X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Krakowianki w ciąży.
Odpowiedz

Krakowianki w ciąży.

Oceń ten wątek:
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! :) Kiedyś trochę pisałam na krakowskim wątku staraczkowym (a potem tylko czytałam :) ), brakowało mi takiego po tej stronie!

Byłam na Ujastku na Bezpiecznym Maluchu tydzień temu i było naprawdę fajnie. Baliśmy się, że może to być zdominowane przez sponsorów, ale nie - większość czasu była przeznaczona dla dwóch ratowników medycznych, którzy opowiadali o doborze i obsłudze fotelika samochodowego i wózka, a potem zrobili kurs pierwszej pomocy przy zachłyśnięciu, utracie oddechu, aż do utraty przytomności niemowlaka.
    Na pewno warto :)
    A, i krzesełka ustawione są w dwóch częściach korytarza. Korytarz ma kształt litery T, dużo krzeseł jet na 'nóżce' litery T, ale są też krzesła za zakrętem, po lewej. My byliśmy 10 min przed rozpoczęciem i siedzieliśmy całkiem blisko, bo zauważyliśmy właśnie wszystkie te krzesła w drugim korytarzu :) Po prostu oglądało się wszystko z boku, ale za to z bliska.

O Mama Wie słyszałam, ale to już w tę niedzielę, a ja będę się w weekend przeprowadzać, w dodatku nie chce mi się iść na podobne szkolenie tydzień po tygodniu. Ale też słyszałam dobre opinie :)

Nad szkołą rodzenia się jeszcze zastanawiam. Musiałabym usłyszeć o takiej, która jest naprawdę dobra.
    Na temat przebiegu porodu wiem wystarczająco, bo jako dziecko byłam wręcz zafascynowana porodami (chciałam być położną) i kradłam mamie wszystkie gazety w poszukiwaniu informacji na ten temat :D Pamiętam, że kiedyś trafiłam na grubą wkładkę do gazety zatytuowaną 'Rodzić po ludzku', gdzie było wszystko o fazach porodu, polecanych szpitalach itd. :D A jak już wszedł internet, oglądałam namiętnie filmy z porodów.

Za to chętnie przeszłabym się na zajęcia z opieki nad maluszkiem. Znalazłam na razie coś takiego - czyli jedna lekcja ze szkoły rodzenia:
    https://www.koala.krakow.pl/kurs/pojedyncze-tematy/
    Znacie coś podobnego?
    I myślę też nad warsztatami z chustowania.

Nad szpitalem się zastanawiam. Myślałam o Koperniku albo Żeromskim, znajoma ostatnio polecała Siemiradzkiego.
    Na pewno chcę salę rodzinną do porodu. W ogóle ostatnio się zdziwiłam, że są też takie wspólne. Nie chciałabym tak.
    Wiecie może, kiedy są jakieś dni otwarte na Żeromskiego? Widziałam, że rok temu były w maju i listopadzie, ale w sumie maj już niebawem, a nigdzie nie widzę informacji.

Powoli szykuję też listę z rzeczami do wyprawki :) Najtrudniejszy będzie pewnie wózek. Macie jakiś sklep godny polecenia, w którym będziemy mogli porozmawiać ze sprzedawcami i pojeździć wózkami? Byliśmy w Entliczku na Dobrego Pasterza w sobotę, ale był taki tłum ludzi, że nawet nie dało się porozmawiać ze sprzedawcami :( Może w tygodniu jest lepiej.
    Dla mnie priorytetem w wózku będzie lekka gondola, bo będziemy na drugim piętrze bez windy, więc stelaż wózka zostawię na dole, ale gondolkę trzeba będzie nosić w ręce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2018, 19:11

Anna Stesia, tym_janek lubią tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 13 marca 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:
    Dziewczyny, a czy ktoras ze swoich wczesniejszych doswiadczen lub opinii znajomych ma do polecenia bardzo dobra doradczynie laktacyjna? Wole sie na zapas z tym tematem ogarnac, jak widze ile znajomych wokol mnie ma problemy z rozkreceniem laktacji, a bardzo nie chcialabym dokarmiac MM.

Ja nie mam, ale jeśli po porodzie będe miała problemy z karmieniem to poszukam i dam Ci znać - jesli wszystko pójdzie zgodnie z planem to urodzę o jakiś miesiąc wcześniej niż Ty, więc może będę już wtedy miała jakieś kontakty.

• mi88 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2018, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena86 wrote:
    I tylko temat pierwszej pomocy był poruszany?
    Przede wszystkim fotelik samochodowy, wózek i pierwsza pomoc maluchowi. Bardzo dużo wiedzy przedstawionej w fajny sposób - ratownicy byli super.

Do tego był krótki wykład o karmieniu piersią, który akurat do mnie nie przemówił, mimo że karmić planuję :) Trochę o adapterach do pasów dla kobiet w ciąży, o komórkach macierzystych i śmierci łóżeczkowej.

http://bezpiecznymaluch.com.pl/warsztaty/szczegoly/564 tu można kliknąć 'pobierz program' i jest PDF ze szczegółami.

lena86 lubi tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 13 marca 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mi88 :-) My byliśmy w BoboWózkach na Czyżynach, nie jest to duży sklep i w sumie ze sprzedawcami dlugo rozmawialiśmy.

Koalę polecała mi znajoma, ale dla mnie trochę za daleko.

W Siemiradzkim są chyba tylko 2 czy 3 sale rodzinne, a tak rodzi się na wspólnej tylko przedzielonej boksami. To też mnie stresuje, bo nigdy nie wiadomo, czy się nie trafi na oblężenie porodowe i nie trzeba będzie rodzić w takich warunkach.

mi88 lubi tę wiadomość

• lena86 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2018, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88 właśnie dzisiaj też weszłam na stronę Koala:) może wybiorę się na jakieś szkolenie jak jeszcze będę głodna wiedzy:)
    Na temat wózka już trochę czytaliśmy z mężem i raczej chcemy zrezygnować w ogóle z opcji gondoli (bo nasz maluch urodzi się we wrześniu), raczej nie będziemy na długie spacery wychodzić w porze smogu...a jak już to na taki króciutki.
    My mamy na oku wózek Recaro Citylife, ma testy bezpieczeństwa, a to dla mnie najważniejsze. Z tego co czytałam jest leciutki i jedną ręką można go złożyć. Wybiorę się pewnie do sklepu pooglądać jeszcze jak wygląda i ile rzeczywiście waży;)
    Moja koleżanka polecała sklep Entliczek w Nowej Hucie, tam na pewno nie ma tłumów;)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2018, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Przede wszystkim fotelik samochodowy, wózek i pierwsza pomoc maluchowi. Bardzo dużo wiedzy przedstawionej w fajny sposób - ratownicy byli super.

Do tego był krótki wykład o karmieniu piersią, który akurat do mnie nie przemówił, mimo że karmić planuję :) Trochę o adapterach do pasów dla kobiet w ciąży, o komórkach macierzystych i śmierci łóżeczkowej.

http://bezpiecznymaluch.com.pl/warsztaty/szczegoly/564 tu można kliknąć 'pobierz program' i jest PDF ze szczegółami.

Bardzo dziękuję, na pewno się wybiorę bo pierwsza pomoc to dla mnie ważna sprawa.
    A polecali jakieś szczególne marki fotelików czy wózków?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2018, 19:22

w4sq43r85k8egy8f.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena86 wrote:
    Bardzo dziękuję, na pewno się wybiorę bo pierwsza pomoc to dla mnie ważna sprawa.
    A polecali jakieś szczególne marki fotelików czy wózków?
    Nie polecali konkretnych marek, ale dla mnie to plus - tego mogę się dowiedzieć z testów bezpieczeństwa, a chyba źle odebrałabym ratownika medycznego polacającego konkretne marki :) Za to w korytarzu były stoiska i tam już sprzedawcy.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do opieki nad noworodkiem jako fizjoterapeutka moge poleci Pawła Zawitkowskiego, ogladnijcie sobie jego filmiki na youtubie :)

Bezpiecznego Malucha baaardzo polecam, zwlaszcza czesc o pierwszej pomocy :) na Mama Wie ide w ta niedziele :)

W Entliczku na Dobrego Pasterza zawsze tlumy :) my tak zamawialismy i wozek i fotelik, obsluga super!!! ;) mamy Espiro Next Avenue i Avionaut Ultralite :)

mi88 lubi tę wiadomość

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • Alvareza Przyjaciółka

Wysłany: 13 marca 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wozek kupowalam w entliczku (baby design husky).

atdcjw4ztte6fk40.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na razie nastawiliśmy się na wózek i fotelik Recaro CityLife (ma wszelkie testy bezpieczeństwa)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2018, 20:24

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:
    Co do opieki nad noworodkiem jako fizjoterapeutka moge poleci Pawła Zawitkowskiego, ogladnijcie sobie jego filmiki na youtubie :)

Bezpiecznego Malucha baaardzo polecam, zwlaszcza czesc o pierwszej pomocy :) na Mama Wie ide w ta niedziele :)

W Entliczku na Dobrego Pasterza zawsze tlumy :) my tak zamawialismy i wozek i fotelik, obsluga super!!! ;) mamy Espiro Next Avenue i Avionaut Ultralite :)

Ja też się zastanawiam nad zapisaniem się na szkolenie Mama Wie, ale chyba zrezygnuję, dopiero 14 tydzień nawet nie widać po mnie, że jestem w ciąży. Może organizują coś jeszcze w późniejszym terminie

w4sq43r85k8egy8f.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena86 wrote:
    Ja też się zastanawiam nad zapisaniem się na szkolenie Mama Wie, ale chyba zrezygnuję, dopiero 14 tydzień nawet nie widać po mnie, że jestem w ciąży. Może organizują coś jeszcze w późniejszym terminie

Na Bezpiecznym Maluchu bylam w 16 tygodniu ciazy i jakos nie ruszalo mnie to, ze byly same bardzo zaawansowane kobietki ;) mysle, ze lepiej jechac i wysiedziec pare godzin jak jest wygodniej niz pozniej z duzym brzuszkiem :) a na Mama Wie nawet zapraszaja swiezo upieczonych rodzicow, bo tematy sa przeciez nie o ciazy, a o opiece nad niemowlakiem czy o pierwzzej pomocy :)

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • Fortitudo Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :-) choć ja jak niektóre koleżanki jestem na wylocie, ale również chętnie dołączę do wątku;-)
    Co do wózka to ja swój znalazłam w entliczku (największy wybór do zobaczenia na żywo), ale zamawiałam w świecie dziecka (odbiór w hucie), bo było dużo taniej ;-)
    A fotelik w centrum fotelików, fajnie doradzają i dobierają bezpłatnie do danego samochodu ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 12:39

Cukierniczka lubi tę wiadomość

5djyflw14clkgpvi.png

tb73qps6y7ksn8nj.png
  • Etoilka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wózek zamawiałam w Świecie dziecka ze względu na cenę (bo obsługa pozostawia wiele do życzenia), oglądałam go wcześniej w BoboWózkach (tu za to obsługa świetna) :)

h84f3e5e7aigw4hm.png
    mhsvcwa15qvcnn0c.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o to widzę, że świat dziecka dalej jest konkurencyjne cenowo:) szkoda, że nie ma tam modelu, który mam na oku:(

w4sq43r85k8egy8f.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba obejrzę wózki w entliczku ale zamawiać będę w jakimś sklepie internetowym. Chyba powinno wyjść taniej :)

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 02:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Entliczku jest promocja, przy zakupach powyzej 3000zl daja rabat 10% :) takim sposobem za wozek dzis zaplacilismy 2024, a bez rabatu 2249 :) oplaca sie, jesli ktos kupuje i wozek i fotelik i jeszcze jakies dodatki :)

tym_janek lubi tę wiadomość

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkarolina89 wrote:
    W Entliczku jest promocja, przy zakupach powyzej 3000zl daja rabat 10% :) takim sposobem za wozek dzis zaplacilismy 2024, a bez rabatu 2249 :) oplaca sie, jesli ktos kupuje i wozek i fotelik i jeszcze jakies dodatki :)

A do kiedy tą promocję mają?

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Alvareza Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta prom9cja jest caly czas. Tez dostalam znizke ale 5% na wozek bo kosztowal powyzej 2 tys.

atdcjw4ztte6fk40.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba jednak przejedziemy się do Entliczka, może mają ten wózek który prawdopodobnie kupimy:) niestety on jest mniej więcej w tej samej cenie i w sklepach i w Internecie. Jak będzie jakiś większy rabat to fajnie:) bo na pewno zakupy zrobimy ponad 3 tys. jak nie więcej

w4sq43r85k8egy8f.png
‹‹ 4 5 6 7 8 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ