X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • jjs Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2020, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mam pytanie do dziewczyn po cesarkach - długo dochodziłyście do siebie ? miałyście jakieś komplikacje ? zastanawiam się nad cesarką bo strasznie boję się długiego porodu SN i różnych komplikacji, które mogą się z tym wiązać :(

w57v9n73a8iaw4bs.png

termin porodu: 9.12.2020
  • gilmoregirl Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2020, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    To mam pytanie do dziewczyn po cesarkach - długo dochodziłyście do siebie ? miałyście jakieś komplikacje ? zastanawiam się nad cesarką bo strasznie boję się długiego porodu SN i różnych komplikacji, które mogą się z tym wiązać :(

Ja to bym się raczej bała tych wszystkich możliwych komplikacji po cesarce :) To w końcu operacja...

Jagodzianka19, Edyciak lubią tę wiadomość

Pierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
    Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020
  • olciaa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tvisha wrote:
    U mnie niestety, tak jak sie obawiałam puste jajo, mam czekać tydzien na krwawienie, a jak nie nastąpi to szpital. To tyle z grudniowego prezentu;)

Powodzenia dziewczyny, niech maluchy zdrowo rosną.

Oczywiście, zamiast zacytować polubiłam :(
    bardzo mi przykro :( Tule :*

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2020, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    powiem tyle Mialam dwa sn i dwie cesarki. I sto razy lepiej rodzic sn. Po cesarkach strasznie mnie bolało chodzić nie mogłam i drgawki. Po prostu koszmar.

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie lekarz nie pytał jeszcze na tym etapie o szpital, w żadnym nie pracuje bo skupił się na klinice niepłodności ale za żadne skarby nie zmieniłabym na innego. Ale podobno ma jakieś układy ze szpitalami. Miałam kilka dni temu paranoję że gdzie będę rodzić 😱😱 ale ostatecznie moje myśli stanęły na tym że to wszystko co się będzie działo po drodze z maleństwem będzie decydowało jaki szpital będzie na to najlepszy. Czy ten z lepszym sprzętem czy taki przyjazny porodom SN czy ze względu na komplikacje cesarkę. Także czekam co los przyniesie ale obeznałam się we wszystkich szpitalach w okolicy.

To moja pierwsza ciążą, chcę dojść szczęśliwie po prenatalnych i wiedzieć czy wszystko ok. Jestem gotowa (naiwnie czy nie) do porodu SN ale w życiu bywa różnie na cesarkę płakać nie będę.

Na koniec dnia życzę nam wszystkim nie tylko na tym wątku zdrowych ciąż, szczęśliwych rozwiązań. Happy endów po tajfunach i dużo wytrwałości. Bo wszystkie jesteście wspaniałe! Nieważne czy to złe czy dobre chwile zawsze trzeba się wspierać.

P.S. 03.05.2020 zostałam ciocią, na świat przyszła Helenka 😊😊😊😊😊 Mama i córka zdrowe i już w domku! Na razie podziwiam zdjęcia.

Kropkaa87, olciaa lubią tę wiadomość

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:

Nie mam porównania do porodu sn, bo miałam tylko cesarkę - najtrudniejsza dla mnie była noc po i druga doba, brzuch wtedy bolał dość mocno i jeszcze czułam bliznę. Potem już było w porządku, bez leków przeciwbólowych. Żadnych komplikacji nie miałam, piękna mała blizna, praktycznie niewidoczna, nie bolała, nie ciągnęła. Sama operacja szybciutko, około godzinę. Najbardziej bolało mnie zakładanie wenflonu.

Rozumiem chęć cesarki i strach przed długim porodem naturalnym - miałam te same uczucia. I choć cesarka była u mnie podyktowana względami medycznymi to nie powiem, ostatecznie bardzo mi ulżyło kiedy usłyszałam, że jest wskazanie do cc (znaczy najpierw histerycznie płakałam przez około 3 godziny, bo w mojej głowie miałam obraz pięknego porodu rodzimego z mężem). Na pewno podejmiesz - lub los podejmie za Ciebie - słuszną decyzję :)

Ale rzeczywiście trzeba pamiętać że jest to operacja i to dość poważna. Cały brzuch przecięty, wszystkie powłoki. To nie jest też tak, że się kładziemy, wyciągają dziecko i potem już jest idealnie. Widziałam dziewczyny po sn na oddziale i na początku widać diametralną różnice (na rzecz porodów sn) w sposobie poruszania się, ogólnego poziomu energii, etc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 22:52

Anuśla lubi tę wiadomość

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

09.09⏸️
    11.09 beta 88 ➡️ 13.09 beta 238 ➡️ 16.09 beta 914

27.09 dwa pęcherzyki ciążowe, jeden zarodek
    02.10 mamy dwa serduszka
    13.11 niskie ryzyka wad genetycznych
    05.12 czekamy na dwóch synków 🩵🩵

preg.png
  • kingus0x Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2020, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:
    A u kogo prowadzisz ciążę? Ja u dr Zmaczynskiego.
    U dra Łabiaka. Widzę, że suwaczki mamy podobne więc jak wszystko pójdzie dobrze, może się spotkamy w grudniu :D

07.04.2020 - Ⅱ <3
    qb3cx1hpo3lollv8.png
    💙 14.12.2020 💙
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kingus0x wrote:
    U dra Łabiaka. Widzę, że suwaczki mamy podobne więc jak wszystko pójdzie dobrze, może się spotkamy w grudniu :D
    A to nie znam go. Fajny? Super byłoby sie spotkać, zawsze to raźniej😄

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • Savana Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2020, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi porodami to różnie bywa ile rodzacychh tyle opinii jak miałam dwa cc pierwsze wyniknęło po kilku godzinach naturalnego i długo dochodziłam do siebie nie ma co ukrywać pocięte mięśnie sprawiają że nie można kichnąć usmiac się bo generalnie ból przy każdym ruchu ale drugie miałam planowane i czas do pionizacji był koszmarem bo obkurczająca się macica bolała niemiłosiernie i leki przeciwbólowe nie pomagały do tego spadające co chwilę moje tętno dramat ale znowu jak tylko wstałam to czułam się wysmienicie poszłam się sama wykapac chodziłam wyprostowana... Teraz boję się strasznie bo to jednak 3 operacja☹️

oar89n73y6mg0rut.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gilmoregirl wrote:
    Ja to bym się raczej bała tych wszystkich możliwych komplikacji po cesarce :) To w końcu operacja...
    Dokładnie. Mam tak samo. A po pierwsze to boję się panicznie znieczulenia. 🙈🙈🙈

• Emka1234 Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja 2020, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Dokładnie. Mam tak samo. A po pierwsze to boję się panicznie znieczulenia. 🙈🙈🙈

Dokładnie, mam to samo. Rodziłam córkę naturalnie, bez znieczulenia i naprawdę dobrze wspominam poród. Wiadomo boli i jest to mega wysiłek, ale trzeba podejść do tego zadaniowo ☺️

Jagodzianka19, Edyciak lubią tę wiadomość

1b7pp2.png
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    U mnie w rodzinie i wszystkie znajome chwala cesarke. Porody naturalne wśród najblizszego otoczenia były traumatyczne. Myślę, że każda kobieta sama intuicyjnie czuje co jest dla niej lepsze. Natomiast z tego co mi dziewczyny mówiły, to pierwsza doba po cesarce jest ciężka, ale potem już ok. Cesarka to operacja i wiadomo, że boli, bo blizna itd, ale z drugiej strony przy porodzie naturalnym nacinaja krocze, więc też jest ból po. Nie slyszalam nigdy o komplikacjach po cesarce, a po porodzie naturalnym tak. Cesarka generalnie jest bezpieczniejsza dla dziecka. Ale ilu ludzi, tyle opinii.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 09:13

Inga28 lubi tę wiadomość

ojxe8ribfhgxs7lm.png

Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam, że każda powinna podejmować decyzje sama i nie ma co negować żadnego porodu. Ja w swoim otoczeniu mam tyle znajomych które miały komplikacje przy porodzie SN, że tez mogłabym wymieniać i wymieniać. Tak samo skutki uboczne które po porodzie SN zostają do końca życia. Według mnie każdy poród ma plusy i minusy, żaden nigdy nie będzie idealny 😊 tak samo z dochodzeniem do siebie, jest to indywidualna kwestia danej kobiety. Każda przechodzi to inaczej, każda czuje się inaczej. Więc ile ludzi tyle opinii. 😊 najważniejsze to czuć się dobrze ze swoją decyzje i aby dziecko przyszło na świat zdrowe. Dla mnie jest to najważniejsze i nie ważne czy będę rodzic naturalnie przy jednak przez CC. Ja akurat miałam już kilka razy znieczulenie i się nie boje. A przy cc jest to przecież znieczulenie jedynie miejscowe, wiec kobieta jest przytomna.

Ja nawet przy łyżeczkowaniu miałam znieczulanie całkowite bo nie chciałam być świadoma tego co się dzieje. Przy gastroskopii bo inaczej bym nigdy jej nie zrobiła i przy wycinaniu wyrostka, więc już 3 razy w życiu

age.png

age.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżowa wrote:
    O Inga, super, zawsze mieć fajnie kogoś z okolic 😊 o Klinikach też słyszałam same dobre rzeczy, moja bardzo dobra koleżanka tam rodziła i poleca, choć miała trudny i długi poród.

Ja leżałam na klinikach jak miałam zabieg łyżeczkowania. Sam szpital w sobie to średni, bo jednak stary. Ale już opieka - super! Wszystkie pielęgniarki były tak miłe, że nigdy takich nie spotkałam. I właśnie jak czytam opinie to kobiety bardzo chwalą pielęgniarki i położne. Ja najbliżej mam Borowską, tam trafiłam z plamieniami i niestety bardzo niemiło mnie tam potraktowali, więc mam do nich uraz 😜

age.png

age.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, rozpisałyście się trochę ☺️ więc ja też się rozpiszę ☺️

Gratuluję udanych wizyt ♥️

I współczuję bardzo tym, którym się nie udało 😢

Co do badań prenatalnych to ja zachęcam wszystkich do robienia, zarówno USG jak i PAPPA. Moja druga ciąża okazała się ciążą chorą i dowiedziałam się o tym na prenatalnych. Potem amniopunkcja... i ciężka, śmiertelna wada genetyczna u dziecka (nie zależna od naszych genów na szczęście, trafić się mogła każdemu). Dzięki temu wiedziałam co chcę zrobić i miałam wystarczająco dużo czasu na podjęcie decyzji.

Co do porodu to nie potrafię o tym myśleć. Boję się myśleć o następnej wizycie, a co dopiero o porodzie. Ja obydwie ciążę straciłam w połowie ciąży, więc ja staram się żyć chwilą, bo naprawdę liczę się z tym, że wszystko może się zdarzyć...

Co do bHCG to przy pustym jaju płodowym objawy ciąży i przyrost bety często są takie same jak przy prawidłowej ciąży. Po prostu, gdy beta jest w granicach 1500-2000 powinien już być widoczny pęcherzyk ciążowy.
    W sumie w tym artykule jest wszystko opisane:
    https://mamaginekolog.pl/usg-wczesnej-ciazy-jak-interpretowac

Ja w tamtej ciąży kupiłam sobie coś takiego jak detektor tętna płodu. W 10tc pierwszy raz udało mi się znaleźć serduszko. (Działa na takiej samej zasadzie co USG tylko zamiast obrazu pokazuje dźwięk). Teraz jestem w 8 tc, ale na razie jedynie szum łożyska jestem w stanie usłyszeć. Korzystałyście z czegoś takiego?

Glonojadek, Jagodzianka19 lubią tę wiadomość

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • kingus0x Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2020, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:
    A to nie znam go. Fajny? Super byłoby sie spotkać, zawsze to raźniej😄
    Jestem zadowolona, konkretny, dokładny i profesjonalny. Zawsze dostępny czy to pod telefonem czy mailowo więc jest ok. :) A twoj?
    Jak na razie to oddalam myśl o porodzie najdalej jak się da.. :D

07.04.2020 - Ⅱ <3
    qb3cx1hpo3lollv8.png
    💙 14.12.2020 💙
  • potrójnamama Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja 2020, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:

Ja rodziłam 2 razy sn, raz cesarka.
    Pierwszy poród sn ciężki. Chodziło mi się kiepsko. Pękłam i siadać długo nie mogłam.
    Drugi poród sn super ekstra, od razu pi wstałam, wszystko sama robiłam. Jakbym nie rodziła :)
    Cc...tu było najgorzej. Gorzej niż pierwszy poród sn. Problemy z nogą miałam, ciężko wstawać, siadać, robić cokolwiek.
    Wolę zdecydowanie sn. Jeśli będę mogła to będę chciała teraz sn

Pierwsza ciąża 8tc poronienie
    Synek 2015
    Córeczka 2017
    Synek 05-16.03.2019 💔

7v8r3e3k3cjsoq3e.png
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda wrote:
    Co do porodu to nie potrafię o tym myśleć. Boję się myśleć o następnej wizycie, a co dopiero o porodzie. Ja obydwie ciążę straciłam w połowie ciąży, więc ja staram się żyć chwilą, bo naprawdę liczę się z tym, że wszystko może się zdarzyć...

Ja w tamtej ciąży kupiłam sobie coś takiego jak detektor tętna płodu. W 10tc pierwszy raz udało mi się znaleźć serduszko. (Działa na takiej samej zasadzie co USG tylko zamiast obrazu pokazuje dźwięk). Teraz jestem w 8 tc, ale na razie jedynie szum łożyska jestem w stanie usłyszeć. Korzystałyście z czegoś takiego?

Ja nie straciłam ciąży ale podobnie jak Ty liczę się z tym że wszystko może się zdarzyć i kwestia porodu to odległy temat. Przykro mi że Ciebie to spotkało :(

Ja właśnie się za tym rozglądam i zastanawiam się czy kupić.

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kingus0x wrote:
    Jestem zadowolona, konkretny, dokładny i profesjonalny. Zawsze dostępny czy to pod telefonem czy mailowo więc jest ok. :) A twoj?
    Jak na razie to oddalam myśl o porodzie najdalej jak się da.. :D
    Ja do mojego chodzilam już wczesniej, bo długo się staralam o dziecko i wiem, że jest świetnym specjalista, poważanym w szpitalu. Cena tylko jest straszna, płace 300 zl za wizyte z usg. Ale przy tym co przeszłam to już przymykam na to oko.

ojxe8ribfhgxs7lm.png

7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
  • Kitaja Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda ja mam detektor tętna płodu i z synkiem w ciąży wiele razy go stosowałam i dzięki temu byłam spokojna. Teraz też będę używała ale po 12tyg ciąży.
    Co do porodu to jeszcze odległy temat dla mnie będę rodzic tak jak będzie najlepiej dla dziecka. Synka rodziłam 36godzin SN bez znieczulenia i jakoś traumatycznie tego nie wspominam, bolało ale to przecież normalne po 2h od porodu mogłam normalnie chodzic, wykąpałam się i wszystko było okej.

Czekamy na Ciebie coreczko
    d8d0698bd2.png
    Kiry AA
    MTHFR hetero
    PAI-4 homo
    Celiakia
    Słaba morfologia nasienia

5 👼
    1👦 Jaś ♥️

Leki:clexane 04,acard 150mg,metyle,luteina, duphostan
‹‹ 46 47 48 49 50 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ