X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • Savana Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2020, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitaja trzymaj się i nie poddawaj 😘

oar89n73y6mg0rut.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.boramed.pl/blog/program-badan-prenatalnych-w-ramach-narodowego-funduszu-zdrowia/ Co sądzicie o tym programie?

• Kocia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli spełniasz warunek wieku i masz skierowanie od swojego lekarza Gin to możesz się zapisać.

3jgxrjjgjcihyty1.png

l22nkrhm8r0lnbnn.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores wrote:
    https://www.boramed.pl/blog/program-badan-prenatalnych-w-ramach-narodowego-funduszu-zdrowia/ Co sądzicie o tym programie?
    Ja spełniam kryterium z wada kardiologiczna ;) także nie tylko wiek.

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja z wiekiem i jedno dziecko wada serca

Za dużo za dużo lubi tę wiadomość

• Kocia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to weźcie sobie skierowania i nie będziecie płacić za badania, tylko trzeba się już zapisywać bo później moze nie być miejsc.

3jgxrjjgjcihyty1.png

l22nkrhm8r0lnbnn.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores wrote:

To jest normalne usg genetyczne pierwszego trymestru i test pappa - czyli to, co wszystkie robimy w okolicach 12 tc :) To nie jest żaden nowy program ;) Jeśli kobieta ma ukończone 35 lat, to może to zrobić na nfz, a jeśli nie - to normalnie płatne.

Betti37 lubi tę wiadomość

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitaja bardzo współczuję!
    Ja byłam na USG 6+3 i mam podjerzenie pustego jaja, bo przy tej wielkości pęcherzyka ciążowego powinien być już chociaż pęcherzyk żółtkowy widoczny.
    Na następne USG idę w poniedziałek, będzie to 8+3 więc będzie możliwe postawienie diagnozy.

🩵 2020, po 2 latach starań z pomocą medyczną
    🩵 2026 czekamy ...

preg.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2020, 22:13

Glonojadek lubi tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • natalia97 Nowa

Wysłany: 14 maja 2020, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dziewczyny, ja mam termin na 16 grudnia, ale zobaczyłam na karcie ciąży, że lekarz prowadzący się pomylił i wpisał ost. miesiączkę dnia 14 marca, a była 11tego. Myślicie, że mimo różnicy trzech dni przewidywana data porodu ulegnie zmianie?

Ostatnio byłam na wizycie 28 kwietnia, a następną mam 8 czerwca - po 6 tygodniach. Nie mogę się doczekać! To moja pierwsza ciąża i jestem bardzo niecierpliwa, strasznie mnie ciekawi płeć dziecka, a mąż przeczuwa, że będzie to dziewczynka.

Objawy towarzyszą mi cały czas, a konkretniej zmiany w apetycie. Czuję się głodna, ale nie mogę patrzeć, a co gorsze czuć jedzenia! Wszystko ma taki intensywny, odpychający zapach... Jajka sadzone mają dla mnie teraz obrzydliwą konsystencję, wszystko mi śmierdzi. Rzeczy, które kiedyś jadłam z apetytem, teraz mnie brzydzą. Dziś na śniadanie zjadłam aż paczkę andrutów i dalej rozważam jabłko. 😂 Chciałabym w tej ciąży się zdrowo i racjonalnie odżywiać, ale jak to zrobić, kiedy wszystko śmierdzi i jest odrzucające? 😂 Mam tylko ochotę na ostre chipsy i ostry kebab.

• Kinaa Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2020, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    To jest normalne usg genetyczne pierwszego trymestru i test pappa - czyli to, co wszystkie robimy w okolicach 12 tc :) To nie jest żaden nowy program ;) Jeśli kobieta ma ukończone 35 lat, to może to zrobić na nfz, a jeśli nie - to normalnie płatne.
    Na NFZ przysługuje też po poronieniach i przy chorobach tarczycy także warto spytać swojego lekarza o skierowanie ;) Natalia97 nie ma zbyt dużej różnicy bo i tak to jest szacunkowy termin a możesz urodzić 2 tyg wczesniej lub później ;) moja mama każdą ciąże przenosiła równe 2 tygodnie także sama nie wiem na co się nastawiać :D Co do braku apetytu mam podobnie, jestem głodna troszkę zjem i już czuje się pełna i mi niedobrze a za chwilę znów głód, dzisiaj odkryłam, że zupy na mnie działają przed chwilą zjadłam dwa talerze zupy jarzynowej z grysikiem (takiej mi się zachciało :D) i ani na chwilę mnie nie zemdliło :D a po z atym chodzi za mną chesburger :D to tak w ramach zdrowego odżywiania :D

ckai9jcgzvp69p78.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocia wrote:
    No to weźcie sobie skierowania i nie będziecie płacić za badania, tylko trzeba się już zapisywać bo później moze nie być miejsc.
    Tak ja mam u swojego lekarza prywatnego u ni go zawsze znajdę miejsce :) już na początku ciąży mam wypisany wniosek. No i mój lekarz ma specjalizacje fmf która też jest ważna przy tym badaniu :)

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny;)
    Dołączam do Waszego watku;)
    Jestem w 8+5 tyg ciąży, prognozowane termin to na razie między 9 a 19 grudnia. Jednak jest to ciąża blizniacza, więc trzeba brać dużą poprawkę na ten termin gdyż z bliźniętami raczej nie ma szans na donoszenie do końca. Ale jestem dobrej myśli;)
    Na razie tylko lekkie mdłości, mam nadzieję, że to się jednak nie rozkręci;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2020, 17:05

Jeżowa, Przytulanka, Jagodzianka19, Glonojadek, Kinaa, gilmoregirl, mon!ta^ lubią tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    To prawda Ale ja dostalam skierowanie na Karowej a mówią mi źe nie zrobią mi bo nie mają terminów Cały czerwiec zajęty. A skierowanie waźne tylko na Karowej To co ja mam zrobić? Mam szukać prywatnie i płacić?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisałam się na 17 czerwca na te badania. Chyba nie ma problemu z badaniami

• Magdoczka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores, te badania można zrobić między 11 a 14 tygodniem ciąży. Sprawdź, jak to jest u Ciebie, bo 17 czerwca wydaje mi się za późno.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Przytulanka Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2020, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, nareszcie jestem po dzisiejszej wizycie. Okazało się, że będą bliźniaki💓💓 nie trojaczki. Za trzy tygodnie mam badanie prenatalne. W końcu jestem trochę spokojniejsza, najgorsze dla mnie to są dni przed samą wizytą.

Jagodzianka19, JustynaFrog, Jeżowa, Glonojadek, Mamadzieci, Kinaa, Anuśla, gilmoregirl, Kokaina, mon!ta^ lubią tę wiadomość

• JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytulanka Wow, gratulacje. Ja też będę mieć bliźniaki;)
    Na początku ryczalam z przerażenia ale teraz już powoli zaczynam się cieszyć choć nadal się boję. To moja pierwsza, bardzo wyczekana ciąża.
    Jak się czujesz?

Przytulanka, Jagodzianka19, Kokaina lubią tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Dolores, te badania można zrobić między 11 a 14 tygodniem ciąży. Sprawdź, jak to jest u Ciebie, bo 17 czerwca wydaje mi się za późno.
    Wychodzi mi 12 +3 albo 5 dni

Magdoczka lubi tę wiadomość

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaFrog - Gratulacje!! Cieszę się z Twojego szczęścia!!

JustynaFrog lubi tę wiadomość

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
‹‹ 59 60 61 62 63 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ