jakies ciezarowki w Irlandii??
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny.
Ja dzis wypilam mala kawke- myslalam normalnie ze mala mi z brzucha wyskoczy przez pepek.
Fikolki, przewroty, obroty, przeciagania- jeszcze czegos takiego nie bylo w moim brzuchu.
Nie wiem w sumie czy to fajne czy niefajne bylo- ale chyba kawki juz do konca pic nie bede na wszelki wypadek.
Weekendzik wolny:) hurajaszczurka, AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
A ja dzis przeprosilam termofor wczoraj znowu bylam w Bantry w szpitalu.
Ale bantry wysllo mnie do Cork nieszczesne CUMH mowie wam masakra mam takie bole juz M mowi ze to moze kozonki tak promieniuja a mama moja ze to moze rwa kulszowa wiec nic przeprosilam termofor i grzejemy na maxa.
Bo Pani "dr" z Cork zrobila z nadgarstka poprala krew na toksyny i przed badaniem powiedziala zostaje pani u nas na noc ja do auta mykam po klamoty a tu telefon wynik dobry juz pani nie zostaje masakra jakas:(
A tu my tydzien temu 30 tydzien ciazy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2014, 22:44
aNiLewe, AgataP, Domi IRL, Limerikowo, Ewelina.Irl lubią tę wiadomość
-
Domi ale przeżycia Moze tak już zostanie i to wcale nie od kawki. A to czarna czy jakas z mlekiem?
Jaszczurka piękny brzusio. Ty sie masz z tymi bólami. Moze ta jakas masc zakup co limmerikowo polecana.
Agata sprawdzilam teraz wieczorem i cork kazdy z 3sklepow juz ma dostępna nianie. Ja jutro jade kupićjaszczurka, AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Jaszczurka sprobuj masci rozgrzewajacej konskiej, do nabycia byc moze w polskim sklepie. Lub w dunnesie masci deep heat.
Rzeczywiscie w ostatnich tygodniach moze to byc rwa kulszowa i na nia to tylko zastrzyki po zdiagnozowaniu.
Zostaje ci jeszcze wizyta prywatna w Cork u Polakow w Medicusie: u GP lub ginekologa bardziej, ktory okresli nature tych boli po scanie USG. Niestety odpada ustawianie kregoslupa na tym etapie ciazy. Zostaja ci masaze na Shandon Street w Cork jest dobry masazysta w polskiej przychodni Eskulap.
W irlandzkich szpitalach widze maja iscie ekspresowe opracowywanie wynikow w laboratorium, ze nawet nie zdazylas z parkingu wrocic:-) W Poznaniu przy 2 okazjach czas obrobki probki krwi wynosil 60 do 90 min. Zapewne w Cork papierki barwne testowe w uzyciu, a nie dokladne oznaczanie jednostek odczynnikami:-)AgataP lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjaszczurka no wlasnie mnie ta szybkosc wynikow w Irl zaskoczyla ale przynajmniej cos robia,kurcze moze faktycznie warto tej masci konskiej poszukac moze ci pomoze,super masz brzuszek kochana jeszcze tylko chwilke musisz wytrzymac,bedzie dobrze.
Domi ja codziennie rano pije pol lyzeczki kawy zalewam duzy kubek do polowy(lura jak nic to nawet czarne nie jest ) i dolewam pol kubka mleka,ja mam niskie cisnienie i bez tego nie potrafie w ogole wstac ale gin powiedzial ok,tym bardziej ze ja nie jem czekolady wiec kofeiny za duzo z innych zrodel nie przyjmuje,ale bez tej kawy a reczje mleka z kawa rano to bym zginela.Pewnie ta moja kawa to bardziej placebo niz kawa ale dziala
aNiLewe zaraz sprawdzam limerick agrosa i jak jest jade po pracy szybko! dzieki za infoWiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2014, 08:46
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
WItam Was bol mnie nie opuszcz na krok;(
Co do deep heat nie powinnien byc stosowany w ciazy i ma dzialenie jak VICK.
Ale powiem wam , ze nawet przy braniu oddechu bola mnie plecy z tylu juz cale i w kladce piersiowej rzebra istny koszmar wlasnie wsielam panadol bo juz nie daje rady chyba pojade do tej pani Dr co w medicusie przyjmowala
teraz sie przeniosla kideys mi zapisala numer tel. konaktowy wiec moze w weekend sie udam bo juz nie daje radu a to dopiero poludnie a mnie juz tak nawala , ze nie moge useidziec:(
Ide dziewuszki 3majcie sieAgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Kawka byla z mlekiem- naprawde mala- taka typowa irlandzka filizanka.
Ja myslalam ze dzieci to juz w tych ostatnich tygodniach mniej sie ruszaja, zwykle ona miala swoje nawyki- z rana po sniadaniu ruchliwa i potem na wieczor po kolacji przed tv tez kopniaki i ruszania. Moze teraz mocniej odczuwam porostu bo jest wieksza.
W sumie lepiej dzuo ruchow niz wcale- bo wtedy bym sie pewnie jeszcze bardziej martwila:)
jaszczurka Ty to masz pecha:( sprobuj tych masci co Limerikowo poleca, albo do jakiegos polskiego lekarza idz moze on cos poradzi, a nie sie meczysz. Albo jakis chiropractor jesli nie boisz sie takich rzeczy.
AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjaszczurka wiem jaki to bol jak oddechu nie mozna zlapac to az sie nerwow dostaje .kochana sprobuj u polskiego lekarza ,a ta mas konska?czytalas o niej? jest bezpieczna? moze warto poszukac ?
Domi masz racje lepiej niech sie rusza niz masz sie denerwowac ze nie czujesz.Domi IRL, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Hey dziewczyny! Jestem po badaniu przeziernosci I chcialam was zapytac co myslicie o tych wynikach
Wiek ciazy 12t5d
Nt: 1,1
Ryzyko trisomy 21 1:4213
trisomy 13/18. 1:7822
Free beta hcg: 75.000 IU/I
PAPP-A : 2.638 IU/I
Kobietka ktora mi to robila powiedziala, ze dziecko wyglada "delicious" I ze moje wyniki sa jak dla 15 letniej dziewczyny.
Co myslicie? Robic amnio czy nie robic?
Dziekuje slicznie I pozdrawiam!!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2014, 10:09
Domi IRL, AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość
Libélula -
nick nieaktualnylibelula na moje oko to NT ok ale z reszta wynikow nie moge Ci pomoc niestety bo sie nie znam,ale skoro lekarz powiedzial ze ok to chyba ok? a co dokladnie mowil o wynikach,doradzal amnio?z tym amnio to od Ciebie zalezy jezeli Cie to uspokoi to czemu nie ale to tez dodatkowy stres z czekaniem na kolejne wyniki no i amnio to zawsze niewielkie ryzyko,zalezy jak ty do tego podchodzisz,dla mnie niewielkie ryzyko to nie jest problem ale sa rozne sposoby podejscia do tematu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2014, 16:05
-
nick nieaktualny
-
libelula wrote:Hey dziewczyny! Jestem po badaniu przeziernosci I chcialam was zapytac co myslicie o tych wynikach
Wiek ciazy 12t5d
Nt: 1,1
Ryzyko trisomy 21 1:4213
trisomy 13/18. 1:7822
Free beta hcg: 75.000 IU/I
PAPP-A : 2.638 IU/I
Kobietka ktora mi to robila powiedziala, ze dziecko wyglada "delicious" I ze moje wyniki sa jak dla 15 letniej dziewczyny.
Co myslicie? Robic amnio czy nie robic?
Dziekuje slicznie I pozdrawiam!!!!
Hej!
Jak wyniki wyszly dobrze a nawet bardzo dobrze to nie masz sie co martwic.
Nawet testu z krwi sie nie oplaca a co dopiero amnio. To dosc ryzykowne badanie zeby je robic bez wyraznej przyczyny.
A ile masz lat jesli mozna spytac?
Agata- super brzuszek!!!
Ewelina gratuluje wejscia w trzeci trymestr- masz racje zleci- ja co dopiero wchodzilam a zaraz koniec!!!!!!!!!!
AgataP, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnywiesz jezeli ze wzgledu na wiek sie martwisz to mozesz rozwazac amnio ale jesli lekarz powiedzial ze jak u 15 latki i wszystko ok to ja bym sie wstrzymala kobietko mloda jestes masz 36 lat a tu w Irl zaczynaja dokladnie badac dopiero po 40 mam dwie kolezanki ladnie po 40 w ciazy i wiem ze one maja kupe dodatkowych badan i skanow,ale to naprawde zalezy od Ciebie i twoich odczuc,uwazam ze 36lat jest ok, teraz duzo pozniej zachodzi sie w ciaze i fizjologia tez sie zmienia na przestrzeni lat ,wiesz kiedys 36 a teraz 36 to zupelnie inna fizjologia ciala.Wiem ze to Irlandia ale jesli chodzi o wyniki takich badan to na pewno sa tez przeczuleni bez wzgledu na wszystko,tu podchodza olewatorsko ale jesli nie ma konkretnych wskazan do szukania problemow,jesli ciaza jest zdorwa ,matka zdrowa i ogolnie bez klopotu to tak, to olewaja na kredyt taka pacjentke ale jesli takie wyniki sobie robilas to powinni podejsc rzetelnie moim zdaniem i pewnie tak było.No i najwazniejsze wskazaniem do amnio sa watpliwe wyniki PAPP-A ,NT itp a twoje nie daja takiego wskazania sa wrecz wspaniale wiec ja bym sie wstrzymala.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2014, 19:29
-
Slicznie macie tez brzuszki
A ja sie wczoraj dowiedzialam , ze zmarla moja sisiadka z Pl ktora mieszkala w Liverpulu w UK
zle sie czula i pan "dr" dal paracetamol i aspirynke i wczoraj sie juz nie obudzila 44 lata
i tak wlasnie lecza paracetamolkiem w Irlandii i w Angli taka jest prawa ze leczyc to oni nie umieja:(
Synek moj w zeszym roku mial goraczke no to ja pedem do GP mimo , ze juz dawalam na zbice goraczki numrofen.
poszlam do GP " prosze podawac canpolek ale zwiekszyc dawke "
po 2 dniach nic goraczka dale 41 stopni to ja z gdzieckiem do szpitala do Bantry tam pan "dr" otwiera siesiazke i mowi tak prosze poczekakac zaraz przyjde musze zadzwonic oczywiscie ksiazka w rece.
Prosze dawac wiecej paracetamolku.
Po 2 dniach dziecko dlaej ma goraczke jade znowu z M do Bantry do spitala Bantry wysyla mnie do Cork
po jedne dobie niecalej dobie w Cork na zajutrz wychodzi pani do domu z czym z paracetamolkiem:(
Prosto z CUH do Medicusa.
I co pobustronne zapalenie ucha srodkowego i zapalenie jamy ustnej.
dwa antybiotyki na raz gdyby czlowiek to wiedzial wczesniej to by odrazy rwal do Medicusa teraz jestem mondrzejsza jak mam zaplacic u GP w szpitalach to wole jechac do Medicusa istan masakra.
A tak poza tym plecy bola dalej juz nie tak bardzo ale jednak czly czas odczuwam dyskonfort:(Limerikowo, AgataP lubią tę wiadomość
-
Jaszczurka lącze sie z Toba w bolu pleckow
mnie tez bola gl lopatki, ale to od noszenia malej pchelki, ktora wyraznie uspokaja sie ma rekach u mamy
dzis bralam juz tez przeciwbolowe, bo bol nie odpuszcza jednak, staram sie w miare mozliwosci polezec, nie ma za bardzo kiedy..
czekam na end pologu jeszcze 3tyg i zasuwam na basen na masaze plus plywanie
raczej skorzystam tez z uslug kregarza bo nogi same skacza juz wieczorem wiec musi byc nacisk na nerwy od kregoslupa, standard po ciazy
wypatrzylam dobrego kregarza w Poz wiec beda 2x kregi trzaskaly jak trza, nie ma innej rady
Libelula nie martw sie wiekiem, 36lat jest ok, teraz w Pl i 40latki plus zachodza-M.Kozuchowska 43l - first baby
ja jak czytalam forum to sie dobrze trzymalam bez boli na koncowke plus aktywnosc fiz
NT masz dobra ja mialam 1.3 z tego co pamietam
wiec nie martwilabym sie na zapas, skoro 1e badanie prenatalne wyszlo Ci ok, nalezy czekac na polowkowe zatem
wiadomo w Pl kladzie sie nacisk na extra badanie po 35rz tka jak pisala Ci Domi, ale ja sie obylam bez nich a skonczylam w tym roku w maju 35latek :--))), a aminopunkcjato jednak ryzyko mimo tego 1% kompilkacji
trzymamy za Ciebie i Twoje Dzieciatko kciuki byscie byli oboje zdrowi cala ciazeAgataP, jaszczurka lubią tę wiadomość