X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Amra Autorytet

Wysłany: 23 grudnia, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych Świąt kochane Mamy 🎅🏼🎄⭐️

Mami_35, Aune, Malina1111, Mandoriana, Rita 💋, mar.1, Zagadka919, Megipta lubią tę wiadomość

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 23 grudnia, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane Kobietki, życzę Wam spokojnych, wesołych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia, a także wszystkie najpiękniejszego w nadchodzącym Nowym Roku ♥️♥️♥️ To będzie magiczny czas u każdej z nas 🥹😘

Aune, Malina1111, Mandoriana, Mami_35, Rita 💋, mar.1, Zagadka919, Megipta, aambrozjaa93 lubią tę wiadomość

preg.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 23 grudnia, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My święta spędzamy we własnym gronie 🥰

Łączę się w bólu z Dziewczynami, które miały zapalenie piersi. U mnie ta laktacja jest najtrudniejsza - na początku zastój, który przeszedł właśnie w zapalenie, a myślałam, że to infekcja. Obrazki się bez antybiotyku, ale teraz mam problem z zastojami - mam średnio co 2-3 dni, cały czas w jednej piersi i później spadek ilości.

W dodatku nadal boli mnie początek i karmienia, i ściągana, i momentu w którym mleko zaczyna napływać. Niko w sobotę skończył miesiąc, więc ta laktacja powinna już się normować, a ja nie wiem, co jest przyczyną takiego stanu rzeczy - z córkami tak nie miałam. Macie jakieś pomysły?

preg.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 23 grudnia, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela855888 wrote:
    Dziękuję za troskę, wzięłam antybiotyk w poniedziałek i we wtorek było już lepiej. Niestety od czasu zapalenia walczę na nowo z rozkręceniem laktacji, bo znów mała nie dojada, nie ważne ile by wisiała na cycu 😒
    Cieszę się, że u Ciebie też już lepiej :)

Dobrze, że antybiotyk pomógł. A nie dojada, bo za mało przybiera czy ciągle woła jeść? Mój teraz też czasem częściej woła jeść, ale wtedy krócej ssie i już sama nie wiem ile je, ale przybiera. Czasem ciężko ocenić ile tego mleka dziecko wyssie z cyca, trzymam kciuki żeby się rozkręciła laktacja ponownie!

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 23 grudnia, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My święta też planujemy krótkie odwiedziny - jutro u moich rodziców 2-3h, a w 1 dzień świąt obiad u teściów 2-3h, sama jestem ciekawa jak młody będzie reagował, bo pierwszy raz tak długo będzie poza domem. Potem już będziemy do końca roku w domku, jedynie spacery i może ktoś nas odwiedzi jeszcze 🙂

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Aniela855888 Przyjaciółka

Wysłany: 23 grudnia, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aune wrote:
    Dobrze, że antybiotyk pomógł. A nie dojada, bo za mało przybiera czy ciągle woła jeść? Mój teraz też czasem częściej woła jeść, ale wtedy krócej ssie i już sama nie wiem ile je, ale przybiera. Czasem ciężko ocenić ile tego mleka dziecko wyssie z cyca, trzymam kciuki żeby się rozkręciła laktacja ponownie!

Przybiera ładnie, ok 40g na dobę. Nie dojada, bo wola jeść po karmieniu i potem potrafi wypić z butli nawet 70 ml

• Mandoriana Autorytet

Wysłany: 23 grudnia, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie nosidła polecacie? Chcemy zamówić coś odpowiedniego ale też nie za miliony żeby można było nosić wygodnie maluszka blisko ciała ale i żeby było wygodnie wyskoczyć np na szybkie zakupy bez koniecznosci tarabanienia się z wózkiem. Myślę nad firmą Momcozy a jakie są Wasze faworyty?

Zagadka919 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 23 grudnia, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Dziewczyny jakie nosidła polecacie? Chcemy zamówić coś odpowiedniego ale też nie za miliony żeby można było nosić wygodnie maluszka blisko ciała ale i żeby było wygodnie wyskoczyć np na szybkie zakupy bez koniecznosci tarabanienia się z wózkiem. Myślę nad firmą Momcozy a jakie są Wasze faworyty?
    Dla dzieci niesiedzacych lepszym rozwiazaniem jest chusta Ja mam chuste littlefrog a nosidła dla dziecka siedzącego- ja mam Tula.
    Tu masz dobry artykuł:
    https://mamafizjoterapeuta.pl/2021/03/30/chusta-czy-nosidlo/

https://mamafizjoterapeuta.pl/2020/11/02/7-pytan-o-chusty/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia, 23:55

Mandoriana, Aune lubią tę wiadomość

• mar.1 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Oo a czemu nie? Ja stosowałam przy starszych,nie wiedzialam,że nie można 🫣

Nam położna mówiła, że może sklejać wargi sromowe i wchodzić do pochwy. W ogóle wszelkie zasypki odradzali dla dziewczynek.

Mag_len lubi tę wiadomość

06.04 ⏸️ 💕

07.12.2024 9:55 54 cm 3020 g 👶 R ❤️

24.02.2022 17:50 53 cm 3020 g 👶T💙
    age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:

Też mam nosidło tula ale na początek chcę spróbować chusty, bo wiem że te nosidła to nie od urodzenia można 😊
    Mam chustę, obejrzałam miliony filmików, w ciąży nawet sobie próbowałam ją motać, ale z małym jeszcze się nie odważyłam 🫢 chociaż przy jego wadze bardzo by to odciążyło mi kręgosłup w nieodkładalne dni 🙈

Mandoriana lubi tę wiadomość

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • mar.1 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amra, gratulacje! Dużo zdrowia dla dzielnej mamy i maluszka ❤️

My też mamy chustę lanny lamb, nosidło planujemy najwcześniej po pół roku. Jeszcze małej nie motałam, ale przy synku kilka razy się sprawdziła 🙂

My święta spędzamy sami we 4. Jeszcze nikt nie odwiedzał małej, myślę że po świętach na spokojnie się zacznie. Rodziców mamy daleko, więc jazda z takim maluchem na razie odpada, a oni na spokojnie przyjadą po świętach. Rodzina blisko nas ma dzieci żlobkowo-przedszkolne, więc na razie też unikamy.

Dziewczyny, każdej z nas chciałabym życzyć spokojnych, radosnych świąt Bożego Narodzenia spędzonych tak jak chcemy, bez zbędnego stresu czy nieproszonych rad. Z maluszkiem w ramionach czy jeszcze w brzuszku niech to będą wyjątkowe Święta 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 00:44

Amra, MummyYummy, Mandoriana, Aune, Megipta, Mami_35 lubią tę wiadomość

06.04 ⏸️ 💕

07.12.2024 9:55 54 cm 3020 g 👶 R ❤️

24.02.2022 17:50 53 cm 3020 g 👶T💙
    age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 03:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a macie coś do polecenia na dolegliwości połogowe? Rana po nacięciu bardzo ładnie się zagoiła, natomiast od podpasek wyszło mi jakieś podrażnienie. Położna zaleciła mi ciągłe wietrzenie i Tantum rosa i tak sobie od soboty działam. Ale czuję że przydałoby się jeszcze coś takiego łagodzącego 🥺

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:
    Dziewczyny a macie coś do polecenia na dolegliwości połogowe? Rana po nacięciu bardzo ładnie się zagoiła, natomiast od podpasek wyszło mi jakieś podrażnienie. Położna zaleciła mi ciągłe wietrzenie i Tantum rosa i tak sobie od soboty działam. Ale czuję że przydałoby się jeszcze coś takiego łagodzącego 🥺

To może ta pianka Ginexid?

preg.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    To może ta pianka Ginexid?
    Dzięki, złapałam wizytę u lekarza. I się okazało że o ile nacięcie się ładnie zagoiło o tyle moje niewielkie pęknięcie tylko z zewnątrz a pod spodem rozeszły się szwy i zrobiło się zakażenie. Dostałam antybiotyk, lekarz mówi że bezpieczny, ale i tak muszę sama sprawdzić. Pamiętacie jak się ta strona do sprawdzenia leków nazywa?

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:
    Dzięki, złapałam wizytę u lekarza. I się okazało że o ile nacięcie się ładnie zagoiło o tyle moje niewielkie pęknięcie tylko z zewnątrz a pod spodem rozeszły się szwy i zrobiło się zakażenie. Dostałam antybiotyk, lekarz mówi że bezpieczny, ale i tak muszę sama sprawdzić. Pamiętacie jak się ta strona do sprawdzenia leków nazywa?

Dobrze, że poszłaś do lekarza i sprawdził, trzymam kciuki za powrót do zdrowia. Jak zapisał to na pewno można, ale ta stronka to : https://www.e-lactancia.org/
    tylko, że po angielsku i hiszpańsku.

MummyYummy, współczuję, mam nadzieję, że to cholerstwo zwane zapaleniem piersi nie będzie wracać.. Też się boję nawrotu, mi naprawdę pomógł Ibuprom i Milanella Complex-bo ma lecytynę i niby zmniejsza lepkość mleka, brałam jak zalecane 5 dni, 3 razy dziennie po dwie tabletki i podziałało. Po tym leczeniu już niby nawet przed karmieniem miałam miękkie piersi, ale mleko jest, a dzisiaj czuję, że druga pierś znowu twardsza się robi 🤦‍♀️

Jeszcze raz zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt z najbliższymi dla Was i Waszych maluszków, tych już na świecie i tych w brzuszku 🎄🌟🥰

Megipta, Zagadka919, Mandoriana, Mami_35, mar.1 lubią tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Megipta Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    💐Zagadka919 też polecam piankę Ginexid, uratowała mi życie jak byłam pochlastana po pierwszym porodzie i teraz też, nadaje się do łagodzenia bólu takiego typowo po operacjach w miejscach intymnych🙂

💐Do problemów brzuszkowych najbardziej pomaga mi pomóc w wypróżnianiu się maluszka. Masuje brzuszek, potem pośladki z nóżkami do góry i poszerzam odbyt, puszcza gazy lub nawet po chwili robi kupkę. Od tygodnia jakoś już mamy spokój i sam ładnie purta i się zalatwia. Jedynie może raz na kilka dni trzeba mu pomóc jak widzę że się prezy i faktycznie zakorkuje. Zazwyczaj jest to po mm. Mam też w zapasie kupiony espumisam. Żadnego probiotyku typu Biogaja czy Diciflor nie podaje, podawałam przy pierwszym dziecku i była jeszcze gorszą tragedia i nie tylko u mnie. Teraz jutro mija miesiąc u Gerarda a ja naprawdę mogę śmiało stwierdzić, że to był piękny okres a bałam się skoku rozwojowego i tych kolek do 3go miesiąca 😄 oczywiście zostały jeszcze umowne 2 miesiące ale myślę, że już powoli jelita maluszka się oswajają z pokarmem i trawieniem 🤗

❄️☃️Dziewczynki, ja tez chcę złożyć Wam i waszym bliskim zdrowych i wesołych świąt Bożego Narodzenia. Ciepła ogniska domowego, obfitości na stole i miłości 🎄🎁 No i oczywiście wymarzonych prezentów, niekoniecznie tych, które można kupić ✨️Wesołych świąt 🤗

Zagadka919, Mandoriana, Mami_35, aambrozjaa93, mar.1 lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
    🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻

Wysłany: Dzisiaj, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych świąt Kochane jak to napisała jedna z moich koleżanek ja to sobie umiem zrobić prezent świąteczny bo mam prawdziwe dzieciątko a nie tak jak ona jakiś tam robot do sprzątania.

Mandoriana, Aniela855888, Mag_len, Mami_35, Zagadka919, mar.1 lubią tę wiadomość

event.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:

Kurczę też już mam wrażenie że mnie tam wszystko piecze 🤔 położna mi powiedziała że od cewnika może dostać się do cewki moczowej trochę bakterii, kazała kupić sok 100% z żurawiny w aptece i pić przez 3 dni 1/3 szklanki, ale nie na raz a po małym łyczku przez cały dzień. Niby ma to zwiekszyć produkcję moczu. Czy pomogło nie wiem. Też mam wrażenie że teraz to od podpasek. Wieczorem używam pianki ginexid, w ciągu dnia tantum rosa i czuję ulgę, marzę żeby te odchody połogowe już się skończyły 🫢

👩33 ❤️🧔‍♂️34
    Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • villemo_gbm Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz napiszę historię mojego porodu w czwartek odeszły mi wody o 11 godzinie więc wiedziałam że trzeba do szpitala nie ma wyjścia po 12 już byłam w szpitalu, ze względu na mocne obłożenie porodówki położyli mnie na patologii ciąży i czekali na skurcze niestety nie pisały się na ktg i ja też nic nie czułam. Na następny dzień rano poszłam na porodówkę, podano oksytocyne i zaczęły się skurcze powoli pisać, pierwsza faza trwała 3,5h a druga 28 minut z tym, że te bóle parte miałam krzyżowo lędźwiowe i czułam się tak jakby mi kręgosłup pękał, okropne uczucie i ból taki że myślałam że umieram. Jak już wyciągnęli małego to okazało się, że wokół szyi był owinięty 2 razy pępowina i do tego miał supeł na pępowinie tzw. węzeł prawdziwy, to że przeżył to prawdziwy cud i wygrana w lotka jak poczytałam i tej pępowinie na internecie to niektóre dzieci niestety w ciąży nie przeżyły, a Małego jak wyciagli to bardzo szybko zaczął płakać na całego i dostał od razu 10pkt, waga też spora bo 4040. Mogę śmiało powiedzieć, że spotkało mnie naprawdę wielkie szczęście w tym roku. A jak o tym myślę to od razu wzruszenie mnie łapie.

Mami_35, aambrozjaa93, Kam.ila, Zagadka919, mar.1, Nina_02, Aune, Mandoriana lubią tę wiadomość

event.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Kurczę też już mam wrażenie że mnie tam wszystko piecze 🤔 położna mi powiedziała że od cewnika może dostać się do cewki moczowej trochę bakterii, kazała kupić sok 100% z żurawiny w aptece i pić przez 3 dni 1/3 szklanki, ale nie na raz a po małym łyczku przez cały dzień. Niby ma to zwiekszyć produkcję moczu. Czy pomogło nie wiem. Też mam wrażenie że teraz to od podpasek. Wieczorem używam pianki ginexid, w ciągu dnia tantum rosa i czuję ulgę, marzę żeby te odchody połogowe już się skończyły 🫢
    Doskonale Cię rozumiem 🥺 Dla mnie ten połóg jest okropny w porównaniu z porodem, który był bolesny ale szybki i miał początek i koniec. A połóg jakby trwał w nieskończoność. Najpierw problemy z karmieniem, które mnie dojechały mocno, huśtawka psychiczna, a kiedy myślałam że już naprawdę czuję się super i wychodzimy na prostą to od kilku dni te dolegliwości i teraz świadomość że to rana jest rozpaprana 😩 Lekarz mi dziś robił USG i mówił że w macicy jest jeszcze trochę płynu, także jeszcze trochę to gówniane oczyszczanie potrwa 🥺

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
‹‹ 526 527 528 529 530
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ