KULINARIA czyli pyszna i zdrowa ciąża
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja zajadam taki niby hummus, pastę z cieciorki właściwie, bo bez sahimi. Dla kobiet w ciąży bardzo polecane, samo zdrowie, samo dobro.
W okolicznych sklepach nie mam nigdzie ciecierzycy z puszki, więc kupuję surową i namaczam na noc. Teraz robię tak, że namaczam dużą ilość, a potem mrożę w foliowych torebkach i mam gotowe do ugotowania, jak jest potrzeba.
Gotuję ok. pół godziny ze szczyptą soli, musi być miękka.
Blenderem (pała albo taki z pojemniczkiem) miksuję kulki z ząbkiem czosnku, kilkoma kroplami oliwy i sokiem z cytryny. W trakcie kilka razy dolewam odrobinę wody, żeby powstała konsystencja pasty. I to tyle!
Mogę to jeść bez przerwy. Najlepsze na białym pieczywie z plasterkiem ogórka, rzodkiewki czy pomidora. Można też w wersji przekąskowej nabierać sobie paskiem papryki, selera naciowego itd. Można podczas miksowania dodać natki pietruszki albo bazylii, doprawić pieprzem czy czym dusza zapragnie. Cudo! Spróbujcie koniecznie, ale uwaga - uzależnia
patti lubi tę wiadomość
-
Makcza wrote:Fajny i łatwy przepis, patti. Dzięki.
dostalam go od swojej dietetyczki
zazwyczaj dynie zjadalam jedynie w zupie ,a ten makaron bardzo mnie zaskoczyl -jest pyszny .
niebawem dynia zniknie ze straganow -warto ja zamrozic -pokroic w kawalki i zanim wlozy sie do lodowki dobrze jest ja ugotowac na parze, ale to doslownie chwile -podobno jest lepsza. -
nick nieaktualnyDziewczyny polecam Wam 2 przepisy jeden i drugi dziś wypróbowałam i bardzo smaczne wyszło jedno i drugie danie:)
http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/4184222/?site=kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com#
oraz
http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/9356730/?site=cytryny-jak-maliny.blogspot.comMakcza lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-