X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Krakowianki w ciąży.
Odpowiedz

Krakowianki w ciąży.

Oceń ten wątek:
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa a jak w Zeromskim do Ciebie podeszli w sprawie znieczulenia? Dostałaś czy raczej zniechcecali, czy miałaś plan porodu i potoczyło sie tak jak chcialas?

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam w planach napisać plan porodu ale w końcu nie napisałam. Znieczulenia nie dostałam, nawet nikt nie zapytał czy chcę. Dostałam jedynie na początku kroplówkę z p. bólowymi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 08:22

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2018, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa , mieszkamy w rejonie tej poloznej I ja mam podac w szpitalu.

f2wlh3715msa0zig.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa wrote:
    Miałam w planach napisać plan porodu ale w końcu nie napisałam. Znieczulenia nie dostałam, nawet nikt nie zapytał czy chcę. Dostałam jedynie na początku kroplówkę z p. bólowymi.
    A wiesz, jaki lek jest w tej kroplówce? To jest standard podczas porodu?

To ZZO jest jedną z największych różnic między szpitalem na Siemiradzkiego i Żeromskiego - podobno na Siemiradzkiego wręcz namawiają do znieczulenia, a na Żeromskiego starają się odradzać (ale jak się chce, to podobno nie robią problemu - tylko podczas przyjęcia trzeba powiedzieć, że możesz chcieć, żeby zdążyli zrobić badania).

Dziękuję Wam dziewczyny za wszystkie informacje!! :) Rożka nie planowałam brać, ale może jakoś go dopcham - ewentualnie mąż mi dowiezie dodatkowe ubranka i rożek, gdyby nie weszło do dzidziusiowej torby.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co kojarzę to ketonal, na wpisie nie mam wyszczególnione, tylko leki przeciwbólowe.

mi88 lubi tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatecznie, jesli chodzi o rzeczy dla dziecka to rożek chyba sobie daruje, niech będzie ten szpitalny na parę godzin i tak w takim samym stanie skończą, ale kocyk fajny bambusowy zamówiłam, plus reszta ciuszków i wiadomo niezbędne rzeczy, te które mają na stronie szpitala wymienione, reszte ewentualnie mąż dokupi i doniesie w miarę potrzeb. co do wyjscia to zobacze, jaki bedzie wrzesien w tym roku :D jeszcze sie wybieram na oddział w przyszłym tygodniu, bo mąż ma tydzien urlopu to moze trafimy na jakis luzniejszy dla nich okres, to jeszcze dopytam i jak cos napisze.
    plan porodu raczej też odpuszczam, moja koleżanka miała swój i mocno o niego walczyla (ponoc nie miala latwo, ale oni z mezem potrafia postawic na swoim :D) , przede wszystkim chciała chronic krocze, nie chciała znieczulenia ani się położyć i uparła się, żeby rodzić w pozycji wertykalnej, ostatecznie zrobila klęk psa na łożku, żeby położna miała wyżej - no i udalo jej sie, chyba jedyna w tym dniu nie miala nacinanego, ale ona na mase cwiczen i zajec razem z mezem chodzila przed porodem. ja jednak "poplyne z pradem", tzn bede sie starala wspolpracowac z polozna, osatecznie nie przewidzi się, jak się wszytko potoczy. kurczę coraz bardziej mam swiadomosc, ze to juz blisko, mam tylko nadzieje, ze nie zlapie mnie jakis atak paniki :D niby tez zaliczylam szkole rodzenia, ale jakos nie czuje sie przez to jakos bardziej przygotowana, myslalam, ze pokaza, jak oddychac czy cos w tym stylu, ale stwierdzenie, że najlepiej "intuicyjnie" jakos do mnie nie przemawia xD

Asasa, mi88 lubią tę wiadomość

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam nadzieję, że na szkole rodzenia coś powiedzą jak oddychać, jakie mogą być pozycje do porodu, a tu nic... też myślałam o tym, że chcę uniknąć nacinania krocza, robiłam masaż ale musiałam mieć nacięte i co by mi to dało, że napiszę, że nie chcę. Dla mnie poród to był taki ból, że nie wyobrażam sobie wstać do innej pozycji, ja w sumie leżałam na boku.
    A rożek to szkoda zabierać bo zaraz będzie go trzeba wyprać po powrocie że szpitala. Na te parę dni może być szpitalny ;-)

Asiaf lubi tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie chodzilam do szkoly rodzenia i oddychalam jak mi bylo najlepiej, ale polozna zwrocila uwage zebym oddychala normalnie bo sie zapowietrze :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To też nie będę pakowała rożka - bez sensu go prać po dwóch dniach.
    Mam bardzo fajną pieluszkę bambusową, którą wezmę jako kocyk - jest super mięciutka i dość tania (75x75 około 20zł, z Texpolu). W razie czego będę też nią otulała malucha, jeśli będzie lubił :)
    Spakowałam też jedną flanelową i kilka tetrowych.

A z oddychaniem też nastawiałam się na to, że będą mówić dokładnie co i jak - a wszędzie raczej mówią, żeby po prostu oddychać.
    Bo ważne jest to, żeby na skurczu nie 'przeczekiwać', nie wstrzymywać oddechu, tylko oddychać - że wtedy podobno wszystko dużo łatwiej idzie. I chyba o tym przede wszystkim trzeba pamiętać.
    Fajnie to pokazała babka w Koali na ćwiczeniach z mięśni dna miednicy (Ania, na zajęciach 'II. Oddech i dno miednicy' - https://www.koala.krakow.pl/kurs/pelvi-balans-autorskie-zajecia-dla-kobiet-w-ciazy/ ). Ogólnie całkiem fajne warsztaty, myślałam, że po prostu będziemy na nich ściskać mięśnie na różne sposoby, a tak naprawdę to te zajęcia ułożone są wokół tego, ale dotyczą różnych partii ciała. Ot, choćby właśnie te drugie zajęcia, które skupiały się na oddychaniu w pierwszej fazie porodu.

Mam też taką popularną książkę o porodach naturalnych Ireny Chołuj i tam też jest trochę o oddychaniu - w sumie pokrywa się z tym, co było w Koali. Mogę zrobić zdjęcie odpowiednich stron, jeśli chcecie poczytać :)
    Z zapowietrzeniem też fakt, bo się można zahiperwentylować - oddech podobno ma być normalny, trzeba się raczej skupiać na wydechu :D Ale wiadomo, że w trakcie porodu może być ciężko i samo pamiętanie o oddychaniu jest wyzwaniem :)

Asiaf lubi tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 20 lipca 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 a na ile zajec chodzilas z tych miesni dna miednicy , moze sie jeszcze zalapie przed porodem ale niewiem czy mozna zapisac sie tak z dnia na dzien

f2wlh3715msa0zig.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska89 wrote:
    mi88 a na ile zajec chodzilas z tych miesni dna miednicy , moze sie jeszcze zalapie przed porodem ale niewiem czy mozna zapisac sie tak z dnia na dzien

Ja chodzę na zajęcia z treningu mięśni dna miednicy w Koali. Trzeba wcześniej zadzwonić albo napisać maila czy mają wolne miejsce w dniu zajęć. Jest duże zainteresowanie więc lepiej wcześniej się zapisać;)Cały cykl treningu to 7 spotkań (najlepiej zacząć podobno od tematu 1, żeby wiedzieć o co w ogóle chodzi;).

http://www.koala.krakow.pl/kurs/pelvi-balans-autorskie-zajecia-dla-kobiet-w-ciazy/

Informacje o tematach są wrzucane na bieżąco też na facebooku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 18:57

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    To też nie będę pakowała rożka - bez sensu go prać po dwóch dniach.
    Mam bardzo fajną pieluszkę bambusową, którą wezmę jako kocyk - jest super mięciutka i dość tania (75x75 około 20zł, z Texpolu). W razie czego będę też nią otulała malucha, jeśli będzie lubił :)
    Spakowałam też jedną flanelową i kilka tetrowych.

A z oddychaniem też nastawiałam się na to, że będą mówić dokładnie co i jak - a wszędzie raczej mówią, żeby po prostu oddychać.
    Bo ważne jest to, żeby na skurczu nie 'przeczekiwać', nie wstrzymywać oddechu, tylko oddychać - że wtedy podobno wszystko dużo łatwiej idzie. I chyba o tym przede wszystkim trzeba pamiętać.
    Fajnie to pokazała babka w Koali na ćwiczeniach z mięśni dna miednicy (Ania, na zajęciach 'II. Oddech i dno miednicy' - https://www.koala.krakow.pl/kurs/pelvi-balans-autorskie-zajecia-dla-kobiet-w-ciazy/ ). Ogólnie całkiem fajne warsztaty, myślałam, że po prostu będziemy na nich ściskać mięśnie na różne sposoby, a tak naprawdę to te zajęcia ułożone są wokół tego, ale dotyczą różnych partii ciała. Ot, choćby właśnie te drugie zajęcia, które skupiały się na oddychaniu w pierwszej fazie porodu.

Mam też taką popularną książkę o porodach naturalnych Ireny Chołuj i tam też jest trochę o oddychaniu - w sumie pokrywa się z tym, co było w Koali. Mogę zrobić zdjęcie odpowiednich stron, jeśli chcecie poczytać :)
    Z zapowietrzeniem też fakt, bo się można zahiperwentylować - oddech podobno ma być normalny, trzeba się raczej skupiać na wydechu :D Ale wiadomo, że w trakcie porodu może być ciężko i samo pamiętanie o oddychaniu jest wyzwaniem :)

Jak możesz wrzucić zdjęcia z tej książki to ja chętnie poczytam:)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88 też mam te pieluszki bambusowe - 3. Radzę jej za często nie prać bo się robią dziury :-\

mi88 lubi tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska89 wrote:
    Odnosnie majtek jednorazowych dzis na szkole rodzenia polozna mowila zeby kupowac tylko siateczkowe te wielorazowe np canpola te pakowane po 2 szt a nie jednorazowe po 5 szt bo nie przepuszczaja powietrza

Co do tych majtek to te też nie przepuszczają powietrza?
    https://www.aptekagemini.pl/canpol-majtki-poporodowe-rozmiar-l-5-sztuk.html

A te są te lepsze?
    https://www.aptekagemini.pl/canpol-wielorazowe-siateczkowe-majtki-poporodowe-rozmiar-s-m-2-sztuki.html

Ile tych sztuk zamówić? Próbuję dzisiaj ogarnąć wyprawkę apteczną;)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te jednorazowe chyba są ok. Ja miałam te drugie, dwa opakowania. Można je prać także spokojnie tyle wystarczy

lena86 lubi tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 20 lipca 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena86 nie bierz tych pakowanych po 5 szt , tylko te po dwie sztuki

mi88 lubi tę wiadomość

f2wlh3715msa0zig.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska89 wrote:
    Oprócz informacji od Leny dodam, że w ubiegłym tygodniu był temat III, więc w kolejnym będzie IV, czyli druga faza porodu i krocze. Położna z Koali polecała mi zajęcia we wtorki, ale są też w czwartki z inną prowadzącą (obie fizjoterapeutki). Byłam na obu, bo raz nie było wolnych miejsc we wtorek i chyba rzeczywiście wolę wtorki, ale czwartki też są w porządku :) Ja tam chodzę w ramach Multisporta.
    I nie ma obowiązku chodzić od pierwszych zajęć - wiadomo, że tak łatwiej, ale możesz sobie poczytać w razie czego w internecie, gdzie są te mięśnie, jak działają na wdechu i wydechu i jak się je ćwiczy - i będziesz wiedziała wszystko, tam nie ma wiele magii.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena86 wrote:
    Jak możesz wrzucić zdjęcia z tej książki to ja chętnie poczytam:)
    Proszę :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/83c6e187c236.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1c6ba2efb6a6.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/445235e38913.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bc7344e9ae1c.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/961e1265e30b.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6312f998a67e.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8e809f6c6206.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 22:56

Asiaf, lena86 lubią tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 02:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmienię trochę temat, ale chciałam dać znać dla zainteresowanych i dla tych co trafią tutaj później, że w BoboWózki na prawdę dają bardzo spoko rabaty przy większych zakupach. Zapłaciliśmy finalnie za całość (wózek z gondolką, spacerówką, fotelikiem i iso fix) ok. 500 zł mniej niż najtańszy taki zestaw jaki znalazłam w Internecie, więc polecam :)

Asiaf, mi88 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tym_janek a ile musicie czekać na wózek? Ja mam nadzieję, że się wreszcie w przyszłym tygodniu wybiorę tam.

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
‹‹ 18 19 20 21 22 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ