X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Krakowianki w ciąży.
Odpowiedz

Krakowianki w ciąży.

Oceń ten wątek:
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzies czytalam ze zeromski ma remont i ostatnio kolezanke ktora tam lezala przeniesli na Kopernika. Moze,dlatego tak zbywaja .co do położnej przy porodzie .. to i tak nie wiadomo czy akurat na ta zkiane sie trafi i lekarza a urodzic trzeba :-)

f2wlh3715msa0zig.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak. To przepełnienie tam to wina remontu, podobno często przekierowują właśnie do Kopernika albo narutowicza.
    Poza tym do Żeromskiego mam daleko, wiec pewnie zostanę przy Narutowiczu.
    Widziałam stamtąd jedna położna na dniach otwartych i wydawała się spoko;) wiem ze ogólnie szpital ma różne opinie, jedzenie na pewno tam jest fatalne i maja 1 doradczynię laktacyjna, która jest w dodatku tylko pon-pt do południa.. ale idealnie chyba nigdzie nie jest ;) przynajmniej jestem świadoma minusów.. mam nadzieje ze wszystko pójdzie sprawnie i po prostu szybko wrócę do domu ;)

h84fwn15k5y02vr6.png
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qumish to daj potem znać, ja też planuję Narutowicza ;-) a chodziłaś tam może do szkoły rodzenia?

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, chodziłam do koali. Później dopiero się zorientowałam ze szpital w ogóle ma szkole ;)

Późno się zabrałam za wybieranie szpitala.. na początku myślałam ze uda się w domu narodzin w Rydygierze ale tam ma być remont do jesieni. Później lekarz mi mówił ze będzie cc bo dzieciak cała ciąże jest głowa do góry, ale się obrócił tydzień temu i dopiero zaczęłam myśleć o szpitalu pod katem rodzenia SN

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 13:21

h84fwn15k5y02vr6.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś z was orientuje się albo słyszał na temat sytuacji w Ujastku?
    Podobno przeżywają mega oblężenie z powodu remontów w Rydygierze i w Żeromskim. Pacjentki z Ujastka kierują nawet do Proszowic...szczerze zaczęłam się niepokoić...

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    piszecie w ogóle plan porodu? jeżeli tak to w jakiejś mega skróconej wersji?np. 10 najważniejszych punktów istotnych dla was? czy taki typowy plan który jest np. na stronie Rodzić po ludzku, albo nawet na stronie Ujastka. Jak dla mnie to za dużo tego czytania dla położnej (taki formularz to 3 strony)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mi się wydaje ze taki długi plan może być ciężko przeczytać z położna. W Narutowiczu mówią: ‚nie piszcie, niepotrzebne są kartki, wystarczy o tym porozmawiac’.
    Ale z tego co słyszałam to jak się ma na papierze to oni musza to dołączyć do dokumentacji.. i dlatego ja kilka dla mnie ważnych punktów chce mieć spisane i podpisane przez położna która mnie będzie przyjmowała.

h84fwn15k5y02vr6.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie straszcie nawet z tymi przepełnionymi szpitalami... też się zaczęłam stresować.
    Odnośnie planu porodu - szpital na Siemiradzkiego ma dość krótki - https://siemiradzki.pl/storage/app/media/Plan%20porodu.pdf
    Ja chyba nie wypełniam, bo nie mam jakichś specjalnych wymagań, a wszystko inne w razie czego możemy ustalić w trakcie.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak są remonty to siłą rzeczy we wszystkich pozostałych szpitalach będzie oblężenie. Kopernik i Ujastek ma 3 referencję neonatologii, więc tym bardziej, bo będą tam wysyłać wszystkie porody gdzie coś może być nie tak z maluszkami. Kolega, który pracuje na Kopernika na patologii ciąży sugeruje, że jak akcja porodowa się zacznie to zamiast od razu jechać, to aby zadzwonić najpierw do szpitala czy nas przyjmą, a jak nie to zadzwonić do kolejnego szpitala na liście. Tym sposobem zamiast latać ze skurczami od szpitala do szpitala, będzie wiadomo gdzie można jechać na spokojnie.

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Nie straszcie nawet z tymi przepełnionymi szpitalami... też się zaczęłam stresować.
    Odnośnie planu porodu - szpital na Siemiradzkiego ma dość krótki - https://siemiradzki.pl/storage/app/media/Plan%20porodu.pdf
    Ja chyba nie wypełniam, bo nie mam jakichś specjalnych wymagań, a wszystko inne w razie czego możemy ustalić w trakcie.

To rzeczywiście ten jest króciutki:)
    Ujastek ma niezły formularz http://ujastek.grupaneomedic.pl/upload/upload/plan_porodu.pdf
    A wypełniając ten na stronie rodzić po ludzku http://www.rodzicpoludzku.pl/Plan-Porodu/Plan-porodu.html to wychodzą też 3 strony:/

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jednak napiszę ten plan bo znając życie jak się "cała akcja" zacznie to zapomnę nawet jak się nazywam...;)

tym_janek lubi tę wiadomość

w4sq43r85k8egy8f.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek, tak właśnie pomyślałam dzisiaj, że spiszę szpitale wraz z telefonami w kolejności, w jakiej chciałabym rodzić i będę w razie czego dzwonić. To znaczy - najpierw pewnie pojedziemy do Żeromskiego i jeśli tam nas nie przyjmą, to zaczniemy dzwonić po kolei.
    Jak byłam na zajęciach ze szkoły rodzenia w Koali, mieli taką tabelkę z porównaniem szpitali - jakie są sale do porodu, jakie znieczulenie itd. Któraś z Was kojarzy albo ma takie porównanie? Nie chcę teraz robić pełnego researchu krakowskich szpitali, a na jakiejś podstawie chciałabym sobie ustalić, gdzie w razie braku miejsc jechać.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    tym_janek, tak właśnie pomyślałam dzisiaj, że spiszę szpitale wraz z telefonami w kolejności, w jakiej chciałabym rodzić i będę w razie czego dzwonić. To znaczy - najpierw pewnie pojedziemy do Żeromskiego i jeśli tam nas nie przyjmą, to zaczniemy dzwonić po kolei.
    Jak byłam na zajęciach ze szkoły rodzenia w Koali, mieli taką tabelkę z porównaniem szpitali - jakie są sale do porodu, jakie znieczulenie itd. Któraś z Was kojarzy albo ma takie porównanie? Nie chcę teraz robić pełnego researchu krakowskich szpitali, a na jakiejś podstawie chciałabym sobie ustalić, gdzie w razie braku miejsc jechać.

Ja też chodziłam do szkoły rodzenia w Koali, nie pamiętam dokładnych informacji z tabelki (no może jedynie boksy w Siemiradzkim:P) ale babka mówiła, że tą tabelkę robiłą na podstawie danych ze strony https://www.gdzierodzic.info/

Ja biorę pod uwagę tylko i wyłącznie Ujastek:P nie dam się nigdzie indziej wywieźć:P zresztą, jak już się rozpocznie akcja porodowa to nie mają prawa kazać jechać do innego szpitala. Moja koleżanka położna radzi jednak zaczekać w domu do w miarę regularnych skurczy. Wtedy szpital nawet jak ma oblężenie musi przyjąć.

mi88, tym_janek lubią tę wiadomość

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z Koali pamietam info ze TENS jest tylko w Narutowiczu, zzo właściwie wszędzie tylko różne zwyczaje odnośnie podawania. Gaz chyba tylko w Koperniku i Żeromskim..
    W Siemiradzkim 3 płatne sale + boksy, w Żeromskim w łazience tylko prysznic, w Narutowiczu każda porodówka ma swoją łazienkę z wanna, tak samo chyba Ujastek..
    Są tez różnice w zwyczajach po cesarce (czy pozwalają na odwiedziny, kiedy pionizuja, czy od razu dają dzieciaka do opieki itp).

Co do tego ze szpital musi przyjąć: nie zgodzę się.. nie przyjmą porodu na korytarzu tylko dlatego ze chcesz ten szpital ;) Maja obowiązek się tobą zaopiekować-czyli jak przyjeżdżasz a nie maja miejsca to sami kontaktują się z innymi szpitalami i w porozumieniu z tobą i w zależności od tego na jakim etapie jest akcja ustala się czy transport w razie konieczności będzie karetka czy własnym samochodem

mi88, tym_janek lubią tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qumish zgadzam się z tobą, ja tylko mam nadzieję, że pech mnie w tej sytuacji nie dopadnie, nie będę musiała rodzić w innym szpitalu, niż ten w którym chce itd. To byłby dla mnie dodatkowy stres, że jadę gdzieś indziej...Zobaczymy, co to będzie...

w4sq43r85k8egy8f.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, dzięki, dziewczyny :)

W Żeromskiego na pewno nie ma gazu, no i to prawda - łazienki nie są w sali porodowej, tylko trzeba przejść przez korytarz - ale łazienek jest podobno tyle, ile sal. To na minus w stosunku do reszty.
    W Narutowicza rodziła moja koleżanka i nie spodobało mi się to, że po cc przez 12 godzin była sama na sali pooperacyjnej, dzidziuś też sam, a jej mąż czekał i nie wiedział, co ze sobą zrobić. W Żeromskiego w wypadku cc jest i kangurowanie przez tatę, i nie ma w ogóle leżenia na pooperacyjnej - przewożą od razu na salę na położnictwie i dają dzidziusia (choć z drugiej strony opieka nad małym po cc czasem jest niemożliwa - ale jakoś to musi działać; ja jakoś wolę to, niż zabranie malucha rodzicom na 12 godzin...).
    A Siemiradzkiego to chyba jedyny szpital, w którym jest ta ogólna sala - a przy obecnym oblężeniu jest jednak ryzyko, że się na nią trafi. No ale zawsze można zadzwonić przed przyjazdem i sprawdzić :)

Lena, a jak jest na Ujastku z kwestią tego, co się dzieje z maluchem po porodzie? Czy po porodzie sn zostawiają Ci malucha do kangurowania na 2h? A po cc tata może kangurować? I ile mama leży na pooperacyjnej sama? Dowiadywałaś się może? Bo przyznam, że to są jedne z tych ważniejszych dla mnie kwestii i w dużej mierze ze względu na to wybrałam Żeromskiego :) Ale jeśli trzeba będzie jechać gdzieś indziej, wolę wiedzieć, gdzie - i na przykład Narutowicza ze względu na te 12h pooperacyjnej dla mnie spada na ostatnie miejsce :)

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Narutowiczu może wyjść nawet więcej niż 12h po cc, zależy o której zabieg. Np przy planowanym jak jest rano to dopiero następnego dnia po południu przenoszą na normalna sale.. czyli może wyjść ponad 24h bez odwiedzin. Przy czym: jak chcesz to dziecko ci przyniosą od razu i pomogą przystawić do piersi nawet przed pionizacja, jak jest wszystko Ok to pionizuja już nawet po 6h od porodu; kangurowanie przez tatę jest możliwe i ojcowie bez ograniczeń mogą być z dzieckiem na sali noworodkowej (w godzinach odwiedzin).. wiec dzieciak jest albo z tobą albo z ojcem, tylko się w trójkę spotkać nie można. Z sali pooperacyjnej wypuszczają drugiego dnia po badaniach. Dowiadywałam się szczegółowo przez to ze biorę ten szpital pod uwagę mimo wszystko.. choć przy cc zdecydowanie lepsze zwyczaje są w Żeromskim. I lepsze wsparcie laktacyjne

Edit: tez znam historie znajomych, gdzie świeży tatuś uznał ze nie ma po co być w Narutowiczu pierwszego dnia po cc.. bo faceci zupełnie nie wiedza co zrobić z noworodkiem, poza tym żeby na niego patrzeć z daleka ;) a i położne nie pomagają bo uznają ze to ‚faceci’.. wiec tam ojcowie musza wiedzieć co ich czeka i być na tyle asertywnym żeby powiedzieć ze chcą się zająć dzieckiem, kangurowac, przewinąć itp itd bo się chyba nikt tego po nich nie spodziewa ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2018, 23:49

mi88, Cukierniczka lubią tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jestem z Krakowa podczytuje was nieśmiało ale jeszcze nie dołączyłam dzisiaj mam ogromna prośbę ponieważ odebrałam wyniki badań które mnie zmartwiły, 3 raz robiłam beta Hcg i progesteron i martwi mnie progesteron bo spadł!!!
    11 dpo beta 51 progesteron 22,60
    13 dpo beta 195,7 progesteron 27,60
    15 dpo beta 454,1 progesteron 20,40

Biorę duphaston 2x1 i wykituje przecież przez niedziele

Wy macie większe doświadczenie co ja powinnam zrobić poszłabym do lekarza ale pojadę na IP teraz i co mi powiedzą ?

• mylola Ekspertka

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaz mają też w Rydygierze, a Tensy chyba też w Siemiradzkim. Kusi mnie ten szpital ale.te boksy trochę przerażają - czy któraś z was widziała je na własne oczy albo jakieś zdjęcie? Czy to jest sala ze stanowiskami porodowymi oddzielonymi od siebie tylko parawanem czy są postawione jakieś ścianki które wydzielają osobne pomieszczenia? Jak to wygląda? Byłam tam na dniach otwartych ale tych boksów nie pokazywali.
    Karmelllka jedyne co na izbie ci mogą pomóc to oprocZ zrobienia USG (na którym jeszcze nic może nie być widać bo jest bardzo wcześnie) to podnieśc dawkę duphastonu jeżeli uznają to za konieczne. Tak naprawdę w tak wczesnej ciąży ani ty ani lekarze nie możecie za wiele zrobić, tylko czekać, możesz też starać się odpoczywać i nie stresować się.

8p3o3e3kdmy2lofu.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka, ważne są jednostki progesteronu - jeśli jest w ng, to każdy z tych wyników jest ładny. Jeśli w nmol, to mały, ale - bierzesz dodatkowo duphaston, który nie wychodzi w badaniach, więc organizm ma go tak czy inaczej wystarczająco.

I przede wszystkim - progesteron jest wyrzucany do organizmu falami, więc taki spadek nic nie znaczy - może trafiłaś na moment przed kolejnym wyrzutem, a poprzednio było po. Nie patrzy się na to i część lekarzy w ogóle odradza badanie progesteronu, bo te wahania tylko stresują. Ja proga badałam tylko z pierwszą betą, żeby wiedzieć, czy nie jest za niski i czy nie trzeba suplementować. Potem odpuściłam, właśnie ze względu na to, że często dziewcznom wychodzą takie wahania, które nic nie znaczą, a martwią.

Beta rośnie bardzo ładnie, więc nie ma się czym martwić.

IP czy lekarz jest bez sensu, bo po pierwsze - wszystko wyglada bardzo dobrze, po drugie - nawet jeśli mieliby Ci coś dać dla uspokojenia, to nie dadzą Ci nic więcej niż Duphaston/luteinę, które i tak już bierzesz. A na USG nic nie zobaczysz, bo to za wcześnie :)

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
‹‹ 20 21 22 23 24 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ