☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak chodzi o podpaski to polecam jakiekolwiek z bawełnianą powłoką, mniej drażnią niż zwykłe, ja już od jakiegoś czasu przy miesiączce też tylko takie kupowałam - w Biedronce są nawet Femina chyba za 7.99 w takim beżowym/brązowym opakowaniu i jest napisane "organic cotton", trochę bardziej oddychające niż takie zwykłe.
Ja już myślałam, że u mnie się odchody skończyły, a tu po jakichś 2 czy 3 dniach przerwy wróciły, po karmieniu piersią co jakiś czas coś tam jeszcze się oczyszcza ech, ale i tak obawiałam się, że będzie gorzej w połogu, blizna po CC to nie było moje marzenie, ale na pewno łatwiej pielęgnować niż ranę po nacięciu/pęknięciu, mam nadzieję, że szybko dolegliwości miną i wszystkie sprawnie dojdziemy do siebie po porodach 🫂Nina_02, Zagadka919, Mami_35, Holibka, mar.1 lubią tę wiadomość
-
Niestety nie jest to kwestia jakości podpasek bo ja od lat używam takich bawełnianych, niechlorowanych, nie barwionych itd ale niestety coś mnie tam na dole podrażnia 😬 ale ginexid i tantum rosa sobie z tym spoko radzi więc myślę że będzie ok☺️
Aune lubi tę wiadomość
-
Ja też używam tylko bawełnianych z kayi, jedynie kilka dni po porodzie używałam takich większych, a jak tylko krwawienie się zmniejszyło to przeszłam na te swoje właśnie, których używałam przy miesiączce. Mnie też na pewno drażni dodatkowo brak depilacji, bo dopóki się nie zagoi to jest niewskazana.
-
Zagadka919 wrote:Ja też używam tylko bawełnianych z kayi, jedynie kilka dni po porodzie używałam takich większych, a jak tylko krwawienie się zmniejszyło to przeszłam na te swoje właśnie, których używałam przy miesiączce. Mnie też na pewno drażni dodatkowo brak depilacji, bo dopóki się nie zagoi to jest niewskazana.
A to swoją drogą, też dopiero kilka dni temu zdobyłam się na odwagę żeby to zrobić 😆 ale ja po cc więc tu mam łatwiej 🫢 ale brzuch nadal nie pozwala zajrzeć tam tak jak przed ciążą i niezłe to były wygibasy 😆Mami_35 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, potrzebuję porady 🙏🏼
Karmie MM. Od początku miałyśmy mały problem z karmieniem, Córcia cały czas odsypiała poród i niebardzo chciała jeść, teraz już się trochę rozkręca i na porcje zjada około 30 ml co 3-3,5 h (muszę ją wybudzać).
Myślicie , że ta porcja jest ok? To nie jest za mało?
Bo ja już oczywiście świruje, że straci na wadze itd. -
Amra wrote:Dziewczyny, potrzebuję porady 🙏🏼
Karmie MM. Od początku miałyśmy mały problem z karmieniem, Córcia cały czas odsypiała poród i niebardzo chciała jeść, teraz już się trochę rozkręca i na porcje zjada około 30 ml co 3-3,5 h (muszę ją wybudzać).
Bo ja już oczywiście świruje, że straci na wadze itd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 grudnia 2024, 13:21
-
Cześć dziewczyny,
Ja chciałam tylko zameldować, że żyję ale nadal jesteśmy w szpitalu. Jutro będzie tydzień. Po przebojach z inkubatorem dostałam małego w sobotę do siebie. Miałam nadzieję, że w poniedziałek wyjdziemy ale niestety nadal spada z wagi, już ponad 10%. Wczoraj wieczorem nabrałam nadziei bo przybrał 40 g ale dzisiaj rano spadek o 60. Szczerze, wariuje z niepokoju, jestem zaryczana wiecznie, strasznie się o niego martwię. Tyle dobrego że jesteśmy w dobrym szpitalu.
Święta straszne ale już mam to gdzieś. Jedyne dobre że pozwolili mojemu K z nami zostać i dali nam jedynkę z dostawionym łóżkiem.
Karmimy tylko MM, ja próbuję wyciszyć laktację. Karolek jest cudny i serce mi się kraje.
Proszę trzymajcie za nas kciuki.13.03 wyjęcie implantu anty
17.04 ⏸
17.04 beta 6,56
19.04 beta 42,87
26.04 beta 1585,24
29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
10.05 🩺USG, jest ❤️
22.05 2 cm bobasa
Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
17.06 prenatalne
28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
02.10 kolejna wizyta
16.10 & 22.10 III prenatalne
19.12.2024 Karol na świecie 🤍
💊
Euthyrox N50
-
Sandrix wrote:Cześć dziewczyny,
Ja chciałam tylko zameldować, że żyję ale nadal jesteśmy w szpitalu. Jutro będzie tydzień. Po przebojach z inkubatorem dostałam małego w sobotę do siebie. Miałam nadzieję, że w poniedziałek wyjdziemy ale niestety nadal spada z wagi, już ponad 10%. Wczoraj wieczorem nabrałam nadziei bo przybrał 40 g ale dzisiaj rano spadek o 60. Szczerze, wariuje z niepokoju, jestem zaryczana wiecznie, strasznie się o niego martwię. Tyle dobrego że jesteśmy w dobrym szpitalu.
Święta straszne ale już mam to gdzieś. Jedyne dobre że pozwolili mojemu K z nami zostać i dali nam jedynkę z dostawionym łóżkiem.
Karmimy tylko MM, ja próbuję wyciszyć laktację. Karolek jest cudny i serce mi się kraje.
Proszę trzymajcie za nas kciuki.
Sandrix jestem cały czas myślami z Tobą. Wierzę, że mały wojownik w końcu nabierze sił i zechce w końcu pójść do domuW końcu zacznie dobrze przybierać. A co lekarze mówią?
-
Odnośnie sytuacji tam na dole to ja w 5 dobie przeszłam na podpaski moje standardowe czyli bella Perfectu blue gdy nie mogę użyć tamponu. Jestem po cc więc tych odchodów jest mniej niż po SN.
Czuję od wczoraj podrażnienie po cewnikowaniu. Byle do piątku, czuję że potrzebuję uroseptu czy coś, żeby się nie rozwinęła infekcja. A doraźnie też stosuję tantum rosa. Dziś mnie zapiekło przy myciu
Odnośnie życia z bejbikiem to wyszliśmy w 5 dobie, czyli o 2 doby później niż standardowo. Czekali aby zrobić Tymkowi test combo i dodatkowe badania krwi aby wykluczyć zarażenie grypą A ode mnie. Od 2 dni jesteśmy w domu i oswajamy nową bejbikową rzeczywistość. Tymek jest słodkim bobaskiem. Czekam na pierwsze okna aktywności. Póki co śpi, je i robi kupy i siku. Staram się odrobinkę go aktywizować przez chwilę na brzuszku na przewijaku, ale niezbyt mu się ta atrakcja podoba.Mami_35, Rita 💋, mar.1 lubią tę wiadomość
-
Holibka wrote:Sandrix jestem cały czas myślami z Tobą. Wierzę, że mały wojownik w końcu nabierze sił i zechce w końcu pójść do domu
W końcu zacznie dobrze przybierać. A co lekarze mówią?
Mówią że wygląda na zdrowego bobasa z prawidłowymi odruchami, do dzisiaj nawet nie zlecali żadnych dodatkowych badań (miał już dużo różnych) ale no dzisiaj już pobrali mu krew i próbujemy pobrać mocz. Kazali też zwiększyć porcję MM do 70 ml. Wczoraj mówili 50 ml więc ja już głupieję.
Dzisiaj jeszcze mają być wyniki, strasznie się boję że cos wyjdzie a jednocześnie chciałabym po prostu wiedzieć co się dzieje.
Ja psychicznie nie wyrabiam, była u mnie szpitalna psycholog ale okazała się dość kiepska. Poprosiłam moją psychiatrę o kryzysowa wizytę ale są święta więc nie odpisuje. Jedyne moje oparcie to mój K ale też widzę jak on się o mnie martwi więc staram się spiąć i być bardziej zadaniowa. Ale to ważenie dwa razy dziennie już jest traumatyczne dla mnie. Normalnie chce mi się wymiotować jak pomyślę o kolejnym. 😫Holibka lubi tę wiadomość
13.03 wyjęcie implantu anty
17.04 ⏸
17.04 beta 6,56
19.04 beta 42,87
26.04 beta 1585,24
29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
10.05 🩺USG, jest ❤️
22.05 2 cm bobasa
Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
17.06 prenatalne
28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
02.10 kolejna wizyta
16.10 & 22.10 III prenatalne
19.12.2024 Karol na świecie 🤍
💊
Euthyrox N50
-
Jak tam Nasze nieropakowane mamusie? W święta macie troszkę spokoju czy dzieciaczki postanowiły namieszać? ☺️
Ja nie mogę uwierzyć jak ten czas leci 🥹 Gerardek kończy dziś miesiąc 🥹
https://zapodaj.net/plik-gbrEcUHu5X
A mój nieślubny dzisiaj do nas przyjechał z niespodzianką, z patokonkubentki awansowałam na narzeczoną 🥹💍😁🥰
https://zapodaj.net/plik-4zcHMNaRpE
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 grudnia 2024, 17:13
spineczka, villemo_gbm, Holibka, Mandoriana, Zagadka919, aambrozjaa93, MummyYummy, Księgowa, Dariaa29, Nina_02, Fania017, Merida Waleczna, Malina1111, Aune, Rita 💋 lubią tę wiadomość
👱♀️ 34l. 🧔♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
🎁25.11.24r.🎊 ur. 38tc+5 3828g 👶🏻
Nie jestem w stanie śledzić wpisów na bieżąco, nowa rzeczywistość nas pochłonęła. Też żyjemy od karmienia do karmienia i od ważenia do ważenia. W szpitalu polecieliśmy na wadze ok 10% tylko na cycu, wypuścili nas w niedzielę tylko dlatego że dostał dwie porcje mm i waga podskoczyła o 50gr. W poniedziałek była u nas położna, z wagą (uff) kazała się nie martwić. Od poniedzialku jedziemy zgodnie z instrukcja poloznej: prawy lewy cycu 15xmin, w tym czasie na wolnym cycu jest kolektor i zbieramy to co leci, po cycach wchodzi butla z tym co uzbieramy w kolektorze. Jest to zazwyczaj 20-25 ml, najwięcej było 30 ml. Niestety nie wiadomo ile zjada z piersi + to co uzbierane. Karmienie i przebieranie co 3 h. Jest duzo koopek i duzo siku. Niestety malutki jest śpiochem i ciągle zasypia na cycu, czasami na amen. Trzeba go non stop budzić. Kolejna wizyta poloznej i ważenie w piątek.
Moje pytania:
- czy po każdym karmieniu musi dzidziusiowi się odbić? Trzeba go podnosic na pionowo i klepać po pleckach?? Mamy z tym problem
-od wizyty położnej czyli od zwiększenia jedzienia mamy często czkawkę. Co wtedy? Ja podnoszę tak na pół siedzaco/pół leżąco i czekam aż przejdzie. Jakieś rady??
-Czy jeżeli uzbieram mało mleczka w tym karmieniu i mało w następnym to mogę je zlać razem do jednej butelki na jedno karmienie??
- Dzidziusiem ma 6 dni, jaka jest dawka w ml na karmienie ( co 3 h) u was??Mami_35 lubi tę wiadomość
-
Bo ja już oczywiście świruje, że straci na wadze itd.
Amra przeczytaj mój poprzedni wpis. U nas wjeżdżają piersi a później to co uzbieramy z kolektora. W kolektorze jest zazwyczaj 20 ml, niestety nie wiadomo ile wypija z piersi. U nas też jest problem co 3-3,5 h wybudzamy maluszka, a później i tak zasypia na piersiach i też non stop go budzimy. U nas w piątek ważenie, też tylko tym żyjemy. -
spineczka wrote:Dziewczyny, Wesołych Świąt!
Aby ten czas połogu był dla nas łaskawy.
Nie jestem w stanie śledzić wpisów na bieżąco, nowa rzeczywistość nas pochłonęła. Też żyjemy od karmienia do karmienia i od ważenia do ważenia. W szpitalu polecieliśmy na wadze ok 10% tylko na cycu, wypuścili nas w niedzielę tylko dlatego że dostał dwie porcje mm i waga podskoczyła o 50gr. W poniedziałek była u nas położna, z wagą (uff) kazała się nie martwić. Od poniedzialku jedziemy zgodnie z instrukcja poloznej: prawy lewy cycu 15xmin, w tym czasie na wolnym cycu jest kolektor i zbieramy to co leci, po cycach wchodzi butla z tym co uzbieramy w kolektorze. Jest to zazwyczaj 20-25 ml, najwięcej było 30 ml. Niestety nie wiadomo ile zjada z piersi + to co uzbierane. Karmienie i przebieranie co 3 h. Jest duzo koopek i duzo siku. Niestety malutki jest śpiochem i ciągle zasypia na cycu, czasami na amen. Trzeba go non stop budzić. Kolejna wizyta poloznej i ważenie w piątek.
Moje pytania:
- czy po każdym karmieniu musi dzidziusiowi się odbić? Trzeba go podnosic na pionowo i klepać po pleckach?? Mamy z tym problem
-od wizyty położnej czyli od zwiększenia jedzienia mamy często czkawkę. Co wtedy? Ja podnoszę tak na pół siedzaco/pół leżąco i czekam aż przejdzie. Jakieś rady??
-Czy jeżeli uzbieram mało mleczka w tym karmieniu i mało w następnym to mogę je zlać razem do jednej butelki na jedno karmienie??
- Dzidziusiem ma 6 dni, jaka jest dawka w ml na karmienie ( co 3 h) u was??
U nas po każdym karmieniu nie odbijamy. Jeśli zaśnie nie odbijam.
Przy czkawce daje cyca.
Mleko możesz zlac.
https://www.hafija.pl/2021/01/odciaganie-przechowywanie-rozmrazanie-i-podawanie-mleka-matki.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 25 grudnia 2024, 20:07
spineczka, Holibka lubią tę wiadomość
-
@Megi gratulacje:-) Twój synek to już taki duży się wydaje 😊
Ja mam termin na 27, narazie nic nie wskazuje na to, żeby coś się miało wydarzyć. Mandoriana chyba miala termin na wczoraj o ile się nie mylę.
@Spineczka, napisze to co pamiętam z karmienia starszej córki.
- nie kazde dziecko odbija, więc jeśli nie ulewa się to nie ma co na siłę zbyt długo nosić w tej pozycji
- ja byłam KPI i zdarzało mi się zlewać pokarm z dwóch sesji odciągania, czyli pierwszy pokarm był w temp pokojowej ok 3h, a drugi prosto z odciągania. A ze byłam i pod opieką CDL i neonatologii to wiem, że tak można.
- co do czkawki i wielkości porcji nie wypowiem się, bo nie wiemspineczka, Megipta lubią tę wiadomość
💗 luty 2023 - córeczka 920 g, 29 t.c.
💝 grudzień 2024 - czekamy -
@spineczka przy kp raczej nie musi się odbić, ale raczej powinno. Jesli się nie odbije to kładź na boku aby uniknąć zadławienia ewentualną cofką. Jak przysypia próbuj stymulować wnętrze dłoni maluszka, nie przykrywaj kocykiem aby mu się zbyt błogo nie zrobiło. Ja sporo mówię, dotykam, zaczepiam bo Tymek też szybko łapie mleczny haj.
Ja mleko zlewam z kolejnych karmień. Nie wiem czy to dobrze ale czuję że tak.
Ja też nie wiem ile zjada. Fajnie by było jakby cyce miały miarkę, ale jeśli dziecko przybiera na wadze, robi dużo kup i siku, to znaczy że karmienie jest efektywne.
spineczka lubi tę wiadomość
-
Bo ja już oczywiście świruje, że straci na wadze itd. -
Dziękuję za odpowiedzi i rady!
Jeszcze temat leżenia maluszka. Pediatra powiedział że maluszek powinien leżeć w każdej pozycji tyle samo czasu aby prawidlowo stymulować napięcie mięśniowe.
Do spanka kładę na prawym, na lewym boczku najczęściej bo najbezpieczniej jakby mu się ulało.
Na pleckach po odbiciu można zostawić do snu?
A na brzuszku kiedy? Ja daje na brzuszek podczas toaletki ale to jest dosłownie kilka minutek.
Dajcie znać jak to u Was wygląda.
Polecajka odemnie to sowka smiki że smyka, słuchamy jej wszyscy ☺️