SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA PŁODNOŚĆ   

Jak pierwsze 60 dni mogą zwiększyć Twoje szanse na ciążę?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2025 🍼❤️
Odpowiedz

Grudzień 2025 🍼❤️

Oceń ten wątek:
  • Ko_ala Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia u mnie też zarówno balonik, oxytocyna jak i nawet przebicie pęcherza płodowego nic nie dało. Organizm i dziecko nie były gotowe na indukcję i koniec. Zero sensownych skurczy, brak postępującego rozwarcia, zero bólu. U mnie na szczęście lekarz zaakceptowal brak chęci dalszego kontynuowania indukcji kolejna dawką oxy i cesarkę zrobili w ciągu 30-40min. Ale ja od początku bardziej się bałam indukcji porodu niż cesarki więc na cesarkę jechałam już na luzie mimo, że u mnie w szpitalu znieczulenie jest dostępne od ręki. Przykro się czyta to jak dlugo Cie męczą. Domyślam się jak bardzo psychicznie to musi być wykańczające. Mam nadzieję, że wkoncu podejmą decyzję, z której będziesz zadowolona.

Co do laktacji, u mnie się nie rozkręciła pewnie przez cesarke, jak i to, ze mala tyle czasu byla pod lampami i w szpitalu myslalam tylko o tym, zeby jadla cokolwiek a nie o przystawianiu jej do piersi. Probuje odciągać mleko ale ilości, które mi się udaje uzyskać sa bardzo niesatysfakcjonujące i coś czuję, że szybko skończymy tą przygodę.

Smoczek normalnie podajemy. Nawet w zaleceniach że szpitala była informacja, że zmniejsza ryzyko sids.
    Mała i tak szybko go wypluwa.

• Nefretam Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaXXX wrote:
    Trzymam kciuki, żeby balonik Ci coś dał! Mi niestety nie dał nic, oprócz otarć aż do ran na udach, bo tyle z nim chodziłam 🤦🏼‍♀️

No zobaczymy, zakładanie było trochę traumatyzujace.

I w ogóle Babsi tobie pozwolili wyjść z balonikiem do domu, a mi nie wolno zejść piętro niżej.

Pani się mnie spytała co zrobię jak nóżka wypadnie...
    Że zabije dziecko..
    Bardzo miłe dla kobiety w ciąży..

AMH 0,24
    👩'90 🧔'86 🐱

Starania od 02.2025

15.04.2025 betaHCG 166
    29.04.2025 CRL 3mm ❤️
    22.05 - 2,5cm
    10.06 prenatalne 5,7cm i wszystko na miejscu - dziewczynka 🩷
    5.08 połówkowe - zdrowe 346g :) (20+2)
    8.10 III prenatalne 1458g (29+3)
    28.10 2062g (32+2)
    20.11 2780g (35+4)
    2.12 3100g (37+2)
    16.12 3480g (39+2)

22.12 🏥

preg.png
  • Wilga27 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefretam wrote:
    No zobaczymy, zakładanie było trochę traumatyzujace.

I w ogóle Babsi tobie pozwolili wyjść z balonikiem do domu, a mi nie wolno zejść piętro niżej.

Pani się mnie spytała co zrobię jak nóżka wypadnie...
    Że zabije dziecko..
    Bardzo miłe dla kobiety w ciąży..

Jezu dlaczego tacy ludzie pracują w takich zawodach? Masakra. 🤦‍♀️
    Trzymaj się Nefretam !! 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:19

Nefretam, Nefretam lubią tę wiadomość

👩34 👨42

🌿🏋🏻‍♀️🤸‍♂️🚴‍♂️

Starania naturalne od 2021.
    W klinice od IX.2023

4 nieudane transfery
    3 pierwsze - beta 0
    4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
    Punkcja nr 2 - 03.2025
    5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
    8dpt beta 158
    11dpt beta 635 😍
    15dpt beta 3062 🫣
    5.05 mamy ♥️
    19.05 2cm człowieczka 🌞
    6.06 4,6cm byka
    Panorama ok 🌸
    16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
    11.08 połówkowe lux 😎

preg.png
  • MadCat Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefretam to mi z tego powodu kazali leżeć jak byłam po odpływie wód, ale bez skurczy. Jak dla mnie to robią to by nie mieć potem problemów 🙄
    U Ciebie wody odeszły? Bo jak nie to niby jak ma coś wylecieć 🤷 pęcherz płodowy trzyma.

Co do smoczka. Nie miałam przy pierwszym w szpitalu i rozpaczał jak się szlam wykąpać. I położne same pytały czy mam xd. Koleżanka z pokoju mi dała jeden i dawałam mu już bez problemu

👧🏼30 & 🧔31 +👶🏻2021 + 🐱🐱

18.04 cień cienia 🧐
    19.04 ⏸️ już wierzę 😂 🌷
    29.04 1 pęcherzyk 💚
    8.05 mamy serce 💓
    21.05 19 mm 💓 175 ud/min
    10+2 Nifty Pro zdrowy 🩵
    17.06 prenatalne wszystko ok
    14.07 zdrowy chłop
    11.08 398 g 🩵
    8.09 684 g
    6.10 1321 g kluska
    20.10 prenatalne 1993 g 🙆‍♀️
    3.11 2300 g 🐾
    24.11 2800 g 🐦
    15.12 3520 g 🐬

🏥25.12

Termin porodu 25. 12👶🏼

👧🏼💊Pregna plus, pregna DHA, Acard 150, Szelazo

preg.png

age.png
  • KasiaXXX Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ko_ala wrote:
    Kasia u mnie też zarówno balonik, oxytocyna jak i nawet przebicie pęcherza płodowego nic nie dało. Organizm i dziecko nie były gotowe na indukcję i koniec. Zero sensownych skurczy, brak postępującego rozwarcia, zero bólu. U mnie na szczęście lekarz zaakceptowal brak chęci dalszego kontynuowania indukcji kolejna dawką oxy i cesarkę zrobili w ciągu 30-40min. Ale ja od początku bardziej się bałam indukcji porodu niż cesarki więc na cesarkę jechałam już na luzie mimo, że u mnie w szpitalu znieczulenie jest dostępne od ręki. Przykro się czyta to jak dlugo Cie męczą. Domyślam się jak bardzo psychicznie to musi być wykańczające. Mam nadzieję, że wkoncu podejmą decyzję, z której będziesz zadowolona.

Co do laktacji, u mnie się nie rozkręciła pewnie przez cesarke, jak i to, ze mala tyle czasu byla pod lampami i w szpitalu myslalam tylko o tym, zeby jadla cokolwiek a nie o przystawianiu jej do piersi. Probuje odciągać mleko ale ilości, które mi się udaje uzyskać sa bardzo niesatysfakcjonujące i coś czuję, że szybko skończymy tą przygodę.

Smoczek normalnie podajemy. Nawet w zaleceniach że szpitala była informacja, że zmniejsza ryzyko sids.
    Mała i tak szybko go wypluwa.

O kurde, to prawie tak jak u mnie tylko bez przebicia wód płodowych na razie. Jaki był u Ciebie powód indukcji? U mnie na pewno nie zrobią żadnej CC na razie, nawet bym się nie zgodziła, bo nie ma żadnych wskazań. Zerowych. Ciśnienie 120/80 dziś, idealne..

Nefretam - u mnie to samo było z balonikiem. Pytałam czy mogę chodzić po schodach sobie to położna mówiła, że nie, bo jak się poślizgnę to będzie ona obciążona tym. Tylko i wyłącznie spacery po korytarzu.

• Gilgotek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefretam kciuki za indukcję! Chyba jeszcze jedna dziewczyna dzisiaj też ma? Przepraszam ale nie mogę się dokopać, dopatrzyć jakoś wiadomości. Jak tak to również trzymam kciuki. 🫶🏼✊🏼

Pierniczka pierwsze widzę taki smoczek. A czemu akurat konkretnie z tego macie korzystać? I co jak dziecko go nie zaakceptuje? Poza tym powinien być płaski a ten wydaje mi się okrągły 🤔🤔

♥️ 2020 - 👧🏼 córeczka

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼 córeczka
    🩷 12.2025 👶🏼 córeczka

PAI1 hetero, MTHFR hetero

age.png
  • Gilgotek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka201666 wrote:
    Chałwa,na początku chłopcy chyba się wystraszyli dziewczynek bo uciekli się bawić do drugiego pokoju 😂 ale wieczorem podeszli jak karmiłam i się pytali czy mogą dotknąć.Teraz już się nie pytają tylko miziają po stópkach 🥰 mój nastolatek nawet kilka razy karmił Laurkę,ale pieluchy nie zmieni bo się boi że zrobi im krzywdę.
    Przyrosty u nas to Amelka urodzona 28 cm,1275 gr.,w dniu wyjścia 48 cm i 2460 , dzisiaj waży 2570.Laura miała 45cm,1800g,w dniu wypisu 50 cm i 2890 a dzisiaj 3001 🤩
    Nasza położna jest bardzo zadowolona, jutro mamy wizytę u pediatry a po świętach u okulisty 🫣
    Do pierwszych urodzin mają brać inno vitum b w kroplach i ferrum lek w syropie,do tego witamina D3 i przez 7 dni antybiotyki do oczu 😵‍💫
    Amelka 28cm miała czy to jakiś błąd się wkradł?? Maleństwo 😱

♥️ 2020 - 👧🏼 córeczka

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼 córeczka
    🩷 12.2025 👶🏼 córeczka

age.png
  • Ko_ala Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ja miałam nadcisnienie przewlekle, które już coraz gorzej się kontrolowało lekami. W dniu donoszonej ciąży dostałam skierowanie do szpitala, żeby tam już to mieli pod kontrolą. Tydzień mnie przetrzymali, dokladali lekow i stwierdzili, że już dłużej nie ma sensu ale chcieli, żeby malutka jeszcze chwilę posiedziała w brzuszku. Ostatecznie urodziłam w 38+0 ale u mnie od początku indukcji do rozwiązania minęło trochę ponad dobę a nie tak jak u Ciebie tyle dni i tyle prób...

• Pierniczka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gilgotek wrote:
    Nefretam kciuki za indukcję! Chyba jeszcze jedna dziewczyna dzisiaj też ma? Przepraszam ale nie mogę się dokopać, dopatrzyć jakoś wiadomości. Jak tak to również trzymam kciuki. 🫶🏼✊🏼

Pierniczka pierwsze widzę taki smoczek. A czemu akurat konkretnie z tego macie korzystać? I co jak dziecko go nie zaakceptuje? Poza tym powinien być płaski a ten wydaje mi się okrągły 🤔🤔

Też mnie to zaskoczyło, ten okrągły pod kątem kp chyba, żeby nie zaciskała mocno buzi w środku na wisience, ale czy to dobre dla podniebienia?

6+6 tc 7,3mm 💓
    10+3 tc 3,4cm
    13+1 tc 7,23cm prenatalne+nift 🧬
    14+3 tc 99g
    18+3 tc 246g
    21+6 tc 433g połówkowe 🧬
    22+3 tc 487g
    27+3 tc 1088g
    29+6 tc 1293g 🧬
    30+3 tc 1427g
    33+3 tc 2020g
    35+2 tc 2502g
    37+2 tc 2740g
    38+6 tc 3280g

age.png
  • KasiaXXX Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ko_ala wrote:
    Kasia ja miałam nadcisnienie przewlekle, które już coraz gorzej się kontrolowało lekami. W dniu donoszonej ciąży dostałam skierowanie do szpitala, żeby tam już to mieli pod kontrolą. Tydzień mnie przetrzymali, dokladali lekow i stwierdzili, że już dłużej nie ma sensu ale chcieli, żeby malutka jeszcze chwilę posiedziała w brzuszku. Ostatecznie urodziłam w 38+0 ale u mnie od początku indukcji do rozwiązania minęło trochę ponad dobę a nie tak jak u Ciebie tyle dni i tyle prób...

Ach, no to tak, to jest powód do indukcji. Rozumiem 😘
    Fakt u mnie to trwa od środy i jak się okazało całkowicie niepotrzebnie..

No nic. Czekam na jutrzejszy poranek aż będzie ordynator i zobaczymy co powie. Chciałabym bardzo wyjść do domu, bo dalsza indukcja nie ma sensu, skoro nie widzą żadnych problemów. Zobaczymy 😬

• Gilgotek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierniczka wrote:
    Też mnie to zaskoczyło, ten okrągły pod kątem kp chyba, żeby nie zaciskała mocno buzi w środku na wisience, ale czy to dobre dla podniebienia?
    No myślę że na dłuższą metę będzie to bardziej szkodliwe niż pożyteczne. Jak chcesz używać smoczka to zdecydowanie wybierz coś płaskiego.
    I swoją drogą dzieci karmione piersią często całkowicie odrzucają smoczki.

My mamy smoczki z luu i je polecam, ale to też musi dziecko zaakceptować 🤭

♥️ 2020 - 👧🏼 córeczka

25.10.22 🕊👼🤍
    13.03.23 🕊👼🤍

🌈💜 12.2023 👶🏼 córeczka
    🩷 12.2025 👶🏼 córeczka

age.png
‹‹ 620 621 622 623 624
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ