X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Krakowianki w ciąży.
Odpowiedz

Krakowianki w ciąży.

Oceń ten wątek:
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym KTG - w szpitalu na Siemiradzkiego powiedzieli mi, że aby mieć KTG, muszę przystąpić do programu opieki nad ciężarną (KOC) i zobowiązać się do porodu u nich.
    Dzwoniłam do Żeromskiego - zapisali mnie na 3 dni przed terminem porodu - pani powiedziała, że wcześniej nie będzie, bo nie ma terminów. Chyba zadzwonię jeszcze na Kopernika, może będą mieli coś wcześniej, bo jednak moja lekarka zakładała, że zacznę chodzić na KTG już teraz (ona jest z Kopernika i dała mi tam numer w razie czego).

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2018, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, ale co oznacza "zobowiązać się do porodu". Szpitale to na prawdę czasem mają pomysły... Zaczniesz rodzić np. podczas wyjazdu do rodziców, urodzisz w innym mieście i przepraszam bardzo, będą cię ścigać, bo miałaś rodzić u nich? co za głupota w ogóle...
    Szalenie mnie irytują taki wymysły nie wiadomo skąd, po co i w oparciu o jakie prawo...

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie rozumiem, o co chodzi. Powiedziałam im, że nie wiem, czy w dniu porodu będę mieszkać u siebie, czy u rodziców i od tego zależy, gdzie pojadę do szpitala - na Żeromskiego albo do nich. I stwierdzili, że jeśli przystąpię do tego KOC, to muszę jechać do nich i tyle.
    Nie wiem, jak będą tego pilnować, ale doszłam do wniosku, że nie chcę sobie w dniu porodu jeszcze dokładać myślenia o tym, czy mnie przyjmą na Żeromskiego, czy będą mieli w systemie tę deklarację (bo ten KOC to chyba NFZ-owy program, więc te dane mogą być dostępne dla wszystkich szpitali) i powiedzą, że mam jechać gdzie indziej - więc nie będę kombinować.

tym_janek lubi tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żyjemy w świecie pełnym absurdów jak widać. I zgadzam się, po co sobie stresu dokładać w dniu porodu :)

Ja już nie wyrabiam z tą jesienią za oknem... Jeszcze jeden dzień będzie lało to zacznę chyba walić głową w ścianę...
    Macie jakieś sposoby na poprawę humoru i podniesienie sobie ciśnienia w taką pogodę? Kawa już nie daje rady, słodyczy nie chcę wtryniać za dużo, bo po co mam małą uczyć zamiłowania do cukru... alkoholu nie wolno, mąż w delegacji, więc nawet przytulanki odpadają :/

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie słodycze i przytulanki też odpadają - cukrzyca na diecie + mąż, który ma bobofobię i stwierdził, że do czasu porodu to on najwyżej może głaskać brzuch i nic więcej, bo w środku jest dzidziuś :D Wkurzam się na niego, bo przez to mi ten sposób na przyspieszenie porodu odpada, ale przecież na siłę nic nie zrobię :P

Od weekendu ma być lepiej :) Ja planowałam w czasie L4 podjechać sobie np. na Kryspinów i poleżeć na piasku w ramach namiastki wakacji - do tej pory mi się nie udało i mam nadzieję, że może w przyszłym tygodniu właśnie.

Udało mi się załatwić KTG na Kopernika w przyszłym tygodniu - powiedziałam im, że prowadzę ciążę u lekarki od nich i chyba dzięki temu było łatwiej :)

Asiaf, tym_janek lubią tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które rodziły w szpitalu Żeromskiego - tam pisze, żeby ubranka wziąć opcjonalnie. Chcę wziąć, tylko mam problem z ilością i rodzajem. W co tam ubierają dzieci? Pajacyki, czy body (+ półśpiochy?)? I zastanawiam się nad rozmiarem - póki co mam przygotowane wersje na 50, 56 i 62, no ale zbiera się tego i nie wiem, czy jest sens :) I w ogóle do jakiej torby to pakować - do tej na położnictwo, czy może już do tej do porodu, bo po samym porodzie przecież będą ubierać dzidziusia?

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej pytałam kolezanke, która miesiac temu rodzila w Zeromskiego. Mowi, ze przydały jej sie najbardziej body z krotkim rekawem, na to pajac i czapeczka. Radzi zeby wziac kocyk, rozek i pieluche tetrowa, ponoć oni wlasnie owijaja w kocyk, rozek i pod buzie pieluche tetrowa, wiec jesli nie chce sie szpitalnych to dobrze miec swoje. No i wiadomo pampersy i chusteczki dla dziecka. W szpitalu polecaja tez maść do pupy Alatan plus. I dobrze miec butelke i laktator reczny, namawiaja do uzywania laktotora, gdy dziecko spi, bo to podobno rozwija laktacje.
    Kolezanka miala mniejsza torbę "dzidziusiowa", która ogarniał maz. To on pierwszy ubieral dziecko, gdy oba jeszcze lezala. I druga dla siebie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 19:01

mi88 lubi tę wiadomość

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa a dla siebie dużo siateczkowycj majtek, podpasek i podkłady 60x90. Plyn do higieny intymnej biały jelen ginekologiczny (po kazdej wizycie w toalecie sie go po porodzie używa) i duzo wody w butelkach z dziubkiem no i recznik , ktory mozna zmoczyc zeby sie otrzec, gdy sie będziemy pocic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 20:31

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze mi sie przypomniało zeby zrobic listę leków zazywanych w ciazy, bo kaza to wypełniać przed porodem a przy skurczach ciezko sie skupić. No i podobno pytali o fryzjerów i kosmetyczki do ktorych sie chidzilo przed porodem, co mnie juz totalnie rozwalilo :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 19:08

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2018, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnosnie majtek jednorazowych dzis na szkole rodzenia polozna mowila zeby kupowac tylko siateczkowe te wielorazowe np canpola te pakowane po 2 szt a nie jednorazowe po 5 szt bo nie przepuszczaja powietrza

f2wlh3715msa0zig.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syska89 gdzie chodzilas do szkoly rodzenia? Kazdy co innego mowi na ten temat :O

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodziłam w Żeromskim i właśnie nawet lekarz sprawdzał jakie mam majtki założone- i mają być te wielorazowe, siateczkowe o których pisze syska89. Ja rodziłam zimą więc miałam dla dziecka body z długim rękawem i pajacyk, skarpetki i czapeczkę. Jak nie na się swoich rzeczy to ubiorą w szpitalne. Miałam też rożek i kocyk, ale nie dałam jak położna poszła ubierać małą i zwinęli ją w pieluchę flanelową i rożek szpitalny.
    Co do rzeczy do zabrania to nie trzeba podkładów na łóżko -dają swoje. Nie podpaski tylko podkłady poporodowe np bella. Ręcznik papierowy potrzeby jest żeby po korzystaniu z toalety czy myciu osuszać krocze.
    I nikt mnie nie pytał o fryzjerów czy kosmetyczki...

mi88 lubi tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzieki za info :) ja powtarzam to co usłyszałam, swojego doświadczenia jeszcze nie mam

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa a Ty mialas w szpitalu laktator i butelkę? Na strnie szpitala w liście rzeczy do zabrania tez tego nie ma, to jyz sama nie wiem...

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf rozumiem, chciałam tylko uzupełnić Twoją wypowiedź o swoje doświadczenie. A może się okazać, że teraz wygląda to inaczej, to też zależy na kogo się trafi. Jak np. każda położna mówiła co innego, jedna się wydarła, że tego nie wolno jeść, za chwilę przyszła inna i mówi, że nie ma diety matki karmiącej.. także ten...

Asiaf lubi tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktator nie miałam przy sobie, miałam w domu pożyczony elektryczny. Trzeciego dnia po porodzie dostałam nawał pokarmu i wtedy mąż mi przywiózł. Jak masz to weź, ale jeśli nie masz to na razie nie kupuj.

Asiaf lubi tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2018, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Syska89 gdzie chodzilas do szkoly rodzenia? Kazdy co innego mowi na ten temat :O
    Centrum opieki okoloporodowej Beata Marzec szkola na NFZ, o tych majtkach wiem tez od kolezanek ktore juz sa po ;-)

f2wlh3715msa0zig.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska89 wrote:
    Centrum opieki okoloporodowej Beata Marzec szkola na NFZ, o tych majtkach wiem tez od kolezanek ktore juz sa po ;-)
    Też tam chodziłam :-)

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa a jaka mialas polozna srodowiskowa , my mamy przydzielona Agnieszke Rerutko , niema o niej opini na internecie ale prowadzila jedne zajecia i mnie przypadla do gustu ;-)

f2wlh3715msa0zig.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2018, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ta od laktacji? Ja miałam p. Dorotę Kordecką i raczej nie polecam. Sympatyczna ale weszła, zważyła i jak najszybciej chciała wyjść.
    A skąd już wiesz, że będziesz miała p. Agnieszkę?

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ