X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2020, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tvisha wrote:
    Ja miałam na samiutkim początku ciazy cukier 101 wiec gin skierował mnie szybko na krzywą i wszystko okazało się jednak w porządku. Norma jest do 99, wiec wstrzymaj sie i poczekaj na to co powie lekarz.
    Co do moczu, tez wyszły mi ostatnio bakterie i jakies inne atrakcje w moczu, a dolegliwości zero, nie zawsze musisz czuć cos, zapalenie moze byc bezobjawowe. W ciazy kontrola moczu jest wazna, umow sie do rodzinnego z tym wynikiem, niech da Ci na posiew moczu skierowanie.

Zastanawiam się czy to może laboratorium bo badania robiłam w sobotę i oni dopiero w poniedziałek ogarniają wszytsko i może pudełko było złe przetrzymywane jak byłam od 7 na badaniu. No ale pojadę do apteki po pojemnik sterylny i zrobię sobie badanie Jeszcze raz ale na posiew(wszystkie badania prywatnie robię w labo wiec mogę bez skierowania :)) a co do cukru to norma dla kobiet w ciąży jest 92 wiec mam trochę za dużo :)
    ) wiecie jeszcze dziwna anomalie zauwazylam Tsh w marcu miałam 2,05 a teraz w ciąży 1,2 cały czas byłam pewna ze w ciąży rośnie może to przez picie ustronianki z jodem :))))))

• Jeżowa Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaa87 wrote:
    Dziewczyny zrobiłam badania krwi i glukozy wynik mam 96 (w marcu przed ciąża miałam 101). Oczywiście wbić się nie potrafiła kobieta i jak zwykle stres i znowu z dwóch rąk pobieranie :(
    Czy taki wynik już mnie kwalifikuje do krzywej cukrowej?
    Zastanawiam się czy przed druga wizyta już nie zrobić tej krzywej dla lekarza.
    A w moczu jakieś liczne bezpostaciowe fosforany mi wyszły i wysokie pH plus pojedyncze bakterie ale nie czuje sie jakoś inaczej jeżeli chodzi o układ moczowy..

Moja obecna gin podała mi, że norma na czczo dla ciężarnych to 92 i każdy wynik powyżej jest kwalifikacją do krzywej. Ja balansuje na granicy według niej bo mam 90. Myślę, że po prostu musisz skonsultować to ze swoim lekarzem. Ja w poprzedniej ciąży miałam ponad 100 i innego lekarza prowadzącego i dla niego było ok. Ale myślę że on miał nieaktualną wiedzę szczerze mówiąc. Krzywa cukrowa to wbrew pozorom dosyć obciążającego badanie i nie powinno się go robić za często. A jak długą przerwę miałaś pomiędzy badaniem a ostatnim posiłkiem jaki jadłaś? Mi zawsze radzono zjeść jakąś niewielką drugą kolację koło 22 jeśli miałam mieć badania koło 7.

A co do badania moczu - powtórzyłabym. Ja średnio co drugi wynik moczu miałam tragiczny, a jak miałam powtórzyć - to nagle idealny. Magia haha :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2020, 14:40

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

09.09⏸️
    11.09 beta 88 ➡️ 13.09 beta 238 ➡️ 16.09 beta 914

27.09 dwa pęcherzyki ciążowe, jeden zarodek
    02.10 mamy dwa serduszka
    13.11 niskie ryzyka wad genetycznych
    05.12 czekamy na dwóch synków 🩵🩵

preg.png
  • Kokaina Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaa87 wrote:
    Zastanawiam się czy to może laboratorium bo badania robiłam w sobotę i oni dopiero w poniedziałek ogarniają wszytsko i może pudełko było złe przetrzymywane jak byłam od 7 na badaniu. No ale pojadę do apteki po pojemnik sterylny i zrobię sobie badanie Jeszcze raz ale na posiew(wszystkie badania prywatnie robię w labo wiec mogę bez skierowania :)) a co do cukru to norma dla kobiet w ciąży jest 92 wiec mam trochę za dużo :)
    ) wiecie jeszcze dziwna anomalie zauwazylam Tsh w marcu miałam 2,05 a teraz w ciąży 1,2 cały czas byłam pewna ze w ciąży rośnie może to przez picie ustronianki z jodem :))))))

Kropka, ja jestem pod stala kontrola endokrynologa i tlumaczyl mi ze Tsh moze w ciazy byc duzo nisze, bo Twoja tarczyca obsluguje 2 organizmy ☺️ najwazniejsze ze jedt w normie.

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• Kinaa Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2020, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyników każde laboratorium ma swoją normę dodatkowo dlatego może się różnić troszke, najlepiej nie panikować bo może to zaszkodzić fasolce - wiem łatwo się mówi gorzej tak zrobić 😊 najlepiej skonsultować ze swoim lekarzem bo on też zna cała historię zdrowia i na tych podstawach określa czy wynik w normie, mam nadzieję że chociaż troszkę was uspokoiłam 😁, co do USG co tydzień jestem za aczkolwiek bym zbankrutowała dlatego w miarę zdrowych zmysłów umawiam się z moim gin co dwa tygodnie 😅 a i tak ciężko usiedzieć na dupie 😅. A tak z innej beczki myslalyscie żeby stworzyć grupę na FB ? Dwa lata temu dziewczyny z tej str stworzyły na FB i fajnie to prosperowało 😊 to oczywiście tylko zapytanie bo wiem że nie każdy może mieć FB ;)

ckai9jcgzvp69p78.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2020, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżowa wrote:
    Moja obecna gin podała mi, że norma na czczo dla ciężarnych to 92 i każdy wynik powyżej jest kwalifikacją do krzywej. Ja balansuje na granicy według niej bo mam 90. Myślę, że po prostu musisz skonsultować to ze swoim lekarzem. Ja w poprzedniej ciąży miałam ponad 100 i innego lekarza prowadzącego i dla niego było ok. Ale myślę że on miał nieaktualną wiedzę szczerze mówiąc. Krzywa cukrowa to wbrew pozorom dosyć obciążającego badanie i nie powinno się go robić za często. A jak długą przerwę miałaś pomiędzy badaniem a ostatnim posiłkiem jaki jadłaś? Mi zawsze radzono zjeść jakąś niewielką drugą kolację koło 22 jeśli miałam mieć badania koło 7.

A co do badania moczu - powtórzyłabym. Ja średnio co drugi wynik moczu miałam tragiczny, a jak miałam powtórzyć - to nagle idealny. Magia haha :D

Ja ostatni posiłki jem o 21:30 max bo o 22 już śpię :) w dzień prawie już w ogóle nie mam drzemek i wieczorem mnie ścina szybko.wiec długa przerwę miałam pomiędzy badaniem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2020, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinaa wrote:
    Co do wyników każde laboratorium ma swoją normę dodatkowo dlatego może się różnić troszke, najlepiej nie panikować bo może to zaszkodzić fasolce - wiem łatwo się mówi gorzej tak zrobić 😊 najlepiej skonsultować ze swoim lekarzem bo on też zna cała historię zdrowia i na tych podstawach określa czy wynik w normie, mam nadzieję że chociaż troszkę was uspokoiłam 😁, co do USG co tydzień jestem za aczkolwiek bym zbankrutowała dlatego w miarę zdrowych zmysłów umawiam się z moim gin co dwa tygodnie 😅 a i tak ciężko usiedzieć na dupie 😅. A tak z innej beczki myslalyscie żeby stworzyć grupę na FB ? Dwa lata temu dziewczyny z tej str stworzyły na FB i fajnie to prosperowało 😊 to oczywiście tylko zapytanie bo wiem że nie każdy może mieć FB ;)

Ja usunęłam fb i raczej nie będę zakładać nowego ... siedzę tylko na insta :)

Kinaa lubi tę wiadomość

• Jagodzianka19 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do 92 norma glukozy. Miałam dużo wyższą. Ale mój gin mówi, że na poczatku często się zdarza, że jest podwyższoną. Ale... to nie jest moja pierwsza ciąża i nigdy nie miałam podwyższonej glukozy. Bardziej szłam w kierunku hipoglikemii. No nic z tego baczyhny jak będzie dalej.
    Co do bakterii w moczu, nieliczne to nic złego. Żeby się nie martwic powtórz sobie mocz ogólny. A do tego czasu by obnizyc pH warto brać wit C i pić sok z żurawiny i dużo wody.

Kropkaa87 lubi tę wiadomość

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie nowe dziewczynki :*

Dziś umówiłam się na usg prenatalne i test pappa za tydzień. Jak zaczynam o tym myśleć to się trochę stresuje :( , wiec staram się nie myśleć :) Jakie jest wasze zdanie o teście pappa? Będziecie robić? Zastanawialiście się już nad tym?

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2020, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinaa wrote:
    Cześć dziewczyny! Dopisuje się do was jak mogę 😊 termin według gin na 30 grudnia, długo czekałam zeby się do was dopisać oczywiście z powodów osobistych ale czytałam was ;) coś o mnie a raczej o moich staraniach: 6 lat z mężem staramy się w ciągu tego czasu miałam laparoskopie zwiadowczą z usunięciem torbiela i udrożnieniem jajowodów, torbiel krwotoczną po stymulacji (pół roku bez owu), 5 ciąż z czego 3 samoistne poronienia przed 6 tyg ( stąd moje czekanie na wpis) i 1 usuwanie w 11 tc z powodu braku bicia serca ( jak okazało się ciąża obumarła już w 7-8 tc ok 2 dni po wizycie ) i w tamtym roku usunięcie ciąży ektopowej wraz z jajowodem. Jestem pełna optymizmu że ta ciąża dojdzie do końca 😁 Na razie miałam wizytę w piątek i widać piękny duży pecherzyk, kolejna wizyta 15 Maja do tej pory jestem na urlopie potem przechodzę na l4, w poprzednich ciążach brałam duphaston, acard i clexane/ fraxiparyne- w tej dhuphaston acard i steryd ( okazało się że na zastrzyki do brzucha jestem uczulona ) tyle o mnie 😁mam nadzieję że was nie przeraziłam ♥️
    czesc a mam pytanie. Jakie mialas dolegliwosci w tej ciazy ektopowej i w ktorym tyg usunęłaś? Bo u mnie tez jest mozliwosc ze mam ciaze pozamaciczna bo brak pecherzyka

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2020, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:

Dziś umówiłam się na usg prenatalne i test pappa za tydzień. Jak zaczynam o tym myśleć to się trochę stresuje :( , wiec staram się nie myśleć :) Jakie jest wasze zdanie o teście pappa? Będziecie robić? Zastanawialiście się już nad tym?

Mam badanie na 1 czerwca i myśle ze to jest dobra opcja :) nie zastanawiam się co będzie ale bardzo chciałam go zrobić. Dla mnie to trochę jak standard badań. Niestety nie zaliczałam się do refundacji troszkę szkoda ale trudno :) Ważne badanie. Wiem ze nie daje 100%pewnosci ale już coś wykazuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2020, 18:16

• potrójnamama Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2020, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinaa fb dobra sprawa. Jesteśmy tan wtedy tylko my :) Do tej pory pisze z dziewczynami z czasów ciąży a synek już 5 lat ma ;)

Olciaa ja robię pappe. W zasadzie to lekarz mnie nie pytał czy chce ja po prostu muszę (przez ostatnie doświadczenia) ale wiem, że mówią o tym różnie.

Kinaa lubi tę wiadomość

Pierwsza ciąża 8tc poronienie
    Synek 2015
    Córeczka 2017
    Synek 05-16.03.2019 💔

7v8r3e3k3cjsoq3e.png
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wyszla glukoza na czczo 101 i mnie lekarka od razu wysłała na OGTT.
    Myślę żeby iść do jakiegoś polecanego ginekologa za tydzień na jeszcze jedno usg, bo chyba nie wytrzymam psychicznie 2 tyg oczekiwania.

Starania o rodzeństwo od 08.2024
    ♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
    ♂️ Astenoteratozoospermia
    💊 Metformina, NAC, Inozytol
    🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
    👶 12.2020
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaa87 wrote:
    Mam badanie na 1 czerwca i myśle ze to jest dobra opcja :) nie zastanawiam się co będzie ale bardzo chciałam go zrobić. Dla mnie to trochę jak standard badań. Niestety nie zaliczałam się do refundacji troszkę szkoda ale trudno :) Ważne badanie. Wiem ze nie daje 100%pewnosci ale już coś wykazuje.
    Również płace, u mnie aż 450zl :(

Kropkaa87 lubi tę wiadomość

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2020, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co myślicie o przewidzeniu płci na podstawie owulacji z danego jajnika ? Sprawdziło się komuś?

• Jagodzianka19 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też będę robić pappe.

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • tvisha Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2020, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:

Ja skłaniam się raczej ku nifty, o ile pappa daje 90% pewności, tak nifty 99.

starania od 2016
    pcos, endo I st, lewy jajowód "upośledzony"
    stymulacje 2017-2019
    2019 -żpn,zabieg,
    2020- 7 tydz. puste jajo płodowe...
    2023- doszła adenomioza
    2024- w drodze do ivf 😊
    2.2024 -naturalny biochem
    04.24 punkcja, stan zapalny endo
    w oczekiwaniu na transfer ❄️
    06.24 - transfer ❄️
    8dpt beta 164
    10dpt beta 413
    21dpt jest fasola i serce 🥳

preg.png
  • Emka1234 Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2020, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tvisha wrote:

Również myśle o nifty, narazie nie zagłębialam się w temat. Po drugiej wizycie jak już lekarz stwierdzi bijące serduszko napewno bardzo się nad tym zastanowię.

1b7pp2.png
  • jjs Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2020, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ! ja właśnie dziś po wizycie :) moja dzidzia rośnie jak na drożdżach, już ma 19 mm wg usg 8t3d i 176 uderzeń serduszek na minutę, także trochę wyprzedziła wyliczenia :) prenatalne mamy za miesiąc, ale myślę że najpierw tak jak gin radzi zrobię te podstawowe, a dopiero potem ewentualnie się zastanawiać nad pogłębianiem diagnostyki w razie czego :)

olciaa, Glonojadek lubią tę wiadomość

w57v9n73a8iaw4bs.png

termin porodu: 9.12.2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2020, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    hej ! ja właśnie dziś po wizycie :) moja dzidzia rośnie jak na drożdżach, już ma 19 mm wg usg 8t3d i 176 uderzeń serduszek na minutę, także trochę wyprzedziła wyliczenia :) prenatalne mamy za miesiąc, ale myślę że najpierw tak jak gin radzi zrobię te podstawowe, a dopiero potem ewentualnie się zastanawiać nad pogłębianiem diagnostyki w razie czego :)

Super:)
    Tez myśle ze najpierw podstawowe prenatalne a jak coś nie tak to wtedy pogłębienie badań na bardziej szczegółowe i droższe.

• olciaa Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tvisha wrote:
    z tego co mi wiadomo to pappa + usg 95%

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ