Grudzień 2025 🍼❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
No u mnie po 15 minutach na obu piersiach on jest nadal głodny. Nie ma takich ilości mleka które ja dla niego wytworzę albo po prostu będzie na mnie wisiał całą dobę. Starałam się go wczoraj przystawiać za każdym razem jak był głodny i o 18 powiedziałam stop - moje brodawki tego nie zniosą. Już w szpitalu musiałam prosić o mm bo miałam laktację dopiero w 4 dobie kiedy on potrafił już zjeść 40 ml na jedno karmienie. Więc my się chyba pożegnamy, chce mu dać tyle tego mleka mojego ile dam radę, ale no nie poświęcę się aż tak. Staja mi włosy na głowie dęba jak myślę że mam tylko leżeć i podawać pierś. Jutro też mamy cdl to może chociaż powie mi jak wygasić tą laktację i zobaczy czy ma dobry smoczek do butli.
-
U nas po 15 minutach karmienia jest głodna znowu za godzinę. Pytanie czy Twój bobas dobrze przybiera?
Ja sama się zastanawiam czy u nas jest ok, bo odkąd karmię tylko piersią to nie wiem ile zjada i czy się najada, położna będzie w tym tygodniu to zobaczymy.
Też mamy problemy z brzuszkiem i najgorsze, że nie wiem co jest normą a co już jest problemem 😬 kupy wydają się normalne, ale pręży się i puszcza bąki i nie wiem czy te płacze to nie przez brzuszek 😔
Edit: jak wychodzimy na zewnątrz to nagle przestaje płakać, więc może spacery pomogą i tak samo zareaguje Twój bobas 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 17:42
-
Tak przybiera w normie, dziś miała ważenie…👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
Starania naturalne od 2021.
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
Punkcja nr 2 - 03.2025
5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳
11.08 połówkowe lux 😎

-
Wczoraj nawet tutaj nie zaglądałam, bo mała była nieodkladalna... chyba jakiś gorszy dzień u nas wszystkich...
Dziś dla odmiany poszły 3 kupy i spała w dzień spokojnie, teraz na mnie. A ja mialam wyjątkowo czas na zabawę ze starszą, jak mąż był w pracy.
Wilga, jak dzisiaj? Czujesz poprawę? Ja mam schizy czasem, tak samo jak przy 1.corce, ze mam mało mleka, bo raz miałam taki incydent na tle stresowym właśnie, mi wtedy pomogł power pumping.
Malinka, może to chwilowe? Pogadajcie o tym, szkoda, żebyś sama musiała się zajmować małymi, to podwojna robota, a ma w końcu urlop ze względu na dzieci... -
Maura - u mnie nadal wielki chaos. Poprawiło się z karmieniem tj ilością mleka jeśli tak to moge nazwac. Była u nas cdl i kazała przystawiać tak żeby mała ssała efektywnie po min 15min z każdej piersi - wybudzać ją w trakcie karmienia więc jest walka.
Wydaje mi się to mocno na siłę ale próbujemy. Natomiast te karmienia od wczoraj to raczej 15-23 min niż 30. Stresuje się czy to nie zahamuje laktacji?
Ps od wczoraj nie zrobiła kupy. Ale poza tym nie ma żadnych niepokojących objawów. Było tak u Was?👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
Wilga27 wrote:Maura - u mnie nadal wielki chaos. Poprawiło się z karmieniem tj ilością mleka jeśli tak to moge nazwac. Była u nas cdl i kazała przystawiać tak żeby mała ssała efektywnie po min 15min z każdej piersi - wybudzać ją w trakcie karmienia więc jest walka.
Wydaje mi się to mocno na siłę ale próbujemy. Natomiast te karmienia od wczoraj to raczej 15-23 min niż 30. Stresuje się czy to nie zahamuje laktacji?
Ps od wczoraj nie zrobiła kupy. Ale poza tym nie ma żadnych niepokojących objawów. Było tak u Was?
W naszym przypadku też miałam po 20 min.na każdą pierś, nie jest to wykonalne. Przystawiam co 2-3h, jak nie śpi to sama domaga się po 2h. Je chwilę najczęściej 7-8 minut, ale zdarza się, że i 15 minut. Zmieniam pierś, jesli nie słyszę, że przełyka, ale nie zawsze chce jeść z drugiej.
Przystawianie do piersi na pewno nie zahamuje laktacji, bo im czesciej przystawiasz, tym "produkcja" mleka jest większa, tutaj spokojnie. Jeśli zależy Ci na kp, poczytaj o power pumping, naprawdę polecam, jest to czasochłonne, ale mi bardzo pomogło, cdl mi to doradziła, nie mialam pojęcia o tym wcześniej. I nie obawiaj się, że mleka dla malej nie wystarczy (bo ja się bałam niepotrzebnie, nasza nie była smoczkowa).
Na piersi kup moze być nawet po każdym karmieniu lub 1 na tydzień. U nas zwykle kilka dziennie, ale od poczatku stycznia pojawił się jakiś problem i ma trudności w zrobieniu, jednak wczoraj coś się zmieniło i byly 3 kupy, a dziś już 2. Jest dużo spokojniejsza po tym. Ja od początku stycznia nie jem bmk, nie wiem, może to nam pomaga, a tak dlugo musiałyśmy czekać na efekt? Nie mam pojęcia. Wysypka z buzi też schodzi stopniowo. -
Dzięki Maura za odpowiedź 🙂
Byliśmy dziś u neurologopedy i musimy podciąć wędzidełko za dwa tygodnie.
Mamy też się wybrać do fizjo.
Powiem Wam że już na te wszystkie wizyty odbyte i zaplanowane to ze 3k pójdzie 🫠Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 15:25
👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
Boże dziewczyny jakby mi ktoś dziecko podmienił od kilku dni. Nocki super, ładnie śpi, nie płacze.
Dzień dramat. Zasypia mi na rękach lub na klatce piersiowej. Próba odłożenia do lozeczka lub kokonu kończy się krzykiem po max 15minutach. Nawet jak zaśnie na rękach i się wybudzi to krzyczy. Dzisiaj już popłakałam się razem z nią.
W piątek kończy 6 tyg. Czy to możliwe, że przechodzimy jakiś skok rozwojowy ?
Nie podejrzewam problemów z brzuszkiem bo baczki i kupy są normalnie. Nic też nie zmienialiśmy w karmieniu. Cały czas to samo mleko.
Kupimy espumisan i spróbuję jej podać ale jakoś mi to nie pasuje.
-
Boże dziewczyny jakby mi ktoś dziecko podmienił od kilku dni. Nocki super, ładnie śpi, nie płacze.
Dzień dramat. Zasypia mi na rękach lub na klatce piersiowej. Próba odłożenia do lozeczka lub kokonu kończy się krzykiem po max 15minutach. Nawet jak zaśnie na rękach i się wybudzi to krzyczy. Dzisiaj już popłakałam się razem z nią.
Nie podejrzewam problemów z brzuszkiem bo baczki i kupy są normalnie. Nic też nie zmienialiśmy w karmieniu. Cały czas to samo mleko.
Dodam, że w wózku śpi normalnie. Teraz ja włożyliśmy do fotelika samochowego, chwilę pobujalismy i zasnęła.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 15:56
-
Ko_ala wrote:Boże dziewczyny jakby mi ktoś dziecko podmienił od kilku dni. Nocki super, ładnie śpi, nie płacze.
Witam w klubie! Ten sam wiek praktycznie, to samo się dzieje. W nocy jest w porządku, w dzień co chwilę chce do piersi i nie można jej uspokoic, śpi tylko na rękach i liczę że jutro będzie lepiej bo wykończe się 😬 -
Witajcie! Ja się chyba nie odmeldowałam.
Urodziłam 23 grudnia przez cesarskie cięcie. Przeszłam wszystko baaardzo dobrze, dziecko miałam odrazu przy sobie docformu doszłam też odrazu. Także jestem zadowolona, że to tak wszystko się potoczyło.
Cc z racji dużego wymiaru dziecka 4500g a docelowo wyszło 3800g.
Na początku chciałam karmić piersią ale to nie na moje nerwy. dziecko głodne ja płacząca. Odrazu zdecydowałam się na mm. Z racji świąt w aptece kupiliśmy bebiko ale się nie przyjęło z racji zatwardzen.
Aktualnie jesteśmy na mleku nan( tak wiem meeega afera ale takie afery mogą się wszędzie zdarzyc takie moje zdanie) pilnujemy partii.
Skończyły się problemy brzuszkowe, dziecko spokojne, przesypia nocki w ciągu dnia na okienko. Codziennie podajemy 5 kropelek biogai rano.
Taak! Potrafię ogarnąć dom i wypić ciepłą kawę ❤️❤️ moja kruszyna na wychodząc ze szpitala meeega spadła z wagi bo na 3450g dzisia ma 3 tygodnie i waży 4350 ❤️❤️ ale uwierzcie, że to nadal kruszynka
Belma, Ko_ala, Melka96, Wilga27 lubią tę wiadomość
👨🦱 36l.
👩34l.
W klinice Gyncentrum od Listopada 2020r.
Podchodzimy do In vitro.
1 Transfer 08.11.2021r. 😭
2 Transfer 09.05.2022r. 😭
3 transfer ❌️
4 transfer ❌️
5 transfer❌️
😭😭😭😭😭
2 punkcja
3 punkcja Eurofertil Czechy
6 transfer❌
7 transfer 02.04
5dpt beta 11 prog 14,20
6dpt beta 44,70 prog 30
9dpt beta 89,60 prog 39,28
12dpt beta 312 peog 17
14dpt beta 797,30 prog 17
20dpt zarodek w macicy (CRL 0,15cm) czekamy na Twoje serduszko 🥰
26dpt mamy serduszko 🥹🥹 CRL 0,55cm
27dpt krwiewienie, sor, serduszko biję
30dpt CRL 0,93 cm

-
Hej dziewczyny, u nas zaczęły się jakieś cyrki z karmieniem. Mała po jakimś czasie odrywa się od cycka, wierzga się i nadal chce jeść i to trwa nawet godzinę aż uda mi się ją jakoś uspokoić.
Ma wędzidełko do skrócenia ale do tej pory tak nie było.
Co robić 😭 ?👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️
19.05 2cm człowieczka 🌞
6.06 4,6cm byka
Panorama ok 🌸
11.08 połówkowe lux 😎

-
Plus jeszcze pytanko o przyrosty. Patrzycie na ten przedział 26-31g czy raczej na tą tabelę z wagą urodzeniową dziecka?
Bo mi wszyscy mówią tylko o tym 26-31 a cdl powiedziała, Że jak córka urodziła się prawie 4 kg to powinno przybierać 42 g na dobę👩34 👨42
🌿🏋🏻♀️🤸♂️🚴♂️
W klinice od IX.2023
4 nieudane transfery
3 pierwsze - beta 0
Punkcja nr 2 - 03.2025
8dpt beta 158
11dpt beta 635 😍
15dpt beta 3062 🫣
5.05 mamy ♥️