KULINARIA czyli pyszna i zdrowa ciąża
-
WIADOMOŚĆ
-
ja robie wedlug tego przepisu (tylko za podwojnie na 2 pizze
) bardzo prosty
(1 pizza o srednicy 25 cm)
120 g maki (ok. 3/4 szklanki)
1/2 lyzeczki drozdzy instant
1/2 lyzeczki cukru
1/2 lyzeczki soli
1/3 szklanki wody
2 lyzeczki oliwy + 1 lyzka do posmarowania ciasta
Wszystkie skladniki zagniesc - mozna mikserem. Uformowac kule, posmarowac ja lyzka oliwy i odlozyc do miski na 1 h do wyrosniecia. Przykryc miske sciereczka.
Sos:
puszka pomidorow
szczypta soli
szczypta cukru
pieprz
ostra papryka
czosnek
ziola:
suszona bazylia
suszone oregano
swieza bazylia
wszystkie skladniki umiescic w garnuszku. Doprowadzic do wrzenia, nastepnie zmniejszyc ogien i gotowac 10 minut, aby zredukowac
Wyrosniete ciasto rozwalkowac na ksztalt kola o srednicy 25 cm. Polozyc na papierze do pieczenia. Posmarowac sosem pomidorowym i ukladac na wierzchu dowolne skladniki
Piekarnik nagrzac do temp. 230 st C. Rozgrzewamy blache.
Wstawiamy pizze do goracego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.
Piekarnik powinien byc maksymalnie goracy.
wychodzi cieniutka, taka uwielbiamy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2013, 11:28
pasia27, иιєиσямαℓиα, anilorak, patti, aila lubią tę wiadomość
-
иιєиσямαℓиα wrote:pasia27 wrote:a ja dzisiaj zrobilam krem z selera posypany koperkiem i pietruszka i super sprawa
smaki mam ciekawe ostatnio.hehe
hmm rzeczywiście oryginalne smaki. I jak ?
Smakowało
?
Ja jako że mam ostatnio ochotę na lody zakupię sobie chyba urządzenia do robienia domowych lodów. Świetna sprawa - u moich rodziców mieliśmy taką przystawkę do robota kuchennego w której można było robić lody i były pyszne! Wiadomo co do takiego loda dodajemy. Świeże truskawki, śmietana, cukier mmmmm...pycha!
nigdy nie robilam sama lodow, cos czuje, ze zaraz zaczne przegladac oferty zeby sobie taka maszyne sprawicиιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
иιєиσямαℓиα wrote:pasia27 wrote:a ja dzisiaj zrobilam krem z selera posypany koperkiem i pietruszka i super sprawa
smaki mam ciekawe ostatnio.hehe
hmm rzeczywiście oryginalne smaki. I jak ?
Smakowało
?
Ja jako że mam ostatnio ochotę na lody zakupię sobie chyba urządzenia do robienia domowych lodów. Świetna sprawa - u moich rodziców mieliśmy taką przystawkę do robota kuchennego w której można było robić lody i były pyszne! Wiadomo co do takiego loda dodajemy. Świeże truskawki, śmietana, cukier mmmmm...pycha!
podsypalam to przed jedzonkiem koperkiem i pietruszka i straaaasznie mi smakowalospecyficzne ale dobre
oj tez mialam halo na lody w zime na poczatku ciazy latalam jak oszalala za smakami hehe teraz raz w tygodniu jem lody z polewa z soczku z malinek od babciиιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
anilorak wrote:иιєиσямαℓиα wrote:anilorak wrote:иιєиσямαℓиα, ale narobiłaś mi smaku!
hihi
No wczoraj tak mnie na tą pizzę naszło, że tak się uwinęłam i w godzinę ją z robiłam łącznie z upieczeniem
.
No to niezłe tempo faktycznie
Ja może o pizzy pomyślę w piątek. Jak macie jeszcze jakieś fajne pomysły to piszcie!!! Ostatnio był temat leczo, no i musiałam zrobić
jak tylko coś ugotuję, to wrzucę pomysł.
Poza tym idę 9tego do dietetyczki może mi podrzuci jakieś pomysły kulinarne, to będę robić i pisaćanilorak, Ma ja lubią tę wiadomość
-
Izabela wrote:иιєиσямαℓиα wrote:pasia27 wrote:a ja dzisiaj zrobilam krem z selera posypany koperkiem i pietruszka i super sprawa
smaki mam ciekawe ostatnio.hehe
hmm rzeczywiście oryginalne smaki. I jak ?
Smakowało
?
Ja jako że mam ostatnio ochotę na lody zakupię sobie chyba urządzenia do robienia domowych lodów. Świetna sprawa - u moich rodziców mieliśmy taką przystawkę do robota kuchennego w której można było robić lody i były pyszne! Wiadomo co do takiego loda dodajemy. Świeże truskawki, śmietana, cukier mmmmm...pycha!
nigdy nie robilam sama lodow, cos czuje, ze zaraz zaczne przegladac oferty zeby sobie taka maszyne sprawic
jedyny problem z tego typu urządzeniami, to fakt że tam jest taka specjalna miska , którą trzeba min 24 h mrozić w zamrażarce. Potem przygotowaną mieszankę domowych lodów wlewa się stopniowo do tej miski i specjalne mieszadło wyrabia lody przez 30 min, miska oddaje zimno i wychodzą typowe lody o konsystencji lodów gałkowych. Robot kuchenny Bosch ma taką specjalną dostawkę, tylko ona pasuje do starszych modeli Boscha, a ja jak na złość jak kupowałam robota to kupiłam już nową wersję Boscha i przystawka nie pasuje, więc będę zmuszona kupić takie urządzenie, bo te lody ze sklepu raz że słodkie a dwa wiadomo, że w ciąży warto dostarczać tylko te wartościowe składniki i produkty, a nie sztuczne barwniki -
dziewczyny a nie macie jakiegos przepisu na pyzy z miesem??kurde zrobilam juz krokiety,uszka i pierozki z kapustka i grzybami i zamrozilam ale latam co chwile do sklepu po takie kupne ale wiadomo co w nich siedzi...niby dobre i w ogole ale jednak wole takie rzeczy robic sama tym bardziej ze mam halo na takie maczycha ostatnio
иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
pasia27 wrote:dziewczyny a nie macie jakiegos przepisu na pyzy z miesem??kurde zrobilam juz krokiety,uszka i pierozki z kapustka i grzybami i zamrozilam ale latam co chwile do sklepu po takie kupne ale wiadomo co w nich siedzi...niby dobre i w ogole ale jednak wole takie rzeczy robic sama tym bardziej ze mam halo na takie maczycha ostatnio
powiem ci, że ja nigdy jeszcze w życiu nie robiłam w ogóle pyz. ale znalazłam coś na internecie , na zdjęciach wygląda fachowo więc może też są w smaku oki
http://smacznapyza.blogspot.com/2012/07/najlepsze-pyzy-z-miesem-vel-cepeliny.html
pasia27 lubi tę wiadomość
-
pasia27 wrote:A moze filet z indyka albo z kuraka pieczony na grilu elektrycznym jak masz i do tego oststnio mi posmakowala marchewka z groszkiem z mrozonek duszona bez tej maki
hmmm...uwielbiam marchewkę z groszkiem. Filet musiałabym kupić bo nie mam w zamrażarce
. Ale to nie problem. Grila niestety nie posiadam
-
To moze na patelni z kropla oliwy tez daje rade takie cus.przez ten nasze pisanko juz mam zaplanowana na kiedys picke i te pyzy zrobie no i co jeszcxe dziewczyny??poki na chodzie jestem hehe fasolke tez bym zjadla ale boje sie wariacji po niej bo to ciezka sprawa jak dla.mnie
-
xcarolinex wrote:Ja polecam piers z kurczaka/indyka w platkach owsianych
uwielbiam to, super soczysty kurczak, zamiast bulki tartej to platki owsiane - cos innego i super smaczne
racja, przyznaję - robiłam kiedyś. Bardzo dobre