ze szpitala było mnie mniej 11kg a 8 stało w miejscu. Czułam się z tym bardzo zle, jak nie w swoim ciele :( ponad rok gubiłam te 8kg ale w końcu się udało. Mam nadzieje ze teraz przytyje max 10-11kg - taki mam plan. Ale nie wiem czy się uda, bo ja wcale jakoś więcej w ciąży nie jadłam ( a przynajmniej sobie nie przypominam 🤪)

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Emka1234 Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Ta ciąże zaczynam 49,5kg przy 158cm. W pierwszej ciąży przytyłam 19kg i wcale nie było mi łatwo schudnąć. Po powrocie ze szpitala było mnie mniej 11kg a 8 stało w miejscu. Czułam się z tym bardzo zle, jak nie w swoim ciele :( ponad rok gubiłam te 8kg ale w końcu się udało. Mam nadzieje ze teraz przytyje max 10-11kg - taki mam plan. Ale nie wiem czy się uda, bo ja wcale jakoś więcej w ciąży nie jadłam ( a przynajmniej sobie nie przypominam 🤪)

Moja poprzednia ciąża 11-12 kg na plusie , chciałabym żeby ta ciąża tez skończyła się z 12 dodatkowymi kg maksymalnie, ale zobaczymy jak to będzie. Już lekko mam brzuszek zaokrąglony, widzę, ze szybciej będzie widać niż w 1 ciąży 😄 Teraz startuje z 52 kg , tak myśle, bo nie mam wagi w domu 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2020, 17:33

1b7pp2.png
  • gilmoregirl Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w pierwszej ciąży +15kg i w pół roku bez ćwiczeń wróciłam do stanu wyjściowego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2020, 17:35

Pierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
    Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020
  • calathea Debiutantka

Wysłany: 27 kwietnia 2020, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    spojrzałam.. i faktycznie, masz rację :)
    Sa wszystkie ww składniki i to nawet w dobrych dawkach.
    Dwa małe minusy:
    kwas foliowy nie jest w postaci metylowanej
    magnez ze słabego źródła (tlenek magnezu)

Ale jesli komuś brak folianu nie przeszkadza, to wystarczy że 3-4 orzechy zje dziennie i ma zapotrzebowanie na magnez, a suplement faktycznie, jest niezły :)

Nie znałam go, dzieki :)

Symvital mama zawiera wyłącznie folian, dokładniej jest to extrafolate.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2020, 19:47

‹‹ 26 27 28 29 30 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ