X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 17 maja 2020, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgodnie z prawem, lekarz może wystawić L4 z datą do 3 dni wstecz.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Kinaa Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2020, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak zadzwonisz, że wizytę masz dopiero 1 czerwca to też Ci wystawi przed wizytą już L4 ;)

ckai9jcgzvp69p78.png
  • Mikimałs Znajoma

Wysłany: 17 maja 2020, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam następujące pytanie. Jestem w 12 tygodniu ciąży. Moje ostatnie wyniki to:
    Hemoglobina 11,4 , Hematokryt 32,6%, Erytrocyty 4, MCV 81,3. Ginekolog stwierdził lekką niedokrwistość i zalecił mi oprócz brania Prenata duo ( gdzie jest żelazo 60mg) dodatkowo Sorbifer durules (zelazo 2x dz). Czy to nie za dużo żelaza? Nie zaszkodzi dla dzidziusia? Pozdrawiam.

• gilmoregirl Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2020, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikimałs wrote:
    Cześć, mam następujące pytanie. Jestem w 12 tygodniu ciąży. Moje ostatnie wyniki to:
    Hemoglobina 11,4 , Hematokryt 32,6%, Erytrocyty 4, MCV 81,3. Ginekolog stwierdził lekką niedokrwistość i zalecił mi oprócz brania Prenata duo ( gdzie jest żelazo 60mg) dodatkowo Sorbifer durules (zelazo 2x dz). Czy to nie za dużo żelaza? Nie zaszkodzi dla dzidziusia? Pozdrawiam.

Nie rozumiem takich pytań. Mamy podważać zdanie lekarza? Idź do innego ginekologa jesli masz watpliwości ;) Ja brałam w trzecim trymestrze pierwszej ciąży 2x dziennie dodatkowo żelazo.

Pierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
    Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikimałs wrote:

Faktycznie, masz lekką anemię, więc trzeba uzupełnić żelazo. W pierwszej ciąży też brałam Sorbifer. Przed każdą wizytą zapewne robisz badania krwi, więc lekarz będzie na bieżąco widział, jaki masz poziom zelaza i jak będzie ustabilizowany, to Ci wycofa Sorbifer.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2020, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny. Pytanie do was. Czy wam teź tak cięźko oddychać? Jak chodzę to zadyszka mnie łapie. A nawet jak leźę to teź mi cięźko złapać oddech.

Glonojadek lubi tę wiadomość

• Savana Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2020, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores wrote:
    Dziewczyny. Pytanie do was. Czy wam teź tak cięźko oddychać? Jak chodzę to zadyszka mnie łapie. A nawet jak leźę to teź mi cięźko złapać oddech.
    Taaaak czuję się jak słoń ciężki oddech przy najprostszych czynnościach 😭

Nie wiem czy powinnam zapeszac ale dzisiaj mam jakiś przypływ energii ostatnie dni walczyłam z migrenami i mdlosciami🤮
    W poniedziałek idę już po zwolnienia a 10.06 mam prenatalne u innego lekarza i już mam nadzieję że u niego zostanę bo chce rodzic w jego szpitalu...

oar89n73y6mg0rut.png
  • gilmoregirl Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2020, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores wrote:

Ja oddycham normalnie ;) Za to mnie ciągle brzuch boli :(

Jutro prenatalne!

potrójnamama lubi tę wiadomość

Pierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
    Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020
  • Kinaa Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2020, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zadyszka i oddychanie jak bym miała 90 lat lub przeszła co najmniej na Rysy jest ze mną od 6 tygodnia i mnie nie opuszcza.. brzuch też mnie boli od tego czasu ale gin powiedział, że to bardzo dobrze bo znaczy, że macica się powiększa i dzidzi rośnie :) Po za tym czuje się jak emerytka na wakacjach tak ciężko mi najprostsze rzeczy zrobić :D. Mikimałs jeśli lekarz tak kazał brac to mu zaufaj i tak bierz, ew skonsultuj z innym lekarzem jeśli temu nie ufasz ale to w takim wypadku radziłabym zmienic lekarza bo skoro masz byc pod opieką lekarza do porodu to powinnaś mieć takiego któremu ufasz w 100%

ckai9jcgzvp69p78.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też zadyszka i brak mocy :(

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Kocia Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to samo a do tego nie śpię po nocach a później się snuje w dzień. Jem ciagle mimo mdłości, przy łóżku mam kanapki na rano lub na noc. Też tak macie z tym spaniem?
    Stosujecie już kremy przeciw rozstępom? Ja właśnie zaczęłam i polecam Pharmaceris M Foliacti. Stosowałam go w poprzedniej ciąży, pod koniec ciazy na zmianę z olejkiem Bio oil i udało mi się uniknąć rozstępów.

3jgxrjjgjcihyty1.png

l22nkrhm8r0lnbnn.png
  • anagallis Koleżanka

Wysłany: 18 maja 2020, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w  czwartek 21.05 o godz 18 poloznamama.pl Pani Ania Majda-Sandomierska poprowadzi live  na temat ciąży i karmienia piersią. Udział w live to koszt - cegiełka 25 zł, która leci na leczenie malutkiej Hani Łączkowskiej, która zbiera pieniądze na najdroższy lek świata. Brakuje jeszcze 8 mln zł.
    Webinar odbywa się w ramach tygodnia Dzien Mamy z Hania.
    Wpłaty za webinar podpisane swoim imieniem i nazwiskiem wpłacamy na konto Hani  https://www.siepomaga.pl/dzien-matki

i dodajemy się do grupy webinar z położnamamama: https://www.facebook.com/groups/WebinarPoloznaMama/

W tym tygodniu na stronie licytacji Hanii na Facebooku odbywa się też mnóstwo licytacji i konkursów, w ktorych można wygrać/wylicytowac konsultacje online z doradcami chustonoszenia, chusty i akcesoria do noszenia dzieci, kosmetyki, biżuterię, gadżety dla dzieci i niemowląt https://bit.ly/2WBCGNq

PCOS, io, hashimoto
    17 cykl starań - szczęśliwy (Gonal F) :)
    2nn33e3ks70huhws.png

• Jagodzianka19 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores wrote:
    Bardzo szybko się męczę, cieżko złapać oddech. A jeszcze teraz te maseczki nie ułatwiają funkcjonowania...

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się męczę, ale mdłości odpuściły od kilku dni 😌 za to pojawił się ból podbrzusza, miednicy, bioder, pachwin. No i czuję taki ucisk na szyjkę, szczególnie dziś, bo dość długo stałam w kolejce do pobrania krwi. Za dwa dni wizyta, mam nadzieję, że to z powodu powiększającej się macicy i to uczucie jest normalne.. W pierwszej ciąży ciągle bolał mnie brzuch i czułam ten ucisk.. skończyło się to nie dobrze.
    W drugiej ciąży, w momencie kiedy minęły mdłości to w ogóle nie czułam się jak w ciąży, żadnych brzusznych dolegliwości. Teraz się obawiam powtórki z pierwszej ciąży... Ktoś też tak ma? Najbardziej chodzi mi o ten ucisk, jakby napierania..

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • Chcę być mamą Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Mogę się do was dołączyć?
    Dziś jestem w 8+1, dziś na wizycie okazało się że maluszek ma 1.5cm.
    Pierwsza ciążę poronilam dlatego obawiam się też o ta. Ciaza to ciągły strach. Od 5 tygodnia miałam plamienia i 2 krwawienia nieznanego pochodzenia. Przyjmuje progesteron
    Termin porodu wg om to 27.12
    Czytam wasze objawy i zastanawiam się czy wszyscy tak mają. Ja od samego poczatku nie mam objawów. Żadnego bólu, czuje się wręcz bardzo normalnie A jak pojawia się jakiś niesmak to zastanawiam się czy aby napewno czy raczej sobie wkrecam 🤣
    Nie jestem ani zmęczona ani nic...ma ktoś może tak oprócz mnie?

Kinaa, Glonojadek, Kokaina lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]oar8s65g3pfujggo.png[/link]

Przestań bać się tego, co może pójść źle.
    Skup się na tym, co może pójść dobrze.

Amh 0.42 -2019
    Amh 0.84- 2018
    Jeden drozny jajowod
    06.2018 ivf 2/5 😕😕
    12.2018 ciąża- 7 tyg.- poronienie
    06.2019 icsi- 0 zaplodnionych

Od 07.2019 - Novum
    Tsh 1.8, podwyższona prolaktyna, torbiele
    Od 12.2019- antykoncepcja
    02.2020-punkcja torbieli 😟
    04.2020
    31dc- beta hCG 251
    33 dc.-635
    04.05. 6+1 ❤💍
    Bądź silny maluszku 🙏 walcz...
    20.07-185gram 💗
    23tc- 448 g
    26tc-710g
    30tc-1240g
    33tc-1500g
    35tc- 2240g
  • Kinaa Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2020, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj chce być mamą gratuluję i życzę powodzenia 😘 ja niestety mam i bóle brzucha co jakiś czas ale w tym tygodniu mniej no i mdłości tkzw poranne u mnie zaczynają się od 18...ale mojs koleżanka jest już w 14 tygodniu i od początku ciąży nie ma żadnych objawów nawet najmniejszych 😲

ckai9jcgzvp69p78.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores wrote:
    Tak, ale nie non stop. Tylko mam albo dni takie albo godziny że ciężko mi oddychać i złapać oddech. W poprzednich ciążach w ogóle czegoś takiego nie miałam.

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores wrote:
    Oj tak, właśnie wróciłam ze spaceru, leżę i dysze jak babcia. Brzuch też częściej boli. Jutro mam usg i bede sie na prenatalne umawiać, bedzie stres.

ojxe8ribfhgxs7lm.png

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
  • Jagodzianka19 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcę być mamą wrote:
    Hej. Mogę się do was dołączyć?
    Dziś jestem w 8+1, dziś na wizycie okazało się że maluszek ma 1.5cm.
    Pierwsza ciążę poronilam dlatego obawiam się też o ta. Ciaza to ciągły strach. Od 5 tygodnia miałam plamienia i 2 krwawienia nieznanego pochodzenia. Przyjmuje progesteron
    Termin porodu wg om to 27.12
    Czytam wasze objawy i zastanawiam się czy wszyscy tak mają. Ja od samego poczatku nie mam objawów. Żadnego bólu, czuje się wręcz bardzo normalnie A jak pojawia się jakiś niesmak to zastanawiam się czy aby napewno czy raczej sobie wkrecam 🤣
    Nie jestem ani zmęczona ani nic...ma ktoś może tak oprócz mnie?
    Gratuluję i witaj wśród nas 😊 tylko się cieszyć z braku objawów😁

Chcę być mamą lubi tę wiadomość

p19ue6hhr78s4yrb.png
  • Chcę być mamą Autorytet

Wysłany: 18 maja 2020, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinaa wrote:
    Witaj chce być mamą gratuluję i życzę powodzenia 😘 ja niestety mam i bóle brzucha co jakiś czas ale w tym tygodniu mniej no i mdłości tkzw poranne u mnie zaczynają się od 18...ale mojs koleżanka jest już w 14 tygodniu i od początku ciąży nie ma żadnych objawów nawet najmniejszych 😲

Widzę że jest między nami różnica 1 dnia 😁
    Ka bym wolała mieć mdłości bo może wtedy bym była spokojniejsza.
    Ale dobrze że chociaż znasz kogoś kto też nie ma objawów bo to serio rzadkość i ja chyba nikogo takiego nie znam.

Jakie badania prenatalne robicie?
    Ja mam do wyboru to z przyziernosci karkowej albo NIPT Harmony i nie wiem co wybrać

[link=https://www.suwaczki.com/]oar8s65g3pfujggo.png[/link]

Przestań bać się tego, co może pójść źle.
    Skup się na tym, co może pójść dobrze.

Amh 0.42 -2019
    Amh 0.84- 2018
    Jeden drozny jajowod
    06.2018 ivf 2/5 😕😕
    12.2018 ciąża- 7 tyg.- poronienie
    06.2019 icsi- 0 zaplodnionych

Od 07.2019 - Novum
    Tsh 1.8, podwyższona prolaktyna, torbiele
    Od 12.2019- antykoncepcja
    02.2020-punkcja torbieli 😟
    04.2020
    31dc- beta hCG 251
    33 dc.-635
    04.05. 6+1 ❤💍
    Bądź silny maluszku 🙏 walcz...
    20.07-185gram 💗
    23tc- 448 g
    26tc-710g
    30tc-1240g
    33tc-1500g
    35tc- 2240g
‹‹ 62 63 64 65 66 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ