X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne jakies ciezarowki w Irlandii??
Odpowiedz

jakies ciezarowki w Irlandii??

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2014, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie też Hiszpania dzisiaj,caly dzien na spacerze z psem potem na balkonie milkszejki popijalam teraz zjadlam dopiero obiad i sie ogarnelam troszke :)

Domi IRL, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 31 maja 2014, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No masz racje Domi trzeba dzwonic o ten potwierdzajacy scan
    no Ty tam laska hestes i Agata i inne Dziewczyny w ciazy tez
    obese to raczej jukejki gl i irki nieswiadmone junk fooda i szkodliwosci dla baby

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2014, 22:53

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2014, 00:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak bedziecie mialy chwilke to spojrzcie na to:
    znalazlam siatkecentylowa dla Polskich dzieci i siatke dlairlandzkich dzieci. Tydzien 30 jest roznica wagi nawet 500g.
    Wg polskiej siatki nasza niunia jest absolutnie w normie na ten tydzien a zakladajac ze jest tydzien wczesniej (bo termin obliczony z ostatniej miesiaczki) jest absolutnie w normie- nawet nie dolnej:)

http://1.bp.blogspot.com/-8jEtjP9nWnk/UdRpbvCPDsI/AAAAAAAAAHc/B1g-WMmANPQ/s925/siatka+centylowa.jpg

http://www.baby2see.com/medical/charts.html

AgataP, Limerikowo, aNiLewe lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2014, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Domi spojrzalam na te siatki pl i irl i zastanawiam sie z czego wynika roznica rozmiarowki 500g , pewnie miary nie sa takie same, ang centyle chyba wcale nie musza byc centylami uniwersalnymi

wg roznych scal usg (Shepard, Hadlock1, Hadlock2) jest tez roznica w pomiarze zawsze 200g plus minus

trudno rozgryzc o co chodzilo dr z kolejnym scanem, bo poloznej na pewno nie zgadzala sie wielkosc Twego brzucha/macicy zgodnie z tyg ciazy

Byc moze dr nie zgadzala sie ilosc wod afi (za malo, wiec maly brzuch, mozliwe malowodzie), lub rozmiary brzucha, glowy, kosci uda, ramienia nie wyszly ok lub ogolne wagi dziecka
    I dlatego wyslal Cie na kolejne usg
    warto isc w najbliz terminie na scan panst lub prywat, niestety nikt nie da Ci ok odp oprocz lekarza, ktory zrobi scan

AgataP, Domi IRL lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • libelula Debiutantka

Wysłany: 1 czerwca 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, witam z Dublina, mam tysiąc pytań i mam nadzieję, ze coś mi będziecie mogły poradzic. Zaczęłam 9 tydzień ciąży, mam wizytę w szpitalu umowiona na 3 lipca, ale wydaje mi sie to dość pozno i wolałabym pójść do ginekologa prywatnie. Co myślicie? Mam 35 lat więc tez chce zrobic przeziernosc i amnio jesli byłoby wskazane...a z tego co czytalam to tutaj w szpitalu nie mam co na to liczyc, ze tylko prywatnie można...
    Czy wy tez bylyscie tak bardzo zmęczone i senne w pierwszym trymestrze? Mam nadzieję, ze to tylko przejściowe:-)
    Będę bardzo wdzięczna za wszelkie porady !:-)

Limerikowo, aNiLewe, AgataP, Domi IRL lubią tę wiadomość

Libélula
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2014, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Libelula, gratulacje na 9tydz i nastepne ciazowe!!!
    My tu wszystkie wspomagamy panst scany prywatnymi, ktore kosztuja 80-90e ale sa szczegolowe i ok robione przez pl ginow np. dr Dybkowski lub przychodnie Medicus
    ja tez mam 35latek, skonczone w maju, na pewno warto isc na scan wczes i posluchac serducha, byc pewnym ze ciaza jest ok ulokowana i rozwija sie
    potem miedzy 12-14tyg zrobic nt czyli przeziernosc, tez raczej prywat bo panstwowo Ci raczej nie zrobia..
    jesli nt przeziernosc zle wyjdzie robi sie testy Papaa z krwi na wykluczenie wad genetycznych, mam nadz ze nie beda Ci potrzebne
    co do zmeczenia w 1trym jest ono fizjolog normalne, jedyne lekarstwo to nie walczyć z własnym organizmem i odpoczywac na maksa:--))))
    Powodzonka!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2014, 17:15

libelula, AgataP lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2014, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrocilismy z ktg ze szpitala na Polnej w Poz, na ktore mielismy skierowanie by spr dobrostan baby
    full profesjonalizm, przyjeto mnie w ciagu 5min doslownie:wywiad, fotel, usg i ktg
    all wyszlo ok, usg mala 3500, afi 11 czyli b duzo jak na skoncz 40tydz, ktg ok ruchy, brak skurczow macicy, tylko poj spiecia,
    monitoring 1h pod ktg, reszta z 15min zajela wiec blyskawicznie,
    takiej opieki bym sobie zyczyla i all kobitkom za placone taxy w Irl, nie powiem by ekspressowo mieli przyjmowac bo wiadomo baby boom tam, ale tu tez mieli przyjecia na IP i job byla

AgataP, Domi IRL lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • libelula Debiutantka

Wysłany: 1 czerwca 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey Limerikowo!
    Dzięki wielkie za szybką odpowiedź! Umowie sie do Dybkowskiego lub Anny Stempki na piatek. Mam trochę stracha ze wszystkim, ale podejrzewam, ze to normalne!
    Pozdrawiam serdecznie!:-)

Limerikowo lubi tę wiadomość

Libélula
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2014, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej libelula pewnie ze rob sobie prywatnie scany,panstwowo to raczej duzo nie zrobia dla Ciebie, polecam badania prenatalne nt itp bo to bardzo uspokaja,pewnie ze jest stres ale potem jest sie tak cudownie uspokojonym bo wiesz co sie z dzieckiem dzieje jak rosnie itp.

Limerikowo 3500 g szczescia :) tak Ci zazdroszcze tego przyjecia w ciagu 5 minut (ja zawsze trafie w szpitalu na jakies travelerki ktore sie pchaja w moja kolejke..zawsze!) teraz ide 9 czerwca to juz poznam plec( nadzieja matka glupich ) tak sobie zaplanowalam :P 2 lipca połówkowe wiec jest na co czekac ,fasol rusza sie coraz wyrazniej i zlapalam sie na tym ze czekam na te ruchy bo juz mniej wiecej ma jakis schemat aktywnosci,ale sa dni kiedy nie cholere nie wiem czy to ruchy fasola czy rozmawiam z jelitami :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2014, 19:36

Domi IRL, Limerikowo, aNiLewe lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas juz po lecie..;( leje wieje i zimno :( siedze w domu z psem przy boku i sie nudze az chyba z tych nudow zaraz zaczne firanki prac...

• Domi IRL Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2014, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Libelula!
    Powodzenia.

Na poczatku najwazniejsze tak jak Limerikowo naisala - upewnic sie zeserduszko bije-ja pierwszy scan w szpitalu mialam w 11 tyg a wczesniej bylam prywatnie zeby sie upewnic ze ciaza sie zagniezdzila prawidlowo i serduszko bije jak trzeba.
    Potem to juz zalezy od Ciebie.
    Ja robilam przeziernosc karkowa w Blackrock prywatnie i bardzo zadowolona bylam.
    W irl systemie zdrowotnym tak jak dziewczyny mowia jest malo scanow- ja mam GP polke ktora ma u siebie scaner to na kazdej wizycie co miesiac widze maluszka- wiec uspokajalo mnie to na poczatku ze serduszko dobrze bije i maluszek rosnie dopoki nie zaczelam ruchow czuc.

Limerikowo, AgataP lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
  • Domi IRL Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam dzis w centrum tak jak pisalam ze sie wybieram.
    Dostalam 2 wielkie torby ciuchow dla malej od kolezanki po jej coreczce- wiekszosc prawie nie ma sladow uzytkowania nawet i czesc z metkami jeszcze. Tak ze juz chyba nawet nie musze nic kupowac bo ledwo wszystko do szafy upchnelam:)

Maz sie smieje ze teraz nienarodzony jeszcze babel ma wiecej ciuszkow od niego:)
    Poznalam bardzo fajna babeczke w ciazy w Luasie- jej maz miejsca mi ustapil- przez pol luasa po mnie szedl zebym obok nich usiadla. Cala droge z nia gadalam- ona termin na 18ego sierpnia.

Mala dzis fika straszne koziolki w brzuchu jakby chciala mnie upewnic ze wszystko z nia ok:) wypina sie tak od czasu do czasu ze chyba kregoslup mozna poczuc przez brzuch i czasem cos wiekszego chyba glowe i pupe na zmiane. I od czasu do czasu chyba ustawia sie glowa w dol- tak mysle bo czuje nacisk na pecherz i jakby mi sie dziwnie ciasniej robilo miedzy nogami:)

Limerikowo, AgataP lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Libelula Twoje obawy i strachy sa jak na poczatkujaca Mamuske calkiem normalne i zrozumiale jesli to 1sza ciaza a i w kolejnych tez sie mysli czy all ok, czyli standard ;--)))
    Masz racje Agata ze w 2trym Fasolka ma juz swoje fazy aktywnosci, mozna je na pory dnia zaobserwowac plus na konkretne jedzonko, u mnie np na jogurcik lesny lub czekoladke od razu kopalo i dalej mala tak ma
    Domi daj znac jutro jak tam Twoj scan czy wpisza Cie na wizytę na wtorek tak jak dr mowil, super ze Mala bryka czyli ma sie ogolnie ok, a teraz z naciskiem na pecherz to tak juz do konca bedzie, jedyna metoda to biegac czesto do przybytku, nie mozna absolutnie wstrzymywac
    ja juz b czeso latam na 5 kropelek, nawet w lasku jest stop, a w nocy jak jest tylko 1 kurs jak sie nie opije to sie ciesze, b mi sie pic chce jak beczkowoz normalnie, ale to dobrze bo od picia jest ok nawodnienie i ok ilosc wod dla baby

AgataP lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2014, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata zycze bys poznala juz plec by Fasol sie nie zaslanial czasem i bedziesz wiedziala w jaka kolorystyke pojsc konkretnie
    a Domi Ty po szafach nie upychaj tych ubranek, za 2/3 tyg pransko i prasowansko, składanie na caly etat Cie czeka jak kazdda :-) :-)

Domi IRL, AgataP lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • aNiLewe Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2014, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Witam też nową mamusie ;)
    Potwierdzam że warto zrobić prywatne usg w okolicach 10-14tydzien żeby sprawdzili czy nt jest prawidłowa. To uspokaja człowieka. Ja jeszcze przed 30tka i w rodzinie brak chorych na downa itp. Ale i tak sie bałam czy wszystko będzie ok. Drugi prywatny skan miałam w Polsce na urlopie tzw. Polowkowy.

W szpitalu pierwszą wizytę miałam w 14tyg. Usg potem kolejne 2min usg mialam w 34tygodniu dopiero!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2014, 22:31

AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość

relgh3712p7a99v2.png
    l22ndf9hv5oanf39.png
  • aNiLewe Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2014, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dodam jeszcze że już codziennie męczą mnie bóle jak miesiaczkowe. Brzuch mi częściej twardnieje. Tak inaczej niż wcześniej te braxtona hicksa skurcze.

Limerikowo jutro idziecie na wizytę? Kiedy wybierasz sie z torbą na dłużej ;P

relgh3712p7a99v2.png
    l22ndf9hv5oanf39.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    my juz po ktg, usg i wizycie
    od wczoraj zmienilo sie tyle, ze jest juz rozwarcie na 1cm, powolutku zarem w tempie wlasnym cos sie ruszylo
    na czw mam skierowanie do szpitala na wywolywanie, podobno oxy to ost opcja przy nadcis a wlasnie zaczelo wywalac powyzej 140/90 i dostalam wieksza dawke lekow
    boli mnie glowa od wczor wieczorem, wiec paracetamol 500g i zyje, chyba na front i migrenka lub u mnie cis bije
    na mnie spacery,sprzatanie, zakupy i lekkie torby nie dzialaja, a i nie polecam sie Wam przeciazac z brzuszkiem na sile na koncowke
    ginka polecila seksowanie, klopot w tym ze nie mam nastroju i sprezyc sie tu trudno w tej dziedzinie po pamietnych owulacyjnych maratonach i teraz z brzuszkiem, no ale do czw jest troche czasu na nastroj :--)))
    jeszcze byla akcja apteka i pojemnik na badanie moczu, bo ginka stwierdzila, ze skoro cis daje czadu to warto spr na wszelki wypadek mocz ponownie czy nie ma bialka na rzucawke no i super akurat ta wiedza mnie nie zabije , a oddalam do badania po irl - nie z 1go tloczenia, a i tak co ma wyjsc to i wyjdzie ;--))
    AniLewe w czw ten szpital, ale mam cicha nadz, ze dlugo tam nie zabawie
    maz zestresowany juz dzis na ziolowych jedzie, ma biedak juz dosc tych 3 tyg wyczekiwania, no ale coz zrobic dziecko uparte po żonce hi hi hi, nie zazdroszcze

aNiLewe, Domi IRL, AgataP lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • aNiLewe Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 1cm się zaczyna. Teraz to już czekanie na skurcze. Coś mi się zdaje że zawitacie w szpitalu sami przed czwartkiem. Kciukam mocno! !

relgh3712p7a99v2.png
    l22ndf9hv5oanf39.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja juz ustawiam okragla date w glowie na porod 6th June to brzmi i wyglada ok
    jak dotad ok mi wychodzilo na 1 czerwca i na blizniaczke horoskopowo tak jak ja :--))
    do 23 na dzien ojca to juz nie da rady ha ha ha
    ale Ty AniLewe jak najbardziej jakbys tylko chciala ;--))))))))))))))))
    maz bedzie dzien ojca siwetowal juz z mala i b sie ciesze
    ps ziolowe dzialaja i napiecie jak z balonika zeszlo z niego :--))

Domi IRL, jaszczurka, AgataP lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • jaszczurka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo. Kochana ty już masz h policzone.
    Dawno mnie nie było tydzień w PL mój wyczekany minoł jak z bata strzelił:(
    Znowu mnie deprecha Irlandzka dopadła.
    Pada ciagle pada:) buziole dla Was
    Jutro wizyta w CUMH Cork o 8- ej rano.
    Troche przesadzili z ta godzina 5:30 rano musze wyjdchac
    Jednym slowem masakra :(

ukdyj44j93kc68pw.png
    82doj44jzrzxx8po.pnggyxwj44jol7dh729.png
‹‹ 30 31 32 33 34 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ