X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Krakowianki w ciąży.
Odpowiedz

Krakowianki w ciąży.

Oceń ten wątek:
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2-3 tygodnie. Będą dzwonić jak będzie i wtedy można jechać odebrać osobiście, a można też wybrać opcję z wysyłką do domu. Myślę, że 2 opcja jest super jak ktoś mieszka wyżej w budynku bez windy, a akurat nie ma nikogo co by mógł wózek wnieść, bo zrobi to kurier wtedy :)

Cukierniczka lubi tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wiecie czy w świecie dziecka dają jakieś rabaty przy zakupie np. wózka? Znajoma ostatnio kupowała w czarodzieju spacerówkę za niecałe 500 zł i dostała 80 zł zniżki, więc moim zadaniem to dużo w stosunku do takiej kwoty.

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska89 wrote:
    Lena86 nie bierz tych pakowanych po 5 szt , tylko te po dwie sztuki

Tak tak kupiłam 2 różne opakowania po 2 sztuki, wielorazowych siateczkowych Baby Ono i Canpol. To dobrze, że spytałam was o radę;)
    Wyprawka apteczna ogarnięta:D A apteka Gemini super działa w piątek zrobiłam zamówienie, dzisiaj już ją dostarczył kurier:D

tym_janek lubi tę wiadomość

w4sq43r85k8egy8f.png
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak apteka gemini super maja ogarniete, do mnie jak przyszedl kurier to cieszylam sie jakby to byl worek zlota. Maz sie na mnie dziwnie patrzyl jak powoli kazda rzecz ogladalam po kilka razy , nawet masci itp. Taka fajna radosc z tych dzieciowych zakupow.

tym_janek lubi tę wiadomość

f2wlh3715msa0zig.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff ale gorąco, żyjecie dziewczyny, pewnie strasznie ciężko z brzuszkami w takie upały? Mam nadzieję, że siedzicie w domach i się chłodzicie.

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • mylola Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj gorąc doskwiera, ostatnio mam wrażenie że mi brzuch z dnia na dzień rośnie ^^ my z mężem wyrwaliśmy się w góry na weekend, starsza córcia została z dziadkami a my trochę odpoczywamy w samotności :D następny taki wypad nie wiadomo kiedy bo na jesień szykuje nam się wykańczanie nowego mieszkania, przeprowadzka a potem już syn się urodzi i cyrk od nowa :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2018, 12:56

Asasa lubi tę wiadomość

8p3o3e3kdmy2lofu.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mi jakos ta temperatura nie przeszkadza. Unikam tylko słońca wprost na głowę, ale w cieniu czy w kapeluszu to zasadniczo czuję sie super :) Wolę upał niż deszcz, zdecydowanie :D
    Mi dziś mąż z rana rzucił tekstem, że od wczoraj mi urósł brzuch, więc chyba rzeczywiście rośnie w tempie ekspresowym... a tu jeszcze 10 tygodni...

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nawet w te upaly dostalam wczoraj mialam tyle energii ze pojechalam na zakupy, posprzatalam mieszkanie i jeszcze,ciasto upieklam co by dzis do mamuski nie jechac z pustymi rekami ;-)
    Ale to chyba poswiadomie organizm wie ze to juz bliziutko .
    Ja w piatek mam ktg i badania na Kopernika a teoretycznie termin z usg na sobote. Zobaczymy co to bedzie... choc dalej do mnie nie dociera ze to juz .
    Pozdrawiamy z Aleksandrem

Asiaf, tym_janek, Asasa, lena86 lubią tę wiadomość

f2wlh3715msa0zig.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska89 wrote:
    Ja to nawet w te upaly dostalam wczoraj mialam tyle energii ze pojechalam na zakupy, posprzatalam mieszkanie i jeszcze,ciasto upieklam co by dzis do mamuski nie jechac z pustymi rekami ;-)
    Ale to chyba poswiadomie organizm wie ze to juz bliziutko .
    Ja w piatek mam ktg i badania na Kopernika a teoretycznie termin z usg na sobote. Zobaczymy co to bedzie... choc dalej do mnie nie dociera ze to juz .
    Pozdrawiamy z Aleksandrem

Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze!!:)

syska89 lubi tę wiadomość

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie też powoli dociera, że termin coraz bliżej... zwłaszcza po zajęciach w szkole rodzenia zaczynam się trochę schizować co to będzie, jak to będzie:D

w4sq43r85k8egy8f.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syska, powodzenia na Kopernika :D Ja miałam KTG w czwartek i spędziłam w kolejce 3 godziny, potem 45min leżenia i USG (nie wiedziałam nawet, że to standardowo badają przy okazji KTG). Strasznie mnie zmęczył ten szpital i to siedzenie. Weź ze sobą książkę, wodę i naładowany telefon. I coś do jedzenia - ja musiałam kupować cokolwiek w automacie, a tam ciężko znaleźć coś sycącego i zdrowego :P

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88 nawet nie strasz

f2wlh3715msa0zig.png
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2018, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88 ucielo mi wiadomosc a sie rozpisalam. Licze na to ze szybciej pójdzie, mam zglosic sie na 9 .moze cos tam sie juz dzieje i mnie zostawia, uff juz siedzę jak na bombie. Umowili Cie na kolejne ktg ?

f2wlh3715msa0zig.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też byłam umówiona na godzinę - podobno zdarzają się tam takie opóźnienia, ale może akurat trafisz na lepszy dzień :)
    Umówili mnie na 'za tydzień', czyli najbliższy czwartek, to jest chyba taki standardowy termin, kiedy nic się nie dzieje. Jutro do nich zadzwonię i odwołam, bo mam już termin na piątek w Żeromskiego, a tam chcę rodzić, więc nie ma sensu iść jeszcze w czwartek i zabierać miejsca :)
    Ale na wiele nie liczę, bo nic u mnie nie zapowiada zbliżającego się porodu :/ Więc pewnie pójdę w piątek, a potem mnie umówią albo na kolejne KTG w terminie porodu, albo w ogóle przyjmą wtedy do szpitala, bo przy cukrzycy ciążowej podobno tak się postępuje i wywołuje od razu po terminie.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 01:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88, syska - miałyście jakieś wskazania do ktg? Jak to działa? To lekarz zleca czy się samemu można zgłosić do szpitala? Mój prowadzący na razie nic o ktg nie wspominał i żadnego nie robiłam, a ze szpitala Narutowicza wiem ze robią dopiero dziewczynom w terminie albo już właśnie po terminie z karty jak są.
    U was suwaczki pokazują ze tp nie minął wiec tak z ciekawości podpytuje jak to działa w praktyce?

h84fwn15k5y02vr6.png
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam termin z pierwszego usg na 04'08 a z om tydzien pozniej wiec jak w suwaczku a,z,racji tego ze moja gin jest na urlopie dala skierowanie na ktg ona tez pracuje na Kopernika.

f2wlh3715msa0zig.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cukrzyca ciążowa, bez insuliny - pani z Kopernika ustawiła mi pierwsze KTG na 38+3 i kolejne za tydzień.
    Na Siemiradzkiego przed terminem chyba można robić bez wskazań - jakby co (tylko trzeba podpisać KOC :) ).

EDIT:
    Aaa, i jak dzwoniłam na Żeromskiego w sprawie KTG, to pani spytała, czy ciąża jest fizjologiczna. Nie wiedziałam, że cukrzyca robi z ciąży niefizjologiczną (myślałam, że niefizjologiczna to może z in vitro :P) i wtedy KTG jest szybciej :D
    Więc powiedziałam, że fizjologiczna - a potem tylko dodałam, że mam już skierowanie na KTG od lekarza. Wtedy pani powiedziała, że nie mają wcześniejszych terminów i umówiła mnie na 3.08, czyli 3 dni przed TP.

Więc wydaje mi się, że w razie czego można po prostu przedzwonić do szpitala, w którym chcesz rodzić, powiedzieć TP i oni Cię wpiszą (żeby nie było tak, że w terminie porodu chesz robić KTG, a nie ma już miejsc). A ja, gdybym powiedziała wtedy o cukrzycy, to pewnie by mi dali wcześniejszy termin mimo "braku miejsc" :)
    I z obecną wiedzą, bez cukrzycy i wskazówek od lekarza, tak właśnie bym zrobiła - na tydzień-dwa przed porodem przedzwoniłabym do szpitala, w którym planuję rodzić, zarezerwowała termin KTG. To ma jeszcze tę zaletę, że wraz z pierwszym KTG oni Cię otaczają opieką na te dni w okolicach TP - umawiają kolejne terminy wizyt, robią dodatkowo USG i badają szyjkę, ewentualnie przyjmują do szpitala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 11:29

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za info :) to sobie zadzwonię, chyba się będę lepiej czuła jak sobie właśnie nawiąże kontakt ze szpitalem zanim się zacznie akcja ;) nie mam żadnej swojej położnej, a jest szansa ze kogokolwiek wcześniej poznam przy takich wizytach ;)

h84fwn15k5y02vr6.png
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qumish a gdzie zamierzasz rodzic ? Wiem ze mozesz podejsc do przychodni i zapytac o polozne jakie sa w Twoim regionie .chodzi o polozna srodowiskowa ktora bedzie przychodzila do msluszka ale jesli uzyskasz info to wiem ze na tym etapie ciąży taka polozna moze przyjsc nawet do Ciebie do domu na taka pogadanke przed porodem

f2wlh3715msa0zig.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie byłam już w przychodni w tej sprawie, zapytać o położna i przy okazji o kolejki do pediatrów ;)
    Mam nawet nr tel do środowiskowej bo jest jedna tu u mnie, będę chciała się umówić żeby ja poznać przed porodem. Choć podobno z terminami ciężko
    A rodzę chyba w Narutowiczu- byłam tam kiedyś na oddziale ginekologicznym przed ciaza.. może to głupi sposób na wybór miejsca do rodzenia, ale po prostu tam byłam i wiem jak jest mniej więcej ;) oddział w miarę nowy i pracuje tam mój lekarz-choć akurat przy porodzie SN wydaje mi się ze to bez znaczenia.
    Brałam tez pod uwagę Żeromskiego-ale bardzo chciałam tam pojechac zobaczyć porodówkę i jakoś tak się składa ze co zadzwonię to albo jest full i wstrzymane w ogóle przyjęcia, albo akurat dziewczyny rodzą i mi mówią przez tel żebym spróbowała zadzwonić umówić się później. 3 razy chciałam podjechać przez ostatnie 2tyg i mi się nie udało ;)

h84fwn15k5y02vr6.png
‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ