Krakowianki w ciąży.
-
WIADOMOŚĆ
-
Z tym KTG - w szpitalu na Siemiradzkiego powiedzieli mi, że aby mieć KTG, muszę przystąpić do programu opieki nad ciężarną (KOC) i zobowiązać się do porodu u nich.
Dzwoniłam do Żeromskiego - zapisali mnie na 3 dni przed terminem porodu - pani powiedziała, że wcześniej nie będzie, bo nie ma terminów. Chyba zadzwonię jeszcze na Kopernika, może będą mieli coś wcześniej, bo jednak moja lekarka zakładała, że zacznę chodzić na KTG już teraz (ona jest z Kopernika i dała mi tam numer w razie czego).
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Przepraszam, ale co oznacza "zobowiązać się do porodu". Szpitale to na prawdę czasem mają pomysły... Zaczniesz rodzić np. podczas wyjazdu do rodziców, urodzisz w innym mieście i przepraszam bardzo, będą cię ścigać, bo miałaś rodzić u nich? co za głupota w ogóle...
Szalenie mnie irytują taki wymysły nie wiadomo skąd, po co i w oparciu o jakie prawo...👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
No właśnie nie rozumiem, o co chodzi. Powiedziałam im, że nie wiem, czy w dniu porodu będę mieszkać u siebie, czy u rodziców i od tego zależy, gdzie pojadę do szpitala - na Żeromskiego albo do nich. I stwierdzili, że jeśli przystąpię do tego KOC, to muszę jechać do nich i tyle.
Nie wiem, jak będą tego pilnować, ale doszłam do wniosku, że nie chcę sobie w dniu porodu jeszcze dokładać myślenia o tym, czy mnie przyjmą na Żeromskiego, czy będą mieli w systemie tę deklarację (bo ten KOC to chyba NFZ-owy program, więc te dane mogą być dostępne dla wszystkich szpitali) i powiedzą, że mam jechać gdzie indziej - więc nie będę kombinować.tym_janek lubi tę wiadomość
Żyjemy w świecie pełnym absurdów jak widać. I zgadzam się, po co sobie stresu dokładać w dniu porodu
Ja już nie wyrabiam z tą jesienią za oknem... Jeszcze jeden dzień będzie lało to zacznę chyba walić głową w ścianę...
Macie jakieś sposoby na poprawę humoru i podniesienie sobie ciśnienia w taką pogodę? Kawa już nie daje rady, słodyczy nie chcę wtryniać za dużo, bo po co mam małą uczyć zamiłowania do cukru... alkoholu nie wolno, mąż w delegacji, więc nawet przytulanki odpadają👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
U mnie słodycze i przytulanki też odpadają - cukrzyca na diecie + mąż, który ma bobofobię i stwierdził, że do czasu porodu to on najwyżej może głaskać brzuch i nic więcej, bo w środku jest dzidziuś Wkurzam się na niego, bo przez to mi ten sposób na przyspieszenie porodu odpada, ale przecież na siłę nic nie zrobię
Od weekendu ma być lepiej Ja planowałam w czasie L4 podjechać sobie np. na Kryspinów i poleżeć na piasku w ramach namiastki wakacji - do tej pory mi się nie udało i mam nadzieję, że może w przyszłym tygodniu właśnie.
Udało mi się załatwić KTG na Kopernika w przyszłym tygodniu - powiedziałam im, że prowadzę ciążę u lekarki od nich i chyba dzięki temu było łatwiejAsiaf, tym_janek lubią tę wiadomość
Mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które rodziły w szpitalu Żeromskiego - tam pisze, żeby ubranka wziąć opcjonalnie. Chcę wziąć, tylko mam problem z ilością i rodzajem. W co tam ubierają dzieci? Pajacyki, czy body (+ półśpiochy?)? I zastanawiam się nad rozmiarem - póki co mam przygotowane wersje na 50, 56 i 62, no ale zbiera się tego i nie wiem, czy jest sens I w ogóle do jakiej torby to pakować - do tej na położnictwo, czy może już do tej do porodu, bo po samym porodzie przecież będą ubierać dzidziusia?
Hej pytałam kolezanke, która miesiac temu rodzila w Zeromskiego. Mowi, ze przydały jej sie najbardziej body z krotkim rekawem, na to pajac i czapeczka. Radzi zeby wziac kocyk, rozek i pieluche tetrowa, ponoć oni wlasnie owijaja w kocyk, rozek i pod buzie pieluche tetrowa, wiec jesli nie chce sie szpitalnych to dobrze miec swoje. No i wiadomo pampersy i chusteczki dla dziecka. W szpitalu polecaja tez maść do pupy Alatan plus. I dobrze miec butelke i laktator reczny, namawiaja do uzywania laktotora, gdy dziecko spi, bo to podobno rozwija laktacje.
Kolezanka miala mniejsza torbę "dzidziusiowa", która ogarniał maz. To on pierwszy ubieral dziecko, gdy oba jeszcze lezala. I druga dla siebie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 19:01
mi88 lubi tę wiadomość
Antoś
-
Aaa a dla siebie dużo siateczkowycj majtek, podpasek i podkłady 60x90. Plyn do higieny intymnej biały jelen ginekologiczny (po kazdej wizycie w toalecie sie go po porodzie używa) i duzo wody w butelkach z dziubkiem no i recznik , ktory mozna zmoczyc zeby sie otrzec, gdy sie będziemy pocic.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 20:31
Antoś
-
Jeszcze mi sie przypomniało zeby zrobic listę leków zazywanych w ciazy, bo kaza to wypełniać przed porodem a przy skurczach ciezko sie skupić. No i podobno pytali o fryzjerów i kosmetyczki do ktorych sie chidzilo przed porodem, co mnie juz totalnie rozwalilo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 19:08
Antoś
-
Rodziłam w Żeromskim i właśnie nawet lekarz sprawdzał jakie mam majtki założone- i mają być te wielorazowe, siateczkowe o których pisze syska89. Ja rodziłam zimą więc miałam dla dziecka body z długim rękawem i pajacyk, skarpetki i czapeczkę. Jak nie na się swoich rzeczy to ubiorą w szpitalne. Miałam też rożek i kocyk, ale nie dałam jak położna poszła ubierać małą i zwinęli ją w pieluchę flanelową i rożek szpitalny.
Co do rzeczy do zabrania to nie trzeba podkładów na łóżko -dają swoje. Nie podpaski tylko podkłady poporodowe np bella. Ręcznik papierowy potrzeby jest żeby po korzystaniu z toalety czy myciu osuszać krocze.
I nikt mnie nie pytał o fryzjerów czy kosmetyczki...mi88 lubi tę wiadomość
-
Asiaf rozumiem, chciałam tylko uzupełnić Twoją wypowiedź o swoje doświadczenie. A może się okazać, że teraz wygląda to inaczej, to też zależy na kogo się trafi. Jak np. każda położna mówiła co innego, jedna się wydarła, że tego nie wolno jeść, za chwilę przyszła inna i mówi, że nie ma diety matki karmiącej.. także ten...
Asiaf lubi tę wiadomość