X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne jakies ciezarowki w Irlandii??
Odpowiedz

jakies ciezarowki w Irlandii??

Oceń ten wątek:
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juska19 wrote:
    Domi IRL
    oj to prawda walka z biurokracja jest bez sesnu oni i tak zawsze maja racje <lol>

O ile:
    - opieke w 3-cim trymestrze ciazy (ginekolog dr nauk medycznych),
    - przy porodzie (polozniczy szpital uniwersytecki 1-ego stopnia referencyjnosci)
    - i w trakcie pologu (5 wizyt poloznej srodowiskowej),

mielismy naprawde bardzo profesjonalna i mila w Polsce (Poznan), to z biurokracja byly oczywiscie szopki, a jakze:-)!

Z otrzymaniem paszportu dla Loli poszlo w sumie dobrze, jedynie na okres oczekiwania moznaby narzekac - 4 tygodnie, ale tyle trwa to w Polsce. Wiadomo trzeba bylo z wnioskiem do urzedu jezdzic i tam tez odbierac dokument, zadnego zalatwiania poczta jak w Irlandii.

No ale najlepsze bylo jak maz pojechal po akt urodzenia do urzedu miejskiego. Jak pani za biurkiem sie dowiedziala, ze:
    - ja mam tymczasowy meldunek w Poznaniu,
    - maz jest calkowicie wymeldowany z Polski,
    - maz nie posiada waznego dowodu osobistego, tylko paszport

to byla wielka obraza majestatu i pani zaczela wykrzykiwac ze bedzie musiala do innego komputera isc i spytala "To ja sie pana zapytam ze tak powiem to gdzie pan sypia?". :-)))

Maz mial juz powiedziec ze razem ze studentami na lawce w lesie na Morasku w Poznaniu:-)

carola93, Domi IRL lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak dziecko rodzi sie tu to mam automatycznie pps a o paszport irl trzeba wystapic i dostanie, czeka sie 3tyg
    na pl paszport czeka sie mc, jezdzi sie do konsulatu do Dublina, 1y pl pass jest na 5 lat dla dziecka teraz
    kiedys byl na rok , ale zmienili przepisy na szczescie, bo trzeba bylo jezdzic i placic extra
    w sumie nie ma roznicy, na pl passie wszedzie sie pojedzie tylko do usa nada wizy i innych krajow, majac irl pass do usa wiza nie jest potrzebna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 13:46

carola93, aNiLewe lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi mala jeszcze dzis moze byc marudna po szczepieniu i to jest normalne
    Twoje plecy stopniowo przyzwyczja sie do ciezaru baby choc wiadomo nie bez bolu
    moze sprobuj usiasc i lulac, w Ikei sa fajne fotele bujane bo te z mothercare lub innych marek dla mam koszmarnie drogie,np zestaw fotel i pufa kolo 300e, my w ikei fotel fajny za 70e kupilismy

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo
    Dziękuję za info. :) Ja niestety nie jestem w Irlandii tyle czasu ile trzeba a nie wiem czy sam pobyt ojca wystarczy na irl paszport no ale zobaczymy jak to będzie. :)

gannpc0zezifp20f.png

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Domi IRL Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my stwierdzilismy ze nie ma sensu. Obywatelka polska jest i tak bo my jestesmy- a nie ma obowiazku posiadania polskiego dokumentu poza granicami jesli ma inny posiadajac inne obywatelstwo. Jesli bysmy wrocili wtedy jest obowiazek wyrobienia peselu i dowodu badz paszportu.

Mieszkajac w IrL mozna posiadac podwojne obywatelstwo- w Polsce z ukonczeniem 18ego roku zycia jesli chciala by wrocic i tam mieszkac na stale- musi zrzec sie jednego- takie prawo.
    Przynajmniej ja tak rozumiem to co wyczytalam.

Limerikowo, carola93 lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina co do myszy, to my tez mielismy ta plage sztuk 1 ale b sprytna
    okazalo sie ze mimo kocinca tu dochodzacego myszka miala stala trase spod zbiornika oleju do laz i kuchni bo w laz kolo toalety i pod zlewem full dziur
    natluklismy szkla i maz uszczelnil all dziury i wylozylismy trutke
    kapnelismy sie ze mysz bo raz weszla do walizki na christmas i zjadla toffi cuksa a papierek poszatkowala zabkami i dziure wygryzla w opak Roses
    smielismy sie ze toffi tylko jej smakowalo

ok ze macie łownego kota, dajcie mu mleka i poglaskajcie, bo ok sie spisal
    teraz taki okres ze myszy, pajaki sie pchaja do chatki bo na zew zimno
    rano np 8stop tylko

Ewelina.Irl lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    carola93 wrote:
    Limerikowo
    Dziękuję za info. :) Ja niestety nie jestem w Irlandii tyle czasu ile trzeba a nie wiem czy sam pobyt ojca wystarczy na irl paszport no ale zobaczymy jak to będzie. :)"

jesli baby urodzisz tu to dostanie irl paszport raczej
    no chyba ze teraz pozmieniali i patrza na okres pobytu
    trzebaby spr przepisy

gannpc0zezifp20f.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 13:58

carola93 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.panoramairl.com/index.php?option=com_content&view=article&id=122:jak-zosta-irlandczykiem&catid=39:aktualnoci&Itemid=93

a rzeczywiscie trzeba dokumentowac pobyt 1go rodzica 3lata w Irl

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo
    No właśnie trzeba się będzie dowiedzieć wszystkiego. :)

gannpc0zezifp20f.png

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obywatelstwo dzieci urodzonych w Irlandii

Zgodnie z Ustawą o Narodowości i Obywatelstwie Irlandzkim z 2004 roku (Irish Nationality and Citizenship Act 2004) dzieci, których przynajmniej jeden rodzic jest obywatelem Irlandii automatycznie nabywają obywatelstwo irlandzkie bez względu na miejsce urodzenia. Inaczej jest w przypadku dzieci, które urodziły się w Irlandii po 1 stycznia 2005, a których rodzice są obywatelami innego kraju. Nas interesuje oczywiście sytuacja, kiedy przynajmniej jeden z rodziców, lub oboje, są Polakami. Wówczas obywatelem Polski zostaje ono automatycznie, zgodnie z prawem krwi, natomiast aby uzyskać irlandzkie obywatelstwo dla swojego dziecka jeden z rodziców musi udowodnić , iż przebywał na stałe na Zielonej Wyspie 3 lata w ciągu 4 lat bezpośrednio przed narodzinami dziecka. Jeśli jest w stanie to zrobić, przesyłając dokumenty potwierdzające pobyt w Irlandii w tym okresie cała procedura jest względnie prosta i trwa ok. 2 tygodnie.

Aby dziecko otrzymało paszport irlandzki, a tym samym irlandzkie obywatelstwo, należy wypełnić formularz ASP1 (dostępny na Gardzie lub poczcie) oraz deklarację FORM A (do wydrukowania stąd).

Dołączyć akt urodzenia dziecka, paszport rodzica, w przypadku osób zamężnych również akt małżeństwa oraz dwa zdjęcia dziecka. Wspomnianych już dokumentów potwierdzających pobyt według informacji na formularzu nie należy wysyłać, lecz prawdopodobnie zostanie się o nie poproszonym telefonicznie lub listownie. Z mojego doświadczenia wynika, że wymagane są oryginały p45 lub p60, gdyż one potwierdzają ilość tygodni przepracowanych w danych latach, ewentualnie zastępcze formularze z Revenue. Wypełnione formularze oraz dokumenty zanosimy na pocztę, gdzie uiszczamy opłatę za paszport (obecnie dla dzieci poniżej 3 lat jest to 16 euro), możemy również dopłacić 8,50 euro, aby cała procedura zamknęła się w ciągu 10 dni roboczych (jeśli zostaniemy poproszeni o dodatkowe dokumenty, czas ten może ulec wydłużeniu). Na poczcie otrzymujemy potwierdzenie wysłania dokumentów wraz z numerem, który pozwoli nam śledzić na Internecie przebieg procedury wydawania paszportu. Wszystkie przesłane dokumenty, wraz z nowym paszportem dla naszego potomka, powinny wrócić do nas pocztą w ciągu dwóch tygodni.

Tym sposobem nasze dziecko zostaje obywatelem Irlandii. Warto zauważyć, że pierwszy irlandzki paszport wydawany jest dziecku na 3 lata, a następny na 5. W Polsce paszporty dzieciom do 13 roku życia wydaje się od 2012 roku na 5 lat. Wcześniej dzieci do 5 lat otrzymywały go na rok.

carola93, aNiLewe lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj brat robil pare mcy temu pass irl dla corki, oboje z zona sa Polakami pracujacymi tu od 2007r
    czekali 3tyg na pass, ona rodzila tu Limerick, dziecko dostalo od razu PPS

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest problem taki że ja jestem na stałe od Maja 2013 dopiero. Wcześniej byłam 2 lata w Polsce ;/ no ale ojciec dziecka jest tu 5 lat więc może się uda.

gannpc0zezifp20f.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 14:20

• Ewelina.Irl Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sie dzis rozpisalyscie :D
    FAjnie .
    A tak wogole wybacz carola bo nawet sie nie przywitalam .
    A Wiec witam kochana . :)

km5sgu1r4t2ljzm1.png
    klz9uay3ezm5jsrk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina.Irl
    Nic się nie stało :) dziękuję za powitanie ;)
    Jak się czujesz? I jak mała?

gannpc0zezifp20f.png

Ewelina.Irl lubi tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    carola93 wrote:
    U nas jest problem taki że ja jestem na stałe od Maja 2013 dopiero. Wcześniej byłam 2 lata w Polsce ;/ no ale ojciec dziecka jest tu 5 lat więc może się uda.QUOTE=carola93

jak tata dziecka pracowal tu 5/4/3 lata to ok, nie powinno byc klopotu z passem irl ;--))

gannpc0zezifp20f.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 15:29

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się tu cicho zrobiło ;) czyżby to moja wina? ;D

gannpc0zezifp20f.png

• aNiLewe Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez witam nowa przyszla mame.

Lim dzięki ci za te informacje o paszporcie. Musimy się za to wziąć bo wylot do pl za dwa miesiące.
    Znajoma wyrabiala niedawno i ponoć trzeba iść do prawnika na potwierdzenie ze to jest to dziecko.

carola93, Limerikowo lubią tę wiadomość

relgh3712p7a99v2.png
    l22ndf9hv5oanf39.png
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozna na poczte lub garde- musi byc urzednik panstwowy- nie musi byc prawnik:) Chyba ze mieli jakiegos znajomego.

Limerikowo lubi tę wiadomość

t60z7qg.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    carola93 wrote:
    Ale się tu cicho zrobiło ;) czyżby to moja wina? ;D

a gdzie tam, ja wlasnie wrocilam z godzinnego spacerku, objadlam sie jezyn z krzakow jak zwykle ;--))

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokladnie , my papiery na child benefit by tu dostac a baby urodzone w PL mielismy zaswiadcz od gp i od gardy w Newport plus przetlumaczony pl akt urodzenia przez przysieglego tlumacza Anie Bolan i oczyw zaswiadczenie od pracodawcy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 18:21

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
‹‹ 113 114 115 116 117 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ