X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KULINARIA czyli pyszna i zdrowa ciąża
Odpowiedz

KULINARIA czyli pyszna i zdrowa ciąża

Oceń ten wątek:
  • vivien Autorytet

Wysłany: 25 maja 2013, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    Dzieki :-) moj jest jeszcze takim lakomczuchem ze codziennie bo obiedzie zjada czekolade..ale mowi ze nie dobra hehe nie chce smaka robic.ja jem grejfruty i truskawki czasem kiwi takze nie ma tragedii ale lubie arbuzy i niestety za duzo cukru maja ..

ale swintuch :( :(
    ja wyzucam wszystkie slodycze jak bym miala zle wyniki z glukozy :(
    zdrowko Vivien najwazniejsze!! Choc wiem ze bedzie ciezko :P

A od czego zalezy wynik glukozy??Sa jakies predyspozycje kto jest bardziej podatny na cukrzyce ciazowa???

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • patti Autorytet

Wysłany: 25 maja 2013, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesli w rodzinie ktos mial cukrzyce prawdopodobienstwo zwieksza sie.Rowniez nadmiar slodkosci w ciazy moze sie przyczynic ale chyba nie u kazdego.

Przed testem na glukoze moj maly wazyl nieco wiecej i sie wystraszylam ,ze moge miec cukrzyce, wiec od razu zmienilam diete wykluczajac oczywiscie wszelaki cukier prosty i powiem Wam, ze mialam bardzo silna motywecje i zero ochoty na slodycze, nawet jak lezaly w domu.Test wyszedl mi ok.

vivien lubi tę wiadomość

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• patti Autorytet

Wysłany: 25 maja 2013, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien wrote:
    Kurde pasia musisz tak do konca ciazy uwazac?? o.O

Vivien, ja zanim zrobilam test na glukoze tez myslalam ,ze mam cukrzyce i zmienilam dietke na podobna do Pasi.Okazalo sie ,ze cukrzycy nie mam ,ale lekarka powiedzila,ze dietke moge kontynuowac ,bo mi tylko na zdrowie wyjdzie. Oczywiscie kontynuuje, ale marchewke gotowana jem :-) i czasem zjem cos slodkiego ,ale rzadko.

vivien lubi tę wiadomość

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• vivien Autorytet

Wysłany: 25 maja 2013, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patti slodycze to moja zmora... wiadomo nie pochlaniam ich kilogramami ale w ciagu dnia ciagnie mnie zeby coscik przekasic.Teraz nawet juz wiecej owocow kupuje ale i tak ciastko czy czekolade musze zjesc.To taki moj nalug :\ :\
    duzo cwicze i wiem ze to zawsze spale ale cukrzycy ciazowej sie boje wkoncu kruszynka jest dla mnoe WSZYSTKIM!!!

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • patti Autorytet

Wysłany: 25 maja 2013, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vivien, niekoniecznie musisz miec cukrzyce , bo jesz slodycze :-) to zalezy od organizmu i wazna jest cala dieta nie tylko slodkosci (trzeba jesc w wiekszosci weglowodany zlozone) - ja tez do testu jadlam cynamonki, ciasto drozdzowe- babcia piekla i przynosila i trudno bylo sie oprzec :-) i nic mi nie wyszlo, niebawem zrobisz test i zobaczysz ,czy bedzie ok, a na pewno tak.
    Nawet jesli cos wyjdzie ,to nie tragedia, zmienia sie dietke i jest ok.
    Jestes jak moj maz , on codziennie musi zjesc cos slodkiego ,a szczuply jest bardzo - takie geny ,plus to co gotuje i jemy jest lekkostrawne wiec nawet jak zje slodkosci to mu nie przybywa kg, no i rzecz jasna codziennie cwiczy, 2 razy w tyg jezdzi na rowerze okolo 100 km.mnie tylko dziwi, ze osoby, ktore tyle cwicza maja taka sklonnosc do slodyczy?

vivien lubi tę wiadomość

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• patti Autorytet

Wysłany: 25 maja 2013, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aha, ruch jest naszym sprzymierzencem i gdy sie duzo poruszamy ,to i poziom cukru jest na wlasciwym poziomie :-) ja praktykuje glownie spacerki, bo i przed ciaza nie cwiczylam, ale ogolnie jestem sprawna fizycznie - mam tzw. krzepe hehe :-) nie przytylam w ciazy za wiele i mam nadzieje, ze moja kondycja pomoze mi w porodzie.pozdrowionka

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2013, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vivien lekarz powiedzial ze moge byc obciazona po babci ale kiedys przed ciaza.badalam cukier we krwi i wszystko bylo ok.tym bardziej ze nie wiem czy babcia miala wrodzona czy nabyta..
    Mysle ze ta ciazowa to przede wszystkim zalezy od za bogatej diety bo trzustka nie jest w stanie produkowac insuliny tyle zeby go zbic..niby zjadlam lekka kolacje przed badaniem jak mkwil lekarz ale w ogole nie trzymalam sie zadnej diety wczesniej..przytylam tez 3kg w 3tyg i to za duzoo jak na ten tydzien byl..
    Za slodyczmi nie przepadam ale nie pije teraz tez sokow i nie jem jasnego poeczywa.smakuje mi maca razowa na szczescie i sezon na warzywka wiec pasuje mi to ;-)

vivien lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2013, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A buraki gotowane tez lubie i sa zdrowe a jednak nie dla mnie bo maja duuuzo cukru..hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2013, 21:43

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Lalita2710 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno nie pisaliśmy w tym wątku:)

Jakieś dobre przepis na ciasto ktoś podrzuci;))

paula22 lubi tę wiadomość

dqprepoku4out2uw.png

3d5c5bdbd8a8980a810c3415055e4515.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalita ja mogę podrzucić ale zależy jakiego rodzaju ciasto chcesz;)

lprktv73nye615w2.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przepis na napoleonke:

ciasto: 3szkl. mąki pszennej,szklanka śmietany,szczypta soli i cukru,łyżeczka proszku do pieczenia,kostka masła.
    krem:litr mleka, 7łyżeczek mąki krupczatki,3/4szkl.cukru,łyżka masła.

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części,rozwałkować i upiec każdą osobno do zarumienienia w temp.180st.
    podczas pieczenia drugiego kawałka ciasta zagotować 750ml mleka z cukrem i łyzka masła i do gotującego się mleka wlać rozmieszaną krupczatkę w 250ml mleka. kiedy masa ostygnie wyłożyc na blat ciasta i przykryć drugim. posypać cukrem pudrem. najlepiej kroi się i smakuje nastepnego dnia;)
    ciasto sprawdzone przeze mnie kilkakrotnie;)

lprktv73nye615w2.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2013, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w czasie ciąży nie mam w ogóle ręki do ciast, itp. wszystko mi się nie udaje, choć przed ciążą wypieki wychodziły super. a teraz to nawet babeczki z proszku nie chcą wyjść :( masakra jakaś...

qb3ci09kgez1zp78.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2013, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi wychodzą nadal ale np szybciej sie denerwuje przy robieniu niz przed ciąża

lprktv73nye615w2.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2013, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś na obiad robię dania z dynią. Na pierwsze obiad zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym, na drugie makaron z dynią i kurczakiem w sosie śmietankowym...a na deser...ciasto dyniowe... Trzeba wykorzystać dynię jak dostało się od cioci..aby dość dużą :D

Wieczorkiem napiszę jak wyszło i ewentualnie jak ktoś będzie chciał przepisy :D

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2013, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniu ja poproszę o przepis na dania i ciasto jeśli mozna;)

a u mnie dziś na obiad zupka szczawiowa i naleśniki z jabłkami:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2013, 14:35

lprktv73nye615w2.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2013, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ochotę na kaszę gryczaną. Jak ją przyrządzić? Może jakaś zapiekanka? Czekam na inspiracje :)

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Ewelina Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2013, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Dwa woreczki ugotowanej kaszy i kostkę twarogu półtłustego wrzucam do blendera i rozdrabniam. Do tego dorzucam podsmażoną cebulkę, wbijam jajko i wyrabiam na jednolitą masę. Uformowane kotleciki traktujemy jak mielone - można obtoczyć w bułce i na patelnię. Są pyszne, szczególnie z sosem grzybowym/pieczarkowym, ale fajnie smakują też z sosem jogurtowym z ziołami.

paula22, Makcza lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68384.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2013, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina fajny łatwy przepis;) na pewno wypróbuje;)

lprktv73nye615w2.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2013, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina wrote:
    Polecam kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Dwa woreczki ugotowanej kaszy i kostkę twarogu półtłustego wrzucam do blendera i rozdrabniam. Do tego dorzucam podsmażoną cebulkę, wbijam jajko i wyrabiam na jednolitą masę. Uformowane kotleciki traktujemy jak mielone - można obtoczyć w bułce i na patelnię. Są pyszne, szczególnie z sosem grzybowym/pieczarkowym, ale fajnie smakują też z sosem jogurtowym z ziołami.

O tak! I jeszcze natka pietruszki!

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • patti Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2013, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makaron z dynia pyszny.ja podsmazam cebulke ,dodaje pokrojona w kostke dynie, dusze do miekkosci ale lepiej by pozostala troche twarda, zalewam jogurtem naturalnym, doprawiam sola,pieprzem i gałką muszkatolowa.dodaje makaron pelnoziarnisty do sosu i mieszam,na talerzu posypuje pietruszka.pycha!
    aha najlepsza jest dynia hokaido na zupe i do makaronu

Makcza lubi tę wiadomość

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

‹‹ 5 6 7 8 9
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ