KULINARIA czyli pyszna i zdrowa ciąża
-
WIADOMOŚĆ
-
xcarolinex wrote:Z moja pamiecia juz jest zle - poszlam do sklepu, zeby zrobic makaron z brokulami a wrocilam bez nich! Zamiast tego zrobilam macarroni cheese, brak zdjec - czlowiek glodny nie mysli
a co to takiego jest ?
Skleroza nie boli
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2013, 07:05
-
иιєиσямαℓиα wrote:xcarolinex wrote:Z moja pamiecia juz jest zle - poszlam do sklepu, zeby zrobic makaron z brokulami a wrocilam bez nich! Zamiast tego zrobilam macarroni cheese, brak zdjec - czlowiek glodny nie mysli
a co to takiego jest ?
Skleroza nie boli
Makaron zapiekany w sosie serowym, z serem zapieczonym na wierzchu mmm
Mowilam juz, ze jem ser jak glupia teraz pozniej bedzie problem z waga no ale cóz
Oj wiesz co, jak ja bym chciala, zeby w moim przypadku bolala, to moze mniej rzeczy bym zapominala!!иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
xcarolinex wrote:иιєиσямαℓиα wrote:xcarolinex wrote:Z moja pamiecia juz jest zle - poszlam do sklepu, zeby zrobic makaron z brokulami a wrocilam bez nich! Zamiast tego zrobilam macarroni cheese, brak zdjec - czlowiek glodny nie mysli
a co to takiego jest ?
Skleroza nie boli
Makaron zapiekany w sosie serowym, z serem zapieczonym na wierzchu mmm
Mowilam juz, ze jem ser jak glupia teraz pozniej bedzie problem z waga no ale cóz
Oj wiesz co, jak ja bym chciala, zeby w moim przypadku bolala, to moze mniej rzeczy bym zapominala!!
ja właśnie też mam jazdę na żółty ser. Staram się jeść zamiennie z białym. Jak się odchudzałam , to wystrzegałam się żółtego jak diabeł święconej wody . A teraz ?? Nawet mój mąż pytał wielce zdziwiony : "Ty jesz żółty ser?"
Widać dzidziuś ma upodobania po tatusiu , bo on wprost uwielbia żółty ser . Czyżby jednak chłopczyk ? Hmmmm....
Ser żółty wpływa na wzrost cholesterolu
-
Lalita2710 wrote:Też pochłaniam żółty ser ,a szczególnie ten z dziurami:)) Ale ja nie jem znów żadnych jogurtów;/ nie mam smaku.
Jak dziewczyny zaopatrujecie się w wapń??
śmietana , mleko do kawy zbożowej , jogurty naturalne przemycam do surówek etc. czasami maślanka ale rzadko -
Ze względu że nie jadam słodyczy , to na drugie śniadanie lub na 1 zamiennie. Płatki nesquik z mlekiem (of course zimnym) (na płatkach jest niby 30g płatków +125ml = 297 mg wapnia. Tak czasem jogurt lub serek homogenizowany. ale mało raz na jakiś czas. Pije wody dużo bo wapń. Ponoć dziennie zapotrzebowanie na wapń jest 1000mg dziennie. A zęby mam słabe po mamie i trochę się martwię... Na początku ciąży jadłam bakusie czekoladowe bo są z wapniem i dha ale mi się przejadły.
No i ciasteczka belvita skuli wapnia i żelaza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2013, 10:07
-
иιєиσямαℓиα wrote:ja nie umiem obrobić szparag, zawsze wychodzą mi łykowate. Jutro wstawię przepis i propozycję mojego dzisiejszego obiadku dla leniwych
nienormalan co do szparagow je trzeba tylko dobrze obrac i wtedy sa soczyste i pyszne.
Do wody dodaje sie niejpiej trzy lyzki wody zeby byla troche slodka
Do obierania biore zawsze noz (np taki co obiera sie marchew czy ogorka)иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
Czasem brak pomysłu ,a nie mam papryki na leczo.
Ala gulasz kiełbasy i fasolki szparagowej.
To robię tak : kiełbasę śląską , czy podwawelską (najlepiej drobiową) ,drobno kroje podsmażam , z cebulą. Fasolkę szparagową mrożoną do wody gotuję z 20 min w osolonej wodzie ,potem drobno kroje i wrzucam do miękkiej kiełbasy , daje przecier pomidorowy. Przyprawy według uznania ,oregano ,sól,pieprz ,zioła prowansalskie. I wychodzi z tego taki ala' gulasz z bułką z masełkiem w sam raz;))Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2013, 13:42
-
Mam to samo aczkolwiek teraz musi jeść to co ja zrobię. Ba ma coś z wątrobą ,był dziś u lekarza i pan dr powiedział że tyle chemii jest w jedzeniu w powietrzu że z stąd słabe wyniki krwi. Teraz musi dietetycznie jeść
http://pasja-smaku.blogspot.com/2012/11/muszle-ze-szpinakiem-i-feta-w-sosie.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2013, 18:12
pasia27 lubi tę wiadomość