Krakowianki w ciąży.
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć! Kiedyś trochę pisałam na krakowskim wątku staraczkowym (a potem tylko czytałam ), brakowało mi takiego po tej stronie!
Byłam na Ujastku na Bezpiecznym Maluchu tydzień temu i było naprawdę fajnie. Baliśmy się, że może to być zdominowane przez sponsorów, ale nie - większość czasu była przeznaczona dla dwóch ratowników medycznych, którzy opowiadali o doborze i obsłudze fotelika samochodowego i wózka, a potem zrobili kurs pierwszej pomocy przy zachłyśnięciu, utracie oddechu, aż do utraty przytomności niemowlaka.
Na pewno warto
A, i krzesełka ustawione są w dwóch częściach korytarza. Korytarz ma kształt litery T, dużo krzeseł jet na 'nóżce' litery T, ale są też krzesła za zakrętem, po lewej. My byliśmy 10 min przed rozpoczęciem i siedzieliśmy całkiem blisko, bo zauważyliśmy właśnie wszystkie te krzesła w drugim korytarzu Po prostu oglądało się wszystko z boku, ale za to z bliska.
O Mama Wie słyszałam, ale to już w tę niedzielę, a ja będę się w weekend przeprowadzać, w dodatku nie chce mi się iść na podobne szkolenie tydzień po tygodniu. Ale też słyszałam dobre opinie
Nad szkołą rodzenia się jeszcze zastanawiam. Musiałabym usłyszeć o takiej, która jest naprawdę dobra.
Na temat przebiegu porodu wiem wystarczająco, bo jako dziecko byłam wręcz zafascynowana porodami (chciałam być położną) i kradłam mamie wszystkie gazety w poszukiwaniu informacji na ten temat Pamiętam, że kiedyś trafiłam na grubą wkładkę do gazety zatytuowaną 'Rodzić po ludzku', gdzie było wszystko o fazach porodu, polecanych szpitalach itd. A jak już wszedł internet, oglądałam namiętnie filmy z porodów.
Za to chętnie przeszłabym się na zajęcia z opieki nad maluszkiem. Znalazłam na razie coś takiego - czyli jedna lekcja ze szkoły rodzenia:
https://www.koala.krakow.pl/kurs/pojedyncze-tematy/
Znacie coś podobnego?
I myślę też nad warsztatami z chustowania.
Nad szpitalem się zastanawiam. Myślałam o Koperniku albo Żeromskim, znajoma ostatnio polecała Siemiradzkiego.
Na pewno chcę salę rodzinną do porodu. W ogóle ostatnio się zdziwiłam, że są też takie wspólne. Nie chciałabym tak.
Wiecie może, kiedy są jakieś dni otwarte na Żeromskiego? Widziałam, że rok temu były w maju i listopadzie, ale w sumie maj już niebawem, a nigdzie nie widzę informacji.
Powoli szykuję też listę z rzeczami do wyprawki Najtrudniejszy będzie pewnie wózek. Macie jakiś sklep godny polecenia, w którym będziemy mogli porozmawiać ze sprzedawcami i pojeździć wózkami? Byliśmy w Entliczku na Dobrego Pasterza w sobotę, ale był taki tłum ludzi, że nawet nie dało się porozmawiać ze sprzedawcami Może w tygodniu jest lepiej.
Dla mnie priorytetem w wózku będzie lekka gondola, bo będziemy na drugim piętrze bez windy, więc stelaż wózka zostawię na dole, ale gondolkę trzeba będzie nosić w ręce.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2018, 19:11
Anna Stesia, tym_janek lubią tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
kkarolina89 wrote:Dziewczyny, a czy ktoras ze swoich wczesniejszych doswiadczen lub opinii znajomych ma do polecenia bardzo dobra doradczynie laktacyjna? Wole sie na zapas z tym tematem ogarnac, jak widze ile znajomych wokol mnie ma problemy z rozkreceniem laktacji, a bardzo nie chcialabym dokarmiac MM.
Ja nie mam, ale jeśli po porodzie będe miała problemy z karmieniem to poszukam i dam Ci znać - jesli wszystko pójdzie zgodnie z planem to urodzę o jakiś miesiąc wcześniej niż Ty, więc może będę już wtedy miała jakieś kontakty. -
lena86 wrote:I tylko temat pierwszej pomocy był poruszany?
Do tego był krótki wykład o karmieniu piersią, który akurat do mnie nie przemówił, mimo że karmić planuję Trochę o adapterach do pasów dla kobiet w ciąży, o komórkach macierzystych i śmierci łóżeczkowej.
http://bezpiecznymaluch.com.pl/warsztaty/szczegoly/564 tu można kliknąć 'pobierz program' i jest PDF ze szczegółami.lena86 lubi tę wiadomość
Cześć, mi88 My byliśmy w BoboWózkach na Czyżynach, nie jest to duży sklep i w sumie ze sprzedawcami dlugo rozmawialiśmy.
Koalę polecała mi znajoma, ale dla mnie trochę za daleko.
W Siemiradzkim są chyba tylko 2 czy 3 sale rodzinne, a tak rodzi się na wspólnej tylko przedzielonej boksami. To też mnie stresuje, bo nigdy nie wiadomo, czy się nie trafi na oblężenie porodowe i nie trzeba będzie rodzić w takich warunkach.mi88 lubi tę wiadomość
-
Mi88 właśnie dzisiaj też weszłam na stronę Koala:) może wybiorę się na jakieś szkolenie jak jeszcze będę głodna wiedzy:)
Na temat wózka już trochę czytaliśmy z mężem i raczej chcemy zrezygnować w ogóle z opcji gondoli (bo nasz maluch urodzi się we wrześniu), raczej nie będziemy na długie spacery wychodzić w porze smogu...a jak już to na taki króciutki.
My mamy na oku wózek Recaro Citylife, ma testy bezpieczeństwa, a to dla mnie najważniejsze. Z tego co czytałam jest leciutki i jedną ręką można go złożyć. Wybiorę się pewnie do sklepu pooglądać jeszcze jak wygląda i ile rzeczywiście waży;)
Moja koleżanka polecała sklep Entliczek w Nowej Hucie, tam na pewno nie ma tłumów;)
-
mi88 wrote:Przede wszystkim fotelik samochodowy, wózek i pierwsza pomoc maluchowi. Bardzo dużo wiedzy przedstawionej w fajny sposób - ratownicy byli super.
Do tego był krótki wykład o karmieniu piersią, który akurat do mnie nie przemówił, mimo że karmić planuję Trochę o adapterach do pasów dla kobiet w ciąży, o komórkach macierzystych i śmierci łóżeczkowej.
http://bezpiecznymaluch.com.pl/warsztaty/szczegoly/564 tu można kliknąć 'pobierz program' i jest PDF ze szczegółami.
Bardzo dziękuję, na pewno się wybiorę bo pierwsza pomoc to dla mnie ważna sprawa.
A polecali jakieś szczególne marki fotelików czy wózków?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2018, 19:22
-
lena86 wrote:Bardzo dziękuję, na pewno się wybiorę bo pierwsza pomoc to dla mnie ważna sprawa.
A polecali jakieś szczególne marki fotelików czy wózków?
Co do opieki nad noworodkiem jako fizjoterapeutka moge poleci Pawła Zawitkowskiego, ogladnijcie sobie jego filmiki na youtubie
Bezpiecznego Malucha baaardzo polecam, zwlaszcza czesc o pierwszej pomocy na Mama Wie ide w ta niedziele
W Entliczku na Dobrego Pasterza zawsze tlumy my tak zamawialismy i wozek i fotelik, obsluga super!!! mamy Espiro Next Avenue i Avionaut Ultralitemi88 lubi tę wiadomość
-
kkarolina89 wrote:Co do opieki nad noworodkiem jako fizjoterapeutka moge poleci Pawła Zawitkowskiego, ogladnijcie sobie jego filmiki na youtubie
Bezpiecznego Malucha baaardzo polecam, zwlaszcza czesc o pierwszej pomocy na Mama Wie ide w ta niedziele
W Entliczku na Dobrego Pasterza zawsze tlumy my tak zamawialismy i wozek i fotelik, obsluga super!!! mamy Espiro Next Avenue i Avionaut Ultralite
Ja też się zastanawiam nad zapisaniem się na szkolenie Mama Wie, ale chyba zrezygnuję, dopiero 14 tydzień nawet nie widać po mnie, że jestem w ciąży. Może organizują coś jeszcze w późniejszym terminie
-
lena86 wrote:Ja też się zastanawiam nad zapisaniem się na szkolenie Mama Wie, ale chyba zrezygnuję, dopiero 14 tydzień nawet nie widać po mnie, że jestem w ciąży. Może organizują coś jeszcze w późniejszym terminie
Na Bezpiecznym Maluchu bylam w 16 tygodniu ciazy i jakos nie ruszalo mnie to, ze byly same bardzo zaawansowane kobietki mysle, ze lepiej jechac i wysiedziec pare godzin jak jest wygodniej niz pozniej z duzym brzuszkiem a na Mama Wie nawet zapraszaja swiezo upieczonych rodzicow, bo tematy sa przeciez nie o ciazy, a o opiece nad niemowlakiem czy o pierwzzej pomocy -
Hej choć ja jak niektóre koleżanki jestem na wylocie, ale również chętnie dołączę do wątku;-)
Co do wózka to ja swój znalazłam w entliczku (największy wybór do zobaczenia na żywo), ale zamawiałam w świecie dziecka (odbiór w hucie), bo było dużo taniej
A fotelik w centrum fotelików, fajnie doradzają i dobierają bezpłatnie do danego samochoduWiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 12:39
Cukierniczka lubi tę wiadomość
-
kkarolina89 wrote:W Entliczku jest promocja, przy zakupach powyzej 3000zl daja rabat 10% takim sposobem za wozek dzis zaplacilismy 2024, a bez rabatu 2249 oplaca sie, jesli ktos kupuje i wozek i fotelik i jeszcze jakies dodatki
A do kiedy tą promocję mają?
-
To chyba jednak przejedziemy się do Entliczka, może mają ten wózek który prawdopodobnie kupimy:) niestety on jest mniej więcej w tej samej cenie i w sklepach i w Internecie. Jak będzie jakiś większy rabat to fajnie:) bo na pewno zakupy zrobimy ponad 3 tys. jak nie więcej