KULINARIA czyli pyszna i zdrowa ciąża
-
WIADOMOŚĆ
-
ja robie wedlug tego przepisu (tylko za podwojnie na 2 pizze ) bardzo prosty
(1 pizza o srednicy 25 cm)
120 g maki (ok. 3/4 szklanki)
1/2 lyzeczki drozdzy instant
1/2 lyzeczki cukru
1/2 lyzeczki soli
1/3 szklanki wody
2 lyzeczki oliwy + 1 lyzka do posmarowania ciasta
Wszystkie skladniki zagniesc - mozna mikserem. Uformowac kule, posmarowac ja lyzka oliwy i odlozyc do miski na 1 h do wyrosniecia. Przykryc miske sciereczka.
Sos:
puszka pomidorow
szczypta soli
szczypta cukru
pieprz
ostra papryka
czosnek
ziola:
suszona bazylia
suszone oregano
swieza bazylia
wszystkie skladniki umiescic w garnuszku. Doprowadzic do wrzenia, nastepnie zmniejszyc ogien i gotowac 10 minut, aby zredukowac
Wyrosniete ciasto rozwalkowac na ksztalt kola o srednicy 25 cm. Polozyc na papierze do pieczenia. Posmarowac sosem pomidorowym i ukladac na wierzchu dowolne skladniki
Piekarnik nagrzac do temp. 230 st C. Rozgrzewamy blache.
Wstawiamy pizze do goracego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.
Piekarnik powinien byc maksymalnie goracy.
wychodzi cieniutka, taka uwielbiamy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2013, 11:28
pasia27, иιєиσямαℓиα, anilorak, patti, aila lubią tę wiadomość
-
иιєиσямαℓиα wrote:pasia27 wrote:a ja dzisiaj zrobilam krem z selera posypany koperkiem i pietruszka i super sprawa smaki mam ciekawe ostatnio.hehe
hmm rzeczywiście oryginalne smaki . I jak ? Smakowało ?
Ja jako że mam ostatnio ochotę na lody zakupię sobie chyba urządzenia do robienia domowych lodów. Świetna sprawa - u moich rodziców mieliśmy taką przystawkę do robota kuchennego w której można było robić lody i były pyszne! Wiadomo co do takiego loda dodajemy. Świeże truskawki, śmietana, cukier mmmmm...pycha !
nigdy nie robilam sama lodow, cos czuje, ze zaraz zaczne przegladac oferty zeby sobie taka maszyne sprawicиιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
иιєиσямαℓиα wrote:pasia27 wrote:a ja dzisiaj zrobilam krem z selera posypany koperkiem i pietruszka i super sprawa smaki mam ciekawe ostatnio.hehe
hmm rzeczywiście oryginalne smaki . I jak ? Smakowało ?
Ja jako że mam ostatnio ochotę na lody zakupię sobie chyba urządzenia do robienia domowych lodów. Świetna sprawa - u moich rodziców mieliśmy taką przystawkę do robota kuchennego w której można było robić lody i były pyszne! Wiadomo co do takiego loda dodajemy. Świeże truskawki, śmietana, cukier mmmmm...pycha !
podsypalam to przed jedzonkiem koperkiem i pietruszka i straaaasznie mi smakowalo specyficzne ale dobre
oj tez mialam halo na lody w zime na poczatku ciazy latalam jak oszalala za smakami hehe teraz raz w tygodniu jem lody z polewa z soczku z malinek od babciиιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
anilorak wrote:иιєиσямαℓиα wrote:anilorak wrote:иιєиσямαℓиα, ale narobiłaś mi smaku!
hihi
No wczoraj tak mnie na tą pizzę naszło , że tak się uwinęłam i w godzinę ją z robiłam łącznie z upieczeniem .
No to niezłe tempo faktycznie
Ja może o pizzy pomyślę w piątek. Jak macie jeszcze jakieś fajne pomysły to piszcie!!! Ostatnio był temat leczo, no i musiałam zrobić
jak tylko coś ugotuję, to wrzucę pomysł .
Poza tym idę 9tego do dietetyczki może mi podrzuci jakieś pomysły kulinarne, to będę robić i pisaćanilorak, Ma ja lubią tę wiadomość
-
Izabela wrote:иιєиσямαℓиα wrote:pasia27 wrote:a ja dzisiaj zrobilam krem z selera posypany koperkiem i pietruszka i super sprawa smaki mam ciekawe ostatnio.hehe
hmm rzeczywiście oryginalne smaki . I jak ? Smakowało ?
Ja jako że mam ostatnio ochotę na lody zakupię sobie chyba urządzenia do robienia domowych lodów. Świetna sprawa - u moich rodziców mieliśmy taką przystawkę do robota kuchennego w której można było robić lody i były pyszne! Wiadomo co do takiego loda dodajemy. Świeże truskawki, śmietana, cukier mmmmm...pycha !
nigdy nie robilam sama lodow, cos czuje, ze zaraz zaczne przegladac oferty zeby sobie taka maszyne sprawic
jedyny problem z tego typu urządzeniami, to fakt że tam jest taka specjalna miska , którą trzeba min 24 h mrozić w zamrażarce. Potem przygotowaną mieszankę domowych lodów wlewa się stopniowo do tej miski i specjalne mieszadło wyrabia lody przez 30 min, miska oddaje zimno i wychodzą typowe lody o konsystencji lodów gałkowych. Robot kuchenny Bosch ma taką specjalną dostawkę, tylko ona pasuje do starszych modeli Boscha, a ja jak na złość jak kupowałam robota to kupiłam już nową wersję Boscha i przystawka nie pasuje, więc będę zmuszona kupić takie urządzenie, bo te lody ze sklepu raz że słodkie a dwa wiadomo, że w ciąży warto dostarczać tylko te wartościowe składniki i produkty, a nie sztuczne barwniki -
dziewczyny a nie macie jakiegos przepisu na pyzy z miesem??kurde zrobilam juz krokiety,uszka i pierozki z kapustka i grzybami i zamrozilam ale latam co chwile do sklepu po takie kupne ale wiadomo co w nich siedzi...niby dobre i w ogole ale jednak wole takie rzeczy robic sama tym bardziej ze mam halo na takie maczycha ostatnio
иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
pasia27 wrote:dziewczyny a nie macie jakiegos przepisu na pyzy z miesem??kurde zrobilam juz krokiety,uszka i pierozki z kapustka i grzybami i zamrozilam ale latam co chwile do sklepu po takie kupne ale wiadomo co w nich siedzi...niby dobre i w ogole ale jednak wole takie rzeczy robic sama tym bardziej ze mam halo na takie maczycha ostatnio
powiem ci, że ja nigdy jeszcze w życiu nie robiłam w ogóle pyz . ale znalazłam coś na internecie , na zdjęciach wygląda fachowo więc może też są w smaku oki
http://smacznapyza.blogspot.com/2012/07/najlepsze-pyzy-z-miesem-vel-cepeliny.html
pasia27 lubi tę wiadomość
-
pasia27 wrote:A moze filet z indyka albo z kuraka pieczony na grilu elektrycznym jak masz i do tego oststnio mi posmakowala marchewka z groszkiem z mrozonek duszona bez tej maki
hmmm...uwielbiam marchewkę z groszkiem . Filet musiałabym kupić bo nie mam w zamrażarce . Ale to nie problem. Grila niestety nie posiadam -
To moze na patelni z kropla oliwy tez daje rade takie cus.przez ten nasze pisanko juz mam zaplanowana na kiedys picke i te pyzy zrobie no i co jeszcxe dziewczyny??poki na chodzie jestem hehe fasolke tez bym zjadla ale boje sie wariacji po niej bo to ciezka sprawa jak dla.mnie
-
xcarolinex wrote:Ja polecam piers z kurczaka/indyka w platkach owsianych
uwielbiam to, super soczysty kurczak, zamiast bulki tartej to platki owsiane - cos innego i super smaczne
racja, przyznaję - robiłam kiedyś . Bardzo dobre