X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne jakies ciezarowki w Irlandii??
Odpowiedz

jakies ciezarowki w Irlandii??

Oceń ten wątek:
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny!

Widzisz Agata!- kazdy sie przyznaje do bledow i obaw:)

Ksiazka fajna koniecznie musze zamowic. Nie wiem kedy bede czytac hehehe ale zamowie.

My po wizycie u lekarza- szczepienie przelozone.
    Mala ma: bronchiolitis. Wirusowa infekcje.
    Kazala przelozyc o tydzien szczepienie i jesli mala nie bedzie miala goraczki to szczepic bez zbednego opozniania.

Podobno bardzo ''popularna'' infekacja u malych dzieci. Nie wymaga leczenia- zreszta nie ma laeczenia bo to wius wiec tylko oczyszczac nos i zbijac goraczke jesli jest. Moze trwac nawet miesiac.
    Ale byla optymistyczna w naszym przypadku ze juz jestesmy w drugiej polowie i idzie ku lepszemu.
    Trzeba obserwowac bo czasem z tego niczego moze sie rozwinac infekcja oskrzeli lub ucha.

Mala w dobrej formie, goraczki nie ma, apetyt wielki wiec chyba jest ok.

Tyle u nas:)

AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi zdrowka dla Coreczki!
    ok ze ma apetyt i brak goraczki, mam nadz ze nic sie nie rozwinie, tym bardziej ucho ciezkie do wykrycia

ja tam w zadne miesieczne infekcje u dzieci nie wierze, juz tydz jak choruja to dlugo tak samo jak tydz katar jest uciazliwy
    a bronchitis to z plucami sie kojarzy wstepnie

u nas tez byla infekcja gardla a gp wpisal w list do szpitala menigitis signs czyli oznaki zapalenia opon mozgowych..irl debile wiecej nie dodam wiazanki
    bez badan na oko wpisal wstepna diagnoze, szukaliby zapalenia opon i pobierali plyn z rdzenia, zamiast w gardlo zajrzec ehhh

nei ma to jak ok kompetenty pl pediatra co zleci podst badania krwi i siuskow i nie trzeba z fusow wrozyc nad zdrowiem maluchow i wyniki sa w ciagu 1h w szpitalu
    to tyle mych zalow

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to jest zapalenie oskrzelikow- ktore moze przejsc w zapalenie oskrzeli lub pluc.

Moja Gp jest bardzo dobra, niestety trzeba do niej czekac w kolejce ale zna sie plus ma 3 swoich dzieci wiec ma doswiadczenie.:)

t60z7qg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2014, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi mam nadziedje ze malutkiej ta ifnekcja szybko minie.

Limerikowo no to cie gp wyslal ze skierowaniem ale jaja,ja bylam ost u tego polaka na barrington street i sie zastanawialam jaka jest ta polska pediatra ktora u nich przyjmuje w soboty,bylas u niej?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2014, 22:54

Domi IRL lubi tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie bylam u tej pl pediatry, ale ten GP z Barrington Street, to nie jestesmy z mezem z niego zadowoleni
    Mala miala 2 tygodnie biegunke, nikt nie sprawdzil gardla, a u 3 lekarzy bylam i pl i irl.
    Nie wyslal nas nawet jako Polak na badania krwi czy kupy na te biegunke. Stwierdzil, ze ma biegunke bo jest nieuregulowana praca jelit.
    Biegunka byla synonimem zapalenia gardla potem z goraczka etc, cala story juz pisalam
    Jezeli ta pediatra jest jak pl GP, to ja tam sie w ogole nie wybieram. Juz nie zamierzam sprawdzac kompetencji lekarza na moim dziecku.
    Owszem z cholestaza w ciazy od razu mnie slal do szpitala, ale co z tego skoro w tym kraju wyniki jakbym poszla w piatek, mialabym dopiero w srode.
    Z zapaleniem opon mozgowych to Irlandczyk mnie slal do szpitala z niby ok Doorydoyle medical center, szukal choroby bez badan, szkoda pisac..

Polski GP z Barringtona straszyl mnie, ze sobie poczekam pare godzin z maluszkiem, to w ogole mnie wtedy pocieszyl.
    Ja ostro procz Medicusa w Cork to uwazam, ze tu w Limerick jest jakis odrzut lekarzy i to samo ludzie pisza na forach
    Skan bioderek na Barrington Street bardzo dlugo robil, mala sie tylko darla w nieboglosy. W Poznaniu na NFZ raz dwa wsadzanie w korytko profesjonalnie. Ja sie tylko modle tutaj nie chorowac, a jak bedzie zle to szybko samolot

AgataP lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie twierdze Domi, ze Twoja Gp sie nie zna, wg mnie trojka dzieci nic nie oznacza, nie kazde dziecko kazda chorobe przechodzi od a do z z all symptomami
    wez tu chicken pox, boja sie jak ognia dzumy

kolejki tez nei oznaczaja ze to super lekarz,ale ze moze gdzie indziej praktykowac i nei rozerwie sie, pol etatu tu, pol etatu tam
    tu lekarze nadgodzin nei maja co maja wlasna praktyke

moja mama 4ro wychowala a jak wnuczka dostala rota 2x to nei wiedziala co robic i byl szpital

tylko jakbys walnela tekst w Pl ze "mala choruje mc na wirusowke bo tak Ci Gp w Irl powiedzial i to jest norma" to by Cie lekarze zjedli smiechem po prostu

na pewno Weronice przejdzie to chorobsko, ok piszesz ze nada bacznie obserwowac by nie grzac krzesla i lozka w szpitalu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2014, 23:39

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja juz mialam pare x takie sytuacje ze gin pyta sie w Pl czy pania gin w Irl ogladal w ciazy, to jak mowilam ze nie bo nie ma takiej praktyki to nie mogli pojac tej wyspiarskiej cywilizacji...albo mysleli ze po prostu klamię

a moja ginka z Poz co miala tez pacjentke z UK to wiedziala o co chodzi, luknela tylko w green ciaza kilogramowa book i powiedziala : "no fakt nic tu nie ma z inforamacji ciazowych"

i pytala sie jeszcze a po 35rz tez nie robia testu PAAP-A? mowie ze nie, ze nawet cukru nie kaza robic jak czl szczuply
    inna planeta, na razie nas robota jeszcze tu trzyma bo nie pogoda he he

no nic tu sie jest i zyje wiec nada sobie radzic, byle nei chorowac a z reszta sie jakos dociagnie

tylko czl ma nerwa na tych GP i brak badan, ze nie ma opcji zrobic sobie prywatnie i by wyniki w 3-5 dni byly tylko nada kombinowac trasy Limerick-Cork

AgataP lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • aNiLewe Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aj niech choróbska się od naszych maluchów trzymają z daleka!!

Ja biore aptamil cały karton w podręczny bo chce wprowadzać już od początku a kurier z mojej gapy przywiezie paczkę po 4dniach jak będziemy. Ale.. oprózniam zapasy mojego mleka zamrożonego i masakra. Mam avent butelki nie chce jeść, kupiłam dziś tt i też to samo. Jest wrzask, panika, wyrywanie się, no koszmar. Ja wiedziałam, że on nie chce butli ale myślałam, trochę go pozachęcam i wypije ale nie. Drugi dzien próbuje i wylewam. A w Polsce to musze iść do gina do dentysty, do endo nie chce małego ciagać i będzie problem mamie zostawić. Wyjdzie, że do pracy nie będę mogła wrócić bo się nie nauczy. A czytałam, że i tak może być. Niektóre dzieci nie zaakpcetują butelki a na kubek to chyba jednak za wcześnie. Chociaż i to spróbuję. Smoczek z butli złapie ale jak poleci mleko to się zaczyna plucie i wrzask ;(

Jakbym jutro nie zajrzała to szczęśliwej podrózy Lim rodzinko :)

Limerikowo lubi tę wiadomość

relgh3712p7a99v2.png
    l22ndf9hv5oanf39.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a dziekujemy aNiLewe, ruszamy dzis do dub do hotelu kolo 7pm
    lot jutro rano o 6, masakryczna godz, 3am pobudka

a my dzis konczymy pol roczku, ju hu !
    teraz byle do roczku ;--)))))))))))))))

juska19, Domi IRL, aNiLewe lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czytam aNiLewe ze walczycie na butle i synek twardy zawodnik a i Ty sie nie poddajesz plus remament w lodowce z zapasami mleczka ;--))

u nas od razu butle zaakceptowala :--)))))))))))))

juska19 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo pomyslnej podrozy! Wszystkiego naj dla Loli z okazji pol roczku :)

a polecasz jakiegos gp pl czy irl ? czy nie ma szans ? juz nie chodzi mi tylko o Lmrck ale i okolice..Medicusa chyba zamkneli tak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 16:14

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki Agata za zyczenia i dla Loli i szczesliwej podrozy

mysle, ze kazda ma swego gp bo to juz tyle lat i wie mniej wiecej czego sie spodziewac
    na miejsce medicusa jest cos innego ale tam nie bylam

my korzystamy z doorydole medical center i tam takie kwiatki w sierpniu z Lola byly
    po prostu na goraczke 39 i gardlo gp dal antybiotyk i list do szpitala jakby bylo gorzej
    no ale organizm Loli i antybiotyk mimo alergii skornej po nim poradzili sobie ufff

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 17:06

AgataP lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a Nina konczy 1mc ! hurrrrra , jeszcze 2me i poleci Wam juz z gorki na pazurki do 6 i roczku
    to dzis torcik musi byc ;--))))))))))))

AgataP, aNiLewe lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a Domi Weronika skonczyla 4mce a aNiLewe Sebastianek zaraz 5mcy skonczy
    no czas biegnie nie czeka

aNiLewe lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata b fajny awatar tylko jeszcze pana meza brakuje i rodzina z baby i dogiem w komplecie :--))

AgataP lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo- bezpiecznej i spokojnej podrozy.
    Nie boicie sie tak z mala po hotelach??Zwlaszcza w sezonie grypowym?

Swoja droga to tak czasem mysle ze sie chyba z powolaniem minelas:p

JA bardzo secptycznie podchodze ale raczej nie mysle ze jestem madrzejsza od lekarzy bo to raczej taka typowo ''polska mentalnosc'' ze ludzie mysla ze znaja sie na wszystkim najlepiej, a jesli tak jest to szkoda pieniedzy na chodzenie do lekarzy lub innych specjalistow:)
    Przesadny Krytycyzm irlandzkiej sluzby zdrowia i wynoszenie na piedestal polskiej tez jest chyba przesada- mysle ze jesli takie tu wszystko straszne i wszystkie produkty polskie mimo ze takie same sklady sa lepsze to chyba bardziej bylo by lepiej i oplacalo sie w Polsce mieszkac :)

Lece obiadek szykowac.
    Dzis karkowka z grila z surowka,
    Ostatnio gril swietnie sie sprawdza- bach bach i zrobione.

Milego wieczorku wszystkim:)

Limerikowo, AgataP lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no racja Domi tez mi to maz mowi
    ja jestem po biol chem, miala isc na medycyne ale fizyka mnie powalila

mam nadz ze klimat w Pl i hotele jakos przezyjem
    jak nie to sie bedziem kurowac w 3 niestety

hartuje mala co dzien na godzinnym spacerze, mam nadz ze bedzie ok, jak cos to dam znac ze nie nadajemy sie do szczepienia 16go
    badz co badz tu juz tez przymrozek 4/5 stopni, para z ust idzie, Lola w cieplym polarku i spiworku na walku

ja klne na lekarzy jak nie pomoga a wizyta oplacona lub bagatelizuja
    a kazda mama to musi byc jak lekarz dla wlasnego baby 24h ;--)) czy w Pl czy w Irl

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 17:33

AgataP lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2014, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekujemy za zyczenia :) leci ten czas,mam nadzieje ze minie szybko do tych 3 miesiecy :) dzisiaj moj zapomnial dac infacolu i powiem Wam ze meczyla sie strasznie z bakami i kupka az bylo z drugiego konca pokoju slychac baki i kleksy i oczywiscie placz i napinanie...bidulka ..nast razem na 100 proc nie zapomni o infacolu,wlasnie ja usypia a ja czekam tylko az zasnie i tez ide spac bo dzisiaj padam ze zmeczenia po prostu,caly tydzien juz wychodzi ze mnie,w weekendy cos odsypiam bo moj sie mala zajmuje rano wiec ja lapie gleboki sen...a pod koniec tygodnia to juz zmeczenie osiaga maksimum.

no musze mojego zachecic do zdjecia wspolnego :) jutro albo w sobote odbieramy fotki z sesji to sie pochwale :)

spokojnej nocki zycze!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 22:20

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2014, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzis konczymy miesiac :)

Mina Niny jak dowiedziala sie ktoredy sie urodzila :P

cos w stylu "przepachalas mnie przez co?" :P

2znthyr.jpg

a tu juz normalniejsze fotki :P
    e18114.jpg
    30c9cn9.jpg
    2a0c180.jpg
    15gyvj6.jpg

od tygodnia jem sniadanie na spacerze na uniwerku a dzisiaj to juz pogoda mnie rozpiescila,siedzialam tam 3 h na tym moscie na uniwerku i opalam twarz popijajac kawe i jedzac kanapki :P
    2yvquu0.jpg

Domi IRL, aNiLewe, juska19, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Domi IRL Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gartulujemy miesiecznicy.

Swietne fotki- gdzie takie swietne body dostalas w tych czasach???

U nas dzis tez ladnie bylo- bylismy na spacerze ostatnim wspolnym w ten weekend- jako ze moj maz ma 3 nocki teraz:/

Mala zle sypia ostatnio chyba przez ten katarek a ja jestem dosc wykonczona musze przyznac, mam nadzizje ze jakos przetrwam ten tydzien do nastepnego weekendu.

Tylko wyczekuje- dzis piekne choinki widzielismy u nas w wiosce sprzedaja to po ych nockach kupimy a a weekend sie ubierze i udekoruje domek- juz coraz wiecej ludzi choinki wystawia w oknach:)

Ale bedzie swietnie- prezenty popakowane, tylko czekac swiat:))

AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
‹‹ 165 166 167 168 169 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ