X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2020, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Ja robiłam test podwójny. Usg wyszło ok, a wyniki krwi miały być wczoraj. Jestem taka zła! Bo wczoraj nikt tam nie odbierał ( no odebrali raz kazali zadzwonić o 11- od jedynastej już nikt nie raczył odebrać), dziś powtórka z rozrywki odebrali telefon rano, kazali zadzwonić po 13 - dzwonię i znów nikt nie odbiera :( Dla mnie to brak szacunku! Eh!!!
    Nienawidzę dzwonić do lekarzy 😂 do każdego wiecznie zajete albo nie odbierają jak już łaskawie złapiesz się ze nie zajete 🙈

• Savana Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to ogólnie nie lubię lekarzy i pielegniarek po prostu się ich boję 😱 dlatego całą ciąża jest dla mnie ogromnym stresem zwłaszcza pobyt w szpitalu wtedy czuje ze na nic nie mam wplywu☹️

oar89n73y6mg0rut.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2020, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam chorobę białego fartucha 🙈 tzn bardziej miałam, bo po mega ciężkich powikłaniach okołoporodowych z pierwszym dzieckiem już chyba przeżyłam tyle, ze się z tego wyleczyłam. No ewentualnie z lęku przed dentystami nie 🙈
    Swoją droga muszę pilnie wyleczyć jednego zęba, a mam taki odruch wymiotny na dosłownie wszystko, ze to nie do zrobienia. Martwie się ze te mdlosci nie mina, bo są dużo gorsze jak w pierwszej ciąży.

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie badań prenatalnych -tzw. test papa to badanie przesiewowe, a nie diagnostyczne. Samo usg w wykrywaniu wad ma ok.70% skuteczności a wraz z testem z krwi 95%. Zły wynik nie oznacza automatycznie choroby. On ma wyłonić grupę kobiet które warto przebadać dalej - np. amniopunkcją czy Nifty. Nikt raczej na dzień dobry nie robi badań inwazyjnych typu amnio, ani Nifty które jest dość kosztowne.
    Nie można też porównywać testu papa gdzie bada się parametry z krwi matki, a testu typu Nifty gdzie bada się dna dziecka.
    Owszem, przy Nifty jest możliwosć pomyłki (jest kilka sytuacji w których to badanie może wyjść fałszywie). Podobnie amniopunkcja nie daje 100 % pewności że dziecko będzie zdrowe, bo wad genetycznych jest całe mnóstwo, a amnio też ma jakiś ograniczony zakres.
    Ponad to papa daje obraz pracy łożyska. np przy niskim białku papa jest ryzko hipotrofii płodu czy stanu przedrzucawkowego. Jeśli wyjdzie niskie białko lekarz może włączyć leki (acard) oraz będzie częściej monitorował stan dziecka, przepływy itd.

A teraz co u mnie - czuję się jako tako. Mdli mnie praktycznie cały dzień. Wywaliło mi brzuch i wyglądam jak jakiś 8 mc. W poprzednich ciążach na tym etapie nic nie było widać. Od następnego tygodnia wracam do pracy, nie chcę jeszcze mówić o ciąży więc będę musiała kombinować jak brzuch ukryć.

Jutro dorabiam część badań, a w piątek wizyta. Będzie 10 tc.

Jeżowa lubi tę wiadomość

• Kinaa Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2020, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja właśnie dzisiaj zapisałam się na prenatalne mam na 19 czerwca ♥️ także cały miesiąc czekania, robię w gyncentrum ale w Bielsku podobno bardzo dobry lekarz Wójtowicz :) mam pakiet badań bo na NFZ :)

Mała panda lubi tę wiadomość

ckai9jcgzvp69p78.png
  • Przytulanka Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2020, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinaa wrote:
    Hej dziewczyny ja właśnie dzisiaj zapisałam się na prenatalne mam na 19 czerwca ♥️ także cały miesiąc czekania, robię w gyncentrum ale w Bielsku podobno bardzo dobry lekarz Wójtowicz :) mam pakiet badań bo na NFZ :)

Kinaa czy chodzi Ci o doktora Dominika Wójtowicza? Sprawdzałam na stronie gyncetrum ale nie jest wpisany do kadry pracowników. Wysłałam Ci zaproszenie do znajomych, chciałabym zapytać o kilka szczegółów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2020, 21:18

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 19 maja 2020, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciaa wrote:
    Ja robiłam test podwójny. Usg wyszło ok, a wyniki krwi miały być wczoraj. Jestem taka zła! Bo wczoraj nikt tam nie odbierał ( no odebrali raz kazali zadzwonić o 11- od jedynastej już nikt nie raczył odebrać), dziś powtórka z rozrywki odebrali telefon rano, kazali zadzwonić po 13 - dzwonię i znów nikt nie odbiera :( Dla mnie to brak szacunku! Eh!!!

Gdybym mogła to wleciałabym tam z buta i nakopała komu trzeba :D

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:
    Mała panda, ale mnie nie chodzi o to czy robić prenatalne czy nie, tylko czy robić krew właśnie dodatkowo. Przypuszczam, że wadę serca wykryto na usg. W krwi można wykryć trisomie, ale jest to niedokladne badanie. Na forum sa dziewczyny, u których badanie z krwi wskazalo na ryzyko trisomii, a okazalo sie że maluch jest zdrowy. Pytanie czy to badanie z krwi ma sens w takim razie...

Może być USG ok, NT ok, a PAPPA nieprawidłowa. A samo USG czasami nie wykryje wszystkiego. Pappa jest wzmocnieniem wyniku USG. To że ryzyko dla jakiejś wady jest obliczane to nie znaczy że ta wada jest. To ryzyko wylicza komputer. W poprzedniej ciąży miałam ryzyko trisomii 13, 21, 18 prawdopodobieństwo 1:10. Po wynikach Pappa 1:4. Dziecko nie miało żadnego tego zespołu. Miało zespół Turnera, ale wynik pappy był zły przez wady narządów, źle pracujący organizm. A badania Pappa nie wykrywa konkretnej choroby. Wykrywa czy ilość białka Pappa jest prawidłowa. Gdy płód ma jakieś wady (serca, płuc, czego kolwiek) to ilość tego białka może być nieprawidłowa. W połączeniu z wynikami USG daje wiarygodniejszy wynik. Znam przypadek dziewczyny, która miała wyniki USG w porządku, a pappe tragiczną, amniopunkcja w porządku, czyli nie wada genetyczna. po porodzie, ciężkiej, kilku miesięcznej walce, dziecko zmarło i po sekcji zwłok okazała się wada płuc.
    To badanie kosztuje ze 150 zł, w połączeniu z USG daje 95% pewności. Niestety jest grupa kobiet, ten 5%, które będą miały wynik nie prawidłowy, a wszystko będzie ok, ale jak dla mnie ja wolę wiedzieć że coś jest nie tak i się na to przygotować i zrobić niezbędne badania, niż żyć w niepewności.

Anuśla, Jeżowa, Betti37 lubią tę wiadomość

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2020, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas we Wrocławiu są ceny z kosmosu, 350-400 samo usg z pappa 700. Wiec za sama pappe wychodzi 300-350.

• olciaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatSim wrote:
    U nas we Wrocławiu są ceny z kosmosu, 350-400 samo usg z pappa 700. Wiec za sama pappe wychodzi 300-350.

A może warto sprawdzić ceny w szpitalu położniczym? U mnie w szpitalu cena za usg + pappa 450zl. Mój lekarz do którego chodzę prywatnie mnie skierował i nawet się udało ze to on robił mi usg ( tam tez pracuje).

34bwgywludlpcf5y.png
    wniddf9hzq10g49n.png

• Anuśla Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala panda, ja się właśnie boje, że pappa pokaze mi zafalszowany wynik i bede przez cala ciaze przezywac, bo na forum sa takie przypadki. Ale ostatecznie lekarz mi je zlecil, więc je zrobię. Prenatalne mam 2 czerwca. Wczoraj na usg maluch miał n3.85 cm i machal raczkami i nóżkami. Wyglada już jak bobo, niesamowity widok. A to nasz dzidziol:

https://zapodaj.net/ed337f0a40f7c.jpg.html

olciaa, Mała panda, Glonojadek, Kinaa lubią tę wiadomość

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • Kinaa Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytulanka wrote:
    Kinaa czy chodzi Ci o doktora Dominika Wójtowicza? Sprawdzałam na stronie gyncetrum ale nie jest wpisany do kadry pracowników. Wysłałam Ci zaproszenie do znajomych, chciałabym zapytać o kilka szczegółów.
    zaakceptowane tylko nie wiem czy cos to da bo nie mam wykupionego pakietu .. jak coś zapraszam na facebooka - Kinga Kozłowska Brzeszcze ;) I tak dokładnie o tego lekarza chodzi ;)

ckai9jcgzvp69p78.png
  • Przytulanka Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinaa wrote:
    zaakceptowane tylko nie wiem czy cos to da bo nie mam wykupionego pakietu .. jak coś zapraszam na facebooka - Kinga Kozłowska Brzeszcze ;) I tak dokładnie o tego lekarza chodzi ;)

Wysłałam wiadomość na messengerze, możliwe że znajduje się w folderze INNE.

Kinaa lubi tę wiadomość

• Mała panda Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:
    Mala panda, ja się właśnie boje, że pappa pokaze mi zafalszowany wynik i bede przez cala ciaze przezywac, bo na forum sa takie przypadki. Ale ostatecznie lekarz mi je zlecil, więc je zrobię. Prenatalne mam 2 czerwca. Wczoraj na usg maluch miał n3.85 cm i machal raczkami i nóżkami. Wyglada już jak bobo, niesamowity widok. A to nasz dzidziol:

Cudny maluszek ♥️ ja dziś o 16 wizyta. W poprzedniej ciąży w tym czasie dowiedziałam się, że dziecko jest chore, więc bardzo przeżywam dzisiejszy dzień. Mamy podobny wiek ciąży, więc mam nadzieję, że dziś dzidzia będzie wyglądała tak zdrowo jak Twoja ♥️

Anuśla, Kocia lubią tę wiadomość

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda wrote:
    Cudny maluszek ♥️ ja dziś o 16 wizyta. W poprzedniej ciąży w tym czasie dowiedziałam się, że dziecko jest chore, więc bardzo przeżywam dzisiejszy dzień. Mamy podobny wiek ciąży, więc mam nadzieję, że dziś dzidzia będzie wyglądała tak zdrowo jak Twoja ♥️
    Trzymam kciuki, daj znać!

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2020, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda wrote:
    Kciuki 👌🏻 daj znać po.
    Anuśla boski maluch ❤️ od razu wszystko bardziej realne

Anuśla lubi tę wiadomość

• Savana Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda wszystko będzie dobrze powodzenia!

oar89n73y6mg0rut.png
  • Kokaina Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Panda, powodzenia na wizycie, koniecznie daj znać co i jak.

Mnie lekarz z Medicover skierował na USG i Pappa , w sumie nie wiem czemu, bo jestem przez 35 r.z., z dzieciątkiem na usg tez wszystko było dobrze.

Zapisałam się na 29 maja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2020, 14:49

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• Chcę być mamą Autorytet

Wysłany: 20 maja 2020, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:

Śliczny bobas 😍
    Mała panda powodzenia ✊

Ja mam mieć pappe 16 czerwca. Juz się boję...

Anuśla lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]oar8s65g3pfujggo.png[/link]

Przestań bać się tego, co może pójść źle.
    Skup się na tym, co może pójść dobrze.

Amh 0.42 -2019
    Amh 0.84- 2018
    Jeden drozny jajowod
    06.2018 ivf 2/5 😕😕
    12.2018 ciąża- 7 tyg.- poronienie
    06.2019 icsi- 0 zaplodnionych

Od 07.2019 - Novum
    Tsh 1.8, podwyższona prolaktyna, torbiele
    Od 12.2019- antykoncepcja
    02.2020-punkcja torbieli 😟
    04.2020
    31dc- beta hCG 251
    33 dc.-635
    04.05. 6+1 ❤💍
    Bądź silny maluszku 🙏 walcz...
    20.07-185gram 💗
    23tc- 448 g
    26tc-710g
    30tc-1240g
    33tc-1500g
    35tc- 2240g
  • Kinaa Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2020, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka jaki śliczny kurcze takie super zdjęcie USG i kolorowe ♥️ nigdy takiego nie widziałam jestem pod wrażeniem ♥️ mała panda czekamy na wieści ♥️

ckai9jcgzvp69p78.png
‹‹ 64 65 66 67 68 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ