KULINARIA czyli pyszna i zdrowa ciąża
-
WIADOMOŚĆ
-
pasia27 wrote:a ja sie napcham dzisiaj pyzami ze sklepu tralalalala
ale kolacja bedzie delikatna bo jutro badanie krzywej cukrowej i lekarz kazal delikatnie zjesc kolacyjke
smacznego ! Ja chyba dziś nie dam rady zrobić fileta i marchewki z groszkiem muszę iść na zakupy, a dziś mam sporo poracy przed kompem bo pracuję z domu. Zrobię dziś makaron z brokułami chyba jak zrobię wrzucę wam insprację . filetka zorbię następnym razempasia27 lubi tę wiadomość
-
pasia27 wrote:Viviien a co to jest szpek???hmmm pierwsze cus slysze takie cos haha jakies miesko? Hehehe
miałaś nosa hehehe , tajemniczy "szpek" okazał się być mięskiemWiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2013, 19:22
pasia27 lubi tę wiadomość
-
Moja propozycja na szybkie danie dla leniwych
MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM
Składniki:
makaron najlepiej z pszenicy durum (rurki, kokardki, świderki), śmietana 18%, czosnek, ser żółty, brokuły, szpinak (można bez szpinaku)
Wykonanie:
Ugotować makaron, osobno brokuły (do miękkości mrożone - ok.10 min). Odcedzić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy z oliwek, wycisnąć na olej kilka ząbków czosnku. Podsmażyć troszeczkę. Wlać śmietanę, wymieszać, dodać kawałek żółtego sera startego lub rozdrobnionego na mniejsze kawałki. Mieszać aż ser się rozpuści. Jeżeli zdecydujemy się na mrożony szpinak można go właśnie teraz dodać do sosu śmietanowego. Wcześniej jednak warto szpinak rozmrozić. Zaraz po szpinaku dodajemy brokuły i wszystko razem mieszamy. Makaron przesypujemy do większej miski, wylewamy na to przygotowany sos z patelni, mieszamy makaron z sosem i gotowe .
Smacznego!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2013, 06:57
xcarolinex, pasia27, aila, Lalita2710, kfeva lubią tę wiadomość
-
xcarolinex wrote:Ale mi ochoty narobilas na ten makaron! Jak uda mi sie wyskoczyc dzis do sklepu, to chyba zrobie Ser teraz pochlaniam w hurtowych ilosciach, wiec dam duuuzo sera haha
polecam, robi się na prawdę w ekspresowym tempie . Może śmietana nie taka dietetyczna, ale próbowałam to robić kiedyś z jogurtem naturalnym i nie polecam , bo zważył mi się na patelni i musiałam wyrzucić do kubła .xcarolinex lubi tę wiadomość
-
иιєиσямαℓиα wrote:xcarolinex wrote:Ale mi ochoty narobilas na ten makaron! Jak uda mi sie wyskoczyc dzis do sklepu, to chyba zrobie Ser teraz pochlaniam w hurtowych ilosciach, wiec dam duuuzo sera haha
polecam, robi się na prawdę w ekspresowym tempie . Może śmietana nie taka dietetyczna, ale próbowałam to robić kiedyś z jogurtem naturalnym i nie polecam , bo zważył mi się na patelni i musiałam wyrzucić do kubła .
Jak juz zrobie, to dam znac jak mi wyszloиιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
Makaron czyli penne z brokułami i serem robię)
Ninormalna nie wiem czy jesteś w tym wątku:)) ale chciałam ci powiedzieć że widziałam foto twojej pizzy mój mąż robi taką samą wygląd identyczny. Dziś postanowiliśmy że zrobimy calzone. Na calzone ciasto się bardziej wałkuje i zamyka:P ,ale na pizze ten sam przepis;)
Jego przepis jest bardzo szybki ,ale robi tylko z mąki Lubbeli do ciast drożdżowych , drożdże ,mleko.
-2 szklanki tej mąki , dosypać małą łyżeczkę soli, 1 łyżkę oleju (np słonecznikowy)
-niecałą szklankę mleka podgrzać na gazie i wrzucić drożdże i mieszać aż się rozpuszczą ok 40 gram
-i dodać to do ciasta
-Wymieszać łyżką i wyrabiać ciasto i w razie czego dosypywać mąki żeby się nie kleiło. I przykrywając ciasto dać w ciepłe miejsce od 20-30minut.
Robimy jeszcze sos pomidorowy : koncenrat pomidorowy ,ząbki czosnku ,oregano i łyżka oliwyиιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
Pyszniutko wyglada ta pizza.Pewnie za pare dni zrobimy razem z synkiem,to i on bedzie mial frajde.Ja dzis mam ochote na salatke:ugotowany kalafior,pomidorki,ugotowane jajko,szczypiorek,majonez plus przyprawy do smaku i bagietka do tego.Cos ostatnio mam wielka ochote na kalafior-pewnie lokator z brzuszka ma jakies smaki i zlozyl zamowienie,no to mamuska musi sprawic by byl zadowolony:D
иιєиσямαℓиα lubi tę wiadomość
-
Lalita pysznosc calzone swietnie sie prezentuje i chyba sie skusze..
A ja dzisiaj po tym badaniu glukozy mam smaki na tluste potrawy i na obiad mielone z frytami domowymi a na kolacje zapiekanki robie.ale sie najem hehe.dzisiaj malo warzywek ale za to malemu sie podoba dzisiejsze menu bo wariuje mi w brzuchuLalita2710 lubi tę wiadomość
-
Lalita2710 wrote:Makaron czyli penne z brokułami i serem robię)
Ninormalna nie wiem czy jesteś w tym wątku:)) ale chciałam ci powiedzieć że widziałam foto twojej pizzy mój mąż robi taką samą wygląd identyczny. Dziś postanowiliśmy że zrobimy calzone. Na calzone ciasto się bardziej wałkuje i zamyka:P ,ale na pizze ten sam przepis;)
Jego przepis jest bardzo szybki ,ale robi tylko z mąki Lubbeli do ciast drożdżowych , drożdże ,mleko.
-2 szklanki tej mąki , dosypać małą łyżeczkę soli, 1 łyżkę oleju (np słonecznikowy)
-niecałą szklankę mleka podgrzać na gazie i wrzucić drożdże i mieszać aż się rozpuszczą ok 40 gram
-i dodać to do ciasta
-Wymieszać łyżką i wyrabiać ciasto i w razie czego dosypywać mąki żeby się nie kleiło. I przykrywając ciasto dać w ciepłe miejsce od 20-30minut.
Robimy jeszcze sos pomidorowy : koncenrat pomidorowy ,ząbki czosnku ,oregano i łyżka oliwy
Twój mąż robi pizze ? Matko muszę mojego wysłać na szkolenie do twojego, bo mój nic mi nie gotuje