X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    hej ! ja właśnie dziś po wizycie :) moja dzidzia rośnie jak na drożdżach, już ma 19 mm wg usg 8t3d i 176 uderzeń serduszek na minutę, także trochę wyprzedziła wyliczenia :) prenatalne mamy za miesiąc, ale myślę że najpierw tak jak gin radzi zrobię te podstawowe, a dopiero potem ewentualnie się zastanawiać nad pogłębianiem diagnostyki w razie czego :)
    to już całkiem pokaźna dzidzia :)

Polecam artykuły :

https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-sa-dla-kazdego

https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• olciaa Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    indepedent wrote:
    Co myślicie o przewidzeniu płci na podstawie owulacji z danego jajnika ? Sprawdziło się komuś?
    nie słyszałam o tym 🤷‍♀️

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Kinaa Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores wrote:
    czesc a mam pytanie. Jakie mialas dolegliwosci w tej ciazy ektopowej i w ktorym tyg usunęłaś? Bo u mnie tez jest mozliwosc ze mam ciaze pozamaciczna bo brak pecherzyka
    Dolores w tym problem że beta HCG ładnie rosła cały czas, pierwszym objawem był bardzo mocny bol jajnika promieniujący na łopatkę no i plamienie na brunatno, brązowo wtedy dostałam sterydy dodatkowo bo nie było nigdzie widać pęcherzyka a po tygodniu okazało się że jest w jajowodzie iw 5-6 tygodnia. Jak nie masz plamienia to jest nadzieja koleżanka dopiero w 6 tygodniu miała cokolwiek widoczne i zdrowe dziecko ma :) czasem ciaza jest o wiele krótsza niż nam się wydaje także trzymam mocno za ciebie kciuki 😘😘

ckai9jcgzvp69p78.png
  • Kinaa Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2020, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badań to w moim przypadku na 100% będę musiała zrobić ale nie zastanawiałam się jakie bardziej zdam się w tym temacie na mojego lekarza raczej 🤔 aczkolwiek jeszcze może mi się sto razy zmienić do wizyty 😅. Dziewczyny a miałyście tak że w jednym tyg was mdliło o różnej porze dnia albo wogole a w kolejnym wogole ?

ckai9jcgzvp69p78.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2020, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinaa wrote:
    Dolores w tym problem że beta HCG ładnie rosła cały czas, pierwszym objawem był bardzo mocny bol jajnika promieniujący na łopatkę no i plamienie na brunatno, brązowo wtedy dostałam sterydy dodatkowo bo nie było nigdzie widać pęcherzyka a po tygodniu okazało się że jest w jajowodzie iw 5-6 tygodnia. Jak nie masz plamienia to jest nadzieja koleżanka dopiero w 6 tygodniu miała cokolwiek widoczne i zdrowe dziecko ma :) czasem ciaza jest o wiele krótsza niż nam się wydaje także trzymam mocno za ciebie kciuki 😘😘
    Dziękuję. Ja plamień nie mam źadnych. Czasem zaboli mnie jajnik prawy i tyle. Ale przed ciaza tez mi sie dawał we znaki. Co dziwne lekarz nie znalazł pęcherzyka w macicy mimo skończonych 6 tyg ale i tez nigdzie inddziej nie dostrzegł a powiedział źe na pewno w ciąźy jestem bo jest w prawym jajniku ciałko źółte.

• Trzecia Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2020, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dużo piszecie, nie nadążam :) Witajcie nowe, wspaniałe wieści.
    Dolores, poczekaj jeszcze i nie zadręczaj się. Nie raz słyszałam, że w 6 tc nic nie było widać, dlatego zaleca się pierwszą wizytę około 8 tc.

Dziewczyny, czy zdarzają się Wam może kłucia w pochwie? Ja miałam to w poprzedniej ciązy, ale dopiero w okolicy 20 tc i miałam potem zakładany pessar. W obecnej ciąży już teraz to mi się zdarza i się niepokoję...

Trzecia ciąża, termin na 14.12
    Córka 2012
    Synek 2014
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 00:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzecia wrote:
    Ale dużo piszecie, nie nadążam :) Witajcie nowe, wspaniałe wieści.
    Dolores, poczekaj jeszcze i nie zadręczaj się. Nie raz słyszałam, że w 6 tc nic nie było widać, dlatego zaleca się pierwszą wizytę około 8 tc.

Dziewczyny, czy zdarzają się Wam może kłucia w pochwie? Ja miałam to w poprzedniej ciązy, ale dopiero w okolicy 20 tc i miałam potem zakładany pessar. W obecnej ciąży już teraz to mi się zdarza i się niepokoję...

Klócia miałam, ale to pod koniec 8-9 miesiącu. Może to spojenie łonowe boli a nie pochwa? Moja kuzynka w pierwszej ciąży miała spore rozejście spojenia, w drugiej bardzo narzekała na ból w kroczu i to już od samego początku ciąży.

Trzecia lubi tę wiadomość

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• tvisha Przyjaciółka

Wysłany: 5 maja 2020, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quote:

Wczoraj miałam cos takiego, takie kłucio-ciągniecie.

Za dwie godziny mam wizytę, stresik jest bo dzis znów jakies różowe plamienie mam niewielkie:/ temp tez jakby niższa, zwykle 39.9-37.1, a dzis 36,8...mam nadzieje, ze wszytko tam ok

starania od 2016
    pcos, endo I st, lewy jajowód "upośledzony"
    stymulacje 2017-2019
    2019 -żpn,zabieg,
    2020- 7 tydz. puste jajo płodowe...
    2023- doszła adenomioza
    2024- w drodze do ivf 😊
    2.2024 -naturalny biochem
    04.24 punkcja, stan zapalny endo
    w oczekiwaniu na transfer ❄️
    06.24 - transfer ❄️
    8dpt beta 164
    10dpt beta 413
    21dpt jest fasola i serce 🥳

preg.png
  • jjs Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2020, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tvisha wrote:
    Quote:

Wczoraj miałam cos takiego, takie kłucio-ciągniecie.

Za dwie godziny mam wizytę, stresik jest bo dzis znów jakies różowe plamienie mam niewielkie:/ temp tez jakby niższa, zwykle 39.9-37.1, a dzis 36,8...mam nadzieje, ze wszytko tam ok

wszystko będzie w porządku ! trzymam kciuki i czekam na relację z wizyty :)

tvisha lubi tę wiadomość

w57v9n73a8iaw4bs.png

termin porodu: 9.12.2020
  • Savana Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2020, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wizycie maluch jest serducho biło z usg wyszło 6tydzien i 6dzien termin na 20 grudnia... to sobie pierogów nie pojem w tym roku 🙈
    W poniedziałek mam kolejna wizytę i muszę zrobić mega dużo badań co mnie przeraża bo u mnie krew leci kiepsko a ja mdleje😤

TRZECIA mi takie kłucie zdarzyło się ostatnio wydaje mi się że to rozciągająca się macica ale podpytaj lekarza

Kropkaa87, olciaa, Glonojadek, Jeżowa, Kitaja, gucha, Kinaa, Kokaina, Trzecia lubią tę wiadomość

oar89n73y6mg0rut.png
  • Kocia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje! 🌹🌷🌼🌸💮

3jgxrjjgjcihyty1.png

l22nkrhm8r0lnbnn.png
  • kingus0x Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2020, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Savana wrote:
    W poniedziałek mam kolejna wizytę i muszę zrobić mega dużo badań co mnie przeraża bo u mnie krew leci kiepsko a ja mdleje😤
    Witaj w klubie, ale trzeba to przeżyć, ponoć początkowe badania są najtrudniejsze w sensie jest ich najwięcej, potem łatwiej.

Ja dostałam wyniki z OGTT i okazało się, że wszystko jest w porządku. Także nie wiem dlaczego wcześniej wywaliło mi wysoki cukier..

Moja wizyta jutro :) Obecnie nic strasznego mi nie dolega, czasem nudności rano i senność.

Macie ochotę na niezdrowe rzeczy? Mnie co jakiś czas strasznie ciągnie na jakiegoś kebsa albo McWrappa (ku uciesze mojego męża) :D

Glonojadek lubi tę wiadomość

07.04.2020 - Ⅱ <3
    qb3cx1hpo3lollv8.png
    💙 14.12.2020 💙
  • tvisha Przyjaciółka

Wysłany: 5 maja 2020, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niestety, tak jak sie obawiałam puste jajo, mam czekać tydzien na krwawienie, a jak nie nastąpi to szpital. To tyle z grudniowego prezentu;)

Powodzenia dziewczyny, niech maluchy zdrowo rosną.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 09:52

olciaa lubi tę wiadomość

starania od 2016
    pcos, endo I st, lewy jajowód "upośledzony"
    stymulacje 2017-2019
    2019 -żpn,zabieg,
    2020- 7 tydz. puste jajo płodowe...
    2023- doszła adenomioza
    2024- w drodze do ivf 😊
    2.2024 -naturalny biochem
    04.24 punkcja, stan zapalny endo
    w oczekiwaniu na transfer ❄️
    06.24 - transfer ❄️
    8dpt beta 164
    10dpt beta 413
    21dpt jest fasola i serce 🥳

preg.png
  • Savana Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2020, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TVISHA przykro mi trzymaj się dzielnie 😘

oar89n73y6mg0rut.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2020, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kingus0x wrote:
    Witaj w klubie, ale trzeba to przeżyć, ponoć początkowe badania są najtrudniejsze w sensie jest ich najwięcej, potem łatwiej.

Ja dostałam wyniki z OGTT i okazało się, że wszystko jest w porządku. Także nie wiem dlaczego wcześniej wywaliło mi wysoki cukier..

Moja wizyta jutro :) Obecnie nic strasznego mi nie dolega, czasem nudności rano i senność.

Macie ochotę na niezdrowe rzeczy? Mnie co jakiś czas strasznie ciągnie na jakiegoś kebsa albo McWrappa (ku uciesze mojego męża) :D

To dobrze z cukrem :) a u mnie wynik różyczki IGg 108... oczywiście idiotka z labo nie zrobiła mi igM. Rano już byłam w laboratorium innym i powtórzyłam różyczkę. Wynik dzisiaj po południu lub jutro. Tokso mam nieaktywna na szczęście.

A co do niezdrowego wczoraj po leczo naszło mnie na placki ziemniaczane 😂😂😂 i zrobiłam a tak tluste były ze do wieczora już nic nie jadłam 😂

• Inga28 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tvisha wrote:
    U mnie niestety, tak jak sie obawiałam puste jajo, mam czekać tydzien na krwawienie, a jak nie nastąpi to szpital. To tyle z grudniowego prezentu;)

Przykro mi :( przechodziłam przez to w sierpniu...

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2020, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tvisha wrote:

Współczuję bo niby bylas w lepszej sytuacji niz ja bo u mnie nawet pecherzyka nie znaleziono i czekam do czwartku na wizyte by cos w koncu sie wyjasnilo

• Tortie Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tvisha wrote:

Mogę spytać jaką miałaś wielkość pęcherzyka ciążowego na badaniach?
    Bo ja mam 12 mm i brak zarodka i pęcherzyka żółciowego.

Starania o rodzeństwo od 08.2024
    ♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
    ♂️ Astenoteratozoospermia
    💊 Metformina, NAC, Inozytol
    🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
    👶 12.2020
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kingus0x wrote:

Ja nonstop jeśli bym tylko mogła to tylko pizza, kebs, i wszelkie fast foody typu kfc mcdonald. (co dziwne, czuję się bardzo dobrze po takim posiłku jakbym wróciła do żywych)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 11:22

Kropkaa87 lubi tę wiadomość

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Emka1234 Przyjaciółka

Wysłany: 5 maja 2020, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glonojadek wrote:
    Ja nonstop jeśli bym tylko mogła to tylko pizza, kebs, i wszelkie fast foody typu kfc mcdonald. (co dziwne, czuję się bardzo dobrze po takim posiłku jakbym wróciła do żywych)

Dokładnie mam to samo, kebab, pizza, mcdonald śni mi się po nocach. Ogólnie mam mega fazę na słone, chipsy paprykowe zjadłam ostatnio w chwile, ogólnie staram się nie jeść takich rzeczy, ale sama jestem w szoku, ze mam taka chęć na te rzeczy.

gucha lubi tę wiadomość

1b7pp2.png
‹‹ 43 44 45 46 47 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ