jakies ciezarowki w Irlandii??
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyczesc dziewczyny!! mnie nie ma tzn jestem ale jednym okiem bo walcze z praniem i prasowaniem...masakra juz mi nogi w tylek wchodza,juz jak patrze na zalazko to mi niedobrze...chce ogranac to co mam i juz poukladac w komodzie bo za pare tyg przyjdzie paczka z PL a tam znowu ciuszki posciele itp i znowu..pranie..zelazko..bleee
No i odwiedzam teraz wszystkie kolezanki ktorym obiecalam ze sie z nimi zobacze jak bede miala wreszcie wolne bo tak to zawsze odmawialam bo praca bo zmeczona...no i teraz jezdze po domach i ludziom ciastka zjadam
zaraz Was nadrobie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2014, 17:49
Ewelina.Irl, Domi IRL, Limerikowo, aNiLewe lubią tę wiadomość
-
no mi do Dublina tez srednio po drodze pozatym srednio lubie do Dublinajezdzic- wystarczy ze do pracy musze sie teleportowac tam:)
No ale cos tam wymyslimy napewno.
Limerikowo mi zostalo 4 kg do zrzucenia. Czekam do wizyty 6tyg zeby mi lekarz potwierdzil czy moge ostro sie za cwiczenia wziasc. Hulahop w ruch wtedy pojdzie, cwiczenia i wszystkie moje magiczne zele i kremy na szczuplosc:))
Hehehe zobaczymy co z tego wyjdzie.
W poniedzialek 8ego moj maz wraca do pracy i zostajemy z mala same:/
Mam nadzieje ze damy rade bez tatuska ktory z nami od porodu az 6 tyg:)
Dziadkowie ze strony meza przylatuja na 10 dni w pazdzierniku, mojej mamie sie nie spieszy zbytnio:(
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Agata super ze masz apetyt, niewazne ze na ciastka he he, a wizytuj to odpoczniesz od zelazka, ja tez sporo prasowalam, jak ma sie ladny zapas ciuszkow to potem
pranie poczeka do pełnego bebna i tyle
moja jak sie zasika to calosc garderoby czasem, lacznie ze skarpetkami
wczor w crescencie widzialam newborna, biedne dziecko w tym halasie, swiatlach, a jeszcze nieprawidlowo niesiony na ramieniu a rodzice po 30 dobrze niedoksztalceni
mi ginka mowila ze naprawde bezpiecz jest zaczac cwiczyc po pol roku, oczywiście mozna w miare mozliwosci spacerowac, to tez ruch tylko mniej intensywny niz cwiczeniaAgataP lubi tę wiadomość
-
Mi zostało 1.5kg i juz zapowiedziałam mezusiowi ze chce zacząć na cross trainerze zacząć ćwiczyć. Mam nadzieje ze mi wyjdzie i pomoże zrzucić jeszcze może z 5kg.
Kurcze czas mógłby zwolnić. Domi już mala twoja ma miesiąc a pamiętam jakbyś dopiero szła do szpitala. Ha. Ja dopiero szłam do szpitala.
Myslalyscie od kt miesiąca cjcecoe wprowadzać pierwsze pokarmy stałe?
Mały tak mi sutki gryzie dziaselkami ze ciągle mnie boli początek karmienia. Niby jak sie karmi piersią to mozna az 6miesiecy czekać z czymś dodatkowym ale ja wolę wprowadzić coś szybciej zanim wrócę do pracy. No i mieszankę musze tez jakoś odpowiednio zaplanować.
Domi łączysz dalej czy stosujesz tylko mm? Pytam bo ciekawi mnie jak to jest jeśli dalej karmisz choć kilka razy piersią czy pokarm nie zanika po malu? Czy jest go wystarczająco na posiłek?
Ja do Dublina mam 3godz rozsądnej jazdy. Z m. Jechaliśmy lekko ponaad 2h ale nieco przeginal z prędkością az dziwne ze mandatu nie bylo.
AgataP, Ewelina.Irl, Domi IRL lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLimerikowo w Crescencie mozna wiele dziwnych rzeczy zobaczyc szczegolnie przed swietami Bozego Narodzenia,jak sie male travelerki stroja do groty mikolaja no apetyt mam ale zoladek coraz mniejszy
jak to jest z tym prasowaniem,ile trzeba tak to wszytsko prasowac a kiedy mozna sobie odpuscic i przejezdzac tylko w srodku dla miekkosci ,do pol roku mam jej wszytsko prasowac tak dokladnie czy dluzej? sory za pytanie ale juz mam dosc tego zelazka mam kryzys..wiem ze jak na wzgledy estetyczne to mozna prasowac caly czas ale jak powiedzmy nie bedzie mi sie chcialo jej spioszkow prasowac raz czasem bo bede miala kryzys tak jak teraz to kiedy moge odpuscic i polozyc ja spac w nieuprasowanych?Ewelina.Irl, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnychwile temu dziewczyny jeszcze bylyscie w dwupaku a to juz dzieciaczki rosna i gryza sutki szybko to leci
Ewelinka nie martw sie zatem zobaczysz tobie tez tak zleci raz dwa ja to mam jeszcze dluzej wiec tez bede marudzic niebawem jak nie juz ...bo juz mi sie strasznie ciezko oddycha jak leze i nic nie spalam w nocy ;/Ewelina.Irl lubi tę wiadomość
-
Anielewa moja znajoma niedawno rodzila . Strasznie ja bolaly sutki jak mala karmila bo dziaselkami mala tak lapala . Kupila silikonowe nakladki I mowi odrazu inaczej . ja je dzis nabylam wiec mam zamiar je stosowac chodziaz krem do sutkow tez kupilam
-
no leci czas szybko .
Chociaz mam takie wrazenie jak by sie teraz zatrzymalo. Bo wszytsko mam gotowe I zapiete na ostatni guzik tylko siedze jak na babie I czekam kiedy zacznie pikac
Czuje sie jak gruba armata haha .
Ps ja tez nie spie w nocy wstaje czesto do lazienki z twardym brzuchiem I bolem jak na @
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2014, 21:17
AgataP lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
AniLewe moja mala juz teraz na mieszance tylko.
Najpierw mieszanke zaczelismy dawac tylko w nocy tak nam lekarka radzila.
Potem coraz czesciej w dzien tez, pompowalam jakos do poczatku tego tygodnia i dostawala pelna porcje mojego pokarmu 2-3 razy dziennie przez 2 tyg a teraz juz mieszanke wcina. Laktacja zanikla stopniowo.
Dzis byl pierwszy dzien w sumie co wogole nie pompowalam.
Ja myslalam zeby wprowadzac stale pokarmy kolo 4-6 miesiecy jak wiekszosc moich kolezanek robilo albo jak mala przestanie sie mieszanka najadac, ale poradze sie jeszcze lekarza napewno.
Agata/ Ewelina cieszcie sie swoim stanem jak najdluzej i odpoczywajcie ile wlezie.
Czytajcie poradniki, nie nastawiajcie sie na konkretne podejscia do roznych tematow zwiazanych z dzieckiem bo szybciutko doswiadczenie zweryfikuje podejscie i nagle moze sie obrocic kompletnie w innym kierunku.
Rady radami, kazdy radzi co innego a tak naprawde same sie szybko przekonacie co dla was i dla dziecka bedzie najlepsze.
Ja np tez mialam kremow na sutki nakupowane najrozniejszych- co kolezanki radzily- nagle sie okazalo ze wszystko szczypie i tylko kompresy co w szpitalu mi dali dzialaly wiec nie radze robic zapasow polecanych srodkow.
Co do nakladek to mi np doradca laktacyjna mowila ze jesli chcesz karmic wylacznie piersia to nie poleca bo to gorsze niz smoczek od butelki na zdolnosc maluszka do poprawnego przyssania sie do piersi i ona odradzala.
Limerikowo, AgataP, Ewelina.Irl lubią tę wiadomość
-
Może błędem bylo stosowanie tych nakładek i dlatego tak boli teraz? Chociaż nie widzę różnicy w łapaniu sutka przez synka. Może tak już mam. W każdym razie nie poddaje się bo mały z moich pomiarów przybiera około 200g tygodniowo. Ale muszę sie poradzić na temat wprowadzenia mieszanki pod względem powrotu do pracy.
Ktos mi kiedyś powiedział ze prasuje się żeby zabić zarazki. Ja wyprasowalam wszystko. Potem prasowalam kilka razy i dalam spokój. Chyba ze juz mega gniot ale ja staram się tak wieszać żeby nie było wygniecione. Szczerze? Zależy jakie maleństwo ci sie trafi ale możesz nie mieć czasu stać i strete prania prasować.
Co do kupowania na zapas to lepiej sobie zapisać nazwę np. I jak będzie potrzeba to kupić bo Agato ty to pewnie już masz sporo rzeczy których może wcale nie użyjesz ) nie kupuj tak jak domi pisze wszystkiego. Zobaczysz sama co będzie potrzebne a to dopiero czas zweryfikuje.Limerikowo, AgataP, Domi IRL lubią tę wiadomość
-
Co do nakladek na piersi to w poz w szpitalu polozne i doradczyni laktycyjna polecaly no medeli ze b dobre, dla mnie maz mial, potecncjalnie kupic ale jak to chlop nie potrafil okreslic rozmiaru choc mowilam mu medium, ostatecznie obylo sie bez na krotkie karmienie
u mej bratowej Zanety nakladki zdaly egzamin a karmila mc
a nam do 3mcy brakuje 3dni a dzis 2 koleczki uhhh, kropelki znowu w akcji, a moze to na stres w podrozy, bo nadalam mame w Dub na lotnisku a odbieram mezaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2014, 00:27
-
Hej dziewczyny.
Ale noc!!!! wogole nie spalam od pierwszego karmienia o 1ej do rana praktycznie:(
Mala miala gazy straszne i musial ja brzuszek bolec bo marudzila strasznie na zmiane z placzem takim napadowym przez chwile a potem krotka drzemka i pierdzioszkami.Nie mogla kupki zrobic. Brzuszek miekki ale oprocz baczkow nic nie wychodzilo.
Ledwo zylam rano a jechalismy do NSDL biura bo mialam spotkanie zaklepane zeby nowe Lerner permit odebrac, ale oczywiscie i tak nic nie zalatwilismy bo nie mialam wszystkich dokumentow wiec tylko niepotrzebnie jechalismy.
Dzis caly dzien tez jest marudna mimo ze kupki robi normalnie. Mam nadzieje ze ta noc bedzie lepszaLimerikowo, AgataP lubią tę wiadomość
-
Domi moze zmierz malej temp czy ma ok
warto prowadzic dziennik karmien, humorow, pamperkow, temp to daje ogolny obraz zdrowia dziecka plus wpisywaC eventy wlasne jak np wyjazd po lerner permit etc, wycieczki do biur, lekarzy, shopy tez wplywaja na mood baby, nadmiar bodzcow, dzwiekow nie jest ok akceptowany przez malucha
pare tyg temu mial w miare cicho, ciemno ale przede wszystkim spokojnie -
Domi a dajesz kropelki na kolki? Ciut pomoga baby, pewnie mleko naturalne mieszane ze sztucznym powoduje bole brzuszka, jak sa regularne co dzien wyproznienia minimum 1no to ok
podziwiam Domi ze sie trzymasz po nocce , pewnie na kawce, tez w Pl tak mialam pol przytomna do paszportowego w pierunski upal, troche mnie shower orzezwil wtedy
ja odkrylam ze to woda mimo ze przegotowana w Dub spowodowala 2 kolki wczor i dzis 1na, mala b krzykala i nawet ja sie zdenerwowalam na takie silne krzyki , silniejszd niz wczor, niby 15min ale mnie wykancza nerwowo
teraz tylko na butelkowanej na wyjazdach bede robic mlrko czyli zywiec niegaz
dalam krople colinox ale fige przereklamowane od wczor, dzis eslumisan i jest ok )Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2014, 23:42
-
Dziewczyny ja polecam dzbanki z filtrem. Ja osobiście mam Brite od kilku lat i naprawdę czuć różnice. Do czajnika czy do zupy zawsze wlewam przefiltrowana wode. Do picia oczywiście mineralka ale wcześniej nie pilam nawet herbaty tak mnie smród irl wody w napoju odrzucał. Chociaż my mamy znosna wode. Pracuje moze z 1.5 km od domu i w pracy i tam to dopiero woda odrzuca. Wystarczy nalac do dzbanka i czuc smrod a smaku to najmocniejsza herbata nie zabije.
Także polecam Brite! Domi współczuję. Tak to jest raz na wozie raz pod. Pocieszenie ze może to jednorazowo!Domi IRL, Limerikowo, AgataP lubią tę wiadomość
-
Hej ja jade dzis prywatnie do gina bo sacza mi sie chyba wody w nocy wstawalam co 15 minut z mokra wkladka nie smierdziala moczem na dodatku mokre matki . Moze to sluz a moze wody wiec sprawdzic musze zeby sie nie martwic dam znac po wizycie
Limerikowo, juska19, AgataP, aNiLewe lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny.
Mala juz dzis troche lepiej! Sama zrobila dwie kupy od rana bez pomocy (masazu brzuszka i majtania nozkami) noc tez byla calkiem spoko mimo ze troche plakala to uspalam ja na rekach i spalysmy obie dosc dobrze.
Musiala miec wzdecie mysle i teraz troszke jak ja przeczyscilo jest lepiej- mam nadzieje ze tak zostanie. Jedna z tych kupek rano taka dosc plynna ale po bolu brzuszka mysle ze poprostu ja przeczyscilo. Bede obserwowac czy biegunka sie nie rozwinie czy cos.
Limerikowo- my podajemy infacol przed kazdym karmieniem zapobiegawczo zeby gazow za duzo nie bylo- bo na poczatku bylo troszke z tym klopotu ale odkad b=zaczelismy jej dawac sie uspokoilo. Nie mieszam juz mleka- juz tylko mieszanke dostaje.
Wlasnie mialam zapytac- Limerikowo- ty dajesz malej do picia cos oprocz mieszanki? Np wode? bo takie sprzeczne info w necie czy dawac czy nie, ale podobno przy wzdeciach pomaga wiec sie zastanawialam czy nie podac.
Prowadze dzienniczek- zapisujemy karmienia, mokre pieluszki i kupki- wprawdzie wyjsc i gosci nie zapisuje- ale moze faktycznie zaczne.
Ja tez uzywam dzbankow Brita- odkad mamy cherbata nawet nam smakuje- bo u nas mega twarda woda- czajnik trzeba bylo odkamieniac raz w tyg a kubki sie nie domywaly wogole. Tak ze do czajnikai gotowania tylko z dzbanka:)
Jutro przychodza nam wymienic bojler- wkoncu sie zdecydowalismy zeby przedzima sie zato zabrac bo tez zakamieniony a dom kupilismy 10 letni wiec nie bylo sensu powr flusha robic jak i tak trzeba byloby za rok czy dwa wymieniac. Tanio nie jest ale za to power flush w cenie calego systemu i 5 lat gwarancji nanaprawyi czesci plus serwis.
Przez ta twarda wode musze ubezp do kazdego sprzetu kupowac- np do pralki mamy 5 letnie z opcja ze raz w roku przychodza i za darmo odkamieniaja cala pralke i czyszcza.
Kiedys trzeba bedzie na jakis system zmiekczania wody sie zdecydowac ale to za jakis czas pewnie jak kuchnbie sie zdecyduje przemeblowac:)Limerikowo, AgataP lubią tę wiadomość