X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • Jagodzianka19 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka też jestem szczupła i za kazdym razem szybko brzuszek widać. I w sumie u mnie nawet w pozniejszych miesiącach wszystko idzie w brzuch, resztę cała mam jak poza ciążą.
    Choć to czy brzuszek szybko widać zależy też od stanu mięśni.

Kropkaa87 lubi tę wiadomość

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • jjs Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2020, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie mimo, że waga stoi w miejscu leciutko widać zaokrąglenie :) brzuch w tym tygodniu boli mnie bardziej niż wcześniej, najczęściej w nocy odczuwam kłucia i ciągnięcia. Tej nocy wstałam aż wziąć nospę. Na razie się nie martwię, bo jestem świeżo po usg i wiem, że z maleństwem wszystko ok :)

w57v9n73a8iaw4bs.png

termin porodu: 9.12.2020
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do powiększającego się brzucha to u mnie jest mega różnica. Wiadomo, że to powiększająca się macica i 2 kg na plusie. W pierwszej ciąży pierwsza zmiana w brzuchu była w 11 tc, w drugiej w 8tc już był taki właśnie, a teraz już 6 mnie tak wypchało 😅

https://zapodaj.net/f8e3461a6160c.jpg.html

https://zapodaj.net/0d8ff96d2311e.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 22:50

Kinaa lubi tę wiadomość

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • Emka1234 Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja 2020, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie również widać lekkie zaokrąglenie , w pierwszej ciąży długo nic nie było widać. Jestem w szoku ze teraz tak szybko 😁

1b7pp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2020, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Dzisiaj miałam wizytę, 6 tydzień + 4 dni. Serduszko bije i +2kg na wadze :D

calathea, kingus0x, Kropkaa87, Kitaja, Jagodzianka19, Anuśla, Mała panda, Betti37, olciaa, Jeżowa, Glonojadek, Kokaina, Kinaa lubią tę wiadomość

• calathea Debiutantka

Wysłany: 7 maja 2020, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, ile mi przybyło albo ubyło, bo akurat zepsuła nam się chwilę temu waga w domu. Mąż utrzymuje, że nic nie widać, ale ja widzę, że coś tam już rośnie. Połowa ósmego tygodnia.

Dziewczyny, co ile chodzicie teraz na wizyty? Byłam we wtorek, lekarz stwierdził żywą ciążę, bijące serduszko i zlecił mi wszystkie badania, nawet te prenatalne, dał kartę ciąży ale w sumie nic do niej nie wpisał, nawet daty porodu mi nie wyliczył. Nie powiedzial też, kiedy przyjść znowu. Nie wiem, czy pójdę akurat do tego lekarza, raczej nie, bo mimo że wizyta przebiegła w bardzo przyjaznej atmosferze, to nie dowiedziałam się za dużo, ale jak myślicie, kiedy iść na następną?

• jjs Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2020, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calathea zobacz na wydruku z usg :) u mnie tam jest data porodu :) kolejne badanie mam w 11 tygodniu, a tydzień później prenatalne. Można rzadziej wiadomo, ale wolę co 3 tygodnie skontrolować dla własnego spokoju, że wszystko ok :)

w57v9n73a8iaw4bs.png

termin porodu: 9.12.2020
  • kingus0x Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2020, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calathea wrote:
    Nie wiem, ile mi przybyło albo ubyło, bo akurat zepsuła nam się chwilę temu waga w domu. Mąż utrzymuje, że nic nie widać, ale ja widzę, że coś tam już rośnie. Połowa ósmego tygodnia.

Dziewczyny, co ile chodzicie teraz na wizyty? Byłam we wtorek, lekarz stwierdził żywą ciążę, bijące serduszko i zlecił mi wszystkie badania, nawet te prenatalne, dał kartę ciąży ale w sumie nic do niej nie wpisał, nawet daty porodu mi nie wyliczył. Nie powiedzial też, kiedy przyjść znowu. Nie wiem, czy pójdę akurat do tego lekarza, raczej nie, bo mimo że wizyta przebiegła w bardzo przyjaznej atmosferze, to nie dowiedziałam się za dużo, ale jak myślicie, kiedy iść na następną?

U mnie też brzuszek już zaokrąglony ale fakt, że jestem szczupła i nigdy żadnego brzuszka wczesniej nie miałam :) mam nadzieje, że nie urośnie do niebotycznych rozmiarów ;)

Ja drugą wizytę miałam 2 tygodnie po pierwszej, a teraz następna mam za 3 tygodnie i lekarz mówił, że tak już będzie. Kartę założył mi wczoraj i wypełnił to co się dało. Termin wg miesiaczki 12.12. a wg usg 16.12. :)
    A wykonałaś badania? Bo mój wpisał tam wyniki ostatnich badań.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2020, 08:08

07.04.2020 - Ⅱ <3
    qb3cx1hpo3lollv8.png
    💙 14.12.2020 💙
  • gilmoregirl Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2020, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem szczupła (startuję z 47kg), druga ciąża, 10+0 i u mnie jeszcze nic nie widać ;)

Pierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
    Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: 7 maja 2020, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calathea wrote:

Ja chodzę na razie co 2 tygodnie. U mnie jeszcze brzuszka nie widać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2020, 08:17

calathea lubi tę wiadomość

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
    .........
    05.2024 - transfer ostatniego już zarodka. Klapa
    12.2024 - naturals
  • calathea Debiutantka

Wysłany: 7 maja 2020, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    calathea zobacz na wydruku z usg :) u mnie tam jest data porodu :) kolejne badanie mam w 11 tygodniu, a tydzień później prenatalne. Można rzadziej wiadomo, ale wolę co 3 tygodnie skontrolować dla własnego spokoju, że wszystko ok :)
    Na wydruku z usg nie ma nawet tygodnia ciąży. Na razie się skłaniam, żeby iść pod koniec maja, ale nie wiem, czy wytrzymam i czy to trochę nie za późno, bo już będzie jedenasty tydzień leciał. No i zależy też, jak badania mi powychodzą.
    kingus0x wrote:
    Ja drugą wizytę miałam 2 tygodnie po pierwszej, a teraz następna mam za 3 tygodnie i lekarz mówił, że tak już będzie. Kartę założył mi wczoraj i wypełnił to co się dało. Termin wg miesiaczki 12.12. a wg usg 16.12. :)
    A wykonałaś badania? Bo mój wpisał tam wyniki ostatnich badań.

Właśnie idę w piątek porobić badania. Nie chcę za często teraz wychodzić, jak nie muszę, bo wiadomo jaka jest sytuacja, a jestem po dwóch pustych jajach płodowych i też jest trochę niepokój, że może coś być nie tak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2020, 08:19

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2020, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calathea wrote:

Ja byłam pierwszy raz w 7tc dostałam kartę itp i następna wizytę mam w 12 tyg. czyli pod koniec maja a prenatalne 3dni później. Ale byłam na wizycie jeszcze w 8 tc jak plamilam zeby zobaczyc czy wszytko ok. Teraz czekam 3tyg.
    Tak się nie wyspalam... w nocy jajniki mi dokuczały i miałam dziwne sny. Wstałam z bolem brzucha bo moja podświadomość nie obudziła mnie do wc 😂 A ja od pełnego pęcherza i wstrzymując mam bóle brzucha - przed ciąża tez tak miałam :/

Wysłany: 7 maja 2020, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gucha gratuluję udanej wizyty 😊

Dolores czekamy na wieści z wizyty 😊

Calathea hmn bardzo dziwnie że dał Ci pusta kartę ciąży... Moj na pierwszej wizycie zawsze wypisuje wszystkie dane, terminy porodu z OM i z usg, wzrost, masa ciała, choroby wspolistniejace, wynik usg.
    Później położna na wizytach wpisuje wyniki badań krwi, moczu i ciśnienie. Przeważnie wizyty mam co 3-4 tyg

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 7 maja 2020, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja spojrzałam na moje ostatnie USG i z miesiączki wychodzi mi 14 grudnia, a z USG 26 grudnia. A co lepsze wiek ciąży z miesiączki wychodzi mi 8+5, a z USG 7+5. To skąd ta różnica w datach porodu? I teraz się zastanawiam, czy moja ciąża się rozwija prawidłowo, czy mój lekarz coś źle powypisywał...? Wydaje mi się, że najbardziej wiarygodna data porodu i wiek ciąży wyjdzie na prenatalnych.

A wizytę drugą miałam po 2 tyg, a teraz po 3 tyg, a potem zobaczymy, bo pierwszą ciążę straciłam z powodu niewydolności szyjki, więc chciałabym mieć wizyty jak najczęściej, nawet co 2 tygodnie, ale zobaczymy co lekarz powie.

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2020, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie jakieś sposoby na picie większej ilości wody? Zawsze miałam z tym problem, przed ciąża wypisałam może 3szklanki wody tylko:/ teraz staram się cała butelkę wypić czyli 1,5l ale to za mało:/ i już nie wiem jak zmusić się do wiekszej ilości:/ może dlatego tak kiepsko się czuje dzisiaj. To nie mój dzień i na dodatek o dziwo mniej piersi bolą i znowu schiza ....

Mała panda ja mam różnice miedzy usg a om 2dni. Termin na 8 lub 10 grudnia. Tydzień to nie dużo moja kuzynka w danii ma różnice 2 tyg i jest ok:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2020, 08:42

• Inga28 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2020, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A są dziewczyny które nie boli w ogóle brzuch?? Ja tylko raz wzięłam nospe. Jeszcze na początku coś zakuło w jajniku czy pachwinie ale ani nie miałam bóli miesiączkowych ani żadnych innych

age.png

age.png
  • calathea Debiutantka

Wysłany: 7 maja 2020, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga28 wrote:
    A są dziewczyny które nie boli w ogóle brzuch?? Ja tylko raz wzięłam nospe. Jeszcze na początku coś zakuło w jajniku czy pachwinie ale ani nie miałam bóli miesiączkowych ani żadnych innych
    Tak, mnie nie boli i od początku nic nie bolało. Bolał mnie tylko jajnik.

• Inga28 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2020, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To właśnie mnie tak samo, nawet bałam się pozamacicznej... ale już teraz ten jajnik nie boli.
    U mnie jedynie ból piersi, chociaż i tak nie jakiś straszny. Mdłości może kilka dni miałam 😊
    Dobrze, że w poniedziałek kolejna wizyta 😊

age.png

age.png

Wysłany: 7 maja 2020, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka mam przypomnienie na smartwatchu, żeby pić wodę. Na początku faktycznie się to przydawało by się jakoś zmusić do regularnego picia, a teraz już weszłam w rytm i organizm sam domaga się wody. I pije ją częściej niż powiadomienie przychodzi.

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: 7 maja 2020, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inga28 wrote:
    Ciesz sie, że Cie nie boli. Na tym etapie okresowe bóle brzucha wcale nie sa dobre. Moga świadczyć o za małym progesteronie. Mnie dwa razy rozbolal jak na okres i mialam od razu krwawienia, okazalo się, że były krwiaki, na szczęście rozlaly sie i wchlonely.

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
    .........
    05.2024 - transfer ostatniego już zarodka. Klapa
    12.2024 - naturals
‹‹ 49 50 51 52 53 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ