Krakowianki w ciąży.
-
WIADOMOŚĆ
-
kkarolina, wiem tylko tyle, że chęć rodzenia w płatnej sali zgłaszasz podczas przyjęcia (przy porodzie), bo wcześniej to oni i tak nie przewidzą, czy będzie wolna, czy nie. Koleżanka była na patologii, mówiła, że nieprzyjemne sale - to jest nieodremontowana część szpitala. A 5osobowa sala chyba ma swoje plusy, bo przynajmniej jest w niej łazienka
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Hej,
ja rodziłam w Siemiradzkim. Nie czułam się lepiej traktowana mając lekarkę ze szpitala. Bardziej pomogła mi prywatna położna - przy przyjęciu, porodzie i po porodzie (dzięki niej trafiłam do sali 3-osobowej z łazienką). Ale raczej wszyscy traktowani są na równi.
Na patologii spędziłam jedną noc zaraz po porodzie (bo nie było miejsc na położnictwie) - warunki średnie, ale do przeżycia, sala 5-osobowa, ale z łazienką.
Salę do porodów rodzinnych zgłaszasz przy przyjęciu - ja ktg spędziłam w innej sali, bo wszystkie 3 były zajęte. Ale zaraz jak się zwolniła, to mnie tam przenieśli. Trafiłam na bardzo oblegany dzień
Jak masz jeszcze jakieś pytania, to pytaj
-
Etoilka wrote:Hej,
ja rodziłam w Siemiradzkim. Nie czułam się lepiej traktowana mając lekarkę ze szpitala. Bardziej pomogła mi prywatna położna - przy przyjęciu, porodzie i po porodzie (dzięki niej trafiłam do sali 3-osobowej z łazienką). Ale raczej wszyscy traktowani są na równi.
Na patologii spędziłam jedną noc zaraz po porodzie (bo nie było miejsc na położnictwie) - warunki średnie, ale do przeżycia, sala 5-osobowa, ale z łazienką.
Salę do porodów rodzinnych zgłaszasz przy przyjęciu - ja ktg spędziłam w innej sali, bo wszystkie 3 były zajęte. Ale zaraz jak się zwolniła, to mnie tam przenieśli. Trafiłam na bardzo oblegany dzień
Jak masz jeszcze jakieś pytania, to pytaj
Tak myślałem, że pewnie przy przyjęciu
A jak z odwiedzinami? Przestrzegają godzin i tego, żeby przy jednej pacjentce mogła byc tylko jedna osoba odwiedzającą?
Ogólnie macie dobre wrażenia z tego szpitala czy coś Wam nie pasowało?
-
Ok. Mamy już wybrany wózek i fotelik, przymierzone już w sklepie do samochodu, wszystko ok, nic tylko kupować. I teraz pytanie - gdzie? Czy znacie w Krakowie jakieś sklepy stacjonarne gdzie przy większym zakupie dają konkretne rabaty? Bo nie wiem czy zamawiać w Internecie, czy mam szansę kupić stacjonarnie w jeszcze niższej cenie. Jakie są Wasze doświadczenia w tej materii?👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
kkarolina89 wrote:Tak myślałem, że pewnie przy przyjęciu
A jak z odwiedzinami? Przestrzegają godzin i tego, żeby przy jednej pacjentce mogła byc tylko jedna osoba odwiedzającą?
Ogólnie macie dobre wrażenia z tego szpitala czy coś Wam nie pasowało?
Godziny odwiedzin raczej są przestrzegane - rano i wieczorem są obchody lekarzy. U mnie raz mąż był z bratem na chwilę po godzinach i nie było problemu - także tragedii nie ma
Ja jestem zadowolona. Było kilka położnych, na których widok ciśnienie mi skakało, ale w innym szpitalu pewnie byłoby to samo. Drugi raz też będę tam rodzić
-
tym_janek wrote:Ok. Mamy już wybrany wózek i fotelik, przymierzone już w sklepie do samochodu, wszystko ok, nic tylko kupować. I teraz pytanie - gdzie? Czy znacie w Krakowie jakieś sklepy stacjonarne gdzie przy większym zakupie dają konkretne rabaty? Bo nie wiem czy zamawiać w Internecie, czy mam szansę kupić stacjonarnie w jeszcze niższej cenie. Jakie są Wasze doświadczenia w tej materii?
jeśli mogę wiedzieć jaki wybraliście wózek ? -
U nas ani jeden by sie nie zmiescił Dlatego zamieniamy się z bratem na samochody. Nasz jest nowszy i lepszy ale malutki, jego za to jest większy i bardziej praktyczny przy dziecku bo ma drzwi z tyłu, więc na razie win win, a z czasem pewnie kupimy po prostu jakieś nowe auto-czas pokaże
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 14:17
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Dół się zmieści (zwykle da się zdjąć koła i wtedy jest jeszcze mniejszy), a gondolki możesz nie mieć potrzeby często wozić - ewentualnie na jakiś dalszy wyjazd. Zawsze można pokombinować z przypięciem któregoś z elementów za kierowcą (tylko tak, żeby nie latał po samochodzie w wypadku zderzenia).
tym_janek lubi tę wiadomość
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
ruda90 wrote:a może wiecie coś o Narutowiczu ?
Mój lekarz pracuje w Rydygierze, ale jakoś tak po opiniach sądząc nie wiem czy to by był dobry wybór. Może któraś ma jakieś opinie na ten temat
www.zcukremalbowcale.com -
Siostra mojej koleżanki rodziła w Rydygierze w zeszłym roku i bardzo bardzo odradza. Miała dość mocno powikłany poród, ale katowali ją zasadniczo 4 dni (!!!), zamiast po prostu zrobić cięcie,skoro poród nie postępował. Skończyło się na vacum, dziecko zdrowe mimo, że wody już były zielone, ale młoda mama ma traumę na całe życie.
Być może to jednorazowa taka sytuacja i generalnie jest tam ok, tego nie wiem. W każdym szpitalu mogą się różne sytuacje zdarzać. No ale o tej sytuacji wiem, więc się dzielę informacjamiCukierniczka lubi tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
moja bratowa rodziła 3 miesiące temu w Rydgierze i była bardzo zadowolona - poleca mi ten szpital ale ze względu na odległość raczej nie biorę go pod uwagę. Pracował tam jej lekarz prowadzący ciąże i dodatkowo wykupiła sobie położna - złego słowa na ten szpital nie może powiedzieć.
-
Witam się i ja
Przepraszam na samym początku że tak się wtrącam, ale ja kompletnie nie znam ani szpitali, ani lekarzy oraz tym bardziej nie znam położnych z Krakowa. Całe życie mieszkałam w małej miejscowości, a od niecałego roku mieszkam tutaj. I dlatego mam do was kilka pytań, jako tych bardziej doświadczonych i obeznanych w temacie
Lekarza prowadzącego mam super i nie zmienię jej za nic w świecie. Co prawda dojeżdżam do niej ok 35km do rodzinnej miejscowości ale jest tego warta
Bardziej interesuje mnie temat położnych i szpitala w którym rodzić. Bo wiadomo przysługuje nam bezpłatnie polozna która przychodzi po porodzie do domu. Tylko która najlepiej wybrać? Która doradzi najwięcej?
No i w którym szpitalu najlepiej rodzic? -
mi ostatnio Pani pielęgniarka podczas rozmowy powiedziała że na każdy szpital można " coś znaleść " i że na pewno w szpitalu nikt nie będzie chciał nam i dzidziusiowi zrobić krzywdy więc nie ma się co nastawiać bo może być różnie, jednym coś odpowiada innym nie koniecznie ...
-
Patulka, położna to chyba z ośrodka zdrowia w Twoim rejonie - bo raczej żadna nie będzie jeździć z drugiego końca miasta Przynajmniej ja przeszłam się do ośrodka zdrowia na mojej ulicy i dostałam namiary na położną. Nie sprawdzałam nawet opinii, bo w sumie ona i tak przychodzi tylko raz, czy dwa i tyle
O szpitalach i położnych w szpitalach też niewiele wiem - na kilku ostatnich stronach ja i dziewczyny pisałyśmy trochę o tym, czego się dowiedziałyśmy. Tak, jak pisze ruda - o każdym szpitalu są dobre i złe opinie, ale są szpitale, które kładą nacisk na różne rzeczy. Na przykład w Siemiradzkiego po cc jesteśmy 6h na sali pooperacyjnej, a w Żeromskiego od razu z dzieckiem. Jeden szpital będzie znany z dobrego wsparcia laktacyjnego, inny z tego, że w większości porodów stosuje się zzo. Każdemu zależy na czymś innym i warto dowiedzieć się, który szpital odpowiada Twoim oczekiwaniom.
Pytanie 'którą położną środowiskową najlepiej wybrać i w którym szpitalu najlepiej rodzić' to trochę tak, jak pytanie 'co mam dzisiaj zjeść na obiad, żeby mi smakowało?'
Poczytaj ten wątek, wiele dziewczyn opisywało swoje wrażenia. Jest też inny, bodajże 'gdzie rodzić w Krakowie'. Tam też oczywiście nie znajdziesz jednej konkretnej wskazówki, ale trochę się dowiesz. Przynajmniej ja w ten sposób robiłam rozpoznanie rynku
Kto jest Twoim lekarzem prowadzącym?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2018, 15:35
tym_janek, Cukierniczka lubią tę wiadomość
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo