X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda wrote:
    Dziś byłam awaryjnie u mojego gin, bo od soboty spina mi się brzuch. Zbadał, zmierzył, niby wszystko ok, ale powiedział, że szyjka mogłaby być dłuższa, bo ma 22 mm 😳 uspokoił mnie, żebym się nie stresowała, że to może się zmienić, ale że jak pogorszą się te spięcia to będzie mnie musiał wysłać na oddział. Mam brać więcej duphastonu i no-spę.
    Trudno mi się uspokoić, szczególnie, że w pierwszej ciąży szyjka się skróciła do zera w 21 tygodniu.
    Powiedzcie mi czy któraś miała mierzoną szyjkę tak wcześnie, była krótka, a mimo wszystko było dobrze?
    Masz bardzo krótka szyjkę. Ja przy podobnej miałam założony szew. Moze do szpitala bym nie szła ale bym skonsultowała to z innym lekarzem. Chyba że tamtemu ufasz to czekasz. U mnie jeszcze mi nie mierzył.

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próbka oddana na zbadanie płci. Jak określą będę organizować pogrzeb.Koszt oznaczenia płci 400 zł

• Inga28 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda ja totalnie nie znam się na skracaniu szyjki, ale jeżeli już miałaś takie problemy to chyba dla spokojnej głowy jednak bym to skonsultowała z innym lekarzem

age.png

age.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaFrog wrote:
    Mala Panda powiedz mi proszę jak odczuwa się takie spinania brzucha. Jestem w pierwszej ciąży i boję się że przeocze jakieś objawy.
    To takie uczucie jakby brzuch Ci nagle stwardniał, ja w poprzedniej ciąży miałam po prostu brzuch jak kamień, 30 sekund i puszczało i tak kilka razy dziennie. Teraz po prostu czuję jakby skurcz mnie łapał ale bezbolesny, trochę inaczej niż w poprzedniej ciąży, jest to delikatniejsze i pojawia się gdy próbuje odpocząć np przed zaśnięciem. Raczej nie da się tego przegapić. Grunt, żeby nie zbagatelizować.

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny. Następną wizytę mam za 2 tygodnie. Ale przez tydzień mam leżeć i obserwować czy brzuch mi się dalej będzie spinać. Jeśli w ciągu dwóch dni się to nie uspokoi mimo leżenia i leków i będzie się to powtarzać to pojadę do szpitala. Lekarz też bierze pod uwagę, że to dość wczesny moment na mierzenie szyjki i chce poobserwować. No ale nie wiem. Niby ufam lekarzowi... Ale pierwszemu, który przegapił skracanie się szyjki też ufałam...
    W którym tygodniu miałyście zakładany pessar lub szew?

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj gin w poprzedniej ciąży mierzył szyjkę od początku, teraz nie mierzy wcale, chociaż tez mam ryzyko porodu przedwczesnego wysokie.. Ja właśnie w pierwszej ciąży przegapiłam spinanie brzucha, bo brzuch miałam mega mały i twardy sam z siebie. A to spinanie to było dla mnie tylko uczucie takiego lekkiego dyskomfortu i brzuch jak kamien.

Mała panda lez odpoczywaj, lekarz wie co robi, warunki szpitalne jednak są inne niż domowe i szyjka może inaczej się zachowywać w szpitalu a pózniej w domu, gdzie nawet jak się odpoczywa to więcej rusza. I tak w szpitalu mogłoby być bez zmiany, w w domu już znowu zacząć skracać. A tak zaobserwujecie i założy ci pewnie szew.

• Mała panda Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcę poczekać, przeleżeć, ale tak się boję, że coś przegapię... Dam sobie czas do środy, jak nie przejdzie to na izbę przyjęć się wybiorę. Wiadomo szpital to nie to samo co leżenie w domu, ale chociaż lekarz pod ręką jest...

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po prenatalnych. Wszystko wyszło dobrze, tylko ryzyko porodu przedwczesnego było 1:130 czy coś takiego. Jakie wy miałyście? Mi powiedział, że to ok. Teraz muszę czekać na wyniki skorygowane po badaniu krwi, będą do odbioru za tydzień.
    Lekarz powiedział, że mu wygląda na chłopca. Oczywiście nie jest to ostateczne, ale powiedział że gdyby nic nie widział to by nie zgadywał.

Mała panda, Glonojadek, Kokaina, Kinaa, mon!ta^ lubią tę wiadomość

f2w390bvk02v4xta.png
    Ponad dwa lata starań
  • Trzecia Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2020, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 20 tc miałam długość szyjki 24 mm, czyli na dolnej granicy normy. Po kilku tygodniach założono mi pessar, ale wtedy szyjka miała już tylko 9 mm i miałam też wtedy skurcze porodowe będąc na patologii ciąży.

Dziewczyny, przez ostatnie upały i ekspozycję na słońce zaczyna mi wyskakiwać opryszczka na wardze. Denerwuję się, bo podobno jest niebezpieczna w ciąży. Nie jest to pierwszy raz, więc ryzyko jest mniejsze, ale zastanawiam się czy to przeczekać czy zgłaszać się z tym do lekarza. Miałyście może podobny problem?

Trzecia ciąża, termin na 14.12
    Córka 2012
    Synek 2014
  • potrójnamama Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2020, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tortie wrote:
    Ja jestem po prenatalnych. Wszystko wyszło dobrze, tylko ryzyko porodu przedwczesnego było 1:130 czy coś takiego. Jakie wy miałyście? Mi powiedział, że to ok. Teraz muszę czekać na wyniki skorygowane po badaniu krwi, będą do odbioru za tydzień.
    Lekarz powiedział, że mu wygląda na chłopca. Oczywiście nie jest to ostateczne, ale powiedział że gdyby nic nie widział to by nie zgadywał.

Ja ryzyko przedwczesnego porodu mam 1:178

Pierwsza ciąża 8tc poronienie
    Synek 2015
    Córeczka 2017
    Synek 05-16.03.2019 💔

7v8r3e3k3cjsoq3e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tortie wrote:

Ja miałam ryzyko Przedwczesnego porodu przed 34 tyg. 1:111 i tez niby ok.

Co do szyjki na każdej wizycie mam wierzona tylko nie wiem jakim cudem z 4 na 5 cm ostatnio przeszło ale mam ok chociaż mam tez te spinania brzucha W nocy jak bym się przeciągała ale dostałam luteinę i nawet jej nie wzięłam bo przestałam odczuwać ten stan.

• Mała panda Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzecia wrote:
    Ja w 20 tc miałam długość szyjki 24 mm, czyli na dolnej granicy normy. Po kilku tygodniach założono mi pessar, ale wtedy szyjka miała już tylko 9 mm i miałam też wtedy skurcze porodowe będąc na patologii ciąży.

Dziewczyny, przez ostatnie upały i ekspozycję na słońce zaczyna mi wyskakiwać opryszczka na wardze. Denerwuję się, bo podobno jest niebezpieczna w ciąży. Nie jest to pierwszy raz, więc ryzyko jest mniejsze, ale zastanawiam się czy to przeczekać czy zgłaszać się z tym do lekarza. Miałyście może podobny problem?
    Opryszczka wargowa jest nieszkodliwa dla ciąży jeśli już ją przechodziłaś :) gorzej z opryszczką miejsc intymnych. To już inna odmiana tego wirusa. Ale na ustach jest nieszkodliwa :) ja mam opryszczkę kilka razy w roku, również w ciąży i nie ma to wpływu na dziecko ;)

Jedynie jeśli zakazisz się w ciąży pierwszy raz to wirus jest we krwi i może przejść do płodu. Ale jeśli już nosisz wirusa od dawna to nie ma go we krwi tylko bytuje w komórkach nerwowych, więc ciąża jest bezpieczna :) we krwi są przeciwciała, więc tam się nie dostanie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 18:55

Trzecia lubi tę wiadomość

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedzi co do ryzyka przedwczesnego porodu, bo tak trochę niepokojąco wygląda wynik 1 do stu ilus tam przy tych ryzykach wad genetycznych 1 do ilus tysięcy :D

f2w390bvk02v4xta.png
    Ponad dwa lata starań
  • gucha Koleżanka

Wysłany: 15 czerwca 2020, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze jak brzuch twardnieje to jest oznaką ze szyjka sie skraca? Ja już tak mam jakos czas, zazwyczaj pod wieczór albo juz popołudniami mi sie tak robi, a w nocy w szczególności i jest taki dyskomfort przy przywracaniu na drugą stronę jakby bolalo. Ale wszystkie znajome ktore były w ciazy mówiły że to normalne bo się wszystko rozciąga. W piątek będę na wizycie to muszę lekarzowi o tym powiedzieć

• Mała panda Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gucha wrote:
    Zawsze jak brzuch twardnieje to jest oznaką ze szyjka sie skraca? Ja już tak mam jakos czas, zazwyczaj pod wieczór albo juz popołudniami mi sie tak robi, a w nocy w szczególności i jest taki dyskomfort przy przywracaniu na drugą stronę jakby bolalo. Ale wszystkie znajome ktore były w ciazy mówiły że to normalne bo się wszystko rozciąga. W piątek będę na wizycie to muszę lekarzowi o tym powiedzieć
    Nie jest to oznaką skracania się szyjki, spokojnie, ale lekarzowi trzeba powiedzieć, bo może to być istotne. U mnie akurat już to wystąpiło w poprzedniej ciąży, więc w moim przypadku to jest powiązane akurat z szyjką.

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gucha najlepiej jak to skonsultujesz z lekarzem to od razu sprawdzi w badaniu, czy to coś niepokojącego. Ja też zgłaszałam takie objawy,ale mi lekarka powiedziała że nic złego nie widzi i że to normalne, bo wszystko się rozciąga i zmienia.

f2w390bvk02v4xta.png
    Ponad dwa lata starań
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jest, mi się ciagle spinał w pierwszej ciąży, a szyjka do końca była długa. Ja mam ryzyko 1:40, tyle ze to nie do samego porodu przedwczesnego a kolejnego odklejenia łożyska. I przy takim ryzyku już każą się oszczędzać.

• Trzecia Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2020, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży nie miałam jeszcze pessara i nie wykryto mi niestety problemów z szyjką, ale rzeczywiście brzuch mi się często spinał od połowy ciąży lub wcześniej, a dziecko urodziło się przedwcześnie, bo w 35 tc. Z całą pewnością to przez niewydolność szyjki, bo w drugiej ciąży bardzo szybko miałam z nią problemy. Tym razem lekarz był już wyczulony i bacznie to sprawdzał...

Trzecia ciąża, termin na 14.12
    Córka 2012
    Synek 2014
  • Kokaina Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Podczytuje Was, ale ciagle nie mam siły na pisanie. Przytłacza mnie już powoli praca, dobrze ze chociaż udało nam się wyjechać na długi weekend odsapnąć.

Ja w pierwszej ciąży tez miałam spinania i bóle brzucha , a szyjka do końca była długa i zamknięta.

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• Kinaa Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2020, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej znów parę dni mnie nie było.. kurcze Dolores bardzo mi przykro.. całym sercem jestem z tobą.. wiem ,że już po fakcie ale ja robiłam badania genetyczne płodu i tam od razu mi też ustalili płeć ale to płaciłam 1000 zł a i tak nic nie stwierdzono ale może warto się zastanowić może w twoim przypadku dowiesz się czemu tak się stało.. wystarczy ze szpitala z patomorfologi pobrac materiał z parafiną :* ja miałam łyżeczkowanie w 11 tygodniu ale serce zatrzymało się w 7 tygodniu, podpisałam zgodę na "utylizację" bo wtedy stwierdziłam, że za bardzo by mnie bolało przejście całej procedury zwiazanej z pogrzebem itp i bym się bardziej załamała a tak po powrocie ze szpitala zajęłam sie nauką do egzaminów na studia a potem wpadłam w wir pracy ale czasem żałuję że nie mam miejsca gdzie mogę złożyć kwiaty i uczcić pamięć straconych ciąż..

ckai9jcgzvp69p78.png
‹‹ 90 91 92 93 94 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ