jakies ciezarowki w Irlandii??
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewelina nie za wczesnie jeszcze? mala ma tylko 3 miesiace- a nie zalecaja wprowadzac nic absolutnie przed 17 tyg.
U nas mala wcina jak dzikus, jutro zaczynamy kurczaka
Ze zlych wiesci wrocil'' pterodaktyl'' mala od wczoraj skrzeczy znowu az uszy puchna. Masakra od 4ej nie spie ufff. Oby szybko jej to minelo.
View My Video
szpinak i iemniaczek- mniamaNiLewe, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
no nie wiem Ewelinka- wiesz najepiej. Moja pediatra bardzo odradzala podawanie czegokolwiek przed 17 tyg poniewaz dzieci nie maja jeszcze wystarczajaco wyksztalconego ukladu pokarmowego. A w irl oni zalecaja wprowadzac do[iero miedzy 17 tyg a 6 miesiacem wiec pozno.
No ale w sumie jak mala bedzie dobrze znosic to twoj wybor.
ja na gropie na facebooku sierpniwoek- dzieci mlodsze o miesiac prawie od mojej V jedza juz chrupki i biszkopty:p
-
Ja co prawda kp ale przy mm tez bym poczekała z tymi stałymi. Po co się spieszyć. Łapanie za talerz to normalny odruch.
Chyba zacznę podawać mięsko. Akurat jutro mały ostatni dzień w tym tygodniu do opiekunki wiec ja będę miała wglad czy coś go uczula.Domi IRL, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Moja Jula tez jakos w wieku Nicoli zaczela dostawac marcheweczke i powoli zesmy wprowadzali ale wiadomo nie odrazu duzo itp wiec z tym zejdzie dzieki temu teraz corcia je wszystko z synkiem czekalismy i jest bardzo wybredny wiec wydaje mi sie ze 4 miesiac to jest dobra pora na wprowadzanie powoli innego papu
Ewelina.Irl lubi tę wiadomość
-
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c8de9469663f.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/18ba2dd98f49.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a08287fdd5bd.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bc49779904a5.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b22dbba0c876.jpgjuska19, Domi IRL, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyhejaaaa jezu ja dalej bez laptopa..zero kontaktu ze swiatem jedynie na telefonie ale juz pislaam strasznie powoli mi chodzi ten telefon...no coz,duzo czytam ha chociaz juz nie tyle bo Nina od 3 tyg baaardzo malo spi w dzien,bwya czesto ze tylko po 30 min dwa razy,wieczorami troszke marudzi juz ze zmeczenia ale w nocy spi ladnie od 21 do 6 rano a i nawet dluzej potrafi sapc ale budze ja o tej 6 dac jesc ,narazie chyba jeszcze za mala by spac tak 12h ciurkiem ...sama nie wiem...moze w weekend dam jej pospac i zobacze ile bedzie spala.
jesli juz zasnie w dzien to tylko na mnie...no coz ,...albo na spacerze dobrze ze pogoda lepsza bo jak bylo tak zimno to dostawalam na glowe w domu,mala twardy zawodnik jest juz usypiala w bujaczku,plakala ze zmeczenia ale ze snem walczyla 2 godziny nawet...
zaraz was ponadrabiam troszke
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 14:44
Domi IRL lubi tę wiadomość
-
Jestes Agatka- super.
U nas wszystko ok- mala dzis pozarla zupke z kurczaczkiem pierwszy raz i banana przez ten cleva feed smok- bardzo fajny i malej sie bardzo podobalo:)
poatym pterodaktyl dalej uszy meczy.Limerikowo, AgataP lubią tę wiadomość
-
ja po 4mcu skonczonym dawalam soki 2 tyg male ilosci, potem puree:jablko, marchewke, ziemniak - all stopniowo
jak dziecko co dzien dostanie marchew to je zatka na zatwardzenie i bol brzucha
tak jak Dziewczyny ok pisza nei ma sie wcale co spieszyc
moja mama mowi ze nie ma absolutnie pospiechu przy dziecku
a kasza po 2.5mcu.. to nie bede komentowac
jak ktos chce to niech sobie je nawet zyletki ale po co na sile niemowle "uszczesliwiac" kasza dodatkowo wbrew wszystkim schematom karmienia
a odruch lapania talerza i jedzenia ze stolu to tez jest normalne jak dziecko siedzi to all lapie
moja lapie pilot np juz od mca a teraz zabrala sie do laptopa jak odbija na kolanach
oczyw zabieram oba przedmioty bo to nie sa zabawki plus maja byc jeszcze na chodzie dluuugo -
bardzo ladne zdjecia z chrztu
mam nadz ze Mama nei zmarzla w kosciele ;--))
tu sa koscioly raczej opalane ale chyba tez slabo jak w PL, no czl czasem sie godzine hartuje
my chodzimy na spacerki choc zimno wiec krocej
w nast tyg ma sie poprawic aura na ok temp, tez sie z olejem nei wyrobi w te zimnoEwelina.Irl lubi tę wiadomość
-
W kościele było bardzo ciepło .
Nicola dziś taka kupę zrobiła po tej marchewce ze aż po pachy wiec wszystko ok nic ja nie bolało. Jedni mówią ze za wczesnie inni co innego . Chyba my same wiemy co kiedy i od czego zaczol . Bo nas mama karmiła wxzwsniej i żyjemy . Wiec nie ma co przesadzać przecież nie dałam jej w pierwszym miesiącu tylko tydzień jej brakuje do 4msc . Cherbate zwykła jej robie i slodze brązowym cukrem troszkę tez źle ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 22:17
-
jak moja siostra była z 3latka u gp i mowila ze daje jej herbate to ja ochrzanila mocno. nie wiem jak się ma do starszych dzieci ale jak dla mnie zwykla czarna to raczej nie dla niemowlaka, po to sa hebatki dziecece. kolejna sprawa przecież to kofeina.
przy wieku 4 miesiące mysle ze tydzień to dużo.
ale jak mówisz kazda wie co dla swojego dziecka najlepsze. moja mama mowila ze przypadkiem z najstarsza siostra w 3miesiacu dala jej ogorkowa i jako siostra jest ok.
fakt mm po 4miesiacu
przy kp 6 miesiąc to dobry wiek
u nas dziś była gp. kaszel wczoraj małego taki zlapal ze ho ho. wysrmarowalam wickiem, amolem polalam ochaniacze pieluszke itp. rano prawie pluca wypluwal tak kaszel go meczyl. u gp plucka czyste stwierdzila croup.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Ja uwazam ze kazda mama robi jak uwaza dla swojego dziecka ze bedzie najlepiej kazdy ma inne podejscie do tego wszystkiego tutaj gp mowia ze od 6 msc dawac zupki soczki itp w pl od 4 msc wiec mysle ze Nicola dobrze zaczela dostawac papu powoli mozna jej wprowadzac i sprawdzac jak bedzie reagowala
-
Ja chodzę do pl pediatry nigdy w życiu nie pójdę do irlandczyka . Nie zapazam jej czarnej cherbate żeby czai był tylko taka lekko . Są cherbate i w pl sklepie chyba 6 miesiąca i owocowe a ona jeszcze nie miala owoców wprowadzanych wiec wole jej taka cherbatke zrobić. Ona po koperku mi placze strasznie rumianku wogole nie chce pić a cherbatke pije 100-120 ml w ciągu dnia . A pić musi . Ja niewiem w Polsce nie patrzą ze lekarz im tak każe . Każdy ma swój rozum i wie co robić . Ostatnio byliśmy u pediatry i mówi od 4msc żeby wprowadzać . Pytam się ze tu położna mi mówi ze nicola za mało je ona powiedziała żeby nie patrzeć na ich miarki bo pl jest inaczej . I ma jesc jak je a nie z miarkami
-
Nic jej się nie dzieje . Załatwia się normalnie brzuch ja nie boli wiec nie ma co panikować.
Ja nie będę się każdego pytać od którego wprowadzają i od czego zaczynają. Jedna powie ze od tego i tego a druga wcześniej . Jedna zacznie od marchewki druga od soków czy jabłka
-
ok ze Nikol ma dobry brzuszek :--))
Co do herbaty to ja sie zgadzam z aNiLewe
primo: nie podaje sie
secundo : nie slodzi ani nie soli dzieciom na poczatku
terzo: kofeina szkodzi i niepotrzebnie pobudza niemowle
quatro: radzi sie wode i naturalne soki z woda
jest full info w necie jak karmic prawidlowo
to co jest dobre dla nas NIE JEST dla niemowlaka
plus bledy dietetyczne teraz zapoczatkowane i kontynuuowane beda skutkowac potem w postaci otylosci malego klopsa
a dopoki dziecko jesr ok w romiarze siatek centylowych (dostepne w ksiazeczce dziecka) to nie ma sie co martwic ze za chudne za grube za male za duze
i jak je ok i przybiera to tez nie ma powodu do zmartwien, kazdy dzien do przodu zatem ;--))
nie piszemy Ewelina ze zle karmisz tylko ze moze popelniasz pewne bledy nieswiadomie pod presja irl midwife by mala wiecej i wiecej jadla
tu ten kraj jak usa i uk ma spory odsetek osob otylych, dzieci tez, wystarczy w centrum hand sie przejsc...
moja mama jak zobaczyla Nikol bratowej to b sie dziwila : czym oni ja, tak utuczyli? bo jest spora wzdluz i wszerz, a ja mowie: aptamil
widocznie slabsza przemiana materii niz kalorycznosc aptamilu
bez dzikiej reklamy he he -
ja jak czegos nie wiem a mam sw prawo jako poczatkujaca mamka to czytam, szukam, info w necie i sortuje lub dzwonie do mamy lub do bratowej czasem pomoga czasem nie bo kazde dziecko ma inaczej he he
plus wspomagam sie pismami typu M jak mama lub twoj maluszek, maz jak jedzie to kupuje jak ostatnio, w wolnej chwili jak ogarniemy chate wieczorem to i maz zerknie co tam pisza ;--)))
teraz pokazywalam mu plebiscyt na SUPER TATE, najbardziej to smielismy sie z powaznych min ojcow w T Maluszku