X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • Savana Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2020, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitaja trzymaj się i nie poddawaj 😘

oar89n73y6mg0rut.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.boramed.pl/blog/program-badan-prenatalnych-w-ramach-narodowego-funduszu-zdrowia/ Co sądzicie o tym programie?

• Kocia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli spełniasz warunek wieku i masz skierowanie od swojego lekarza Gin to możesz się zapisać.

3jgxrjjgjcihyty1.png

l22nkrhm8r0lnbnn.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores wrote:
    https://www.boramed.pl/blog/program-badan-prenatalnych-w-ramach-narodowego-funduszu-zdrowia/ Co sądzicie o tym programie?
    Ja spełniam kryterium z wada kardiologiczna ;) także nie tylko wiek.

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja z wiekiem i jedno dziecko wada serca

Za dużo za dużo lubi tę wiadomość

• Kocia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to weźcie sobie skierowania i nie będziecie płacić za badania, tylko trzeba się już zapisywać bo później moze nie być miejsc.

3jgxrjjgjcihyty1.png

l22nkrhm8r0lnbnn.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores wrote:

To jest normalne usg genetyczne pierwszego trymestru i test pappa - czyli to, co wszystkie robimy w okolicach 12 tc :) To nie jest żaden nowy program ;) Jeśli kobieta ma ukończone 35 lat, to może to zrobić na nfz, a jeśli nie - to normalnie płatne.

Betti37 lubi tę wiadomość

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitaja bardzo współczuję!
    Ja byłam na USG 6+3 i mam podjerzenie pustego jaja, bo przy tej wielkości pęcherzyka ciążowego powinien być już chociaż pęcherzyk żółtkowy widoczny.
    Na następne USG idę w poniedziałek, będzie to 8+3 więc będzie możliwe postawienie diagnozy.

Starania o rodzeństwo od 08.2024
    ♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
    ♂️ Astenoteratozoospermia
    💊 Metformina, NAC, Inozytol
    🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
    👶 12.2020
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2020, 22:13

Glonojadek lubi tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • natalia97 Nowa

Wysłany: 14 maja 2020, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dziewczyny, ja mam termin na 16 grudnia, ale zobaczyłam na karcie ciąży, że lekarz prowadzący się pomylił i wpisał ost. miesiączkę dnia 14 marca, a była 11tego. Myślicie, że mimo różnicy trzech dni przewidywana data porodu ulegnie zmianie?

Ostatnio byłam na wizycie 28 kwietnia, a następną mam 8 czerwca - po 6 tygodniach. Nie mogę się doczekać! To moja pierwsza ciąża i jestem bardzo niecierpliwa, strasznie mnie ciekawi płeć dziecka, a mąż przeczuwa, że będzie to dziewczynka.

Objawy towarzyszą mi cały czas, a konkretniej zmiany w apetycie. Czuję się głodna, ale nie mogę patrzeć, a co gorsze czuć jedzenia! Wszystko ma taki intensywny, odpychający zapach... Jajka sadzone mają dla mnie teraz obrzydliwą konsystencję, wszystko mi śmierdzi. Rzeczy, które kiedyś jadłam z apetytem, teraz mnie brzydzą. Dziś na śniadanie zjadłam aż paczkę andrutów i dalej rozważam jabłko. 😂 Chciałabym w tej ciąży się zdrowo i racjonalnie odżywiać, ale jak to zrobić, kiedy wszystko śmierdzi i jest odrzucające? 😂 Mam tylko ochotę na ostre chipsy i ostry kebab.

• Kinaa Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2020, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    To jest normalne usg genetyczne pierwszego trymestru i test pappa - czyli to, co wszystkie robimy w okolicach 12 tc :) To nie jest żaden nowy program ;) Jeśli kobieta ma ukończone 35 lat, to może to zrobić na nfz, a jeśli nie - to normalnie płatne.
    Na NFZ przysługuje też po poronieniach i przy chorobach tarczycy także warto spytać swojego lekarza o skierowanie ;) Natalia97 nie ma zbyt dużej różnicy bo i tak to jest szacunkowy termin a możesz urodzić 2 tyg wczesniej lub później ;) moja mama każdą ciąże przenosiła równe 2 tygodnie także sama nie wiem na co się nastawiać :D Co do braku apetytu mam podobnie, jestem głodna troszkę zjem i już czuje się pełna i mi niedobrze a za chwilę znów głód, dzisiaj odkryłam, że zupy na mnie działają przed chwilą zjadłam dwa talerze zupy jarzynowej z grysikiem (takiej mi się zachciało :D) i ani na chwilę mnie nie zemdliło :D a po z atym chodzi za mną chesburger :D to tak w ramach zdrowego odżywiania :D

ckai9jcgzvp69p78.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocia wrote:
    No to weźcie sobie skierowania i nie będziecie płacić za badania, tylko trzeba się już zapisywać bo później moze nie być miejsc.
    Tak ja mam u swojego lekarza prywatnego u ni go zawsze znajdę miejsce :) już na początku ciąży mam wypisany wniosek. No i mój lekarz ma specjalizacje fmf która też jest ważna przy tym badaniu :)

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny;)
    Dołączam do Waszego watku;)
    Jestem w 8+5 tyg ciąży, prognozowane termin to na razie między 9 a 19 grudnia. Jednak jest to ciąża blizniacza, więc trzeba brać dużą poprawkę na ten termin gdyż z bliźniętami raczej nie ma szans na donoszenie do końca. Ale jestem dobrej myśli;)
    Na razie tylko lekkie mdłości, mam nadzieję, że to się jednak nie rozkręci;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2020, 17:05

Jeżowa, Przytulanka, Jagodzianka19, Glonojadek, Kinaa, gilmoregirl, mon!ta^ lubią tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    To prawda Ale ja dostalam skierowanie na Karowej a mówią mi źe nie zrobią mi bo nie mają terminów Cały czerwiec zajęty. A skierowanie waźne tylko na Karowej To co ja mam zrobić? Mam szukać prywatnie i płacić?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisałam się na 17 czerwca na te badania. Chyba nie ma problemu z badaniami

• Magdoczka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores, te badania można zrobić między 11 a 14 tygodniem ciąży. Sprawdź, jak to jest u Ciebie, bo 17 czerwca wydaje mi się za późno.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Przytulanka Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2020, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, nareszcie jestem po dzisiejszej wizycie. Okazało się, że będą bliźniaki💓💓 nie trojaczki. Za trzy tygodnie mam badanie prenatalne. W końcu jestem trochę spokojniejsza, najgorsze dla mnie to są dni przed samą wizytą.

Jagodzianka19, JustynaFrog, Jeżowa, Glonojadek, Mamadzieci, Kinaa, Anuśla, gilmoregirl, Kokaina, mon!ta^ lubią tę wiadomość

• JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytulanka Wow, gratulacje. Ja też będę mieć bliźniaki;)
    Na początku ryczalam z przerażenia ale teraz już powoli zaczynam się cieszyć choć nadal się boję. To moja pierwsza, bardzo wyczekana ciąża.
    Jak się czujesz?

Przytulanka, Jagodzianka19, Kokaina lubią tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Dolores, te badania można zrobić między 11 a 14 tygodniem ciąży. Sprawdź, jak to jest u Ciebie, bo 17 czerwca wydaje mi się za późno.
    Wychodzi mi 12 +3 albo 5 dni

Magdoczka lubi tę wiadomość

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaFrog - Gratulacje!! Cieszę się z Twojego szczęścia!!

JustynaFrog lubi tę wiadomość

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
‹‹ 59 60 61 62 63 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ