X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KULINARIA czyli pyszna i zdrowa ciąża
Odpowiedz

KULINARIA czyli pyszna i zdrowa ciąża

Oceń ten wątek:
  • Izabela Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2013, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja robie wedlug tego przepisu (tylko za podwojnie na 2 pizze :)) bardzo prosty

(1 pizza o srednicy 25 cm)

120 g maki (ok. 3/4 szklanki)
    1/2 lyzeczki drozdzy instant
    1/2 lyzeczki cukru
    1/2 lyzeczki soli
    1/3 szklanki wody
    2 lyzeczki oliwy + 1 lyzka do posmarowania ciasta

Wszystkie skladniki zagniesc - mozna mikserem. Uformowac kule, posmarowac ja lyzka oliwy i odlozyc do miski na 1 h do wyrosniecia. Przykryc miske sciereczka.

Sos:
    puszka pomidorow
    szczypta soli
    szczypta cukru
    pieprz
    ostra papryka
    czosnek
    ziola:
    suszona bazylia
    suszone oregano
    swieza bazylia

wszystkie skladniki umiescic w garnuszku. Doprowadzic do wrzenia, nastepnie zmniejszyc ogien i gotowac 10 minut, aby zredukowac

Wyrosniete ciasto rozwalkowac na ksztalt kola o srednicy 25 cm. Polozyc na papierze do pieczenia. Posmarowac sosem pomidorowym i ukladac na wierzchu dowolne skladniki
    Piekarnik nagrzac do temp. 230 st C. Rozgrzewamy blache.
    Wstawiamy pizze do goracego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.
    Piekarnik powinien byc maksymalnie goracy.
    wychodzi cieniutka, taka uwielbiamy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2013, 11:28

pasia27, иιєиσямαℓиα, anilorak, patti, aila lubią tę wiadomość

lprkcwa1k6b8086c.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anilorak wrote:
    иιєиσямαℓиα, ale narobiłaś mi smaku!

hihi ;)
    No wczoraj tak mnie na tą pizzę naszło :), że tak się uwinęłam i w godzinę ją z robiłam łącznie z upieczeniem :).

<3 Aniołek (8tc) 25.06.2012
    qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • Izabela Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2013, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    pasia27 wrote:
    a ja dzisiaj zrobilam krem z selera posypany koperkiem i pietruszka i super sprawa :-) smaki mam ciekawe ostatnio.hehe

hmm rzeczywiście oryginalne smaki :). I jak ? :) Smakowało :)?

Ja jako że mam ostatnio ochotę na lody zakupię sobie chyba urządzenia do robienia domowych lodów. Świetna sprawa - u moich rodziców mieliśmy taką przystawkę do robota kuchennego w której można było robić lody i były pyszne! Wiadomo co do takiego loda dodajemy. Świeże truskawki, śmietana, cukier mmmmm...pycha :)!

nigdy nie robilam sama lodow, cos czuje, ze zaraz zaczne przegladac oferty zeby sobie taka maszyne sprawic ;)

иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość

lprkcwa1k6b8086c.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    иιєиσямαℓиα wrote:
    pasia27 wrote:
    a ja dzisiaj zrobilam krem z selera posypany koperkiem i pietruszka i super sprawa :-) smaki mam ciekawe ostatnio.hehe

Ja jako że mam ostatnio ochotę na lody zakupię sobie chyba urządzenia do robienia domowych lodów. Świetna sprawa - u moich rodziców mieliśmy taką przystawkę do robota kuchennego w której można było robić lody i były pyszne! Wiadomo co do takiego loda dodajemy. Świeże truskawki, śmietana, cukier mmmmm...pycha :)!

podsypalam to przed jedzonkiem koperkiem i pietruszka i straaaasznie mi smakowalo :-) specyficzne ale dobre :-)
    oj tez mialam halo na lody w zime na poczatku ciazy latalam jak oszalala za smakami hehe teraz raz w tygodniu jem lody z polewa z soczku z malinek od babci :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • anilorak Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2015, 20:16

• иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anilorak wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    anilorak wrote:
    иιєиσямαℓиα, ale narobiłaś mi smaku!

hihi ;)
    No wczoraj tak mnie na tą pizzę naszło :), że tak się uwinęłam i w godzinę ją z robiłam łącznie z upieczeniem :).

No to niezłe tempo faktycznie :)

Ja może o pizzy pomyślę w piątek. Jak macie jeszcze jakieś fajne pomysły to piszcie!!! Ostatnio był temat leczo, no i musiałam zrobić :P

jak tylko coś ugotuję, to wrzucę pomysł :).
    Poza tym idę 9tego do dietetyczki może mi podrzuci jakieś pomysły kulinarne, to będę robić i pisać :)

anilorak, Ma ja lubią tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabela wrote:
    иιєиσямαℓиα wrote:
    pasia27 wrote:

nigdy nie robilam sama lodow, cos czuje, ze zaraz zaczne przegladac oferty zeby sobie taka maszyne sprawic ;)

jedyny problem z tego typu urządzeniami, to fakt że tam jest taka specjalna miska , którą trzeba min 24 h mrozić w zamrażarce. Potem przygotowaną mieszankę domowych lodów wlewa się stopniowo do tej miski i specjalne mieszadło wyrabia lody przez 30 min, miska oddaje zimno i wychodzą typowe lody o konsystencji lodów gałkowych. Robot kuchenny Bosch ma taką specjalną dostawkę, tylko ona pasuje do starszych modeli Boscha, a ja jak na złość jak kupowałam robota to kupiłam już nową wersję Boscha i przystawka nie pasuje, więc będę zmuszona kupić takie urządzenie, bo te lody ze sklepu raz że słodkie a dwa wiadomo, że w ciąży warto dostarczać tylko te wartościowe składniki i produkty, a nie sztuczne barwniki :)

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a nie macie jakiegos przepisu na pyzy z miesem??kurde zrobilam juz krokiety,uszka i pierozki z kapustka i grzybami i zamrozilam ale latam co chwile do sklepu po takie kupne ale wiadomo co w nich siedzi...niby dobre i w ogole ale jednak wole takie rzeczy robic sama tym bardziej ze mam halo na takie maczycha ostatnio :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    dziewczyny a nie macie jakiegos przepisu na pyzy z miesem??kurde zrobilam juz krokiety,uszka i pierozki z kapustka i grzybami i zamrozilam ale latam co chwile do sklepu po takie kupne ale wiadomo co w nich siedzi...niby dobre i w ogole ale jednak wole takie rzeczy robic sama tym bardziej ze mam halo na takie maczycha ostatnio :-)

powiem ci, że ja nigdy jeszcze w życiu nie robiłam w ogóle pyz :(. ale znalazłam coś na internecie , na zdjęciach wygląda fachowo więc może też są w smaku oki :)

http://smacznapyza.blogspot.com/2012/07/najlepsze-pyzy-z-miesem-vel-cepeliny.html

pasia27 lubi tę wiadomość

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia powiem ci, że cię podziwiam, bo mi w ciąży w ogóle nie chce gotować :(. Zjadłabym pierogi z truskawkami :) ale za cholerę nie chce mi się ich zrobić o.O , a wiadomo z tymi w sklepie różnie bywa...

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • anilorak Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    X

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2015, 20:18

pasia27 lubi tę wiadomość

• patti Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki dziewczyny za przepis na pizze- na pewno wykorzystam przepis kazdej z WAs :-)

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no w sumie chyba slaskie z miesem tez sa dobre wiec musze cos pokombinowac i wziasc sie za nie :-) dzisiaj juz kupilam pyzy ale na jutro bo sie najadlam dzisiaj pierdol i zupki selerkowej :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie mam pomysłu na jutro na obiad :P. Potrzebuję inspiracji :)

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moze filet z indyka albo z kuraka pieczony na grilu elektrycznym jak masz i do tego oststnio mi posmakowala marchewka z groszkiem z mrozonek duszona bez tej maki ;-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    A moze filet z indyka albo z kuraka pieczony na grilu elektrycznym jak masz i do tego oststnio mi posmakowala marchewka z groszkiem z mrozonek duszona bez tej maki ;-)

hmmm...uwielbiam marchewkę z groszkiem :). Filet musiałabym kupić bo nie mam w zamrażarce :). Ale to nie problem. Grila niestety nie posiadam :)

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moze na patelni z kropla oliwy tez daje rade takie cus.przez ten nasze pisanko juz mam zaplanowana na kiedys picke i te pyzy zrobie no i co jeszcxe dziewczyny??poki na chodzie jestem hehe fasolke tez bym zjadla ale boje sie wariacji po niej bo to ciezka sprawa jak dla.mnie :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • xcarolinex Autorytet

Wysłany: 7 maja 2013, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam piers z kurczaka/indyka w platkach owsianych :)
    uwielbiam to, super soczysty kurczak, zamiast bulki tartej to platki owsiane - cos innego i super smaczne ;)

gg64wn1511ap0yj7.png

www.ourlittlerosie.blogspot.com
  • иιєиσямαℓиα Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xcarolinex wrote:
    Ja polecam piers z kurczaka/indyka w platkach owsianych :)
    uwielbiam to, super soczysty kurczak, zamiast bulki tartej to platki owsiane - cos innego i super smaczne ;)

racja, przyznaję - robiłam kiedyś :). Bardzo dobre :)

qb3ctgf6zex9o3p8.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2013, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja sie napcham dzisiaj pyzami ze sklepu :-/ tralalalala
    ale kolacja bedzie delikatna bo jutro badanie krzywej cukrowej i lekarz kazal delikatnie zjesc kolacyjke :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ