jakies ciezarowki w Irlandii??
-
WIADOMOŚĆ
-
juska19 wrote:Domi IRL
oj to prawda walka z biurokracja jest bez sesnu oni i tak zawsze maja racje <lol>
O ile:
- opieke w 3-cim trymestrze ciazy (ginekolog dr nauk medycznych),
- przy porodzie (polozniczy szpital uniwersytecki 1-ego stopnia referencyjnosci)
- i w trakcie pologu (5 wizyt poloznej srodowiskowej),
mielismy naprawde bardzo profesjonalna i mila w Polsce (Poznan), to z biurokracja byly oczywiscie szopki, a jakze:-)!
Z otrzymaniem paszportu dla Loli poszlo w sumie dobrze, jedynie na okres oczekiwania moznaby narzekac - 4 tygodnie, ale tyle trwa to w Polsce. Wiadomo trzeba bylo z wnioskiem do urzedu jezdzic i tam tez odbierac dokument, zadnego zalatwiania poczta jak w Irlandii.
No ale najlepsze bylo jak maz pojechal po akt urodzenia do urzedu miejskiego. Jak pani za biurkiem sie dowiedziala, ze:
- ja mam tymczasowy meldunek w Poznaniu,
- maz jest calkowicie wymeldowany z Polski,
- maz nie posiada waznego dowodu osobistego, tylko paszport
to byla wielka obraza majestatu i pani zaczela wykrzykiwac ze bedzie musiala do innego komputera isc i spytala "To ja sie pana zapytam ze tak powiem to gdzie pan sypia?". ))
Maz mial juz powiedziec ze razem ze studentami na lawce w lesie na Morasku w Poznaniu:-)
carola93, Domi IRL lubią tę wiadomość
-
jak dziecko rodzi sie tu to mam automatycznie pps a o paszport irl trzeba wystapic i dostanie, czeka sie 3tyg
na pl paszport czeka sie mc, jezdzi sie do konsulatu do Dublina, 1y pl pass jest na 5 lat dla dziecka teraz
kiedys byl na rok , ale zmienili przepisy na szczescie, bo trzeba bylo jezdzic i placic extra
w sumie nie ma roznicy, na pl passie wszedzie sie pojedzie tylko do usa nada wizy i innych krajow, majac irl pass do usa wiza nie jest potrzebnaWiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 13:46
carola93, aNiLewe lubią tę wiadomość
-
Domi mala jeszcze dzis moze byc marudna po szczepieniu i to jest normalne
Twoje plecy stopniowo przyzwyczja sie do ciezaru baby choc wiadomo nie bez bolu
moze sprobuj usiasc i lulac, w Ikei sa fajne fotele bujane bo te z mothercare lub innych marek dla mam koszmarnie drogie,np zestaw fotel i pufa kolo 300e, my w ikei fotel fajny za 70e kupilismy -
nick nieaktualny
-
my stwierdzilismy ze nie ma sensu. Obywatelka polska jest i tak bo my jestesmy- a nie ma obowiazku posiadania polskiego dokumentu poza granicami jesli ma inny posiadajac inne obywatelstwo. Jesli bysmy wrocili wtedy jest obowiazek wyrobienia peselu i dowodu badz paszportu.
Mieszkajac w IrL mozna posiadac podwojne obywatelstwo- w Polsce z ukonczeniem 18ego roku zycia jesli chciala by wrocic i tam mieszkac na stale- musi zrzec sie jednego- takie prawo.
Przynajmniej ja tak rozumiem to co wyczytalam.Limerikowo, carola93 lubią tę wiadomość
-
Ewelina co do myszy, to my tez mielismy ta plage sztuk 1 ale b sprytna
okazalo sie ze mimo kocinca tu dochodzacego myszka miala stala trase spod zbiornika oleju do laz i kuchni bo w laz kolo toalety i pod zlewem full dziur
natluklismy szkla i maz uszczelnil all dziury i wylozylismy trutke
kapnelismy sie ze mysz bo raz weszla do walizki na christmas i zjadla toffi cuksa a papierek poszatkowala zabkami i dziure wygryzla w opak Roses
smielismy sie ze toffi tylko jej smakowalo
ok ze macie łownego kota, dajcie mu mleka i poglaskajcie, bo ok sie spisal
teraz taki okres ze myszy, pajaki sie pchaja do chatki bo na zew zimno
rano np 8stop tylkoEwelina.Irl lubi tę wiadomość
-
carola93 wrote:Limerikowo
Dziękuję za info. Ja niestety nie jestem w Irlandii tyle czasu ile trzeba a nie wiem czy sam pobyt ojca wystarczy na irl paszport no ale zobaczymy jak to będzie. "
jesli baby urodzisz tu to dostanie irl paszport raczej
no chyba ze teraz pozmieniali i patrza na okres pobytu
trzebaby spr przepisy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 13:58
carola93 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Obywatelstwo dzieci urodzonych w Irlandii
Zgodnie z Ustawą o Narodowości i Obywatelstwie Irlandzkim z 2004 roku (Irish Nationality and Citizenship Act 2004) dzieci, których przynajmniej jeden rodzic jest obywatelem Irlandii automatycznie nabywają obywatelstwo irlandzkie bez względu na miejsce urodzenia. Inaczej jest w przypadku dzieci, które urodziły się w Irlandii po 1 stycznia 2005, a których rodzice są obywatelami innego kraju. Nas interesuje oczywiście sytuacja, kiedy przynajmniej jeden z rodziców, lub oboje, są Polakami. Wówczas obywatelem Polski zostaje ono automatycznie, zgodnie z prawem krwi, natomiast aby uzyskać irlandzkie obywatelstwo dla swojego dziecka jeden z rodziców musi udowodnić , iż przebywał na stałe na Zielonej Wyspie 3 lata w ciągu 4 lat bezpośrednio przed narodzinami dziecka. Jeśli jest w stanie to zrobić, przesyłając dokumenty potwierdzające pobyt w Irlandii w tym okresie cała procedura jest względnie prosta i trwa ok. 2 tygodnie.
Aby dziecko otrzymało paszport irlandzki, a tym samym irlandzkie obywatelstwo, należy wypełnić formularz ASP1 (dostępny na Gardzie lub poczcie) oraz deklarację FORM A (do wydrukowania stąd).
Dołączyć akt urodzenia dziecka, paszport rodzica, w przypadku osób zamężnych również akt małżeństwa oraz dwa zdjęcia dziecka. Wspomnianych już dokumentów potwierdzających pobyt według informacji na formularzu nie należy wysyłać, lecz prawdopodobnie zostanie się o nie poproszonym telefonicznie lub listownie. Z mojego doświadczenia wynika, że wymagane są oryginały p45 lub p60, gdyż one potwierdzają ilość tygodni przepracowanych w danych latach, ewentualnie zastępcze formularze z Revenue. Wypełnione formularze oraz dokumenty zanosimy na pocztę, gdzie uiszczamy opłatę za paszport (obecnie dla dzieci poniżej 3 lat jest to 16 euro), możemy również dopłacić 8,50 euro, aby cała procedura zamknęła się w ciągu 10 dni roboczych (jeśli zostaniemy poproszeni o dodatkowe dokumenty, czas ten może ulec wydłużeniu). Na poczcie otrzymujemy potwierdzenie wysłania dokumentów wraz z numerem, który pozwoli nam śledzić na Internecie przebieg procedury wydawania paszportu. Wszystkie przesłane dokumenty, wraz z nowym paszportem dla naszego potomka, powinny wrócić do nas pocztą w ciągu dwóch tygodni.
Tym sposobem nasze dziecko zostaje obywatelem Irlandii. Warto zauważyć, że pierwszy irlandzki paszport wydawany jest dziecku na 3 lata, a następny na 5. W Polsce paszporty dzieciom do 13 roku życia wydaje się od 2012 roku na 5 lat. Wcześniej dzieci do 5 lat otrzymywały go na rok.
carola93, aNiLewe lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 15:29
carola93 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Tez witam nowa przyszla mame.
Lim dzięki ci za te informacje o paszporcie. Musimy się za to wziąć bo wylot do pl za dwa miesiące.
Znajoma wyrabiala niedawno i ponoć trzeba iść do prawnika na potwierdzenie ze to jest to dziecko.
carola93, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
dokladnie , my papiery na child benefit by tu dostac a baby urodzone w PL mielismy zaswiadcz od gp i od gardy w Newport plus przetlumaczony pl akt urodzenia przez przysieglego tlumacza Anie Bolan i oczyw zaswiadczenie od pracodawcy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 18:21