X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️
Odpowiedz

☃️🎄 GRUDZIEŃ 2024 🎅✨️

Oceń ten wątek:
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki u nas po szczepieniu i na szczęście przeżyłam bez zawału. Kłucie tych nóżek było dla mnie katorgą. Mała miała gorączkę jedną noc ale teraz już jest ok. Dużo piła mleka i jakoś szybko poszło. Przeraża mnie następne szczepienie. 😵‍💫

age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Dziewczynki u nas po szczepieniu i na szczęście przeżyłam bez zawału. Kłucie tych nóżek było dla mnie katorgą. Mała miała gorączkę jedną noc ale teraz już jest ok. Dużo piła mleka i jakoś szybko poszło. Przeraża mnie następne szczepienie. 😵‍💫

To super że Igunia dobrze zniosła szczepienie🩷 a szczepiłaś też na pneumokoki, meningokoki i rota albo którąś z nich?

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Ja jestem mega zadowolona że zostałam przy kpi. Oczywiście to każdego indywidualny wybór. Jakbyś potrzebowała pomocy to śmiało pisz. Mi dużo pomogł profil na insta mleczna historia. 😉

Będę się odzywać co i jak ;) wiem że jedną z opcji w naszej sytuacji jest zagęszczacz do mleczka dlatego jest szansa na kpi 😬 wolałabym zostać kp ale nie ja tu jestem najważniejsza.
    Mój mały bardzo się męczy, widać to, jak nie śpi to płacze, mam tylko nadzieję że to nie jest nic poważniejszego 🤞

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍
    25.05.2024 nifty- niskie ryzyka 💙

Dobrze, że już jesteś Synku 🥰

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:
    Mnie też przerażają szczepienia szczególnie jak wiem jak dziecko może przechodzić chociaż też wiem, że nie musi tak być, bo np. mój straszy synek dobrze przeszedł, ale jakoś się obawiam jak teraz będzie. My dopiero będziemy się w poniedziałek zapisywać. A jakie szczepionki jeszcze wybrałyście oprócz tych 5w1/6w1? Bo ja się cały czas zastanawiam.

My 5w 1, podstawowe na NFZ pneumokoki i rotawirus. 😉

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Będę się odzywać co i jak ;) wiem że jedną z opcji w naszej sytuacji jest zagęszczacz do mleczka dlatego jest szansa na kpi 😬 wolałabym zostać kp ale nie ja tu jestem najważniejsza.
    Mój mały bardzo się męczy, widać to, jak nie śpi to płacze, mam tylko nadzieję że to nie jest nic poważniejszego 🤞

Jak pije z cycka to tak płynnie ? Czy się krztusi czy ulewa później ? Bo ja zrezygnowałam bo karmiłam przez nakładki i tam za dużo się zbierało i się krztusila to tego zaczęła strasznie ulewać taką fontanną. Teraz na butelce z najmniejszym przepływem minęło ulewanie j się nie krztusi. W ogóle całkiem inne dziecko. No ale ja nie miałam jak karmić bezpośrednio bo mam brodawki do niczego. I dostawała furii przy przystawianiu.

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Jak pije z cycka to tak płynnie ? Czy się krztusi czy ulewa później ? Bo ja zrezygnowałam bo karmiłam przez nakładki i tam za dużo się zbierało i się krztusila to tego zaczęła strasznie ulewać taką fontanną. Teraz na butelce z najmniejszym przepływem minęło ulewanie j się nie krztusi. W ogóle całkiem inne dziecko. No ale ja nie miałam jak karmić bezpośrednio bo mam brodawki do niczego. I dostawała furii przy przystawianiu.

Ulewa ☹️
    wcześniej ulewał rzygając na „dwa metry” i miał w każdej pieluszce kleksa dwójki 😬
    Teraz podajemy delicol i jest lepiej. Nie ulewa już tak bardzo dużo, choć według położnej to nadal dużo, dał ostatnio przy niej popis swoich umiejętności w tym zakresie, ale jak wyczuję moment na odbicie to tylko sobie beknie, nadal często słyszę jak mu się cofa, wtedy zaczyna się krzyk, często taki nie do opanowania😬 to musi go boleć. Kleksy nadal są, ale dodaliśmy do tego jednak espumisan i są takie dwie solidne 💩dziennie.
    Do tego podejrzewam wzmożone napięcie mięśniowe, co pewnie dokłada swoje trzy grosze do problemów z brzuszkiem 😥
    Teraz jestem na siebie zła że nie poszłam do specjalistów z tym wcześniej, bo przecież dzieci ulewają, przecież dzieci płaczą, a teraz nie mogę sobie tego wybaczyć że tak długo zwlekałam, że mały przeze mnie cierpi, na co ja głupia czekałam?
    Trochę szkoda że dziecko nie wypada z brzucha razem z instrukcją obsługi 🫣

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aambrozjaa93 wrote:
    Mnie też przerażają szczepienia szczególnie jak wiem jak dziecko może przechodzić chociaż też wiem, że nie musi tak być, bo np. mój straszy synek dobrze przeszedł, ale jakoś się obawiam jak teraz będzie. My dopiero będziemy się w poniedziałek zapisywać. A jakie szczepionki jeszcze wybrałyście oprócz tych 5w1/6w1? Bo ja się cały czas zastanawiam.

Też nie wiem co wybrać, wyciągnęłam dziś te wszystkie ulotki i zapiski od pediatry jakie dostałam na pierwszej wizycie i nadal nie wiem 😫

Ponad to zapisałam się na termin w którym nie możemy iść 😬 czy wiecie czy można gdzieś zaszczepić dziecko prywatnie, żeby mi to normalnie wpisali jako szczepienie i wizytę w 6-8tyg do książeczki? W poniedziałek będę dzwonić i szukać terminów po przychodniach 😬

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Ja jestem mega zadowolona że zostałam przy kpi. Oczywiście to każdego indywidualny wybór. Jakbyś potrzebowała pomocy to śmiało pisz. Mi dużo pomogł profil na insta mleczna historia. 😉
    A ile razy dziennie odciagasz mleko i ile czasu?

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina nie wyrzucaj sobie, jesteś najlepszą mamą dla swojego dziecka. Idziesz teraz po pomoc 🙏🙏 A do jakiego specjalisty?

aambrozjaa93, spineczka lubią tę wiadomość

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:
    Nina nie wyrzucaj sobie, jesteś najlepszą mamą dla swojego dziecka. Idziesz teraz po pomoc 🙏🙏 A do jakiego specjalisty?

Na początek idziemy do gastroenterologa i fizjoterapeuty 😬
    No i w poniedziałek przychodzi do mnie pani od chustonoszenia bo młody jest przez to wszystko trochę nieodkładalny i najlepiej śpi się na mamusi.
    Kocham te jego przytulaski, sama tego bardzo potrzebuję, ale kurde muszę wypić kawę, zjeść kanapkę albo odkurzyć mieszkanie 😅 chciałbym też wyjść na spacer z dzieckiem i pieskiem a narazie tego nie widzę z chustą może to być bardziej realne 🤞

spineczka lubi tę wiadomość

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Na początek idziemy do gastroenterologa i fizjoterapeuty 😬
    No i w poniedziałek przychodzi do mnie pani od chustonoszenia bo młody jest przez to wszystko trochę nieodkładalny i najlepiej śpi się na mamusi.
    Kocham te jego przytulaski, sama tego bardzo potrzebuję, ale kurde muszę wypić kawę, zjeść kanapkę albo odkurzyć mieszkanie 😅 chciałbym też wyjść na spacer z dzieckiem i pieskiem a narazie tego nie widzę z chustą może to być bardziej realne 🤞
    Super plan ♥️ U nas Pani od chusty była w czwartek, bo właśnie też chce chodzić na spacery z Iga i psem 🥹 i też się wybieramy do fizjo/ osteo za tydzień. Bo raz że ulewanko nieraz się takie spore przydarza a dwa że Iga zupełnie nie chce leżeć na brzuszku i nie wiem czy jest leniuszkiem czy coś jest nie tak.

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Nina_02 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:
    Super plan ♥️ U nas Pani od chusty była w czwartek, bo właśnie też chce chodzić na spacery z Iga i psem 🥹 i też się wybieramy do fizjo/ osteo za tydzień. Bo raz że ulewanko nieraz się takie spore przydarza a dwa że Iga zupełnie nie chce leżeć na brzuszku i nie wiem czy jest leniuszkiem czy coś jest nie tak.

U nas leżenie na brzuszku też jest trudne bo w krzykach, ale myślę sobie że może przy tym refluksie może to być nieprzyjemne 😬
    Nawet jeśli nic się nie dzieje uważam że dobrze wybrać się choć raz do fizjoterapeuty z dzieckiem ☺️
    I jak Ci idzie wiązanie małej w chustę? ☺️

@Skryta zaglądasz tu do nas? Co u Ciebie i Twojego maluszka? 🥰🤞

👩34 ❤️🧔‍♂️35

Starania od 2020
    03.2024 3️⃣ iui 🙏
    26.03.2024 ⏸️
    27.03.2024 beta 62 😍

age.png
  • Aune Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czytam na bieżąco, ale nie zawsze mam czas napisać 🙂 Wczoraj byliśmy u fizjo i wszystko w porządku, a tak młodego "rozmasował", xd potem spał zrelaksowany bardziej niż zwykle. Mój mały od urodzenia ma niestety często czkawkę, już w szpitalu miał,i gadaliśmy z fizjo, bo ja już myślałam, że to refluks (chociaż nie ulewa za dużych ilości, ale czasem myślę, że ma pełny brzuch powietrza, bo jak odbije to mega głośno u dużo bąków😅), a fizjo mówi, że czkawka to oznaka przebodzćcowania🤔 zaskoczyło mnie to.

Wczoraj zaliczyłam pierwsze "dłuższe"wyjscie w babskim gronie na pizzę i drinka bez alkoholu. Nie było mnie około 2,5h, tatuś dał radę nakarmić moim mleczkiem z butelki i młody zaakceptował rozmrożone i lekko podgrzane. Nie wiedziałam ile młody na raz wypije, więc zostawiłam dwie butelki, mniejsze porcje, jedna na blacie, druga w lodówce i na przyszłość wiem żeby zostawiać większe porcje, bo po pierwszej był ,jeszcze głodny i się wściekał czekając, aż ojciec drugą podgrzeje😅
    aambrozjaa93 wrote:

Też się martwiłam przed szczepieniami, ale jakoś przetrwaliśmy. Mieliśmy 6w1 Infanrix Hexa (jest jeszcze Hexacima chyba odrobinę tańsza, ale można nią szczepić do 2 roku życia, a jakby się kalendarz szczepień posypał z powodu chorób to Infanrixem można do 3 roku życia). Na pneumokoki i rotawirusy mieliśmy na NFZ.
    Gorączki nie było, ale wieczór i ranek po szczepieniu mały dużo płakał i widać było, że się męczy z brzuszkiem i zrobieniem kupki biedak :( Potem już ok. Przy następnym szczepieniu po miesięcu mamy tylko rotawirusy i mam receptę na Bexsero jakbym chciała na meningokoki też, chyba się zdecydujemy (myślę też i Nimenrix na meningokoki pozostałych typów).

Pozdrowienia dla Was drogie mamy i Waszych maluszków, miłej niedzieli 😘

aambrozjaa93 lubi tę wiadomość

👩+🧔 +👶+🐈‍⬛

age.png
  • aambrozjaa93 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nina_02 myślę tak jak @Zagadka919🥰 robisz wszystko co najlepsze dla swojego dziecka a wiadomo, że często nie od razu się wie co robić w danej sytuacji szczególnie przy pierwszym dziecku chociaż ja mam drugie, ale całkiem inne od pierwszego i też nie zawsze wiem co będzie lepsze dla niego. Przy dzieciach metoda prób i błędów jest nieunikniona😅 a tylko dobra mama próbuje pomóc swojemu dziecku i to najważniejsze🫂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia, 10:06

Nina_02, Zagadka919, spineczka lubią tę wiadomość

Henio🩵 4065g i 57cm💙

age.png

Staś🩵 3980g i 58cm💙

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagadka919 wrote:
    A ile razy dziennie odciagasz mleko i ile czasu?

Ja odciągam co 3 godziny po 15 minut 😉

age.png
  • Kam.ila Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Ulewa ☹️
    wcześniej ulewał rzygając na „dwa metry” i miał w każdej pieluszce kleksa dwójki 😬
    Teraz podajemy delicol i jest lepiej. Nie ulewa już tak bardzo dużo, choć według położnej to nadal dużo, dał ostatnio przy niej popis swoich umiejętności w tym zakresie, ale jak wyczuję moment na odbicie to tylko sobie beknie, nadal często słyszę jak mu się cofa, wtedy zaczyna się krzyk, często taki nie do opanowania😬 to musi go boleć. Kleksy nadal są, ale dodaliśmy do tego jednak espumisan i są takie dwie solidne 💩dziennie.
    Do tego podejrzewam wzmożone napięcie mięśniowe, co pewnie dokłada swoje trzy grosze do problemów z brzuszkiem 😥
    Teraz jestem na siebie zła że nie poszłam do specjalistów z tym wcześniej, bo przecież dzieci ulewają, przecież dzieci płaczą, a teraz nie mogę sobie tego wybaczyć że tak długo zwlekałam, że mały przeze mnie cierpi, na co ja głupia czekałam?

O tak instrukcja by się przydała 😵‍💫 no ja też dopiero pójdę z młodą do fizjo.. ale moje dziecko się teraz załatwia wzorowo nie ulewa a za to od dwóch dni śpi może z 2 h w dzień a w nocy budzi się co 1.5h 🤣 zwalam na skok rozwojowy 🤣🤣

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kam.ila wrote:
    Ja odciągam co 3 godziny po 15 minut 😉
    O wow w nocy tak samo? Mnie na razie irytuje to wstawanie w nocy aby odciągać, staram się aby było go zgrane z karmieniem, ale wszystko jest takie nieregularne.

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    U nas leżenie na brzuszku też jest trudne bo w krzykach, ale myślę sobie że może przy tym refluksie może to być nieprzyjemne 😬
    Nawet jeśli nic się nie dzieje uważam że dobrze wybrać się choć raz do fizjoterapeuty z dzieckiem ☺️
    I jak Ci idzie wiązanie małej w chustę? ☺️

@Skryta zaglądasz tu do nas? Co u Ciebie i Twojego maluszka? 🥰🤞
    Ja się zastanawiam właśnie czy po prostu córka tak ma że nie lubi, czy jakieś napięcia albo właśnie refluks sprawiają, że dlatego nie chce bo jej źle. W czwartek mamy szczepienia więc powiemy o wszystkim, mam nadzieję że nie będzie przeciwskazania do szczepienia ale no też nic na siłę, w piątek mamy fizjo 🙂
    Też mnie stresują szczepienia i gorączka, zwłaszcza że w ten dzień mam egzaminy na studiach w innym mieście i mąż będzie się zajmował córka 🥺
    Jeśli chodzi o chustę to my się zdecydowaliśmy na taką elastyczną, które jest do max 10 kg tylko, ale kluczowe było dla mnie to że można ją zawiązać, włożyć dziecko, potem wyjąć i chustę zostawic na sobie bez ponownego wiązania co będzie przydatne właśnie na wszystkie wizyty typu przychodnia gdzie nie ma gdzie rozlozyc chusty na ziemi, czy kawkę z psiapsia na mieście :)

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 9.12.2024🧚🩷

age.png
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Niby to wiem ale jakoś te szczepienia mnie przerażają 😬 pewnie dlatego że ja że zawsze źle je znoszę 😬 ale to nie znaczy że bobas też tak będzie miał 🫣
    U nas z problemami brzuszkowymi to samo...każdy dzień męki i płaczu popołudniami. Podobno fizjologiczna kolka. Na razie lekarz nie zaleca nic zmieniać... Ja się wybieram do osteopaty, a nuż coś pomoże na te placze. Ktoś Ci doradzał by przejść na KPI? Ja nie wiem czy nie warto przed większymi zmianami właśnie przeczekać 3ch miesięcy skoro koli są fizjologiczne. Nie wiem. Nie mam pomysłu...

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
  • Malina1111 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina_02 wrote:
    Ulewa ☹️
    Nie przejmuj się, że nie poszłaś wcześniej, przecież maluch ma dopiero miesiąc. Nie dokładajmy sobie wyrzutów sumienia! 💚

🧬Pai-1, MTHFR
    08.23r 💔 19 tc, synek
    24.03.24r ⏸
‹‹ 553 554 555 556 557 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ