X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2020, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny. Mam pytanie odnosnie badan. CJak wygląda badanie na glukoze na początku ciąźy? Czy trzeba zakupic i pic czy to tylko z krwi sprawdzają?

• gilmoregirl Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2020, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores wrote:
    Dziewczyny. Mam pytanie odnosnie badan. CJak wygląda badanie na glukoze na początku ciąźy? Czy trzeba zakupic i pic czy to tylko z krwi sprawdzają?

Badanie z obciążeniem (=picie) to dopiero po 20. tygodniu, chyba że masz wskazania, żeby wcześniej.

Betti37 lubi tę wiadomość

Pierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
    Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020
  • Margośka Debiutantka

Wysłany: 7 maja 2020, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupowałam glukozę, jeśli dobrze pamiętam z poprzedniej ciąży to pobierają krew ,poczym pijesz szklaneczkę wody z glukozą i po 2h kolejne pobranie krwi.

74di4z17zn3adrro.png
    f2w3rjjg494mfcm7.png
  • Betti37 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2020, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores wrote:
    jak nie miałaś wcześniej problemów z cukrem to pierwsze badanie jest tylko pobranie krwi na czczo. Test obciążenia robi się o ile dobrze pamiętam coś ok. 24-26 tc. Na pewno po połowie. No chyba że na czczo wyjedzie źle to lekarz może zlecić wcześniej.

Ja glukozę dostałam w klinice gdzie prowadzę ciążę i mają tam laboratorium. Nie musiałam sama kupować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2020, 16:47

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2020, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku robisz zwykła glukozę czyli jak robisz zwykle badanie krwi to parametr badasz sobie. Ja dzisiaj po konsultacji podstawowa glukozę mam za wysoka i muszę dostać od lekarza skierowanie bo nawet robiąc prywatnie nie zrobili by mi badania bo jestem w ciąży i oni musza mieć od lekarza info ze jest potrzebne badanie teraz.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2020, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gilmoregirl wrote:
    Badanie z obciążeniem (=picie) to dopiero po 20. tygodniu, chyba że masz wskazania, żeby wcześniej.
    Czyli teraz tylko z krwi? Gapa jestem bo powinnam ze wszystkimi badaniami zrobic w miniony poniedzialek a ja zost w domu. No nic podjade jutro i zrobie

• gilmoregirl Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2020, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores wrote:
    Czyli teraz tylko z krwi? Gapa jestem bo powinnam ze wszystkimi badaniami zrobic w miniony poniedzialek a ja zost w domu. No nic podjade jutro i zrobie

Tak, teraz tylko z krwi.

Pierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
    Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020
  • Jagodzianka19 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2020, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores super, że już po usg. To czekamy razem z Tobą na serduszko 😊 odnośnie glukozy - najpierw sam poziom glukozy na czczo.

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2020, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wczoraj dostałam skierowanie na badania. W przyszłym tygodniu mam zrobić, a wizytę kolejną mam na 3 czerwca. Miałam tez wczoraj założona kartę ciąży, ale pani ginekolog sama musiałam sie dopytać na kiedy jest ewentualny termin... 30 grudnia 😄 więc może doczekam do stycznia.
    Troche się zastanawiam czy nie zmienić lub nie iść kontrolnie na wizytę do innego gin. Chcialam prowadzic ciążę u innego ale niestety nie mogłam się z nim skontaktować. Pani doktor jest miła i na moje pytania odpowiada ale chyba to sam lekarz powinien się dopytywac co i jak. U Was wizyta tez trwa 15min? Co o tym myślicie?

• Kinaa Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2020, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gucha wrote:
    Ja właśnie wczoraj dostałam skierowanie na badania. W przyszłym tygodniu mam zrobić, a wizytę kolejną mam na 3 czerwca. Miałam tez wczoraj założona kartę ciąży, ale pani ginekolog sama musiałam sie dopytać na kiedy jest ewentualny termin... 30 grudnia 😄 więc może doczekam do stycznia.
    Troche się zastanawiam czy nie zmienić lub nie iść kontrolnie na wizytę do innego gin. Chcialam prowadzic ciążę u innego ale niestety nie mogłam się z nim skontaktować. Pani doktor jest miła i na moje pytania odpowiada ale chyba to sam lekarz powinien się dopytywac co i jak. U Was wizyta tez trwa 15min? Co o tym myślicie?
    To mamy ten sam termin ☺️ najlepiej wybrać lekarza do którego ma się zaufanie lub będzie mieć bo potem do końca z nim będziesz 😊 u mnie wizyta trwa różnie ale mój lekarz wie o mnie prawie wszystko więc też ciężko ocenić ale raczej lekarz na pierwszej wizycie powinien wypytać o wsystko włącznie z przebytymi zabiegami..

gucha lubi tę wiadomość

ckai9jcgzvp69p78.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2020, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gucha wrote:

Moja pierwsza wizyta trwała 30 min jak nie więcej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie sadzicie ze tarczyca 2,4 (to jest wynik prawie przed miesiacem) nie jest za wysoki jak dla ciężarnej? Zastanawiam się bo moze uda sie dostać do innego lekarza, bo do tej gin nie mam 100% zaufania. Opinie ma przeróżne, a jeszcze jak to pierwsza ciąża to chciałabym żeby ktos fachowy mnie prowadził. Tylko jak wtedy jej powiedzieć że nie bede wiecej do niej chodzic?

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 7 maja 2020, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gucha wrote:
    A nie sadzicie ze tarczyca 2,4 (to jest wynik prawie przed miesiacem) nie jest za wysoki jak dla ciężarnej? Zastanawiam się bo moze uda sie dostać do innego lekarza, bo do tej gin nie mam 100% zaufania. Opinie ma przeróżne, a jeszcze jak to pierwsza ciąża to chciałabym żeby ktos fachowy mnie prowadził. Tylko jak wtedy jej powiedzieć że nie bede wiecej do niej chodzic?

Ja miałam 4,9 zbiliśmy do 2,4 i zwiększamy dawke i dalej zbijamy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2020, 21:16

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Margośka Debiutantka

Wysłany: 7 maja 2020, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam TSH 2.6 i zbijamy euhthyroxem 50

74di4z17zn3adrro.png
    f2w3rjjg494mfcm7.png
  • Mamadzieci Znajoma

Wysłany: 7 maja 2020, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A więc wszystko ok jak na teraz,mały człowiek ma 2,32cm widzialam rączki i nóżki i jak się rusza...widok hak dla mnie zawsze zjawiskowy 🥰karta ciąży dopiero na następnej wizycie jak przyjdę z wynikami. Prenatalne mam 26 maja 😁Według usg 9+0 więc o 4 dni młodsza niż z apki.

olciaa, Glonojadek, Kitaja, Kropkaa87, Kokaina, Kinaa lubią tę wiadomość

• Mała panda Autorytet

Wysłany: 7 maja 2020, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamadzieci wrote:
    A więc wszystko ok jak na teraz,mały człowiek ma 2,32cm widzialam rączki i nóżki i jak się rusza...widok hak dla mnie zawsze zjawiskowy 🥰karta ciąży dopiero na następnej wizycie jak przyjdę z wynikami. Prenatalne mam 26 maja 😁Według usg 9+0 więc o 4 dni młodsza niż z apki.
    Cudownie ♥️💚♥️
    Też już chcę rączki i nóżki widzieć ! ☺️☺️ Ale jeszcze 2 tygodnie trzeba poczekać 😌
    Masz zdjęcie?

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2020, 01:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margośka wrote:
    Ja miałam TSH 2.6 i zbijamy euhthyroxem 50
    kurcze a ja mam 2,57 i nie moge dostac sie do źadnego lekarza

• Magdoczka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gucha wrote:

Ja jak robiłam badania na początku pierwszej ciąży, to miałam 2,7. I nic z tym nie robiliśmy.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2020, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny , czy jeśli mam młodszą ciążę według usg to liczę sobie tydzień od usg czy ostatniego okresu?

• Savana Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja plama też się jeszcze nie ruszała tylko serducho pulsowało 😉

Wykoleiło mnie kiepskie samopoczucie całkowicie czytam was ale nijak nie mam siły włączyć do rozmowy mdłości i zawroty głowy najchętniej bym spała ale dzieci ciągle coś chcą 😭

oar89n73y6mg0rut.png
‹‹ 51 52 53 54 55 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ