jakies ciezarowki w Irlandii??
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc dziewczyny!
Widzisz Agata!- kazdy sie przyznaje do bledow i obaw:)
Ksiazka fajna koniecznie musze zamowic. Nie wiem kedy bede czytac hehehe ale zamowie.
My po wizycie u lekarza- szczepienie przelozone.
Mala ma: bronchiolitis. Wirusowa infekcje.
Kazala przelozyc o tydzien szczepienie i jesli mala nie bedzie miala goraczki to szczepic bez zbednego opozniania.
Podobno bardzo ''popularna'' infekacja u malych dzieci. Nie wymaga leczenia- zreszta nie ma laeczenia bo to wius wiec tylko oczyszczac nos i zbijac goraczke jesli jest. Moze trwac nawet miesiac.
Ale byla optymistyczna w naszym przypadku ze juz jestesmy w drugiej polowie i idzie ku lepszemu.
Trzeba obserwowac bo czasem z tego niczego moze sie rozwinac infekcja oskrzeli lub ucha.
Mala w dobrej formie, goraczki nie ma, apetyt wielki wiec chyba jest ok.
Tyle u nas:)
AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Domi zdrowka dla Coreczki!
ok ze ma apetyt i brak goraczki, mam nadz ze nic sie nie rozwinie, tym bardziej ucho ciezkie do wykrycia
ja tam w zadne miesieczne infekcje u dzieci nie wierze, juz tydz jak choruja to dlugo tak samo jak tydz katar jest uciazliwy
a bronchitis to z plucami sie kojarzy wstepnie
u nas tez byla infekcja gardla a gp wpisal w list do szpitala menigitis signs czyli oznaki zapalenia opon mozgowych..irl debile wiecej nie dodam wiazanki
bez badan na oko wpisal wstepna diagnoze, szukaliby zapalenia opon i pobierali plyn z rdzenia, zamiast w gardlo zajrzec ehhh
nei ma to jak ok kompetenty pl pediatra co zleci podst badania krwi i siuskow i nie trzeba z fusow wrozyc nad zdrowiem maluchow i wyniki sa w ciagu 1h w szpitalu
to tyle mych zalow -
nick nieaktualnyDomi mam nadziedje ze malutkiej ta ifnekcja szybko minie.
Limerikowo no to cie gp wyslal ze skierowaniem ale jaja,ja bylam ost u tego polaka na barrington street i sie zastanawialam jaka jest ta polska pediatra ktora u nich przyjmuje w soboty,bylas u niej?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2014, 22:54
Domi IRL lubi tę wiadomość
-
Nie bylam u tej pl pediatry, ale ten GP z Barrington Street, to nie jestesmy z mezem z niego zadowoleni
Mala miala 2 tygodnie biegunke, nikt nie sprawdzil gardla, a u 3 lekarzy bylam i pl i irl.
Nie wyslal nas nawet jako Polak na badania krwi czy kupy na te biegunke. Stwierdzil, ze ma biegunke bo jest nieuregulowana praca jelit.
Biegunka byla synonimem zapalenia gardla potem z goraczka etc, cala story juz pisalam
Jezeli ta pediatra jest jak pl GP, to ja tam sie w ogole nie wybieram. Juz nie zamierzam sprawdzac kompetencji lekarza na moim dziecku.
Owszem z cholestaza w ciazy od razu mnie slal do szpitala, ale co z tego skoro w tym kraju wyniki jakbym poszla w piatek, mialabym dopiero w srode.
Z zapaleniem opon mozgowych to Irlandczyk mnie slal do szpitala z niby ok Doorydoyle medical center, szukal choroby bez badan, szkoda pisac..
Polski GP z Barringtona straszyl mnie, ze sobie poczekam pare godzin z maluszkiem, to w ogole mnie wtedy pocieszyl.
Ja ostro procz Medicusa w Cork to uwazam, ze tu w Limerick jest jakis odrzut lekarzy i to samo ludzie pisza na forach
Skan bioderek na Barrington Street bardzo dlugo robil, mala sie tylko darla w nieboglosy. W Poznaniu na NFZ raz dwa wsadzanie w korytko profesjonalnie. Ja sie tylko modle tutaj nie chorowac, a jak bedzie zle to szybko samolot
AgataP lubi tę wiadomość
-
nie twierdze Domi, ze Twoja Gp sie nie zna, wg mnie trojka dzieci nic nie oznacza, nie kazde dziecko kazda chorobe przechodzi od a do z z all symptomami
wez tu chicken pox, boja sie jak ognia dzumy
kolejki tez nei oznaczaja ze to super lekarz,ale ze moze gdzie indziej praktykowac i nei rozerwie sie, pol etatu tu, pol etatu tam
tu lekarze nadgodzin nei maja co maja wlasna praktyke
moja mama 4ro wychowala a jak wnuczka dostala rota 2x to nei wiedziala co robic i byl szpital
tylko jakbys walnela tekst w Pl ze "mala choruje mc na wirusowke bo tak Ci Gp w Irl powiedzial i to jest norma" to by Cie lekarze zjedli smiechem po prostu
na pewno Weronice przejdzie to chorobsko, ok piszesz ze nada bacznie obserwowac by nie grzac krzesla i lozka w szpitaluWiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2014, 23:39
-
ja juz mialam pare x takie sytuacje ze gin pyta sie w Pl czy pania gin w Irl ogladal w ciazy, to jak mowilam ze nie bo nie ma takiej praktyki to nie mogli pojac tej wyspiarskiej cywilizacji...albo mysleli ze po prostu klamię
a moja ginka z Poz co miala tez pacjentke z UK to wiedziala o co chodzi, luknela tylko w green ciaza kilogramowa book i powiedziala : "no fakt nic tu nie ma z inforamacji ciazowych"
i pytala sie jeszcze a po 35rz tez nie robia testu PAAP-A? mowie ze nie, ze nawet cukru nie kaza robic jak czl szczuply
inna planeta, na razie nas robota jeszcze tu trzyma bo nie pogoda he he
no nic tu sie jest i zyje wiec nada sobie radzic, byle nei chorowac a z reszta sie jakos dociagnie
tylko czl ma nerwa na tych GP i brak badan, ze nie ma opcji zrobic sobie prywatnie i by wyniki w 3-5 dni byly tylko nada kombinowac trasy Limerick-CorkAgataP lubi tę wiadomość
-
Aj niech choróbska się od naszych maluchów trzymają z daleka!!
Ja biore aptamil cały karton w podręczny bo chce wprowadzać już od początku a kurier z mojej gapy przywiezie paczkę po 4dniach jak będziemy. Ale.. oprózniam zapasy mojego mleka zamrożonego i masakra. Mam avent butelki nie chce jeść, kupiłam dziś tt i też to samo. Jest wrzask, panika, wyrywanie się, no koszmar. Ja wiedziałam, że on nie chce butli ale myślałam, trochę go pozachęcam i wypije ale nie. Drugi dzien próbuje i wylewam. A w Polsce to musze iść do gina do dentysty, do endo nie chce małego ciagać i będzie problem mamie zostawić. Wyjdzie, że do pracy nie będę mogła wrócić bo się nie nauczy. A czytałam, że i tak może być. Niektóre dzieci nie zaakpcetują butelki a na kubek to chyba jednak za wcześnie. Chociaż i to spróbuję. Smoczek z butli złapie ale jak poleci mleko to się zaczyna plucie i wrzask ;(
Jakbym jutro nie zajrzała to szczęśliwej podrózy Lim rodzinkoLimerikowo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLimerikowo pomyslnej podrozy! Wszystkiego naj dla Loli z okazji pol roczku
a polecasz jakiegos gp pl czy irl ? czy nie ma szans ? juz nie chodzi mi tylko o Lmrck ale i okolice..Medicusa chyba zamkneli tak?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 16:14
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
dzieki Agata za zyczenia i dla Loli i szczesliwej podrozy
mysle, ze kazda ma swego gp bo to juz tyle lat i wie mniej wiecej czego sie spodziewac
na miejsce medicusa jest cos innego ale tam nie bylam
my korzystamy z doorydole medical center i tam takie kwiatki w sierpniu z Lola byly
po prostu na goraczke 39 i gardlo gp dal antybiotyk i list do szpitala jakby bylo gorzej
no ale organizm Loli i antybiotyk mimo alergii skornej po nim poradzili sobie ufffWiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 17:06
AgataP lubi tę wiadomość
-
Limerikowo- bezpiecznej i spokojnej podrozy.
Nie boicie sie tak z mala po hotelach??Zwlaszcza w sezonie grypowym?
Swoja droga to tak czasem mysle ze sie chyba z powolaniem minelas:p
JA bardzo secptycznie podchodze ale raczej nie mysle ze jestem madrzejsza od lekarzy bo to raczej taka typowo ''polska mentalnosc'' ze ludzie mysla ze znaja sie na wszystkim najlepiej, a jesli tak jest to szkoda pieniedzy na chodzenie do lekarzy lub innych specjalistow:)
Przesadny Krytycyzm irlandzkiej sluzby zdrowia i wynoszenie na piedestal polskiej tez jest chyba przesada- mysle ze jesli takie tu wszystko straszne i wszystkie produkty polskie mimo ze takie same sklady sa lepsze to chyba bardziej bylo by lepiej i oplacalo sie w Polsce mieszkac
Lece obiadek szykowac.
Dzis karkowka z grila z surowka,
Ostatnio gril swietnie sie sprawdza- bach bach i zrobione.
Milego wieczorku wszystkim:)
Limerikowo, AgataP lubią tę wiadomość
-
no racja Domi tez mi to maz mowi
ja jestem po biol chem, miala isc na medycyne ale fizyka mnie powalila
mam nadz ze klimat w Pl i hotele jakos przezyjem
jak nie to sie bedziem kurowac w 3 niestety
hartuje mala co dzien na godzinnym spacerze, mam nadz ze bedzie ok, jak cos to dam znac ze nie nadajemy sie do szczepienia 16go
badz co badz tu juz tez przymrozek 4/5 stopni, para z ust idzie, Lola w cieplym polarku i spiworku na walku
ja klne na lekarzy jak nie pomoga a wizyta oplacona lub bagatelizuja
a kazda mama to musi byc jak lekarz dla wlasnego baby 24h ;--)) czy w Pl czy w IrlWiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 17:33
AgataP lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnydziekujemy za zyczenia leci ten czas,mam nadzieje ze minie szybko do tych 3 miesiecy dzisiaj moj zapomnial dac infacolu i powiem Wam ze meczyla sie strasznie z bakami i kupka az bylo z drugiego konca pokoju slychac baki i kleksy i oczywiscie placz i napinanie...bidulka ..nast razem na 100 proc nie zapomni o infacolu,wlasnie ja usypia a ja czekam tylko az zasnie i tez ide spac bo dzisiaj padam ze zmeczenia po prostu,caly tydzien juz wychodzi ze mnie,w weekendy cos odsypiam bo moj sie mala zajmuje rano wiec ja lapie gleboki sen...a pod koniec tygodnia to juz zmeczenie osiaga maksimum.
no musze mojego zachecic do zdjecia wspolnego jutro albo w sobote odbieramy fotki z sesji to sie pochwale
spokojnej nocki zycze!Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 22:20
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMy dzis konczymy miesiac
Mina Niny jak dowiedziala sie ktoredy sie urodzila
cos w stylu "przepachalas mnie przez co?"
a tu juz normalniejsze fotki
od tygodnia jem sniadanie na spacerze na uniwerku a dzisiaj to juz pogoda mnie rozpiescila,siedzialam tam 3 h na tym moscie na uniwerku i opalam twarz popijajac kawe i jedzac kanapki
Domi IRL, aNiLewe, juska19, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Gartulujemy miesiecznicy.
Swietne fotki- gdzie takie swietne body dostalas w tych czasach???
U nas dzis tez ladnie bylo- bylismy na spacerze ostatnim wspolnym w ten weekend- jako ze moj maz ma 3 nocki teraz:/
Mala zle sypia ostatnio chyba przez ten katarek a ja jestem dosc wykonczona musze przyznac, mam nadzizje ze jakos przetrwam ten tydzien do nastepnego weekendu.
Tylko wyczekuje- dzis piekne choinki widzielismy u nas w wiosce sprzedaja to po ych nockach kupimy a a weekend sie ubierze i udekoruje domek- juz coraz wiecej ludzi choinki wystawia w oknach:)
Ale bedzie swietnie- prezenty popakowane, tylko czekac swiat:))AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość