X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    A dostalas jakas luteinę? Ona mogłaby trochę pomoc.

Najważniejsze, ze lekarz pobrał wymazy i ma reke na pulsie.
    Ja przeżywam to z każdą ciaza, w kazdej mialam pessar.

Objawy skracającej sie szyjki moga byc, ale nie musza. Najczęściej szyjka skraca sie z powodu infekcji.

Dokładnie tak mi powiedział z tymi infekcjami. Pobrał wymazy na posiewy i mam wizytę za tydzień. Dodatkowo przepisał mi globulki dopochwowe na tą skracajacą się szyjkę. Trochę mnie to przeraziło, że jest taka krótka już w tym tygodniu. W których tygodniach miałaś zakładany pessar?

preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Hej ! Wróciłam właśnie z wizyty.. wiadomości takie średnie.
    Z dzieckiem ok waży 250 g i na 90% dziewczyna.
    Natomiast mam krótką szyjkę . Na jednym pomiarze 2,8 a na drugim 2,24. Mam za tydzień kontrolę i pobrany miałam wymaz na posiewy. Zobaczymy czy nie będę musiała mieć założy szew. Tydzień na kanapie mnie czeka. Nie ukrywam stres jest dosyć duży.
    Najważniejsze,że lekarz to wykrył i pobrał wymaz. Samo założenie szwu to prostu zabieg,wiem,że latwo mówić ale nie ma się czego bać 🙂

Kam.ila, spineczka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Dokładnie tak mi powiedział z tymi infekcjami. Pobrał wymazy na posiewy i mam wizytę za tydzień. Dodatkowo przepisał mi globulki dopochwowe na tą skracajacą się szyjkę. Trochę mnie to przeraziło, że jest taka krótka już w tym tygodniu. W których tygodniach miałaś zakładany pessar?

Pierwszym razem w 18tc, w drugim w 20tc.
    Mnie się ona potrafiła skrócić o 2cm w tydzień, miałam też w obu przypadkach rozwarcie.

Ale u Ciebie może być tak, że ona się jeszcze poprawi ☺️
    Ważna bedzie kontrola, bo na sam pomiar szyjki sporo czynników potrafi mieć wpływ (nawet pozycja, w której się ja sprawdza).

Staraj się dużo leżeć, nie nos prania, zakupów, odpoczywaj, bierz leki i trzymamy kciuki za kontrolę 🍀 absolutnie nie głaskaj brzucha i staraj się nie denerwować.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Pierwszym razem w 18tc, w drugim w 20tc.
    Mnie się ona potrafiła skrócić o 2cm w tydzień, miałam też w obu przypadkach rozwarcie.

Ale u Ciebie może być tak, że ona się jeszcze poprawi ☺️
    Ważna bedzie kontrola, bo na sam pomiar szyjki sporo czynników potrafi mieć wpływ (nawet pozycja, w której się ja sprawdza).

Staraj się dużo leżeć, nie nos prania, zakupów, odpoczywaj, bierz leki i trzymamy kciuki za kontrolę 🍀 absolutnie nie głaskaj brzucha i staraj się nie denerwować.

Dziękuję ♥️ dobrze być na tej grupie zawsze można się czegoś dowiedzieć. Bo ja jestem zielona w tych tematach 😉

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, trzymam kciuki za nasze szyjki ✊ Przyznam szczerze, że mnie też stresuje jej długość, a u mnie jednak pojawiają się bóle i twardnienia podbrzusza.

Wanda_89, Kam.ila, spineczka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Silenka Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Dziewczyny, trzymam kciuki za nasze szyjki ✊ Przyznam szczerze, że mnie też stresuje jej długość, a u mnie jednak pojawiają się bóle i twardnienia podbrzusza.
    Tak u mnie właśnie to samo, ale nie wiem czy to nie od tego, że zmeczona po całym dniu, bo zazwyczaj mam ten twardy i wydęty brzuch wieczorami

🩷💙

preg.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Dziękuję ♥️ dobrze być na tej grupie zawsze można się czegoś dowiedzieć. Bo ja jestem zielona w tych tematach 😉

Q razie czego pytaj smialo. 😊

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Evelle28 Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heej dziewczyny trochę się nie odzywałam ale mam sporo ostatnio na głowie . Teraz szykujemy się fo Gender reavel , mieliśmy gości , ogarniamy sprawy związane z mieszkaniem plus praca 🙈
    Ja tez mam bóle podbrzusza i twardy brzuch na dole wieczorami .

Jeżeli chodzi i jedzenie to u mnie powoli apetyt wraca. Zachcianek może jakiś wielkich nie mam , wczoraj już zasypiając zachciało mi się kiełbaski pokrojonej w plasterki i podsmażonej z cebulka na patelni wiec dziś zaserwuje sobie taka kolacje 🙈🤣

Ja mam wizytę 19.07 - już nie mogę się doczekać a jeszcze 2 tygodnie. Aczkowkiek powiem Wam ze po prenatalnych czas zaczął mi lecieć jak szalony 🙈🤣

Amra, aambrozjaa93, Kam.ila, Dariaa29, Merida Waleczna, Aune lubią tę wiadomość

Mama Aniołków:
    27.01.2018[*]💔
    23.11.2019 [*] 💔
    01.07.2021 [*] 💔

05.04.2024 - II ♥️
    11.04.2024- beta 769
    13.04.2024- beta 1772
    15.04.2024- beta 3671
    20.04.2024- 1 wizyta-pęcherzyk ciążowy 14 mm z pęcherzykiem żółtkowym 3mm
    25.04.2024- mamy ♥️ i 2 mm dzidziusia 🥹
    24.05- 2,9 cm dzidziusia , 164/min ♥️
    29.05-4,2 cm dzidziusia , 176/min ♥️
    03.06-NIFTY - NISKIE RYZYKA
    12.06-PRENATALNE-6,5 cm zdrowego dzidziusia ♥️
    20.06- 91 g szczęścia pod sercem ♥️
    14.07- GENDER REAVEL PARTY 🩷🩵🎉
    18.07 - VII USG ⏳
    06.08 - POŁÓWKOWE

preg.png
  • Elewina Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle28 wrote:
    Heej dziewczyny trochę się nie odzywałam ale mam sporo ostatnio na głowie . Teraz szykujemy się fo Gender reavel , mieliśmy gości , ogarniamy sprawy związane z mieszkaniem plus praca 🙈
    Ja tez mam bóle podbrzusza i twardy brzuch na dole wieczorami .

Jeżeli chodzi i jedzenie to u mnie powoli apetyt wraca. Zachcianek może jakiś wielkich nie mam , wczoraj już zasypiając zachciało mi się kiełbaski pokrojonej w plasterki i podsmażonej z cebulka na patelni wiec dziś zaserwuje sobie taka kolacje 🙈🤣

Ja mam wizytę 19.07 - już nie mogę się doczekać a jeszcze 2 tygodnie. Aczkowkiek powiem Wam ze po prenatalnych czas zaczął mi lecieć jak szalony 🙈🤣

Czekam na relacje z imprezy 😃 strasznie taki pomysł mi się podoba.
    Zachcianki ja mam ochotę na słodkie- ale mówię sobie ciągle, że w grudniu na święta będę jeść, przy cukrzycy mocno pilnuje co jem.

ona 38 on 48 + piesek

Invimed - Wrocław
    02.2020 - 6 jajec, 5 zaplod.
    2020 - 03,06
    2021 - 03,07,10

Gynecentrum - Katowice
    02.2023 - 20 jaj, 4 zapl., w 6 dobie zdegenerowały
    05.2023 - 14 jaj, 7 zapl., po PGT-a 4

VI- 31.07.2023 😔

VII - 12.03.2024- 5AA
    23 dpt - 0,23 FHR 99
    28 dpt -(6+2) 0,54 FHR 149
    mocne krwawienie
    (7+3) 1,28
    (8+2) 1,77
    (10+3) 4,06
    11/05- NIFTY -ok
    20/05- prenatalne (12+3) 6,79 FHR 162
    (13+3) FHR 153
    (17+4) FHR146, 240g
    17/07 - (20+4) pierwsze ruchy
    18/07 -(20+6) II prenatalne -445g
    krwotok z nosa - szpital
    26/07 - (22+1) 496g
    13/08 - (24+4) 800g
    09/09 - (28+3) 1340g
    17/09 - (29+4) III prenatalne 1774g
    02/10 - (31+5) 2100g
    malo ruchow- szpital
    12/10 - (33+1) 2350g
    29/10 - (35+4) 2650g
    06/11 - (36+5) 2800g
    13/11 - (37+5) 3035g
    szpital- indukcja

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i nie wytrzymałam presji, Dziewczyny.

W ostatnich dniach podbrzusze dokucza mi na tyle mocno, że postanowiłam pójść na wizytę do innego gina, bo mój jest na urlopie i przyjmie mnie dopiero w poniedziałek.

Szyjka ok, łożysko też. Z uwagi na te spięcia mój gin smsowo zalecił mi NoSpę i zwiększenie dawki magnezu, a ten, u którego byłam dzisiaj, dodatkowo przepisał mi luteinę. Na ten moment mam też leżeć, bo jedynym sposobem na takim etapie z jest po prostu wyciszenie tych wszystkich twardnień, spięć i bólu. Ten ból nie jest jakiś mocno dokuczliwy, ale jednak zaniepokoiło mnie to, że nawet po NoSpie nie puszcza, a dodatkowo momentami przypomina ten okresowy.

Maluszek ma się natomiast świetnie 🥰 Waży 335 gramów, mierzy 14,9 cm, serducho jak dzwon ♥️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 16:50

Amra, aambrozjaa93, spineczka, Dariaa29, Atika, Księgowa, Nina_02, Elewina, Merida Waleczna, Mami_35, Aune, Paula9463, Wikta06 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    No i nie wytrzymałam presji, Dziewczyny.

W ostatnich dniach podbrzusze dokucza mi na tyle mocno, że postanowiłam pójść na wizytę do innego gina, bo mój jest na urlopie i przyjmie mnie dopiero w poniedziałek.

Szyjka ok, łożysko też. Z uwagi na te spięcia mój gin smsowo zalecił mi NoSpę i zwiększenie dawki magnezu, a ten, u którego byłam dzisiaj, dodatkowo przepisał mi luteinę. Na ten moment mam też leżeć, bo jedynym sposobem na takim etapie z jest po prostu wyciszenie tych wszystkich twardnień, spięć i bólu. Ten ból nie jest jakiś mocno dokuczliwy, ale jednak zaniepokoiło mnie to, że nawet po NoSpie nie puszcza, a dodatkowo momentami przypomina ten okresowy.

Maluszek ma się natomiast świetnie 🥰 Waży 335 gramów, mierzy 14,9 cm, serducho jak dzwon ♥️
    Bardzo dobrze, że to sprawdziłaś. Twoj spokój jest najważniejszy.
    Teraz pozostaje Ci tylko odpoczywać ♥️

MummyYummy lubi tę wiadomość

preg.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tych bóli podbrzusza to czasami je mam wieczorami jak leżę na plecach, ale to jest takie ,,ćmienie” i trwa chwilę. Ciężko to nawet nazwać bólem.
    Ja za to mam przy wstawaniu lub przekręcaniu się takie ciągnące bóle, niezbyt przyjemne uczucie. Wiecie może co to może być ?

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    Co do tych bóli podbrzusza to czasami je mam wieczorami jak leżę na plecach, ale to jest takie ,,ćmienie” i trwa chwilę. Ciężko to nawet nazwać bólem.
    Ja za to mam przy wstawaniu lub przekręcaniu się takie ciągnące bóle, niezbyt przyjemne uczucie. Wiecie może co to może być ?

Trochę jakbyś paliła mięśnie na siłowni? Mnie się parę razy zdarzyło tak właśnie przy przekręcaniu, trwa chwilę i rzeczywiście jest średnio przyjemne.

preg.png
  • Mons_S Koleżanka

Wysłany: 5 lipca, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czasami też mam takie twardnienia brzucha ciężko to opisać głównie wieczorami jak mam intensywny dzień. Szyjka też mi się w ostatniej ciąży skracała ale od 28 tc.

Jutro najstarsza córka rano wyjeżdża, a ja mam wizytę u swojego lekarza której nie mogę się już doczekać

• Atika Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie 😁
    Jestem po spotkaniu z genetykiem. Jednego jestem pewna, nie będę robić amniopunkcji.

Pobrali mi na miejscu krew do zbadania wolnego dna płodu.

Dziś cały dzień na nogach. W sklepie skusiłam się na Borka ze szpinakiem i loda. Cukier wywindował mi do 260 🫣😱 ale już powoli spada.

Zastanawiam się czy u zdrowych metabolicznie ludzi też tak po słodkim.idzie cukier do góry.

Ona: AMH 0,13 po suplementacji i HW 0,36 IO
    stan przedcukrzycowy
    On: Problem męski - słaba morfologia
    I klasa 2022r. 1% (wcześniej 0%) 2023r. 0%
    II klasa 2022r. 5% 2023r. 15%
    Koncentracja plemników 42,6 mln/ml
    Ruch postępowy 2022r. 55% 2023 66%
    Ruch całkowity 2022r. 60% 2023 70%
    Brak ruchu 2022r. 40% 2023r. 30%
    DFI: 2021r. 41% 2022r. 26% 2023r. 30%
    Stymulacja XI.22 - 4 komórki - 3 dojrzałe
    1 zapłodniona zatrzymana w 4 dobie.
    Stymulacja III 23 - 1 ładna komórka , niestety za szybki przyrost i pękła :-(
    Suplementacja: q10, DHEA, Miovelia Pro, Miovelia NAC, L-carnityna
    leki Glucophage 3x500
    XII starania naturalne
    X 23 histeroskopia - antybiotykoterapia
    Bakterie w nasieniu - antybiotykoterapia.
    Przerwa, w międzyczasie starania bez nadziei.

preg.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    Trochę jakbyś paliła mięśnie na siłowni? Mnie się parę razy zdarzyło tak właśnie przy przekręcaniu, trwa chwilę i rzeczywiście jest średnio przyjemne.
    Ciężko właśnie opisać ten ból, ale tak tak czytam to co napisałaś to faktycznie mogłoby być dobrym porównaniem 🤔 Trwa dosłownie chwilę, ale jest bardzo nieprzyjemne. Do tego mam kłucia w kroczu i zaczynam się trochę martwić , w poniedziałek mam wizytę u swojego lekarza, więc dopytam. Mam nadzieję, że to tylko rozciąganie się więzadeł i macicy 🙏🏼

preg.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra wrote:
    Ciężko właśnie opisać ten ból, ale tak tak czytam to co napisałaś to faktycznie mogłoby być dobrym porównaniem 🤔 Trwa dosłownie chwilę, ale jest bardzo nieprzyjemne. Do tego mam kłucia w kroczu i zaczynam się trochę martwić , w poniedziałek mam wizytę u swojego lekarza, więc dopytam. Mam nadzieję, że to tylko rozciąganie się więzadeł i macicy 🙏🏼

Ja myślę, że te bole to właśnie rozciągania. 😊

Ja dziś po wizycie. Mały ma 9cm, serduszko bije miarowo.
    Jedynie płat lozyska zaslania częściowo ujście szyjki macicy, ale poki co do obserwacji, zobaczymy w okolicy 20 tc co będzie. 😊

Nina_02, Amra, spineczka, Mag_len, Wanda_89, MummyYummy, Wikta06 lubią tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny strasznie wam współczuję tych bólów macicy i szyjek ja na szczęście odpukac nic takiego nie mam nie wiem czy mnie ominie czy poprostu jeszcze mnie czeka ale czytałam że takie pobolewania są normalne bo macica się powiększa i zaczyna naciskać na inne organy. Ja za to czuję się ostatnimi czasy doskonale zero dyskomfortu w żołądku a na wcześniejszym etapie mnie nawiedzał czasem dobrze że już dawno się to skończyło.
    Też oglądacie dużo wykładów, webinarow o porodach? Przygotowujecie się już jakoś? Ja się wybieram niedługo do uro fizjo terapeutki żeby z nią skonsultować jak najlepiej przygotować krocze żeby było maksymalnie uelastycznione na poród no i jakie ćwiczenia wykonywać na mięśnie dna macicy zależy mi żeby wszystko poszło gładko i żeby ten poród też za bardzo mnie nie poturbował tam na dole. Nigdy nie byłam u kogoś takiego ale jest bardzo polecany jako dopełnienie dobrego przygotowania na całą akcję że tak powiem

Mami_35, Aune lubią tę wiadomość

preg.png
  • Amra Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Ja myślę, że te bole to właśnie rozciągania. 😊

Ja dziś po wizycie. Mały ma 9cm, serduszko bije miarowo.
    Jedynie płat lozyska zaslania częściowo ujście szyjki macicy, ale poki co do obserwacji, zobaczymy w okolicy 20 tc co będzie. 😊
    Cudownie, że z bobaskiem wszystko ok ♥️

preg.png
  • Mami_35 Przyjaciółka

Wysłany: 5 lipca, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Mandoriana ja jeszcze nie rozglądam się za kursami, ale może bliżej 30 tc sobie kupię jakiś kurs online o porodzie SN. O ile do tego czasu nadal nie będzie żadnych przeciwskazań do takiego porodu :-)

Do fzjo wybiorę się też raczej później albo wcale :-)

Mandoriana lubi tę wiadomość

💗
‹‹ 224 225 226 227 228 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ