X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Mami_35 Ekspertka

Wysłany: 25 grudnia 2024, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kramar, zaglądasz do nas? Ty chyba też już po ptp?

💗 luty 2023 - córeczka 920 g, 29 t.c.
    💝 grudzień 2024 - czekamy
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 25 grudnia 2024, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spineczka,
    W kwestii czkawki - albo zle łapie i pije mleko razem z powietrzem albo.. jest zimno. Tak było u nas.
    W kwestii porcji to kazde dziecko jest inne, ale one bardzo szybko się zmieniają, więc dla próby, jak chcecie wiedzieć czy dziecku nie brakuje to proponuję zrobić raz większą porcję i zobaczyć ile zje.

Kwestia tego, ze w szpitalu mowia jednego dnia 50, a drugiego 60 wynika władnie z tego, ze zoladek rosnie. 😊
    Pamiętam jak moja Zu wychodziła ze szpitala.. Jadla 30ml, po dwóch dniach już 45. Dość szybko się to rozkręcało, dopiero kolo 90ml sie na dluzej zatrzymało. 😊

spineczka lubi tę wiadomość

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 25 grudnia 2024, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spineczka wrote:
    Dziękuję za odpowiedzi i rady!

Jeszcze temat leżenia maluszka. Pediatra powiedział że maluszek powinien leżeć w każdej pozycji tyle samo czasu aby prawidlowo stymulować napięcie mięśniowe.

Do spanka kładę na prawym, na lewym boczku najczęściej bo najbezpieczniej jakby mu się ulało.
    Na pleckach po odbiciu można zostawić do snu?
    A na brzuszku kiedy? Ja daje na brzuszek podczas toaletki ale to jest dosłownie kilka minutek.

Dajcie znać jak to u Was wygląda.

Polecajka odemnie to sowka smiki że smyka, słuchamy jej wszyscy ☺️
    U nas spanie na bokach ale glownie na plecach, staram sie jedna drzemkę w ciągu dnia na brzuchu ale w takim momencie gdy mogę ją kontrolować.

spineczka lubi tę wiadomość

• Kramar Koleżanka

Wysłany: 25 grudnia 2024, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mami_35 wrote:
    @Kramar, zaglądasz do nas? Ty chyba też już po ptp?

Tak tak jestem na bieżąco :) co mam innego do roboty czekając na poród 😄
    W poniedziałek miałam kontrolę w szpitalu w których chce rodzić i wstępny plan jest taki, że jak się nic nie wydarzy to na kolejnej kontroli widzimy się w piątek, a już ostatecznie przyjmą mnie do szpitala na indukcję tydzień po PTP czyli w sylwestra 😄
    Ale byłam mocno zaskoczona bo moja prowadząca całą ciążę mierzyła mojego synka tak na 30 centyl i w piątek na ostatniej wizycie wychodziło jej jakies 3250g a w poniedziałek w szpitalu wyszło im 3700. Więc faktycznie nie ma się chyba co przywiązywać do tych wartości 😄

Mami_35 lubi tę wiadomość

👩 34 w teorii wszystko ok
    🧑🏻‍🦱36 Oligoasthenoteratozoospermia

Starania od 2021
    10.10.2021 Usunięcie polipa
    12.2023 start IVF
    16.12.2023 Punkcja
    Pobrano 21 komórek ->16 dojrzałych-> 12 zapłodniono-> 10❄️
    Ryzyko hiperstymulacji-> brak świeżego transferu
    FET 1: 08.01.2024 ❌
    Beta 9dpt 2,49
    Biopsja CD56, CD138✅️
    FET 2: 08.04.2024
    6 dpt ⏸️
    7 dpt beta 49,4; prog 22
    9 dpt beta 167
    11 dpt beta 420 ❤️
    13.06.24 I prenatalne: niskie ryzyka, chłopiec 🩵
    30.07.2024 II prenatalne: zdrowy maluszek
    14.10.2024 III prenatalne: 1440g pięknego chłopca 🩵
    PTP: 24.12.2024
    Jakub urodzony 28.12.2024
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 25 grudnia 2024, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny melduje sie.wciaz nie rozpakowana a termin miałam na 22grudnia ale mam ustalone z polozna że czekamy do dwóch tygodni po terminie a potem mam podjąć decyzję co do indukcji także narazie nie skupiam się na tym bo wciąż mam nadzieję że pójdzie w każdej chwili a od wczoraj dość często mam skurcze przepowiadajace także jestem dobrej myśli 🤗

Holibka, Mami_35, villemo_gbm, MummyYummy, Nina_02, Mag_len, Megipta, Dariaa29, Amra, spineczka, Zagadka919, Księgowa, mar.1 lubią tę wiadomość

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoria,Kramar może Wasze dzieci czekają na nowy rok?😃

• Mandoriana Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag_len wrote:
    Mandoria,Kramar może Wasze dzieci czekają na nowy rok?😃
    Całkiem możliwe że bobas chce posłuchać dziadka czyli mojego ojca który sobie "zażyczył" że ma się urodzić w sylwestra tak jak on 😂
    Albo czeka na styczeń żeby być młodszy rocznikowo od innych bobasów z grupy😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2024, 10:08

villemo_gbm, Mami_35, Mag_len, Zagadka919 lubią tę wiadomość

age.png
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Jak tam Nasze nieropakowane mamusie? W święta macie troszkę spokoju czy dzieciaczki postanowiły namieszać? ☺️

Ja nie mogę uwierzyć jak ten czas leci 🥹 Gerardek kończy dziś miesiąc 🥹
    5cfa58a529fbd.jpghttps://zapodaj.net/plik-gbrEcUHu5X

A mój nieślubny dzisiaj do nas przyjechał z niespodzianką, z patokonkubentki awansowałam na narzeczoną 🥹💍😁🥰
    8c10c4391a88c.jpghttps://zapodaj.net/plik-4zcHMNaRpE
    Gratulacje!😍

Megipta lubi tę wiadomość

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Megipta ogromne gratulacje z okazji zaręczyn i dużo szczęścia dla Was🥰 a Gucio jaki słodki chłopczyk😍

Mój mąż też mnie zaskoczył tymi ponownymi oświadczynami i drugim pierścionkiem zaręczynowym po powrocie ze szpitala i mamy zaplanowane, że za około dwa i pół roku na 10.rocznicę ślubu zrobimy sobie odnowienie przysięgi małżeńskiej🥹

Mandoriana, Nina_02, Aune, Mami_35, Megipta, Zagadka919, rybka8, Fania017 lubią tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak było jak wrócilismy ze szpitala🥹 Szampan oczywiście 0%😊

.20241226-121221.jpg

Mandoriana, Zagadka919, Księgowa, villemo_gbm, Mag_len, Nina_02, Aune, Dariaa29, Kramar, Megipta, Rita 💋, mar.1, Malina1111, Fania017 lubią tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mandoriana wrote:
    Całkiem możliwe że bobas chce posłuchać dziadka czyli mojego ojca który sobie "zażyczył" że ma się urodzić w sylwestra tak jak on 😂
    Albo czeka na styczeń żeby być młodszy rocznikowo od innych bobasów z grupy😂
    Młodszy rocznikowo, ale najstarszy wśród dzieci z 2025 roku🙂

Mandoriana lubi tę wiadomość

• Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta gratulacje z okazji zaręczyn 🥹🥹

Ambrozja czy u Ciebie też zaręczynowy? 🥰🥰

Dziewczyny, czy wybudzacie dzieci na karmienie? Jeśli nie to co ile się budzą a dzień a co ile w nocy?
    My na razie jeszcze wybudzamy przez te trudne początki z przyrostami i karmieniem, ale teraz Iga już je giga porcje i odpukać ładnie przybiera, więc zastanawiam się czy może nie spróbować jej dać pospać w nocy dłużej, bo jak ją budzimy to ona potem jest wściekła i 2h wojuje i wszyscy jesteśmy wykończeni 🥺

aambrozjaa93, Mami_35, Megipta lubią tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Mag_len Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi położna mówiła żeby już nie wybudzać bo przybiera ładnie, dzięki temu śpimy w nocy ciągiem nawet 4,5 h. W dzień różnie ale zdarzają die drzemki po 3-3.5 h.

aambrozjaa93, Zagadka919, Holibka lubią tę wiadomość

• aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:

Dziewczyny, czy wybudzacie dzieci na karmienie? Jeśli nie to co ile się budzą a dzień a co ile w nocy?
    My na razie jeszcze wybudzamy przez te trudne początki z przyrostami i karmieniem, ale teraz Iga już je giga porcje i odpukać ładnie przybiera, więc zastanawiam się czy może nie spróbować jej dać pospać w nocy dłużej, bo jak ją budzimy to ona potem jest wściekła i 2h wojuje i wszyscy jesteśmy wykończeni 🥺

Taki drugi "zaręczynowy" bo mąż ponownie mi się oświadczył🥰

My nie wybudzamy odkąd ładnie przybiera a ja przestałam mieć nawał😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2024, 16:17

Zagadka919, Holibka lubią tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Mandoriana Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:

Ja nie mam zamiaru wybudzać w nocy jeśli tylko będzie ok z przyrostami,pierwszego synka nie wybudzalam już po dwóch tygodniach 🤗

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta gratulacje 🥰😍❤️

Ambrozja ale romantycznie 💕 😍

Od kiedy mamy przyrost wagi to nie wybudzam. U nas zależy od dnia, zwykle mały budzi się co ok.3h, ale wczoraj był trudny dzień i było karmienie co 2h, ale mam wrażenie że chłopak po prostu potrzebował przytulasków 🥰 w nocy udaje się dłużej nawet do 5h pospać więc bardzo miło 🤭

Dziś w nocy wyczułam duży bolący guzek na piersi i jak się domyślam jest to słynny zastój 😬 od rana działam wg porad internetowych i guzka nie ma, ale bolesność jeszcze jest 😬

I mam kolejne pytanie do doświadczonych mam 🙈 mój syn ma takie suche gluty w nosie, przez co bardzo chrapie, sapie, charczy i wydaje rożne inne dziwne dźwięki związane z takim zalepionym noskiem. Położna mówi odciągać, pediatra mówi nie odciągać. A jak Wy to drogie Mamy czujecie? Odciągacie?

aambrozjaa93, Megipta, Zagadka919 lubią tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta, gratulacje!! 😊

Ambrozja, piękne powitanie w domku i super prezent 😊

Mój małżon po porodzie mi sprezentował złote kolczyki z serduszkiem symbolicznie jako prezent i podziękowanie za trudy ciąży i porodu, miły gest 😊

Co do spania to po jedzeniu kładę na boczki, potem zwykle na plecy, a w ciągu dnia czasem na brzuszek na 5-10 minut jak jestem obok i mogę cały czas obserwować. Poza tym na brzuszek układam jak nie śpi, czasem kładę po prostu na sobie, brzuchem do mojego brzucha :)

U nas wizyty świąteczne udane, niby wszyscy zdrowi, a mój mąż dzisiaj od rana gorączka 38.6, gardło i katar 🤦‍♀️ nie wiem co go tak rozłożyło, ale już wieczorem był jakiś rozbity, plecy go bolały i poszedł spać do drugiego pokoju, więc dzisiaj z małym się izolujemy i mam nadzieję, że będzie dobrze ech.

aambrozjaa93, spineczka, Megipta lubią tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do budzenia w nocy to już nie wybudzam, bo sam się budzi, najdłużej z 4.5 h pośpi w nocy, ale przyrost ma 60g na dobę, więc nie głoduje 😅 W ciągu dnia co 2-3 h chce jeść.
    Teraz świątecznie miał wczoraj i w Wigilię potrzebę dłużej powisieć przy piersi, już chyba nie chodziło nawet o jedzenie, ale odreagowanie.

Nina, dobrze, że od razu zaczęłaś działać z zastojem i nie ma już guzka, mi położna mówiła, że bolesność może być przez kilka dni nawet niestety.
    Odnośnie smarków to zbyt częste odciąganie może wysuszać błonę śluzową nosa, jak już słyszę, że się męczy z tym "furkaniem" to raz na jakiś czas trochę odciągam, ale przed i po nawilżam solą fizjologiczną. Na pewno nie widzę potrzeby żeby odciągać codziennie anintym bardziej kilka razy dziennie jak nie ma kataru :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2024, 16:20

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • MummyYummy Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta, gratulacje 🥰 Macie wyjątkowe święta z wielu powodów ♥️

Megipta lubi tę wiadomość

• Dariaa29 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2024, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dawno się nie odzywałam, ale mieliśmy trudne początki po powrocie ze szpitala, Tymek przez prawie 2 tyg od powrotu ze szpitala nie spał w nocy inaczej niż na mnie, byłam wykończona 🤦‍♀️ do tego nie przybierał na wadze, ja sobie zarzucałam, że go głodzę, ale położna powiedziała, że to przez jego żółtaczkę był zbyt leniwy przy piersi i nie zjadał wystarczająco. Na szczęście przez ostatni tydzień już ładnie zaczął przybierać więc jestem trochę spokojniejsza. 2 ostatnie noce też ładnie przespał, ale zaczęliśmy podawać mu probiotyk i kolzym i to chyba był klucz do sukcesu, bo dokuczał mu brzuszek, oddawał bardzo dużo gazów i chyba dlatego nie mógł spokojnie spać.

Co do wybudzania to ja na razie wybudzam przez słabe przyrosty na początku, ale jak na kolejnej wizycie okaże się, że ładnie przybiera to przestanę. W dzień przeważnie budzi się sam, czasem co 1,5h, a czasem co 3. W nocy pozwalam mu przespać max 3,5h, jeśli sam się nie budzi po takim czasie to już go wybudzam.

age.png
‹‹ 529 530 531 532 533 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ