X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwiecień 2020
Odpowiedz

Kwiecień 2020

Oceń ten wątek:
  • Szpilkka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pingwinkowa wrote:
    Masakra z tymi hemoroidami. W poprzedniej ciąży męczyły mnie zaparcia i wtedy się pojawiły. Gin przepisała mi wtedy tabletki cyclo3fort i stosowałam jeszcze prosterisan. Pomogło, ale po porodzie wylazły takie olbrzymy, że czułam się jakbym miała pupę pawiana😂 siedzenie to była tortura. Używałam znów tego prosterisanu i ulgę przynosiły okłady z lodu. Po kilku dniach już było ok. Teraz na szczęście zaparć nie mam, więc czają się schowane, ale po porodzie pewnie znowu będzie dramat :/
    Ojj mi od porodu tez wyszedl jeden ale nie ogladalam go wnikliwie po prostu przy zalatwianiu byla masakra ale po jakims czasie chyba zniknal. Nic nie stosowalam.

82dox1hp9jc30rad.png
    gyxwl6d8duuarpfk.png
  • nowa na dzielni Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę heparynę rano, acard wieczorem :).

A do szpitala chyba tez chce wziąć właściwie tylko pajacyk w dwóch rozmiarach + czapeczkę + jakaś cieplejsza bluzeczkę w większym rozmiarze. Aaa, no i u nas jest napisane żeby wziąć rękawiczki niedrapki. Ciuszków niby nie trzeba brać bo maja, ale chce wziąć. A te rękawiczki po co właściwie? Tez żeby cieplej było?

karolkowa lubi tę wiadomość

2019 początek - strata, 10 tc

Lato 2019 - druga ciąża, tym razem wszystko ok, synek z nami ❤️❤️

Obniżone AMH. Męski: Mała ilość, brak szybkiego ruchu postępowego | 2,5 r. starań
  • Jitka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko pajacyk ? i od razu kocyk? słyszałam, że dziecko ma mieć dodatkową warstwę a jeszcze takie nowo-narodzone to już w ogóle. Jak wspominałam ja urodziłam miesiąc wcześniej, małą dogrzewali jeden dzień w inkubatorze, a później mi ją dali ale miała razem z kocami chyba z 6 warstw. I jeszcze kazali sprawdzić czy dobrze ciepło trzyma. Ja myślę o np. body i pajacyk,lub body kaftanik i śpiochy oczywiście plus okrycie jakieś.

xnw4skjow1ozejvq.png

NADZIEJA...
    Nazywamy ją "matką głupich". Ale w najgorszych sytuacjach to ona nas utrzymuje.
    Mówimy "jest złudna". Ale jednak zawsze nam towarzyszy.
    Mówimy "siostra wiatru". Ale zawsze odchodzi ostatnia...
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Córce ubierałam w szpitalu pajacyka albo body + półśpiochy, do tego była zawinięta w pieluszkę i w rożek, czapeczki nie zakładałam. Było ok, nie marzła. Co prawda był to początek wrzesnia, ale myślę że teraz jak będę rodzic jeszcze w marcu to będzie grzane i też będzie na oddziale cieplutko. Wezmę ze sobą w razie potrzeby czapeczkę i ewentualnie na body będę zakładać pajacyka jeśli będzie taka potrzeba.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jitka wrote:
    tylko pajacyk ? i od razu kocyk? słyszałam, że dziecko ma mieć dodatkową warstwę a jeszcze takie nowo-narodzone to już w ogóle. Jak wspominałam ja urodziłam miesiąc wcześniej, małą dogrzewali jeden dzień w inkubatorze, a później mi ją dali ale miała razem z kocami chyba z 6 warstw. I jeszcze kazali sprawdzić czy dobrze ciepło trzyma. Ja myślę o np. body i pajacyk,lub body kaftanik i śpiochy oczywiście plus okrycie jakieś.

A z tą dodatkowa warstwą to nie chodzi o wyjścia na dwór? Ja tak słyszałam i w domu ubierałam jak siebie, a na dwór właśnie jedna warstwę więcej. Świeżo po urodzeniu to właśnie leżała zawinięta w rożek albo kocyk.

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu tylko pajacyk i czapeczka albo body i spodenki :) i na to kocyk. Kocyk jest juz dodatkową warstwą . Na dwor oczywiscie to juz co innego ale tez nigdy nie przesadzałam , rodzilam w maju

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • Gem Znajoma

Wysłany: 19 stycznia 2020, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) czy któraś z was ma niedoczynność tarczycy ? Mam pytanie jak często macie zlecone od lekarza badanie poziomu tsh i ft4, co miesiąc czy rzadziej ? Pozdrawiam :)

• Misia90 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolkowa wrote:
    Dziewczyny co biorą Acard i heparynę. Które bierzecie kiedy? Co rano a co wieczorem??
    Ja tylko heparynę rano. Myślałam, że kiedyś to odstawię, ale nie zapowiada się. Chyba do samego porodu mąż będzie mnie kłuł.

Wczoraj byliśmy na 30. Młody mnie tak skopał, że dzisiaj wszystko mnie boli. Czuje się jakbym przebiegła maraton, a siedziałam tylko przy stole. U nas w domu cisza, spokój, większość dnia siedzę sama z psem. Nie wiem co będzie po porodzie jak on tak na hałas reaguje😱 nigdzie indziej nie zaśnie🤔

karolkowa lubi tę wiadomość

👨🏻35 l. :
    2011 Kryptozoospermia
    07.2018 Azoospermia
    07.2019 0,3 mln ruchliwych plemników (po operacji żpn)

👩🏻32 l. :
    niedoczynność tarczycy

07.2019 I ICSI- 9 komórek- 6 zarodków- 2 przestały się rozwijać
    18.07.2019 transfer dwudniowego zarodka
    11 dpt beta 159,4 prog 154
    13 dpt beta 379,2 prog 214
    15 dpt beta 744,5
    18 dpt beta 2578 prog 215
    26 dpt mamy serduszko ❤️
    👶 03.2020

Wracamy po rodzeństwo
    28.02.22 transfer ❄️ 4.1.2
    8 dpt beta <0,1 🥺

26.04.22 transfer dwudniowego zarodka
    9 dpt beta <0,1 🥺

10.23 histeroskopia: cd-138, usunięty polip

31.10.23 transfer trzydniowego zarodka
    9 dpt beta <0,1
  • Misia90 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gem wrote:
    Cześć dziewczyny :) czy któraś z was ma niedoczynność tarczycy ? Mam pytanie jak często macie zlecone od lekarza badanie poziomu tsh i ft4, co miesiąc czy rzadziej ? Pozdrawiam :)

Ja od początku ciąży badałam max 3-4 razy, wyniki mam lepsze niż przed ciąża więc może przez to. Ogólnie mój dr mało badań zleca...

👨🏻35 l. :
    2011 Kryptozoospermia
    07.2018 Azoospermia
    07.2019 0,3 mln ruchliwych plemników (po operacji żpn)

👩🏻32 l. :
    niedoczynność tarczycy

07.2019 I ICSI- 9 komórek- 6 zarodków- 2 przestały się rozwijać
    18.07.2019 transfer dwudniowego zarodka
    11 dpt beta 159,4 prog 154
    13 dpt beta 379,2 prog 214
    15 dpt beta 744,5
    18 dpt beta 2578 prog 215
    26 dpt mamy serduszko ❤️
    👶 03.2020

Wracamy po rodzeństwo
    28.02.22 transfer ❄️ 4.1.2
    8 dpt beta <0,1 🥺

26.04.22 transfer dwudniowego zarodka
    9 dpt beta <0,1 🥺

10.23 histeroskopia: cd-138, usunięty polip

31.10.23 transfer trzydniowego zarodka
    9 dpt beta <0,1
  • eMZetka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodziłam w czerwcu, zaraz po porodzie Mały miał body z krótkim, pajacyk, becik i czapeczkę. Kiepsko trzymał ciepło. U noworodków z tym różnie, a on się rodził miesiąc przed terminem. Potem już ubierałam jak siebie. Jak był upał to nie leżał w długim rękawie ;) dodatkowa warstwa dotyczy tylko noworodków, czyli przez pierwszy miesiąc życia. A jak jest gorąco to dodatkową warstwą jest np. Cienka pieluszka tetrowa. Pamiętam jak w lato w gorąc wybrałam się do lekarza na ważenie w body z długim i czapeczce. Myślałam, że lekarka mnie tam rozniesie 😛 Skutecznie oduczyła mnie przegrzewania 😁

Nasz Synuś ❤ 23.06.2017 r. 2280 g

Aniołek 8tc 24.08.2016 r.
  • Sesil Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak ukladacie ciuszki w komodzie? Sortujecie na gotowy zestaw czy raczej kupeczki z np.bodami z dlugim rekawem, śpiochy itd.. ?

03.18 - wyrok azoospermia
    04.18 - wyniki hormonów w normie
    05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
    06.18 - mutacja CFTR
    07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
    11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
    01.19 - zmiana kliniki na nOvum
    03.19 - kuracja przed biopsją
    07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!! :)
    16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
    26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
    12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
    Mamy ⛄⛄
    Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
    Sesil,suwaczek.png
  • pingwinkowa Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil wrote:
    Dziewczyny a jak ukladacie ciuszki w komodzie? Sortujecie na gotowy zestaw czy raczej kupeczki z np.bodami z dlugim rekawem, śpiochy itd.. ?
    U mnie pogrupowane na body, spodenki, pajace itd. gotowe zestawy jakoś nie przemawiają do mnie - czasem body zużywałam np. 2-3 dziennie przez ulewanie, a spodenki jedne potrafiły posłużyć 2 dni, więc u tak komplety musiałabym dekompletowac 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2020, 13:10

0bf940b8f1.png
    5569ac92a8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2020, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gem wrote:
    Moja endokrynolog zleca mi tsh i ft4 co miesiąc, z wynikami chodzę do niej też na wizytę co miesiąc.

• Jitka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gem wrote:
    Ja robię tylko tsh co miesiąc bo tak wypadają wizyty, teraz mam wizytę w odtspie niecałych 3 tygodni że względu na uporczywe bóle brzucha i też mam tsh zrobić.
    Co do ubranek sortuje rodzajami ubranek. 😊

xnw4skjow1ozejvq.png

NADZIEJA...
  • Jitka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaka dawkę leku bierzecie na tą tarczyce przy jakim wyniku?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2020, 15:40

xnw4skjow1ozejvq.png

NADZIEJA...
  • Mmiśka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesil wrote:
    Wszystko osobno :p

70876cd2f5.png
    Michałek <3
    72d679d744.png
  • ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię TSH, ft4 co miesiąc, dawkę ustawia mi moja ginekolog.
    Przy TSH 1,59, ft4 13,32 mam brać 5dni 112,5, 2 dni 75

Co do ubierania - poprzednio rodziłam w czerwcu i w noc bezpośrednio po porodzie mała się trochę wychłodziła: miała pajac, kaftanik z długim i czapeczkę, zawinięta w kocyk szpitalny. Kazali dodatkowo w rożek włożyć i ewentualnie kocyk, żeby szybko rozgrzać.
    A potem to w pajacu i rożku leżała i było ok.

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • Justa29 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2020, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tarczyce badam co wizytę czyli co 4tyg nie czekam na skierowanie od lekarza bo mam duże skoki i wolę zapłacić A z racji tego że i tak mnie kuja to badam przy okazji. Tsh ostatnio miałam na poziomie 1,22 A ft4 15 z hakiem i biorę euthyrox 50 A co 3 dzień 75. Przy większej dawce miałam tsh 0,22 ale tarczyca żyje swoim życiem i w zasadzie co wyniki to inne wartości

• Paatka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystko w organizerach z ikei poukładane w pionie. Osobno każdy rodzaj ubranka. Wpisz sobie w google: ułożenie ciuszków niemowlęcych, to zobaczysz o co mi chodzi. :) Ja to bym się odnalazła w każdym ułożeniu, ale chodziło o ułatwienie mężowi. Na początku mial nawet kartki z rysunkiem gdzie co jest wlożone. :D Coś w tym stylu jak tu na pierwszym zdjęciu: https://www.moje-idealia.pl/2016/11/jak-przygotowac-ubranka-dla-noworodka.html

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Aprielka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2020, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodziłam 10.09, było tak średnio ciepło na dworze ale sale dobrze grzali w szpitalu, u mnie dają ubranka i miał na sobie ten ich turbo niewygodny kaftanik to się chyba nazywa, taka bluzeczka na długi jakoś krzyżowo wiązana na brzuszku, i w kocyku, bez spodenek i czapki (w czapce go dostałam po porodzie cc bezpośrednio tylko a potem zdjęłam już na sali normalnej), wszystkie tak samo były ubrane chyba że ktoś w swoje ubierał (teraz na pewno wezmę body na długi bo tamto bylo koszmarne do zakładania i podwijalo się ciagle🤦) wcześniaki były może na innych salach więc tu już nie wiem jak ubierali. W domu zakładałam body na krótki i na to pajac:) no i byl wtedy jeden tydzień upałów jak miał właśnie tydzień to na krótki normalnie zakładałam i spodenki cienkie w te najcieplejsze godziny:) dalej już było zimno więc nie trzeba bylo się zastanawiać jak ubrac;)
    A jeszcze sobie przypomnialam że w sumie ten pajac to na noc częściej a w dzuen body na długi i spioszki królowały tak przez 1-2mce, głównie dlatego że takie ubranka dostałam od szwagierki po jej synkach;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2020, 17:34

2de248e72a.png
    201809101662.png
‹‹ 278 279 280 281 282 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ