X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne jakies ciezarowki w Irlandii??
Odpowiedz

jakies ciezarowki w Irlandii??

Oceń ten wątek:
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juska19 wrote:
    Domi IRL
    oj to prawda walka z biurokracja jest bez sesnu oni i tak zawsze maja racje <lol>

O ile:
    - opieke w 3-cim trymestrze ciazy (ginekolog dr nauk medycznych),
    - przy porodzie (polozniczy szpital uniwersytecki 1-ego stopnia referencyjnosci)
    - i w trakcie pologu (5 wizyt poloznej srodowiskowej),

mielismy naprawde bardzo profesjonalna i mila w Polsce (Poznan), to z biurokracja byly oczywiscie szopki, a jakze:-)!

Z otrzymaniem paszportu dla Loli poszlo w sumie dobrze, jedynie na okres oczekiwania moznaby narzekac - 4 tygodnie, ale tyle trwa to w Polsce. Wiadomo trzeba bylo z wnioskiem do urzedu jezdzic i tam tez odbierac dokument, zadnego zalatwiania poczta jak w Irlandii.

No ale najlepsze bylo jak maz pojechal po akt urodzenia do urzedu miejskiego. Jak pani za biurkiem sie dowiedziala, ze:
    - ja mam tymczasowy meldunek w Poznaniu,
    - maz jest calkowicie wymeldowany z Polski,
    - maz nie posiada waznego dowodu osobistego, tylko paszport

to byla wielka obraza majestatu i pani zaczela wykrzykiwac ze bedzie musiala do innego komputera isc i spytala "To ja sie pana zapytam ze tak powiem to gdzie pan sypia?". :-)))

Maz mial juz powiedziec ze razem ze studentami na lawce w lesie na Morasku w Poznaniu:-)

carola93, Domi IRL lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak dziecko rodzi sie tu to mam automatycznie pps a o paszport irl trzeba wystapic i dostanie, czeka sie 3tyg
    na pl paszport czeka sie mc, jezdzi sie do konsulatu do Dublina, 1y pl pass jest na 5 lat dla dziecka teraz
    kiedys byl na rok , ale zmienili przepisy na szczescie, bo trzeba bylo jezdzic i placic extra
    w sumie nie ma roznicy, na pl passie wszedzie sie pojedzie tylko do usa nada wizy i innych krajow, majac irl pass do usa wiza nie jest potrzebna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 13:46

carola93, aNiLewe lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi mala jeszcze dzis moze byc marudna po szczepieniu i to jest normalne
    Twoje plecy stopniowo przyzwyczja sie do ciezaru baby choc wiadomo nie bez bolu
    moze sprobuj usiasc i lulac, w Ikei sa fajne fotele bujane bo te z mothercare lub innych marek dla mam koszmarnie drogie,np zestaw fotel i pufa kolo 300e, my w ikei fotel fajny za 70e kupilismy

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo
    Dziękuję za info. :) Ja niestety nie jestem w Irlandii tyle czasu ile trzeba a nie wiem czy sam pobyt ojca wystarczy na irl paszport no ale zobaczymy jak to będzie. :)

gannpc0zezifp20f.png

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Domi IRL Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my stwierdzilismy ze nie ma sensu. Obywatelka polska jest i tak bo my jestesmy- a nie ma obowiazku posiadania polskiego dokumentu poza granicami jesli ma inny posiadajac inne obywatelstwo. Jesli bysmy wrocili wtedy jest obowiazek wyrobienia peselu i dowodu badz paszportu.

Mieszkajac w IrL mozna posiadac podwojne obywatelstwo- w Polsce z ukonczeniem 18ego roku zycia jesli chciala by wrocic i tam mieszkac na stale- musi zrzec sie jednego- takie prawo.
    Przynajmniej ja tak rozumiem to co wyczytalam.

Limerikowo, carola93 lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina co do myszy, to my tez mielismy ta plage sztuk 1 ale b sprytna
    okazalo sie ze mimo kocinca tu dochodzacego myszka miala stala trase spod zbiornika oleju do laz i kuchni bo w laz kolo toalety i pod zlewem full dziur
    natluklismy szkla i maz uszczelnil all dziury i wylozylismy trutke
    kapnelismy sie ze mysz bo raz weszla do walizki na christmas i zjadla toffi cuksa a papierek poszatkowala zabkami i dziure wygryzla w opak Roses
    smielismy sie ze toffi tylko jej smakowalo

ok ze macie łownego kota, dajcie mu mleka i poglaskajcie, bo ok sie spisal
    teraz taki okres ze myszy, pajaki sie pchaja do chatki bo na zew zimno
    rano np 8stop tylko

Ewelina.Irl lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    carola93 wrote:
    Limerikowo
    Dziękuję za info. :) Ja niestety nie jestem w Irlandii tyle czasu ile trzeba a nie wiem czy sam pobyt ojca wystarczy na irl paszport no ale zobaczymy jak to będzie. :)"

jesli baby urodzisz tu to dostanie irl paszport raczej
    no chyba ze teraz pozmieniali i patrza na okres pobytu
    trzebaby spr przepisy

gannpc0zezifp20f.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 13:58

carola93 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.panoramairl.com/index.php?option=com_content&view=article&id=122:jak-zosta-irlandczykiem&catid=39:aktualnoci&Itemid=93

a rzeczywiscie trzeba dokumentowac pobyt 1go rodzica 3lata w Irl

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo
    No właśnie trzeba się będzie dowiedzieć wszystkiego. :)

gannpc0zezifp20f.png

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obywatelstwo dzieci urodzonych w Irlandii

Zgodnie z Ustawą o Narodowości i Obywatelstwie Irlandzkim z 2004 roku (Irish Nationality and Citizenship Act 2004) dzieci, których przynajmniej jeden rodzic jest obywatelem Irlandii automatycznie nabywają obywatelstwo irlandzkie bez względu na miejsce urodzenia. Inaczej jest w przypadku dzieci, które urodziły się w Irlandii po 1 stycznia 2005, a których rodzice są obywatelami innego kraju. Nas interesuje oczywiście sytuacja, kiedy przynajmniej jeden z rodziców, lub oboje, są Polakami. Wówczas obywatelem Polski zostaje ono automatycznie, zgodnie z prawem krwi, natomiast aby uzyskać irlandzkie obywatelstwo dla swojego dziecka jeden z rodziców musi udowodnić , iż przebywał na stałe na Zielonej Wyspie 3 lata w ciągu 4 lat bezpośrednio przed narodzinami dziecka. Jeśli jest w stanie to zrobić, przesyłając dokumenty potwierdzające pobyt w Irlandii w tym okresie cała procedura jest względnie prosta i trwa ok. 2 tygodnie.

Aby dziecko otrzymało paszport irlandzki, a tym samym irlandzkie obywatelstwo, należy wypełnić formularz ASP1 (dostępny na Gardzie lub poczcie) oraz deklarację FORM A (do wydrukowania stąd).

Dołączyć akt urodzenia dziecka, paszport rodzica, w przypadku osób zamężnych również akt małżeństwa oraz dwa zdjęcia dziecka. Wspomnianych już dokumentów potwierdzających pobyt według informacji na formularzu nie należy wysyłać, lecz prawdopodobnie zostanie się o nie poproszonym telefonicznie lub listownie. Z mojego doświadczenia wynika, że wymagane są oryginały p45 lub p60, gdyż one potwierdzają ilość tygodni przepracowanych w danych latach, ewentualnie zastępcze formularze z Revenue. Wypełnione formularze oraz dokumenty zanosimy na pocztę, gdzie uiszczamy opłatę za paszport (obecnie dla dzieci poniżej 3 lat jest to 16 euro), możemy również dopłacić 8,50 euro, aby cała procedura zamknęła się w ciągu 10 dni roboczych (jeśli zostaniemy poproszeni o dodatkowe dokumenty, czas ten może ulec wydłużeniu). Na poczcie otrzymujemy potwierdzenie wysłania dokumentów wraz z numerem, który pozwoli nam śledzić na Internecie przebieg procedury wydawania paszportu. Wszystkie przesłane dokumenty, wraz z nowym paszportem dla naszego potomka, powinny wrócić do nas pocztą w ciągu dwóch tygodni.

Tym sposobem nasze dziecko zostaje obywatelem Irlandii. Warto zauważyć, że pierwszy irlandzki paszport wydawany jest dziecku na 3 lata, a następny na 5. W Polsce paszporty dzieciom do 13 roku życia wydaje się od 2012 roku na 5 lat. Wcześniej dzieci do 5 lat otrzymywały go na rok.

carola93, aNiLewe lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj brat robil pare mcy temu pass irl dla corki, oboje z zona sa Polakami pracujacymi tu od 2007r
    czekali 3tyg na pass, ona rodzila tu Limerick, dziecko dostalo od razu PPS

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest problem taki że ja jestem na stałe od Maja 2013 dopiero. Wcześniej byłam 2 lata w Polsce ;/ no ale ojciec dziecka jest tu 5 lat więc może się uda.

gannpc0zezifp20f.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 14:20

• Ewelina.Irl Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sie dzis rozpisalyscie :D
    FAjnie .
    A tak wogole wybacz carola bo nawet sie nie przywitalam .
    A Wiec witam kochana . :)

km5sgu1r4t2ljzm1.png
    klz9uay3ezm5jsrk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina.Irl
    Nic się nie stało :) dziękuję za powitanie ;)
    Jak się czujesz? I jak mała?

gannpc0zezifp20f.png

Ewelina.Irl lubi tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    carola93 wrote:
    U nas jest problem taki że ja jestem na stałe od Maja 2013 dopiero. Wcześniej byłam 2 lata w Polsce ;/ no ale ojciec dziecka jest tu 5 lat więc może się uda.QUOTE=carola93

jak tata dziecka pracowal tu 5/4/3 lata to ok, nie powinno byc klopotu z passem irl ;--))

gannpc0zezifp20f.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 15:29

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się tu cicho zrobiło ;) czyżby to moja wina? ;D

gannpc0zezifp20f.png

• aNiLewe Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez witam nowa przyszla mame.

Lim dzięki ci za te informacje o paszporcie. Musimy się za to wziąć bo wylot do pl za dwa miesiące.
    Znajoma wyrabiala niedawno i ponoć trzeba iść do prawnika na potwierdzenie ze to jest to dziecko.

carola93, Limerikowo lubią tę wiadomość

relgh3712p7a99v2.png
    l22ndf9hv5oanf39.png
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozna na poczte lub garde- musi byc urzednik panstwowy- nie musi byc prawnik:) Chyba ze mieli jakiegos znajomego.

Limerikowo lubi tę wiadomość

t60z7qg.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    carola93 wrote:
    Ale się tu cicho zrobiło ;) czyżby to moja wina? ;D

a gdzie tam, ja wlasnie wrocilam z godzinnego spacerku, objadlam sie jezyn z krzakow jak zwykle ;--))

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokladnie , my papiery na child benefit by tu dostac a baby urodzone w PL mielismy zaswiadcz od gp i od gardy w Newport plus przetlumaczony pl akt urodzenia przez przysieglego tlumacza Anie Bolan i oczyw zaswiadczenie od pracodawcy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 18:21

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
‹‹ 113 114 115 116 117 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ