X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie :) z maluszkiem wszystko dobrze, ma dwie nóżki i raczki, symetryczną główkę i serduszko bije prawidłowo, szalał tak, że ciągle uciekał lekarzowi ♥️👣 ciąża młodsza o kilka dni, ale tak było od początku, maluszek ma niecałe 3,5 cm. Ulżyło mi troszkę. Choć ostatecznie przestanę stresować się jeśli 1 czerwca będzie dobrze wszystko :)

https://zapodaj.net/37696d8202350.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 17:36

PatSim, Jeżowa, Kinaa, Chcę być mamą, Glonojadek, olciaa, Kokaina lubią tę wiadomość

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • Mikimałs Znajoma

Wysłany: 20 maja 2020, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja w piątek 22.05 mam usg prenatalne plus pappe, jestem w 12,3tc. A dzisiaj dla świętego spokoju zrobiłam badanie nifty. Wyniki za tydzień. Trzymajcie kciuki. Brałam w pierwszym trymestrze (w 5 tyg.) amotaks antybiotyk (amoksycylina - niby można w ciąży) na zapalenie dróg moczowych i ciągle się boję że mógł zaszkodzić..

• Anuśla Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinaa wrote:
    Anuśka jaki śliczny kurcze takie super zdjęcie USG i kolorowe ♥️ nigdy takiego nie widziałam jestem pod wrażeniem ♥️ mała panda czekamy na wieści ♥️
    😄😄 też byłam zaskoczona zdjęciem, ale ono jest czarno-białe, tak może wyszło, że kolor hehe

Mala panda fajny dzidziol, krok po kroczku i stresu będzie mniej.

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • Kinaa Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małapanda super zdjęcie <3 gratuluję <3 Anuśla własnie na telefonie mi wyszło kolorowe to nie wiem jakie czary :D

ckai9jcgzvp69p78.png
  • Kinaa Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikimałs wrote:
    Hej, ja w piątek 22.05 mam usg prenatalne plus pappe, jestem w 12,3tc. A dzisiaj dla świętego spokoju zrobiłam badanie nifty. Wyniki za tydzień. Trzymajcie kciuki. Brałam w pierwszym trymestrze (w 5 tyg.) amotaks antybiotyk (amoksycylina - niby można w ciąży) na zapalenie dróg moczowych i ciągle się boję że mógł zaszkodzić..
    Jeśli sam lekarz przepisał Ci antybiotyk to wiedział co robi i że może :* będzie na pewno wszystko dobrze <3

ckai9jcgzvp69p78.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinaa wrote:
    Małapanda super zdjęcie <3 gratuluję <3 Anuśla własnie na telefonie mi wyszło kolorowe to nie wiem jakie czary :D
    Mogłoby być fajniejsze to zdjęcie, ale miałam USG przez brzuch dziś. Aż mnie to zdziwiło, bo zazwyczaj to dopiero jakoś po 12 tygodniu się robi przez brzuch. Jak było u Was?

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Trzecia Przyjaciółka

Wysłany: 20 maja 2020, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w każdej ciąży było tylko pierwsze dopochwowo, każde następne od 11 tc już przez brzuch...

Trzecia ciąża, termin na 14.12
    Córka 2012
    Synek 2014
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda wrote:
    Mogłoby być fajniejsze to zdjęcie, ale miałam USG przez brzuch dziś. Aż mnie to zdziwiło, bo zazwyczaj to dopiero jakoś po 12 tygodniu się robi przez brzuch. Jak było u Was?
    U mnie wczoraj przez pipke. A prenatalne jak jest?

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:
    U mnie wczoraj przez pipke. A prenatalne jak jest?
    Prenatalne przez brzuch w większości przypadków, ale moja koleżanka miała przezpochwowo, bo maluszek tak się ułożył, że inaczej nie było jak go zmierzyć.

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2020, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W większości jest przez powłoki brzuszne, ale są wyjątki- wczesny tydzień przy prenatalnych, duża tkanka tłuszczowa, starszy sprzęt. Wygodniej mierzyć na takim etapie dopochwowo, ale z reguły to usg z partnerami to lekarze próbują zawsze przez powłoki. Robiliście już ten gigantyczny pakiet badań krwi na początek? Ja idę w piątek i mam stresa max, bo ostatnio byłam pierwsza a i tak siedziałam tam trzy godziny, bo a to krzywa w pierwszej kolejności, pózniej nie dzialal system i tylko ze skierowaniem... Dodatkowo najgorzej mnie mdli i wymiotuje po wszystkich płynach wiec jestem mega odwodniona. Dopiero dzisiaj udało się nadrobić trzy szklanki wody, a już czwarta poszła z powrotem 😭 muszę jakoś jutro próbować znowu nawodnić się bo za nic mi tego nie pobiorą

• Savana Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2020, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAT SIM ja też jadę na te badania jutro i panicznie się boję bo to będzie strasznie dużo krwi a moja to tak niekoniecznie leci że strachu😱 dodatkowo boję się właśnie tych mdłości jak nic nie zjem a zapisana jestem na 10😭

oar89n73y6mg0rut.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2020, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz pic dużo wody, wtedy leci nawet w stresie. Większość badań mie musi być robiona na czczo, ale nie pamietam czy tutaj wszystkie. w niektorych diagnostykach pobierają mniej fiołek jak robią je na miejscu, a u nas wysylaja do kilku miejsc i tego jest strasznie dużo :/ jeszcze we wtorek wizyta, a nie pamietam ile czeka siw na wynik z hiv. Jego w ogóle trzeba odebrać osobiście, bo nie wyświetli się w necie :/

• mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikimałs wrote:
    Na tak wczesnej ciąży nie ma na to wpływu. Miałam w poprzedniej ciąży 4 TC, i teraz niestety podobnie.

Prenatalne - w moim przypadku były przez brzuch jak i przez pochwę że względu że dzieciaki moje były tak ułożone że ciężko szło je zmierzyć :)

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • Savana Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Problem w tym że woda na czczo sprawia u mnie mdlosci😭 mam też zlecona morfologię także raczej jeść nie mogę dobrze ze mam sprawdzona pielęgniarkę

oar89n73y6mg0rut.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie na morfologię, żelazo, magnez, TSH, wszystkie choroby typu cytomegalia, toxoplazmoza, hcv czy hbs czy HIV, to nie trzeba być na czczo.
    Jedynie badając glukozę i mocz.
    Tam gdzie ja oddaję krew to czeka się czasem 1,5-2 h i nie wyobrażam sobie siedzieć (a teraz to stać, bo nie wolno w poczekalni) bez śniadania. Nie dałabym rady. Myślałam kiedyś, że na morfologię trzeba być na czczo, ale jak leżałam w szpitalu to mnie uświadomili, że to nie jest konieczne. No i rzeczywiście na stronach laboratorium piszą, że nie jest to wymagane. Ja też te badania ciążowe robiłam na raty (bo się bałam czy wszystko będzie dobrze i nie chciałam robić bez sensu), więc cukier zrobiłam przy okazji jak badałam betaHCG na początku i nie było kolejki. A na choroby CMV, toxoplazmoza, HCV, HBs to robiłam teraz w 10tc. No i polecam nie chodzić w poniedziałki na pobrania, bo wszyscy chodzą w poniedziałki :D

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Kocia Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Savana wrote:
    Problem w tym że woda na czczo sprawia u mnie mdlosci😭 mam też zlecona morfologię także raczej jeść nie mogę dobrze ze mam sprawdzona pielęgniarkę

Mam podobnie ale gdy jestem w stresie lub mam ważne zajecie to wtedy mdłości mi się zmniejszają. Chyba na zasadzie odwrócenia uwagi. 😊

3jgxrjjgjcihyty1.png

l22nkrhm8r0lnbnn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2020, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Savana wrote:
    Morfo od lat nie robi się na czczo. Mnie mdli od każdego płynu nawet nie na czczo. Alw to tez chodzi żeby dzień przed dobrze nawodnić organizm, nie w dniu badania

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2020, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda wrote:
    Ogólnie na morfologię, żelazo, magnez, TSH, wszystkie choroby typu cytomegalia, toxoplazmoza, hcv czy hbs czy HIV, to nie trzeba być na czczo.
    Jedynie badając glukozę i mocz.
    Tam gdzie ja oddaję krew to czeka się czasem 1,5-2 h i nie wyobrażam sobie siedzieć (a teraz to stać, bo nie wolno w poczekalni) bez śniadania. Nie dałabym rady. Myślałam kiedyś, że na morfologię trzeba być na czczo, ale jak leżałam w szpitalu to mnie uświadomili, że to nie jest konieczne. No i rzeczywiście na stronach laboratorium piszą, że nie jest to wymagane. Ja też te badania ciążowe robiłam na raty (bo się bałam czy wszystko będzie dobrze i nie chciałam robić bez sensu), więc cukier zrobiłam przy okazji jak badałam betaHCG na początku i nie było kolejki. A na choroby CMV, toxoplazmoza, HCV, HBs to robiłam teraz w 10tc. No i polecam nie chodzić w poniedziałki na pobrania, bo wszyscy chodzą w poniedziałki :D
    O super dzięki, właśnie nie byłam pewna które. Ja tez tsh badan po euthyroxie zawsze a są różne szkoły ważne żeby zawszze badać tak samo wtedy jest wiarygodny wynik.

• Kinaa Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2020, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ja wczoraj robiłam te wszystkie badania i do wieczora w systemie mialam wszystkie wyniki włącznie z HIV :) wyniki na szczęście w normie poza bazofilami które mam za niskie ale to pewnie brak żelaza więc zobaczymy co powie na wizycie ;) Wczoraj jadłam pierwszy obiad ciężarnej - ogórki kiszone <haha> mieliśmy na obiad ziemniaki, kotlety i kalafiora panierowanego ale jedyne od czego mnie nie odrzuciło to zapach i smak ogórków :D

ckai9jcgzvp69p78.png
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 21 maja 2020, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinaa ja też mam obniżone bazofile. Jeśli chodzi o żelazo mam go za dużo teraz w ciąży i jak badałam kilka miesięcy temu. Nigdy nie brałam suplementów z żelazem.

Starania o rodzeństwo od 08.2024
    ♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
    ♂️ Astenoteratozoospermia
    💊 Metformina, NAC, Inozytol
    🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
    👶 12.2020
‹‹ 65 66 67 68 69 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ